Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jakie oleje do silników TDI montowanych w Audi?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kilka informacji o motulu. Pojawiła się w końcu porządna strona www, na której są dokładne parametry wszystkich olei.

http://www.motul.de/pl/en

Jeśli ktoś potrzebuje oleju z normą 504/507 to ma do wyboru "8100 X-clean+ 5W30" oraz "Specific 504/507 5W30". Ten pierwszy jest tańszy, ale ma niższą liczbę TBN (6), Specific ma (7,2). O liczbie zasadowej (TBN) można poczytać na forum i w internecie, generalnie im więcej tym lepiej.

• Odpowiedzi 12,6 tys.
  • Wyświetleń 1,7 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

dzięki za info, bo właśnie zastanawiałem się czy jest sens próbowania tego 8100 X-clean+ 5W30, ale chyba zostanę przy Specificu w takim razie :)

Opublikowano

To ja mam pytanie , który MOTUL jest lepszy do [AVF] 2004 r. ( modelowo 2005 r. bez DPF ) Specific 505 01 5W40 czy 8100 X-clean 5W40 ?

Opublikowano

To ja mam pytanie , który MOTUL jest lepszy do [AVF] 2004 r. ( modelowo 2005 r. bez DPF ) Specific 505 01 5W40 czy 8100 X-clean 5W40 ?

Specific 505 01 - kazdy 505.01 (niezaleznie od producenta) to olej syntetyczny z dodatkiem HC - które jak podkreslam nie pierwszy raz - nie powinno byc demonizowane. Jest to obligatoryjny dodatek do poprawnego smarowania mechanizmów obsługujących pompowtryski.

Naturalną zaletą HC jest naturalna polaryzacja, która owocuje przyleganiem do metalu ale w olejach opartych o PAO dodaje się odrobinę estrów albo HC aby uzyskac odpowiedni efekt. Ponadto dodatki HC lepiej tłumią hałasy od 100% PAO czy estrów.

Opublikowano

Specific 505 01 - kazdy 505.01 (niezaleznie od producenta) to olej syntetyczny z dodatkiem HC - które jak podkreslam nie pierwszy raz - nie powinno byc demonizowane. Jest to obligatoryjny dodatek do poprawnego smarowania mechanizmów obsługujących pompowtryski.

Naturalną zaletą HC jest naturalna polaryzacja, która owocuje przyleganiem do metalu ale w olejach opartych o PAO dodaje się odrobinę estrów albo HC aby uzyskac odpowiedni efekt. Ponadto dodatki HC lepiej tłumią hałasy od 100% PAO czy estrów.

To w końcu jaki polecasz :?: :?: :?: endriuu

Opublikowano

jak Cie stac - zalej Motul 8100 X-clean+ 5W-30 jak nie- Specyfic 505.01.

Opublikowano

jak Cie stac - zalej Motul 8100 X-clean+ 5W-30 jak nie- Specyfic 505.01.

no chyba stać :polew: :polew:

Opublikowano

Witam, chcialam powtorzyc pytanie z przed paru dni kolego lightfighter87.

Czy ktos wie cos na temat olejow firmy Liqui Moly w Polsce i ogolnie. Interesuje mnie np. LIQUI MOLY Synthoil High Tech 5W-40 5L.

Mam mozliwosc kupna czy to dobry olej i czy cena jest adekwatna do jakosci.

Koszt tego oleju dla mnie w warsztacie ma byc 170 zl. za 5 litrow.

Bardzo prosze kolegow o wypowiedz na ten temat, dziekuje. :hi:

Pozdrawiam serdecznie. :)

Opublikowano

musisz koniecznie wlac ten olej ???

motula Xcessa lub Specyfica masz za 120zl-130zl

Opublikowano

taka cena tego oleju to u kolegi dzik?

Opublikowano

dzik lub TOM77 cena praktycznie ta sama :kox:

Opublikowano

ok dzięki pytałem ponieważ na dniach muszę zrobić wymianę

Opublikowano

Witam :)

Podobno olej LIQUI MOLY to jeden z najlepszych na swiecie, a do tego nie ma mozliwosci zeby byl oszukany, tak jak to jest w przypadku Mobil, Castrol czy nawet ostatnio Motul. Taka wiadomosc dostalam od mechanika. Wiec wole zaplacic wiecej, ale jezdzic pewnie. Chcialam tylko potwierdzenia na forum czy rzeczywiscie tak jest, i czy ktos mial do czynienia z tym olejem.

W zwiazku z ostatnimi odkryciami, ze Motul tez jest podrabiany, nie mamy zadnej pewnosci czy olej, ktory zakupimy jest tym dobrym. I z calym szacunkiem dla kolegi Tom i innych ktorzy sprzedaja oleje. Ale oni tez nie wiedza, co to za olej i skad pochodzi. Kupuja tak samo ten olej od kogos jak,a nastepnie my od nich. Tak mysle, jesli sie myle prosze o poprawienie. Gdzies przeczytalam, ze wszystkie te oleje sa rozlewane w Polsce, wiec duzo nie trzeba...

Oczywiscie wlasnie poza LIQUI MOLY...

Pozdrawiam :)

Opublikowano

Nie słyszałem by ktoś w ogóle narzekał na produkty od dzika lub TOM-a

Opublikowano

Witam :)

Podobno olej LIQUI MOLY to jeden z najlepszych na swiecie, a do tego nie ma mozliwosci zeby byl oszukany, tak jak to jest w przypadku Mobil, Castrol czy nawet ostatnio Motul. Taka wiadomosc dostalam od mechanika. Wiec wole zaplacic wiecej, ale jezdzic pewnie. Chcialam tylko potwierdzenia na forum czy rzeczywiscie tak jest, i czy ktos mial do czynienia z tym olejem.

W zwiazku z ostatnimi odkryciami, ze Motul tez jest podrabiany, nie mamy zadnej pewnosci czy olej, ktory zakupimy jest tym dobrym. I z calym szacunkiem dla kolegi Tom i innych ktorzy sprzedaja oleje. Ale oni tez nie wiedza, co to za olej i skad pochodzi. Kupuja tak samo ten olej od kogos jak,a nastepnie my od nich. Tak mysle, jesli sie myle prosze o poprawienie. Gdzies przeczytalam, ze wszystkie te oleje sa rozlewane w Polsce, wiec duzo nie trzeba...

Oczywiscie wlasnie poza LIQUI MOLY...

Pozdrawiam :)

To bardzo dobry olej, silnik chodzi na nim ciszej niż na Mobilu czy Castrolu

spełnia wszystkie wymagania i ma wysoką lepkość w wysokich temperaturach

Opublikowano

oo...dobrze wiedziec, ze chociaz jeden olej moze byc w miare pewny :)

chyba sie skusze na niego, bo tez slyszalem tylko dobre opinie o LIQUI MOLY :naughty:

Opublikowano

chyba sie skusze na niego, bo tez slyszalem tylko dobre opinie o LIQUI MOLY :naughty:

nic nie jest pewne... zawsze trzeba uwazac - im cos jest bardziej popularne tym czesciej podrabiane...

Opublikowano

nic nie jest pewne... zawsze trzeba uwazac - im cos jest bardziej popularne tym czesciej podrabiane...

pisalem ze w miare pewny :)

w zyciu jest sa tylko pewne...smierc i podatki :wallbash:

Opublikowano

A do AVFa 130KM to jaki ten LIQUI MOLY ma byc ???

Opublikowano

A do AVFa 130KM to jaki ten LIQUI MOLY ma byc ???

TOP TEC 4600 5W-30 - ale w cholere drogi i nie jest 100% syntetykiem. juz lepiej zalać Motula 8100 X-clean+.