Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jakie oleje do silników TDI montowanych w Audi?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No dobrze, to czemu mam stosować olej z normą 505.01 a nie 505.00? Różnica w lepkości, to wiem ale jakie to ma znaczenia dla silnika, proszę rozwińcie trochę temat. Jeszcze pytanie czy jak zalałem tym 505.00 i przejechałem może 2 tys czy mogę zmienić na 505.01 bez konsekwencji?

Ponieważ norma 505.00 przeznaczona jest do silników zasilanych pompa rotacyjną. Ty masz silnik na pompowtryskiwaczach i wymaga on stosowania oleju o normie 505.01. Olej możesz zmienić a wręcz należało by.

• Odpowiedzi 12,6 tys.
  • Wyświetleń 1,7 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

No dobrze, to czemu mam stosować olej z normą 505.01 a nie 505.00? Różnica w lepkości, to wiem ale jakie to ma znaczenia dla silnika, proszę rozwińcie trochę temat. Jeszcze pytanie czy jak zalałem tym 505.00 i przejechałem może 2 tys czy mogę zmienić na 505.01 bez konsekwencji?

chlopie czytaj!!!!!!!! ugory wsztyko jest

3. Do wszystkich pozostałych silników diesla opartych o system zasilania pompa rozdzielaczową VP, wyposażonych w turbosprężarkę, właśnie ze względu na nią wymagany jest olej syntetyczny - można go stosować bez ryzyka rozszczelnienia silnika. Przykładowe silniki 1,9 TDI: AFN, AVG, AFF, 1Z, AHH, AHU, oraz 2,5 TDI: AKE, AKN, AFB, BDH, BAU, BDG, BCZ, BFC - Oleje do nich przeznaczone muszą spełniać normy:

505.00 lub 506.00

Sprawdzone, godne polecenia oleje to:

MOTUL serii 8100 spelniajace norme 505.00 lub 506.00

Opublikowano

Mam silnik AWX zrobione 170 tys. narazie jezdze na castrolu EDGE TurboDiesel VW 505.01 5W-40 czy warto zmianic na Motul Specific 504.00-507.00 5W-30 ?

Opublikowano

Najlepiej zmienić i zobaczyć jak się silnik zachowuje i będzie wiadomo czy było warto.

Moim zdaniem z Castrola na pewno warto zmienić.

Opublikowano

Zmień na Liqui Moly, miałem Castrola i silnik chodzi ciszej po zmianie

Opublikowano

Motul Specific 504.00-507.00 5W-30 ?

Wybór najlepszy z możliwych :good:

Opublikowano

witam a jaki olej na dolewkę, potrzebuję dolać ze setkę, a jadę w trasę, niewiem jaki jest olej w silniku , ico mam dolać? bo nie miałem czasu zmienić?

Opublikowano

witam a jaki olej na dolewkę, potrzebuję dolać ze setkę, a jadę w trasę, niewiem jaki jest olej w silniku , ico mam dolać? bo nie miałem czasu zmienić?

tylko z normą 505.01

Opublikowano

To ja inaczej, jadę w dłuższą trasę i mam jeszcze sporo oleju 5w 30 w zapasie, ale w silniku mam 5w 40. Wiem że przy dłuższych przelotach po autostradach mój silnik pije, więc pewnie poprosi o dolewkę, czy mogę dolać do 5w 40 porcję 5w 30, też Castrol, ale:

5w 40 ma 505.01

a

5w 30 ma 507.00

??

Opublikowano

To ja inaczej, jadę w dłuższą trasę i mam jeszcze sporo oleju 5w 30 w zapasie, ale w silniku mam 5w 40. Wiem że przy dłuższych przelotach po autostradach mój silnik pije, więc pewnie poprosi o dolewkę, czy mogę dolać do 5w 40 porcję 5w 30, też Castrol, ale:

5w 40 ma 505.01

a

5w 30 ma 507.00

smialo mozesz dolac 50700 to najnowsza norma olej pownien sie bez problemu zmiezsac z 50501

??

Opublikowano

Odpowiedź masz w 1 poście :wallbash:

Opublikowano

Wita.

Chcąc sprawdzić oryginalność oleju CASTROL EDGE 5W-30, noram (504/507) właśnie się dowiedziałem, że mój olej jest na rynek francuski i jest hydrokarakowany, a oleje na rynek polski mają inną bazę i są w pełni syntetyczne. Ciekawe że Castrol produkuje te same oleje w zależności od kraju przeznaczenia. Słyszał ktoś coś o takich rzeczach czy to bujda. Pozdrawiam.

Opublikowano

Ten temat nigdy się nie skończy :kox:

Dobrze, że istnieje bo inaczej nowi uzytkownicy zasypywaliby forum "silniki diesla" pytaniami "jaki olej do TDI"

:evil: a tak mają miejscowke gdzie moga pytac w kolko to samo :naughty:

Opublikowano

witam jestem laikiem w sprawach motoryzacyjnych. Mam pytanie mam audi a4 98r 1,9 tdi AFN obecnie mam zalany mobil 10w 40 przebieg auta to 193 000 czy moge zmienic na syntetyk motul ? Jezeli tak to prosiłbym o porade jaki konkretnie :)

Opublikowano

witam jestem laikiem w sprawach motoryzacyjnych. Mam pytanie mam audi a4 98r 1,9 tdi AFN obecnie mam zalany mobil 10w 40 przebieg auta to 193 000 czy moge zmienic na syntetyk motul ? Jezeli tak to prosiłbym o porade jaki konkretnie :)

Tak. Możesz np. Motul 8100 X-cess 5W40.

Poza tym wystarczyło spojrzeć na 1 post albo na kilka poprzednich :wallbash:

Sugeruję sypanie ostrzeżeń za nie czytanie pierwszego wątku :decayed:

Opublikowano

brykał ktos juz na takim oleju ??

Pentosin Pentosynth HC 5W40 5L