Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AFN] Lepiej przyśpiesza na zimnym?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :hi:

Mam takie dziwne wrażenie że jeśli silnik jest zimny to lepiej adica pruje do przodu :naughty:. Czu to możliwe :mysli:? Jak przejadę już z 30km to autko tak nie szaleje. Może tak mi się wydaje. B5tka ma już 300tys przejechane, sprawuje się świetnie, ale to mnie zastanawia. :chytry:

Opublikowano

Witam;dołączę się do tematu mam podobny przebieg te same objawy i nie wydaje ci się ja też tak mam.Tak samo jak ty chciałbym się dowiedzieć co to może być :mysli:

Opublikowano

pewnie nie jeden powod moze byc. Ja mam wlasnie pompe na regeneracji i szczerze mowiac w ogole nie mialem pojecia ze cos jest nie tak, przy okazji sie okazalo ze caly silnik od spodu ropą zalany.

Opublikowano

a jak odpala na ciepłym?

jeżeli na ciepłym cięzko odpala to faktycznie pompa mówi papaty ;)

całe szczęście na ciepłym i na zimnym odpala idealnie/ no problemo

Opublikowano

Witam

ja mam podobnie. zauważyłem że jak temp spadła to auto na zimnym fajniej chodzi(jakby więcej tlenu w zimnym powietrzu dostawał). U pompiarza byłem sprawdzał pompę, wtryski regulował kąt wtrysku i mówił że jest git. Odpala na zimnym jak i na ciepłym bez najmniejszego problemu. Jak myślicie czy moze mieć to związek np z brudnymi ale nie zapchanymi intercoolerami? To takie moje wydumki, bo jak zimno to więcej tlenu a przy nagrzanym aucie brudny Ic nie jest w stanie prawidłowo do końca schłodzić powietrza?

Opublikowano

Na zimnym silniku sterownik zadaje większą ilość paliwa. Jak działają boxy tuningowe? Właśnie oszukując czujnik temperatury.

Opublikowano

tak ma byc pany im zimniejsze powietrze tym lepiej :cool1:

Opublikowano

no ja radze jeszcze poprobowac na zimnym.A co tam, do konca mu gaz,zobaczymy co padnie.

Opublikowano

:facepalm:

ja to nawet nie wiem czy mi na zimnym lepiej idzie czy nie, bo jak odpalę diesela to kilka minut sobie chodzi, zwłaszcza że jeżdżę na krótkich odcinkach... jak wy dajecie od razu w pipe na zimnym to ciekawe jak długo pojeździcie :hi:

Opublikowano

no ja radze jeszcze poprobowac na zimnym.A co tam, do konca mu gaz,zobaczymy co padnie.

Patryk prosze przestan, bo koledzy pomysla ze tak naprawde ma byc... :gwizdanie:

Opublikowano

a czy ktos napisał że auto jest pałowane na zimnym...... :kwasny: że sobie takie głupie żarty robicie

w moim przypadku w dupe dostaje dopiero jak się porządnie rozgrzeje olej, do tego momentu obroty nie przekraczają 1800-2000 RPM i właśnie przy takiej spokojnej jeździe np. wyjazd z pod bloku po parkingu czuć różnicę w pracy silnika.

Opublikowano

IC schładza powietrze. Gdy jest chłodniej to efektywniej działa. Miałem mazde DiTD i przy lekkim mrozie szła jak burza ;) W zimnym powietrzu mieści się więcej cząsteczek tlenu w danej objętości przez co spalanie ON jest lepsze.

Opublikowano

Na zimnym silniku sterownik zadaje większą ilość paliwa. Jak działają boxy tuningowe? Właśnie oszukując czujnik temperatury.

Tutaj wam kolega napisał o co w tym chodzi,

Ja osobiście miałem juz 5 aut z silnikiem TDI i każdy z nich lepiej przyśpieszał na zimnym silniku, wieksza dawka proste.

Opublikowano

Kolego g1zm0, Tomku nie obruszaj sie gdyz nie chodzi o Twoja wypowiedz.

ja mam podobnie, zauważyłem że jak temp. (na zewnatrz) spadła to auto na zimnym (powietrzu) fajniej chodzi.

Natomias chodzi o wypowiedz cdj...

Mam takie dziwne wrażenie że jeśli (silnik jest zimny) to lepiej adica pruje do przodu

I napewno wszyscy wiemy jak nalezy w zimowe dni, naszymi autkami jezdzic.

w moim przypadku w .... dostaje dopiero jak się porządnie rozgrzeje olej, do tego momentu obroty nie przekraczają 1800-2000 RPM

Pozdrawiam :)