Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Sprzęgło wysoko bierze - czy to standard ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie sprzęgło również wysoko bierze i póki tutaj nie zajrzałem, to zastawiałem się nawet czy nie będę musiał go niedługo wymieniać.

Jednak widzę, że to nie tylko mój problem. Widocznie tak w tych autach jest, że po jakimś czasie sprzęgło zaczyna brać wysoko. W każdym razie przyzwyczajam się i póki nie będzie się nic działo ze sprzęgłem, to będę jeździł. A że poza wysokim braniem nie dzieje się absolutnie nic typu hałas po wciśnięciu, ciężka praca czy ślizganie, to pewnie pojeżdżę jeszcze długo. I tego Wam również życzę. :drunk:

Opublikowano

U mnie tak samo bierze wysoko .

Autko kupione od Niemca , więc raczej gdyby było sprzęgło do wymiany to by to zrobił.

Z resztą miało nowe opony , tarcze i klocki , więc Niemiec będzie tak jak my z forum.

Od siebie dodam , że przy redukcji i puszczaniu pedału ,sprzęgło zaczyna brać powyżej połowy , a 100% bez ślizgnięcia osiąga tak jak przy ruszaniu czyli na samej górze.

Autkiem często ciągnę tonowy domek na kółkach i jak na razie ani razu nie ślizgało , a naprawdę bierze wysoko. :>

Przebieg 250 ktys ,a czy ori czy już było wymieniane tego nikt nie wie.

Ciekawi mnie tylko czy nie da się jakoś zobaczyć stanu okładzin bez demontażu. :mysli:

Opublikowano

Pomysł wart rozważenia :) chyba raczej na pewno jest to niemożliwe

Opublikowano

audi tak już ma że sprzęgło bierze wysoko.

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Witam. Od pewnego czasu zaówarzyłem że pada mi już sprzęgło. Początkowo objawiało się to np na oblodzonej drodze. Ruszałem z poślizgiem 1,2, wrzucałem 3 i nagle mobroty rosną a prędkość spada.

Wczoraj jak jechałem przy wyprzedzaniu sprzegło zaczeło się slizgać na 4 biegu. Sprzegło do wymiany, ale nie wiem jakiej firmy kupić i co dokładnie, docisk, tarcza łozysko wystarczy? Czy może jeszcze koło zamachowe? Doradzcie co najlepiej kupić i jakiej firmy, myślę o sprzęgle SASCH, ale nie wiem czy do mojego quattro musze kupić jakieś inne czy takie samo jak w napedzie na jedną oś.

Opublikowano

LUK chyba najlepsza firma, klada do wielu aut na pierwszy montaz

przy wymianie sprzegla mechanik moze Ci zobaczyc w jakim stanie jest kolo zamachowe, a masz jedno mas czy dwu masa??

bo koszt samego kola dwumasowego to ok 1200 -1400 zł plus sprzeglo plus robota = 2k pln

a jesli same sprzeglo z robota to w 1000 zł sie zamkniesz

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Panowie terz mam problem tylo umnie jest tak biegi wchodza bdobrze sprzegło bierze tak jak powinno ale jak jade na 5 lub 3 biegu i wciskam gaz do dechy to wtedy widac na obrotomierzu jak obroty skacza silnik wyje i brak przyspieszenia...sprzeglo do wymiany czy cos jeszcze.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Mi sprzęgło brało bardzo wysoko i szarpało dlatego postanowiłem wymienić. Wymieniłem na sachsa. Po wymianie bierze mi z centymetr od dołu. Nie wiem czy już tak zostanie czy będzie się regulować, ale nie prawdą według mnie jest, że po wymianie bierze też u góry.

Opublikowano

serko, jaki koszt? na jakich czesciach robiles?

---------- Post dopisany at 17:29 ---------- Poprzedni post napisany at 17:26 ----------

jezdzilem juz dwoma ADRami oprócz mojego, jednym AEB i jednym AFNem i wszedzie w kazdym jednym bez wyjatku sprzeglo bralo od gory.

mialem przyjemnosc jechac tez A4 1,6 nie pamietam jakie oznaczenie silnika i tu juz sprzeglo ladnie chodzilo od dolu... wiec zalezy pewnie tez od tego jaka motorownia

Opublikowano
Mi sprzęgło brało bardzo wysoko i szarpało dlatego postanowiłem wymienić. Wymieniłem na sachsa. Po wymianie bierze mi z centymetr od dołu. Nie wiem czy już tak zostanie czy będzie się regulować, ale nie prawdą według mnie jest, że po wymianie bierze też u góry.

Potwierdzam, u mnie też bierze nisko po wymianie i tak z 4 razy lżej:wink:

Opublikowano

Za sprzęgło kompletne Sachs dałem 450zł i 300zł robocizna. Stare miałem Luka. Na tarczy brakowało może 0,2 mm do nitów. Poza tym miała już luzy na sprężynach i minimalnie była zwichrowana. Po wymianie od razu biegi lepiej wchodzą. Nie muszę już 3 razy wciskać sprzęgła żeby wbić jedynkę. Pedał chodzi leciutko i przestał dobiegać dźwięk skrzypienia przy wciskaniu.

Opublikowano

Panowie,wiec tak jak ruszam i wrzucę drugi bieg z małą ilością gazu to czuje takie poszarpywanie,czasem też lekko drży pedał(wina pewnie łożyska)

Sprawdzałem dwumase na dwa znane mi sposoby tzn 5 bieg 50 km/h i pedał w podłogę-autko zbiera sie dobrze bez poszarpywania,nastepny sposób to zaciągam ręczny i próbuje ruszyć bez gazu zero zgrzytów z okolicy skrzyni także domniemam ze z dwumasem jest ok.

Pytanie czy wymieniać przy okazji zmiany sprzegła dwumasę(słyszłem że dwumas i tak nie przeżyje drugiego sprzegła)czy pakować tylko nowe kompletne sprzegło.

Opublikowano
(słyszłem że dwumas i tak nie przeżyje drugiego sprzegła)

Skąd masz taką informację, jak prawda to ja przy zbliżającej się wymianie sprzęgła ładuje jednomasa z 1Z, który leży na półce po 80-tce. Autko ma 270k, sprzęgło pewnie od początku.

Opublikowano

Gdzies to wyczytałem tylko nie pamiętam gdzie...

logicznie myśląc to dwa sprzegła wytrzymają może z700tyś a dwumas wątpię żeby tyle pociągnął.jeżeli wytrzyma to ok a jak nie to znów płacić za wymianę to dodatkowe koszty.(około 30 procent wartości dwumasa)

Masz pewnie dwumasa to poczytaj dobrze czy taka zmiana Ci będzie odpowiadać(inna charakterystyka pracy)

Opublikowano

Jeździłem 3 lata 1Z...muszę się jeszcze zastanowić jak zrobię.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

a powiedzcie jak sprawdzic ( oczywiscie bez sciagania skrzyni tylko po numerach etc) czy ma sie jednomas czy dwumas??

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Koledzy czy jest jeszcze jakas inna metoda by sprzeglo tak wysoko nie brało??

Mam rozebranego audika a4 z silnikiem 1.6 ADP skrzynia sciagnieta i sprzegło wyglada dobrze a mimo to bierze strasznie wysoko??

Mozna to jakos wyregulowac....

Opublikowano

Witam mam taki problem z swoją audi chciałem ruszyć ostro i nagle było słychać jak bo coś wyskoczyło i już ruszyć nie mogłem biegi mogłem biegi przełączać na włączonym silniku bez wciskania sprzęgła może ktoś wie co dokładnie się popsuło? i szukam mechanika do zrobienia tego jestem z warszawy Z góry Dzięki

• 6 lat później...
Opublikowano

Witam ja również mam problem z bardzo wysoko biorącym sprzęgle i mam pewien pomysł ,a dokładniej zamienić docisk na samonastawny,i tu moje pytanie czy ktoś z was robił taką modyfikacje?

Audi a4 b5 afn

Edytowane przez Szczepan89