Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jakie oleje do silników TDI montowanych w Audi?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na samej górze masz info.

• Odpowiedzi 12,6 tys.
  • Wyświetleń 1,7 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Panowie polećcie olej do 2.0tdi bpw 2007r. Zalezy mi na super oleju.

Pierwszy post tego wątku kolego. Do wyboru do koloru.

Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 4

Opublikowano
Na samej górze masz info.

Nie no widzę, ale może któryś z nich jest lepszy od innych. We wtorek wymieniam dlatego pytam.

Opublikowano

Bierz taki który spełnia odpowiednie dla twojego auta normy. Jeżeli wybierasz z olejów tej samej klasy to różnice będą takie że jako normalny użytkownik ich nie zauważysz. No chyba że niektóre wydrenuja ci bardziej portfel. Poza tym napisałeś "lepszy"...ale w czym bo to bardzo szerokie pojęcie.

Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 4

Opublikowano

Witam panowie :hi:

Piszę w sprawie wuja bo chce coś z najwyższej półki :naughty:

Audi A6 C6, silnik 2.7TDI, przebieg 250-300tyś km, rocznik 2006/2007 (angol)

Oleju wchodzi 7,5 L.

Jeśli chodzi o typ jazdy to zazwyczaj miasto lecz dwa razy do roku trasa Polska-Anglia.

Z racji że zarabia w funtach to możemy pozwolić sobie na najwyższą półkę.

Jakie macie propozycje do takiego "zlecenia" ?

PS. Na Castrola coraz bardziej narzeka bo podobno komputer skraca interwał wymiany :eusathink:

Auto powinno jeździć w trybie LL lecz rzecz jasna nie jest to praktykowane :wink:

Dotychczas wlewał w niego Castrola Edge 5W30

Pozdro,:cool:

Opublikowano

To niech tak zostanie 5w30

Opublikowano
Witam panowie :hi:

Piszę w sprawie wuja bo chce coś z najwyższej półki :naughty:

Audi A6 C6, silnik 2.7TDI, przebieg 250-300tyś km, rocznik 2006/2007 (angol)

Oleju wchodzi 7,5 L.

Jeśli chodzi o typ jazdy to zazwyczaj miasto lecz dwa razy do roku trasa Polska-Anglia.

Z racji że zarabia w funtach to możemy pozwolić sobie na najwyższą półkę.

Jakie macie propozycje do takiego "zlecenia" ?

PS. Na Castrola coraz bardziej narzeka bo podobno komputer skraca interwał wymiany :eusathink:

Auto powinno jeździć w trybie LL lecz rzecz jasna nie jest to praktykowane :wink:

Dotychczas wlewał w niego Castrola Edge 5W30

Pozdro,:cool:

Which Car Engine Oil | Millers Oils

Opublikowano

Audi a4 b8 2010r. silnik 2.0 CR (143KM)

Wymieniłem zaraz po zakupie samochodu w autoryzowanym zakładzie Castrol. Chyba to uśpiło moją czujność bo okazało się , że wymieniono mi olej na castrol magnatec 5W 40 specyfikacja vw 505 00. oczywiście zmienię olej ( bez wymiany filtra , bez przesady) ale gdzieś na forum wyczytałem dramatyczny post w którym auto po wlaniu takiego oleju straciło moc i wymagało specjalnego oczyszczania filtru DPF i jakby tego było mało , coś tam jeszcze stało się z turbiną.

Myślę jednak , że auto ( było krótko po sprowadzeniu z Zachodu) już miało "jakiś problem" wcześniej.

U mnie objawy ( przejechałem ok 250-300km) są takie , że zapaliła mi się kontrolka oleju - stan minimalny ale może to być przyczyną tego, że po prostu nalano mi go zbyt mało ( Skoro fachowiec nie wiedział jaki olej należy wlewać do tego silnika to skąd u licha miał by wiedzieć ile go nalać. Tak na marginesie to właśnie, ile tego oleju należy wlać przy wymianie bo w instrukcji nie jest napisane ( albo nie mogę znaleźć)

Opublikowano

hannab

Norma 505.00 dla Audi z 2010r ?!

Normę 505 to ja mam dla mojego 12-sto letniego 1.9TDI

Omijaj takie autoryzowane stacje z daleka...

Każdy "elektroniczny doradca" obojętnie jakiej firmy olejowej pokażę Ci zalecane oliwy i ile ich wchodzi.

Tylko te zalecenia należy traktować z przymrużeniem oka bo często pokazuje głupoty.

Mój przykład... po prawej stronie masz pojemność:

http://ew5.earlweb.com/recommendations.php?sector=9&category=6&subset=125&modelyear=&vehicle=1938&site=41&region=59&language=13&brand=45

Podsyłam Ci z Motula :

http://ew5.earlweb.com/search.php?site=41&__utma=211053313.1617639555.1363121739.1363121739.1363125037.2&__utmz=211053313.1363121739.1.1.utmcsr=castrol.com|utmccn=%28referral%29|utmcmd=referral|utmcct=/castrol/sectionbodycopy.do&region=59&brand=45&PHPSESSID=85sfoevq13t2t7ne2ev6fbd4c1&__utmb=211053313.4.10.1363125037&__utmc=211053313&language=13

Opublikowano

Mam okazje w dobrej cenie kupić olej Millers Oils XFS 5w50 3,5 litra z 269 dnia 2012 roku od pewnego sprzedawcy. Pytanie czy ta ilość starczy by przynajmniej do połowy przykryć bagnet w silniku 1.9TDI AHF 110KM. Bo teraz mam zalanego Motula X-cleana C3 5W40 4 litry i jest do maxa. Czy przy ilości 3,5 l musiałbym dokupić butelkę 1l?

Opublikowano

3,8 litra wchodzi

Opublikowano

No dobrze czytam i w końcu który z tych dwóch olejów jest lepszy do zwykłego AWX?

Motul 5W40 Specific (502.505.505.01)

czy

Motul 5W40 X-Clean (502.505.505.01)- ten mam teraz.. Pozostać na nim czy może ten specyfic jest lepszy. Podstawowe założenie dla mnie to: Olej ma chronić silnik, napęd pompek itp. Ekonomia w przypadku oleju nie ma znaczenia a ekologia :sick3:

Opublikowano
No dobrze czytam i w końcu który z tych dwóch olejów jest lepszy do zwykłego AWX?

Motul 5W40 Specific (502.505.505.01)

czy

Motul 5W40 X-Clean (502.505.505.01)- ten mam teraz.. Pozostać na nim czy może ten specyfic jest lepszy. Podstawowe założenie dla mnie to: Olej ma chronić silnik, napęd pompek itp. Ekonomia w przypadku oleju nie ma znaczenia a ekologia :sick3:

Jeden "wuj" :wink:

Opublikowano

Panowie a ktoś jeździ na Liqui Moly 5W40 ? Słyszałem dużo pozytywnych opini na jego temat, coś możecie powiedzieć w tej kwestii ? Jeździ ktoś? obecnie na motulu śmigam :whistling:

Opublikowano

Jak nie masz do niego (Motula) zastrzeżeń, to nie wyszukuj sobie droższych.

Opublikowano
Panowie a ktoś jeździ na Liqui Moly 5W40 ? Słyszałem dużo pozytywnych opini na jego temat, coś możecie powiedzieć w tej kwestii ? Jeździ ktoś? obecnie na motulu śmigam :whistling:

ja jezdze na Synthoilu 5W40 i jest :good:

Opublikowano

a jest jakaś różnica między top tech ?

Opublikowano

top tech nie jest full syntetykiem

Opublikowano

ok, rozumiem. Chyba przejdę z motula właśnie na tego :decayed:

Opublikowano

Witam

Mam pytanie odnośnie oleju Mobil 1 ESP Formula 5W-30 z norma 507.00 wg niektórych źródeł nie jest full syntetykiem?????.Czy to prawda???W tym tygodniu wymiana dzwoniłem do mechanika i polecil mi wlasnie ten olej do mojej b6 2004 AVF BEZ dpf z tego co zdazylem przeczytać ten olej wlasnie jest polecany do aut z dpf.Troche jestem skolowany czy ten olej nie zaszkodzi silnikowi??Jaki olej byscie polecili???

Dziekuje.Pozdrawiam:wink: