Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Likwidacja wałków wyrównoważających z silnika 2.0 TDI czyli SWAP pompy oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich serdecznie... jestem nieszczęsnym posiadaczem silnika BLB . Dziś odkręciliśmy ze znajomym mechanikiem miskę olejową w której to znajdował się ślizg .Moje pytanie to co tu teraz robić i czy da się wymienić same ślizgi czy muszę kópowć całość w ASO? pomóżcie...

Opublikowano

Kolego, wywalcie te cholerne wałki i zamontujcie pompe z 1.9tdi.

Moja Audiczka zrobiła 11 tyś km beż żadnych problemów, szybciej wykręcała się na obroty a nawet i ciszej chodziła niż inne BLB.

Opublikowano

Kolego, wywalcie te cholerne wałki i zamontujcie pompe z 1.9tdi.

Moja Audiczka zrobiła 11 tyś km beż żadnych problemów, szybciej wykręcała się na obroty a nawet i ciszej chodziła niż inne BLB.

A moja 80 tyś km :cool1:

Opublikowano

Podejrzewam że gdyby mi pan z zielonej Corsy na czołówke nie wyjechał to by zrobiła pewnie i z 100 tyś :P

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Kolejny BPW po modyfikacji układu olejowego-w trakcie. Gniazdo wałka ok imbusik szkoda słów. Stwierdziłem że lepiej zrobić to raz a dobrze i gdyby kiedyś autko zmieniło właściciela to może spać spokojnie. Czekam na części :evil: podziele sie wrażeniami :) , ja zdemontowałem silnik i przy okazji sprzęgło wymieniam :hi:

Gdzie robisz zabieg bo widze że jesteś ze śląskiego, możesz kogoś polecić?

Ja to u siebie robie na warsztacie bo ojciec ma warsztat samochodowy.

Opublikowano

witam kolegów, mam zamiar z kolegą przerobić ten napęd w BPW

ta zębatka którą trzeba założyć na wał do jakiego miejsca ma na niego wejść?

Opublikowano

witam kolegów, mam zamiar z kolegą przerobić ten napęd w BPW

ta zębatka którą trzeba założyć na wał do jakiego miejsca ma na niego wejść?

Masz odsadzenie na wale że za daleko nie pójdzie.

Opublikowano

a w jaki sposób ściągnąć starą zebątkę z wału?? wyczytałem, że trzeba nacinać lub nagrzewać aby zeszła lekko aby nie zarysować wału, tak?

a założenie nowej w jaki sposób przeprowadzić?

z góry dzięki za odpowiedź

Opublikowano

a w jaki sposób ściągnąć starą zebątkę z wału?? wyczytałem, że trzeba nacinać lub nagrzewać aby zeszła lekko aby nie zarysować wału, tak?

a założenie nowej w jaki sposób przeprowadzić?

z góry dzięki za odpowiedź

To nie dokładnie czytałeś, bo gdzieś na początku tego tematu wrzuciłem foty i opis jak to robiłem. Nic nie porysujesz, a z założeniem nowej trochę wyobraźni i założysz ;)

Opublikowano

to muszę jeszcze raz przejrzeć wątek i poszukać Twoje wypowiedzi

Opublikowano

hamer ile juz przejezdziles po swapie pompy?

Opublikowano

Ważył może ktoś wałki? Wczoraj robiłem porządki w garażu, i tak na„oko" to ze 20-25 kilogramów ważą .

Wygląda na to, że wałki nie muszą sie wcale obracać bo samą masą kompensują drgania.

:polew: :polew:

Ja mam 15 kkm nalatane po swapie, w tym ostatnia trasa 3 tys. I wszystko OK.

Opublikowano

no proszę elegancko ;) i zadnych problemow?

ja mam dopiero ok. 3 tys i powiem ze jestm zadowolony;) nic nie słychać rewelacja;) :hi:

zabieg godny polecenia :gwizdanie:

Opublikowano

Tu już raczej niema co się zepsuć, więc wszystko działa prawidłowo :wink4:

Opublikowano

Jeśli ktoś zrobił przeszczep i ma zbędny moduł pompy oleju na kołach zębatych to jestem w stanie go odkupić.Pisać prywatnie aby nie zaśmiecać tematu...

Opublikowano

zabieg przeszczepienia pompy od 1.9 tdi juz za mna , przelatane 4 tys i wszystko ok :) silnik pracuje równiej i bardziej kulturalnie ;)zobaczymy co bedzie przy wiekszym przebiegu :)

Opublikowano

W moim przypadku 7kkm i rowniez wszystko ok

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

:hi:

mam już wszystko zamówione co potrzebne do kastracji BLB :naughty:, w serwisie koszta ok. 1200 przed rabatem

zamówiłem także śrubę kółka rozrządu numer WHT 004 573, i moje pytanie brzmi jaką siłą mam ją przykręcić (siła i ile stopni) bo nie raz słyszałem że potrafią się luzować ale to dotyczy 1,9 nie chciałbym za miesiąc robić głowicy, a dokręcona była aż klucz trzeszczał

proszę o pomoc pozdrawiam

Opublikowano

czy wszyscy którzy przeprowadzali modyfikacje ściągali i zakładali/ustawiali rozrząd z blokadami? Kółko rozrządu zablokujesz choćby nawet wiertłem (mowa tu o 8V) a wał korbowy już nie

zauważyłem, że są dwa rodzaje blokad wału korbowego (ta czarna to chyba do 1.9) bo do 2.0 znak na blokadzie jest po prawej stronie

814935451c8f2e55m.jpg - kliknijcie w miniaturę a otworzy się duże

i jakiej średnicy ściągacz potrzebuję aby ściągnąć z wału koło zębate napędu wałków aut po modyfikacji czyli na kolach zębatych

dziękuję za odpowiedzi