Slawek84 Opublikowano 25 Lipca 2007 Opublikowano 25 Lipca 2007 Od jakiegoś czasu samochód niesamowicie mi drga podczas hamowania w wyższych prędkości >120km/h. Mechanior podejrzewa skrzywione tarcze (zwichrowane) mówi, o przetoczeniu (130zł to by kosztowało <przód>) Bo tarcze powinny być jeszcze mocno grube. Jakieś 15 tyś. zrobione chyba na tych tarczach Samochód nie ściąga przy hamowaniu tylko drga Jak Wy myślicie czy podejrzenia mechanika mogą być dobre?
Gość spedyt Opublikowano 25 Lipca 2007 Opublikowano 25 Lipca 2007 To mogą być tarcze, nawet nowe mogą się zwichrować.
lukasssw Opublikowano 25 Lipca 2007 Opublikowano 25 Lipca 2007 raczej mechanik ma rację, jak masz tarcze dobrej firmy i mają mało najechane to warto przetoczyć, a jak nie to lepiej zainwestować w nowe. Musisz pamiętać jeszcze o klockach hamulcowych
Mateo87 Opublikowano 25 Lipca 2007 Opublikowano 25 Lipca 2007 Ja mialem taki sam problem,przetoczylem tarcze i znowu tak bylo! Mechanicytez obstawiali ze to tarcze ale nie,byly to opony!Przy malej predkosci tego nie bylo a przy duzej byla.Wiec jak masz jakies inne oponki to zmien i sprawdz!
Slawek84 Opublikowano 25 Lipca 2007 Autor Opublikowano 25 Lipca 2007 Khm... sprobuje zamienić opony tył/przód jak nic się nie zmieni, pojadę podtoczyć tarcze.
krzychu Opublikowano 26 Lipca 2007 Opublikowano 26 Lipca 2007 a może masz wahacze już padniete i są drgania bo jest luz na gałkach
grippen Opublikowano 26 Lipca 2007 Opublikowano 26 Lipca 2007 100% tarcze natomiast tak jak pisze a może masz wahacze już padniete i są drgania bo jest luz na gałkach to raczej nie
mateogda Opublikowano 26 Lipca 2007 Opublikowano 26 Lipca 2007 Jeżeli tarcza bije, bo była przegrzana to toczenie na niewiele się zda. Łatwo to sprawdzić wyhamowując samochód na zimnych hamulcach, rozhartowana tarcza będzie biła dopiero po nagrzaniu. Warto też dokładnie wyczyścić przylgnię piasty, na której spoczywa tarcza. Swoje wymieniłem chociaż nowe (ATE) były cieńsze niż te, które zdjołem. Co ciekawe stare miały też inne odsadzenie
wiki Opublikowano 27 Lipca 2007 Opublikowano 27 Lipca 2007 mi też drgało przy wychmowywaniu z wyzszych predkosci, wymieniłem tarcze na nowe TRW i jak reka odjoł, szkoda było tych starych bo były jeszcze bardzo grube ale co z tego jak się zwinklowały
Gość nuti Opublikowano 27 Lipca 2007 Opublikowano 27 Lipca 2007 Tarcze tylko ori. lub dobry markowy zamiennik. Kiedys kupiłem do porzedniego auta zamiennik wentylowane z klockami za 150,00zł. Przy chamowaniu dymiło się z nich (gośc mówił ze to tak ma być na początku) a po wjechaniu w pierwszą kałużę tarcze sie zwichrowały i kierownica drżała okropnie.
Slawek84 Opublikowano 27 Lipca 2007 Autor Opublikowano 27 Lipca 2007 khm.... tył? To jeśli w większej prędkości przyhamuję tylko ręcznym i zacznie drgać to wtedy na pewno tył (tylne tarcze nie były wymieniane). Czy markowe części były no JA MYŚLę ! Za klocki przód, tył i tarcze przód zapłaciłem 800zł Dobrze myślę, z tym przyhamowaniem ręcznym? wahacze to by drgało podczas jazdy nie podczas hamowania
marcink001 Opublikowano 27 Lipca 2007 Opublikowano 27 Lipca 2007 Ja miałem coś takiego ale w Punto. Pojawiło się gdy wymieniłem klocki na nowe a tarcze zostawiłem stare. I właśnie przy hamowanu od 130-100 były drgania samochodu (przy mniejszych prękdościach tego nie było).wymieniłem tarcze i było OK.
grippen Opublikowano 28 Lipca 2007 Opublikowano 28 Lipca 2007 ja kupywałem komplet tarcz klocków na wsxzystkie koła i dałem 700 zł firma Jurid pewnie inaczej się to pisze
adadur Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Nie powinno się przetaczać tarcz - bo co z nich zostanie. Jak były zmieniane już jakiś czas temu to może jednak to wina opon
oleyy Opublikowano 12 Sierpnia 2007 Opublikowano 12 Sierpnia 2007 ja tarcz bym nie przetlaczal. kupil bym nowe najlepiej ori albo dobry zamiennik! Jesli byly wymieniane byc moze byly slabej jakosci. Wystarczy ze raz ostro hamowales rozgrzaly sie i wjechales pozniej w jakas kaluze (roznica temp) i masz przyczyne pogiecia tarcz.
berciu Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Przetaczanie tarcz nic nie daje, jak się raz przegrzały to po przetoczeniu 1 mocne hamowanie i jest to samo co przedtem, z tym drżeniem najprawdopodobniej tylne tarcze, można też sprawdzić jak wyglądają opony, ale bardzie wygląda to na tarcze
Mateo87 Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Ale zmieniales oponki na inne??? Mowie ci ze to,to bedzie to!!! Mi to samo sie dzialo!! A tarcze to tez bys czul przy chamowaniu!Najbardziej!!
berciu Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Ale zmieniales oponki na inne??? Mowie ci ze to,to bedzie to!!! Mi to samo sie dzialo!! A tarcze to tez bys czul przy chamowaniu!Najbardziej!! On właśnie pisze, że dzieje mu sie to przy hamowaniu powyżej 120, więc opony nie mają tu nic do hamowania - wygląda na tarcze
Gość MorgothV8 Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Opublikowano 14 Sierpnia 2007 U mnie lekkie drżenie powodowało łozysko przedniego lewego koła Tarcze były 100% OK i wszędzie conajmniej 5-6 mm klocków
Rekomendowane odpowiedzi