Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jakie oleje do silników TDI montowanych w Audi?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jihaad nie chce rozwiązywać długiego grzania olejem tylko chcę żeby olej miał lepsze właściwości smarne w niższych temperaturach. A to że się auto w zimie dłużej grzeje to chyba normalne a nie problem. Pomyśl. :facepalm:

Dzięki endriuu za rady. Rozjaśniłeś mi sprawę. :thumbup1:

• Odpowiedzi 12.6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Jihaad nie chce rozwiązywać długiego grzania olejem tylko chcę żeby olej miał lepsze właściwości smarne w niższych temperaturach. A to że się auto w zimie dłużej grzeje to chyba normalne a nie problem. Pomyśl. :facepalm:

Żle zrozumiałem rzeczywiście twój post. :grin:

Opublikowano

Też tak pomyślałem że nie skumałeś o co mi chodzi hehe :wink: Ale już wszystko jasne.

Opublikowano

bardzo dobry olej do PD-ków

no chyba że takowy posiadasz :wink:

Opublikowano

Mi się udało odkupić nowego Motula X-clean C3 5W40 za 110zł :) więc zaleję i wypróbuję przed świętami :) Jestem ciekaw jak będzie się sprawował w 1.9TDI AHF 110KM :)

Opublikowano
bardzo dobry olej do PD-ków

no chyba że takowy posiadasz :wink:

niiee no w tym roku to chyba niee moj to ahu

Pytam bo jednak zaryzykuje i przejde na cos rzadkiego na zime a ze to nie pelny syntetyk to moze mu nic nie bedzie ?

Ogolnie valvo to na jaka polke byscie postawili ?no chyba lepszy od castrol magnat 10w co?

Opublikowano

Ja się zastanawiam między Motulem a Valvoline. Co lepiej?

Opublikowano

Motul to lepszy olej.

Wysyłane z mojego GT-I9070 za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano

Ok dzięki. Nie wiem co mnie podkusiło bo wczesniej jeżdziłęm na Motulu i zmieniłem na Castrol;/ ale chce znowu coś z górnej póki do naszych PD stad pytałem co z tych dwóch.

Opublikowano

Możesz zalać też Amsoil AFL, dobry olej do PD.

Opublikowano

Firma jakich wiele - szczególnie w niemczech.

Opublikowano

Bardzo niska cena jak na 0w30. Nie chce myśleć co siedzi w środku.

Opublikowano

Uwierz mi ze nie przeplacamy. Dobre dodatki do oleju kosztują, a nie każdy je stosuje.

Opublikowano

Specyfikacja to jedno, życie codzienne to drugie. Widziałem już na głośnikach komputerowych 2.1 certyfikat THX, który jest certyfikatem potwierdzającym kinową jakość. Nie wydaje mi się, że na 2.1 poczujemy się jak w kinie... no ale certyfikat jest, prawda:wink:

Opublikowano
Specyfikacja to jedno, życie codzienne to drugie. Widziałem już na głośnikach komputerowych 2.1 certyfikat THX, który jest certyfikatem potwierdzającym kinową jakość. Nie wydaje mi się, że na 2.1 poczujemy się jak w kinie... no ale certyfikat jest, prawda:wink:

Zapłacili i dostali jak to z większością certyfikatów bywa :decayed:

Opublikowano

Czasami na innych forach można znaleźć ciekawe "rewelacje", ta dotyczy pytania, gdzie po kupnie auta była karteczka z olejem 0w40:

Nie chcę rozkręcać kolejnego wątku na temat oleju. Napiszę tylko, że:

1. Powinno się lać to samo co było przedtem.

2. Było kiedyś na forum, że 0W-40 jest za rzadki do TDI. Olej przedostaje się przez uszczelnienia turbiny i brudzi nam "drugą" stronę. W przypadku naszych turbin (z ruchomymi kierownicami) może się to przyczynić do zapieczenia tychże.

Oczywiście w Twoim przypadku, pkt. 1 pozostaje w sprzeczności z pkt. 2 ale takie jest życie - albo rybki albo akwarium :oops:

... chyba Ci nie pomogłem - sorry :(