Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Likwidacja wałków wyrównoważających z silnika 2.0 TDI czyli SWAP pompy oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

po rozmowie z jaro4444 są do sprawdzenia dwie rzeczy> najpierw w podstawie filtra oleju zaworki >ponoć mogą być zapchane z połamanego ślizgu napinacza, a druga to pompa oleju do sprawdzenia( może niedziałać lub przysłano nie od BKD ( niestety nie sprawdziłem jej nr. części, żeby mieć pewność że jest to pompa od BKD)

Może pomoże Ci zrozumieć gdzie i czego szukać:

Układ smarowania 2.0 TDI PD 16V:

09b2c8e095434a17m.jpg

Układ smarowania 2.0 TDI CR (praktycznie identyczny w bloku jak PD):

ae6c758b968a82e6m.jpg

Zdjęcia z forum Mastersa.

Ja podejrzewam u Ciebie problem z zaworem bezpieczeństwa albo regulacyjnym. Ewentualnie niesprawną pompę oleju.

Opublikowano

jaro4444 - a co z BPW? Da się zostawić stary wał?

Opublikowano

Koszta (wg. slepu internetowego Gajos, części nowe z ASO):

- kółko 06A105209B - 61 zł,

- łańcuszek 038115230A - 110 zł,

- napinacz 038115130 - 22 zł,

- pompa 03G115105 - 715 zł (nowy oryginł można kupić z Allegro za 250-300 zł),

- uspokajacz oleju 038103623 - 86 zł,

- uszczelniacz przedni wału 038103085E - 74 zł (z zamiennika ok. 40-45 zł),

- smoki, śruby, uszczelka smoka, ... - niech będzie 100 zł.

Do tego rozbocizna i tubka silikonu do michy i w drogę ;)

Czyli taki zestaw + palnik żeby rozgrzać koło i wpasować na wał, wystarczy żeby nie było niespodzianek z brakiem ciśnienia oleju...? głównie chodzi mi o tą nieszczęsną zębatkę na wale, która u mnie po 200kkm się kończy :kwasny:

sdc109531280x768.jpg

Opublikowano

jaro4444 [/b] a powiedz mi tak szczerze jak myslisz ktory wal bedzie lepszy ? te z 8 przeciwciężarami, czy ten z 4 przeciwciężarami ? Jakies takie mam wrazenie ze mimo wszystko ten z 8 bedzie sie chanrakteryzowal lepsza kultura pracy ale moge sie mylic?

jaro4444 a co z tym , jestes w stanie sie jakos do tego ustosunkowac ? [br]Dopisany: 18 Kwiecień 2010, 13:13_________________________________________________Czy ewentulanie ktos mi jest w stanie powiedziec od jakiego rocznika BKD ma 4 przciwciezary i jaki nr. ma ten wal z 8 przeciwciezarami.

Opublikowano

l_53A.jpg

zdjęcia przed założeniem miski.....

z tego co widzę to pompa ma zębatkie na 23 zęby>czyli chyba jest odpowiednia :mysli:

MKEzA.jpg

Opublikowano
  • Autor

jaro4444 - a co z BPW? Da się zostawić stary wał?

Tak

z tego co widzę to pompa ma zębatkie na 23 zęby>czyli chyba jest odpowiednia

Możliwe, że tak. Wydaje mi się, że masz po prostu problem z którymś ze wskazanych zaworów, a najprawdopodobniej z tym w pompie, co znajduje się w nadlewie z dwoma otworami (zawór bezpieczeństwa).[br]Dopisany: 18 Kwiecień 2010, 13:46_________________________________________________

Czy ewentulanie ktos mi jest w stanie powiedziec od jakiego rocznika BKD ma 4 przciwciezary i jaki nr. ma ten wal z 8 przeciwciezarami

To zależy od nadwozia gdzie był montowany.

Generalnie AZV i BKD mają wały 038105021R lub 038105021AA, BMM 038105021AA, a BMN 038105021AB. Później wszystkie te motory mają już 038105021AB.

Wydaje mi się, że nie powinno być tak naprawdę różnic w odczuciu kierowcy. Co innego wewnętrzne siły w wale (momenty gnące działające na czopy łożysk głównych), co innego zewnętrzne drgania przekazywane przez cały układ korbowo - tłokowy.

Opublikowano

jaro4444 - a jak w przypadku BPW będzie ze smokiem i miską? Skoro BPW to jest prawie taki jak np. AWX to może P&P? Wywalenie wałków z BPW skutkuje "powstaniem" silnika który w zasadzie niczym się nie różni od 1.9 TDI i to jest świetna wiadomość.

Opublikowano
  • Autor

jaro4444 - a jak w przypadku BPW będzie ze smokiem i miską? Skoro BPW to jest prawie taki jak np. AWX to może P&P? Wywalenie wałków z BPW skutkuje "powstaniem" silnika który w zasadzie niczym się nie różni od 1.9 TDI i to jest świetna wiadomość.

Jak masz chęć to kupisz miskę od 1,9 PD + smok 1,9 PD (wszystkich 1,9 z nadwozi B6 i B7) i masz wszystko P&P. Można też zostawić Twoją miskę i sprawdzić jak do niej pasuje smok AWX/BRB, ewentualnie go minimalnie podciąć. Wówczas na pewno dobrze wskazuje bagnet i czujnik poziomu oleju.

Wzdłużny 2.0 TDI 8V bez wałków był produkowany i nazywał się BGW (BHW), montowany był w Passacie B5FL i miał 136 KM. Mechanicznie bardzo dobry motor.

Opublikowano

No wreszcie jest odpowiedź na moje pytanie jak i za ile wywalić wałki, (zawarte w wątku http://www.a4-klub.pl/smf/all_b7_po_co_walki_wyrownowazajace_moje_zdanie-t80635.0.html ). :tongue4:

Jaro4444 jesteś wirtuozem mechaniki :notworthy: szacun i pozdrowionka :>

Opublikowano

Istnieje możliwość pozostawienia dotychczas posiadanego wału, zdjęcia przedniej zębatki balansującej (lub koła zębatego w nowszych silnikach) i założenie na ich miejsce na gorąco zębatki sztywnej napędzającej pompę olejową (pasuje z każdego motoru 1,9 TDI PD i VP typów AGR, ALH, AHF i ASV).

Minimalizuje to ilość wymienianych elementów do:

- zębatki,

- łańcuszka,

- napinacza,

- pompy oleju z kołem napędowym,

- smoka,

- uspokajacza oleju.

Podczas tego zabiegu istnieje duże ryzyko porysowania czopu wału tam gdzie współpracuje z simeringiem przednim. Dlatego można podjąć takie próby mając wał na samochodzie, ale bez gwarancji powodzenia operacji.

Jaro4444 ta zębtka balansująca występuje tylko w BLB?? jak tak, to dlaczego z tego zrezygnowali skoro inne zębatki zakłada się na sztywno??

Opublikowano

Jaro4444[/b] ta zębtka balansująca występuje tylko w BLB?? jak tak, to dlaczego z tego zrezygnowali skoro inne zębatki zakłada się na sztywno??

nie do konca wiem co masz na mysli ale obciazenie na zebatkie jest inne w przypadku samej pomy a inne jak napedza ona ciezki uklad walkow i jeszcze pompe , do tego napinacz ktory tez libi sprawic psikus , innymi slowy zrezygnowali bo rozwiazanie bardzo zawodne.......

Opublikowano
  • Autor

Zębatka balansująca występuje w każdym motorze z łańcuszkowym napędem wałków wyrównoważających.

Opublikowano

Jaro4444[/b] ta zębtka balansująca występuje tylko w BLB?? jak tak, to dlaczego z tego zrezygnowali skoro inne zębatki zakłada się na sztywno??

nie do konca wiem co masz na mysli ale obciazenie na zebatkie jest inne w przypadku samej pomy a inne jak napedza ona ciezki uklad walkow i jeszcze pompe , do tego napinacz ktory tez libi sprawic psikus , innymi slowy zrezygnowali bo rozwiazanie bardzo zawodne.......

Chodziło mi o zębatkę na wale korbowym, która w moim przypadku długo nie pociągnie...

Zębatka balansująca występuje w każdym motorze z łańcuszkowym napędem wałków wyrównoważających.

Dzięki za szybką odpowiedź.

Czyli ta zębatka jest również balansująca i poza ryzykiem porysowania czopu wału niema innego ryzyka. Pytam bo mam namiary na zakład gdzie składają "reperują" na ciepło skrzynie biegów do audi i przypuszczam że z wałem też by dali sobie radę.

Opublikowano

Chodziło mi o zębatkę na wale korbowym, która w moim przypadku długo nie pociągnie...

Dzięki za szybką odpowiedź.

Czyli ta zębatka jest również balansująca i poza ryzykiem porysowania czopu wału niema innego ryzyka. Pytam bo mam namiary na zakład gdzie składają "reperują" na ciepło skrzynie biegów do audi i przypuszczam że z wałem też by dali sobie radę.

Tyle ze ETKA tego kolka wogole nie widzi :mysli:

Opublikowano
  • Autor

Tomek widzę, że nic nie kumasz :wink4:

Procedura jest taka - ściągasz z wału zębatkę balansującą, zakładasz w to miejsce na gorąco zwykłą, sztywną i małą zębatkę 06A105209B, wywalasz wałki balansujące, zakładasz zwyką pompę oleju i wszystkie inne potrzebne graty i w drogę.

Paweł szukaj dokładniej np. w AWX ;)

Opublikowano

Tomek widzę, że nic nie kumasz :wink4:

Procedura jest taka - ściągasz z wału zębatkę balansującą, zakładasz w to miejsce na gorąco zwykłą, sztywną i małą zębatkę 06A105209B, wywalasz wałki balansujące, zakładasz zwyką pompę oleju i wszystkie inne potrzebne graty i w drogę.

No to teraz mnie oświeciłeś :decayed::notworthy:

Opublikowano

:slina: Jaro , zazdroszcze wiedzy :).Ktos napisal ze to kosztuje(mniej nizASO!)-ok ,ale frajda z grzebania bezcenna :tongue4:

Szacuneczek

Opublikowano

jaro4444 witam mam problem z moim BLB a mianowicie na zimnym silniku odpala od 1-go kopniecia ale gdy sie rozgrzeje muszę go pokręcić i ma nierówne obroty na biegu jałowym. Czy może byc to wina pompy olejowej i tego że się nie napełniają kasetony?

Opublikowano
  • Autor

jaro4444 witam mam problem z moim BLB a mianowicie na zimnym silniku odpala od 1-go kopniecia ale gdy sie rozgrzeje muszę go pokręcić i ma nierówne obroty na biegu jałowym. Czy może byc to wina pompy olejowej i tego że się nie napełniają kasetony?

Jakie kasetony? :shocked:

Opublikowano

Koledze zapewne chodziło o kasatory w szklankach popychaczy zaworowych :kox: