Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jakie oleje do silników TDI montowanych w Audi?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No to niech Cie powoli zacznie.:facepalm:

• Odpowiedzi 12,6 tys.
  • Wyświetleń 1,7 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Już zalany Gulf TEC Plus 10W40 .

ja tak troche z innej beczki. czeka mnie wymiana i zastanawiam się nad tą marką tyle że 5W40 . mam dobre dojście tylko zastanawia mnie że na karnistrze z olejem jest napisane

BATCH: HT1A137388

25-06-2013

to data produkcji czy termin ważności?

Opublikowano

Data produkcji

Opublikowano
To ściema. Wleje 5w40, ale się do tego nie przyzna. :wink:

Nie mniej jednak dużego minusa juz ma.

Nie kolego .

A ten minus mało mnie obchodzi .

http://i1.ryjbuk.pl/35f0ef358b2310e7d636627357aa15b80e997233/haters-laska-gif :naughty::naughty::naughty:

hand_on_head.jpg

Yhmy, to widzę Edwardzie, że nie posłuchałeś się kolegów z forum :kwasny:

I zalałeś oliwę po taniości... tańszych już chyba za bardzo nie ma ... :thumbdown:

No dobra... oczywiście Twoje auto, Twoje pieniądze, Twoje decyzje...

Tylko po co telepać całe forum jakie filtry i jaki olej polecają a później i tak iść według własnej "ramówki" :facepalm:

Opublikowano

Jestem 4 dni po wymianie. Dzieki za porady. Wybór padł na Castrol SLX Professional Powerflow Audi Longlife III 5W-30.

Opublikowano

Witam.

Jeszcze jedno pytanie jeśli auto jezdzilo na oleju 5w30 chyba o wydłużonych okresach to zaleca sie normę 506 00 i 506 01.Czy teraz mogę spokojnie przejść na MOTUL 8100 x-Clean C3 5W40 i wymiana co 10000km czy zalewac dalej jakis longlife i wymiana również co 10000km.

Dziekuje pozdrawiam

Opublikowano
To ściema. Wleje 5w40, ale się do tego nie przyzna. :wink:

Nie mniej jednak dużego minusa juz ma.

Nie kolego .

A ten minus mało mnie obchodzi .

http://i1.ryjbuk.pl/35f0ef358b2310e7d636627357aa15b80e997233/haters-laska-gif :naughty::naughty::naughty:

http://s12.postimg.org/cujgtt9sd/hand_on_head.jpg

Yhmy, to widzę Edwardzie, że nie posłuchałeś się kolegów z forum :kwasny:

I zalałeś oliwę po taniości... tańszych już chyba za bardzo nie ma ... :thumbdown:

No dobra... oczywiście Twoje auto, Twoje pieniądze, Twoje decyzje...

Tylko po co telepać całe forum jakie filtry i jaki olej polecają a później i tak iść według własnej "ramówki" :facepalm:

Chłopak myśli, a nie daje się naciągnąć dzisiaj oleje 10W, 15W mogą być ciekłe nawet w temperaturze -40stopni. 59zł za tego gulfa to nie majątek, chodź mógł dodać 10zł i mieć 5W40. Znaczek 0W 5W nie jest wyznacznikiem klasy oleju.

Warto przeczytać wypowiedź użytkownika Piasek z forum golfa, między innymi punkt 5.

"1. Wskaźnik lepkości w poszczególnych temp.

40*C

100*C

im wyżej - tym lepiej

zobaczcie jakie mają te wartości oleje 10W i 15W a jakie np 0W-30...

2. Popiół siarczanowy - im mniej tym lepiej (tym czystszy olej)

3. Fosfor - podobnie. Zobaczcie że obecnie mineralne mają go w okolicach 0,14% a super-full-syntetyki 2-3x droższe 0,1%. To tylko 4 setne !!

4. Temperatura zapłonu - im wyżej tym lepiej. Praktycznie każdy obecny od 15W po 0W ma ją w okolicach 220-230*C. W silniku "cywilnym" bez znaczenia a nawet jakby... to i tak nam prędzej korby bokiem wyjdą jak zapali się olej silnikowy

5. Temperatura płynięcia - im niżej tym lepiej. Dzisiaj praktycznie normą jest -30*C dla mineralnych, dla syntetycznych różnie podają: jedni w stopniach, inni że poniżej np -33*C zatem nie wiemy dokładnie ile bo labolatoruim nie zadało sobie tego trudu. Z tego co ja się spotkałem najniżej badanym olejem był Ravenol (jakiś full) miał podaną płynność do -46*C

6. Całkowita liczba zasadowa (TBN) - parametr określa zawartość detergentów myjących w oleju. Im więcej tym olej jest bardziej płuczący - im mniej - mniej. Można nabyć 5W o wskaźniku poniżej 10ciu, a można i 15W o wskaźniku pow. 10 zatem pogląd iż oleje 5W to oleje płuczące i "wypłuczą osady i pojawią się wycieki" są błędne. Owszem przyjęło isę iż oleje 5W i 0W mają TBN wyższe niż oleje pochodzenia mineralnego ale... jedne mają 11 a inne 16!! i to jest różnica. Dlatego ten parametr stosujemy w zależności na ile jesteśmy pewni kondycji i historii silnika. I nie zmienia to faktu iż można śmiało wlać do starszego już silnika 5W o niskim TBN bez obawy o jego "zdrowie" albo stosować oleje no 10W-60 o wysokim TBN w przyp. kiedy mamy katowskie zapędy i często kręcimy silnik pod czerwone pole obrotomierza.

Jeżeli byście zestawili kilka olejów w kolumnie - te same wartości - zauważycie że oleje pochodzenia mineralnego i półsyntetyki różnią się od ultra nowoczesnych i extremalnie drogich full-syntetyków setnymi, max dziesiętnymi częściami parametrów zaś w kwestiach lepkości te pochodzenia mineralnego znacznie lepiej wypadają w kwestiach smarności zwłaszcza w tych najwyższych temperaturach kiedy nowoczesne silniki i ich mikrospopijnych rozmiarów turbiny osiągają kolejne dziesiątki tysięcy obrotów i kolejne setki *C.

Swoją drogą - wiecie dlaczego nie publikują danych dot. wskaźnika lepkości w np 130*C,... 150*C... ? (co jest żadnym wyczynem - 3x mocniejszy but i mamy olej 130*C)

Jakbyście zobaczyli wykres liniowy smarności tych super-syntetyków to po przekroczeniu 110*C ich właściwości smarne lecą w dół tak drastycznie że strach patrzeć w tabelę."

Opublikowano

Tu juz tez idz może na to forum golfa czy skody, bo się mądrujesz, a tydzień temu pytałes jaki olej zalać? :facepalm:

Opublikowano
Witam.

Jeszcze jedno pytanie jeśli auto jezdzilo na oleju 5w30 chyba o wydłużonych okresach to zaleca sie normę 506 00 i 506 01.Czy teraz mogę spokojnie przejść na MOTUL 8100 x-Clean C3 5W40 i wymiana co 10000km czy zalewac dalej jakis longlife i wymiana również co 10000km.

Dziekuje pozdrawiam

Z tego co się orientuję to nie masz jeszcze filtra cząstek stałych "DPF" w tym swoim 1.9TDI z 2004r ?

Jak nie masz to Motul Specific 5W40 lub X-Clean 5W40 i wymiana 10-15tyś km :wink:

Opublikowano
Tu juz tez idz może na to forum golfa czy skody, bo się mądrujesz, a tydzień temu pytałes jaki olej zalać? :facepalm:

Czy szukanie wiedzy z różnych źródeł to błąd ? Czy to i tylko to forum jest nieomylne ? Na świecie jest setki religi i każdy wierzący jest przekonany że jego wiara jest ta prawdziwa. A na dowód ma jakieś bazgroły które wymodzili inni ludzie i dobrze z tego żyją. Ktoś ma swoje laboratorium żeby zweryfikować tabelki z etykiet, albo testuje te oleje na 100 silnikach przez 100 kk ?

Opublikowano

Czy szukanie wiedzy z różnych źródeł to błąd ? Czy to i tylko to forum jest nieomylne ? Na świecie jest setki religi i każdy wierzący jest przekonany że jego wiara jest ta prawdziwa. A na dowód ma jakieś bazgroły które wymodzili inni ludzie i dobrze z tego żyją. Ktoś ma swoje laboratorium żeby zweryfikować tabelki z etykiet, albo testuje te oleje na 100 silnikach przez 100 kk ?

Nie zrozumiałeś. Tu chodzi konkretnie o kolege majuDJ, który jest znany tu głównie z robienia syfu. Stąd sugestia odnośnie zmiany forum.

Opublikowano

Do swojego klekota zalewam LIQUI MOLY Synthoil High Tech 5W-40. Do ok. 7000 km dolewam setkę na tysiąc kilometrów. Potem zużycie zaczyna się zauważalnie zwiększać. Czyli w oleju zachodzą jakieś istotne zmiany i pewnie wiele norm bierze w łeb. Na Castrolu EDGE tego nie miałem. Czy Castrol jest lepszy ? To zależy jakiej religi jest się wyznawcą i w co chce się wierzyć. Dobrze zindoktrynowany umysł przyjmie wszystko nawet to czego nie widzi. Później tylko twardy reset może to zmienić.

Opublikowano

Ciekawa wypowiedz. Ale podoba mi się i jest w tym dużo prawdy :-)

Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 4

Opublikowano

Witam panowie. Ja będę w najbliższym czasie wymieniał olej i proszę o poradę silnik

1.9 75kw kod silnika BKE bez DPF (

Samochód kupiony niedawno ale z obserwacji chyba bierze trochę oleju teraz wlany castrol 5w30

Teraz zastanawiam się na Motulem tylko nie wiem jaki wybrać

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalk 4

Opublikowano
Do swojego klekota zalewam LIQUI MOLY Synthoil High Tech 5W-40. Do ok. 7000 km dolewam setkę na tysiąc kilometrów. Potem zużycie zaczyna się zauważalnie zwiększać. Czyli w oleju zachodzą jakieś istotne zmiany i pewnie wiele norm bierze w łeb. Na Castrolu EDGE tego nie miałem. Czy Castrol jest lepszy ? To zależy jakiej religi jest się wyznawcą i w co chce się wierzyć. Dobrze zindoktrynowany umysł przyjmie wszystko nawet to czego nie widzi. Później tylko twardy reset może to zmienić.

U mnie odwrotnie, jezdzilem na Motulu xlite 0w30 i palił ok 0.1 l na 1000km. wlałem LMa high techa i po przejechaniu 3000km nic nie ubyło :naughty:

Opublikowano

Widać że ile ludzi tyle opinii..

U mnie Magnateca 5W40 pił jak głupi a na Motulu Specificu 5W40 się uspokoiło.

Opublikowano

Dajmy spokój Magnatecowi bo to juz najwyższa półka syfu. ;-)

Wysłane Pocztą Polską przy pomocy listonosza.

Opublikowano
Witam panowie. Ja będę w najbliższym czasie wymieniał olej i proszę o poradę silnik

Samochód kupiony niedawno ale z obserwacji chyba bierze trochę oleju teraz wlany castrol 5w30

Jak nie masz DPF'a to Castrol 5W30 jest tam zbędny...

Motul 5W40... X-Clean albo Specific

Motul Specific VW 505.01-502.00-505.00 5W40 5L OIL-LAND

Motul 8100 X-Clean C3 5W40 5L OIL-LAND

Opublikowano

Jak nie masz DPF'a to Castrol 5W30 jest tam zbędny...

Motul 5W40... X-Clean albo Specific

Motul Specific VW 505.01-502.00-505.00 5W40 5L OIL-LAND

Motul 8100 X-Clean C3 5W40 5L OIL-LAND

Dzięki kolego