Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jakie oleje do silników TDI montowanych w Audi?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Bo nie ma ich w zestawieniu polecanych oliw?

Widzisz, nie potrafisz odpowiedzieć na to pytanie, ale jednocześnie sugerujesz, ze te oleje sa złe.

• Odpowiedzi 12,6 tys.
  • Wyświetleń 1,7 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
andrzej22, uwierz mi że też szanuje produkty Made in Poland, ale każdy przyzna racje jak to z naszymi wyborami jest... może teraz siedzisz przed komputerem i zajadasz paluszki solone z solą drogową... :doh:

Paluszków drogowych akurat nie jem ale soli drogowej na pewno zjadłem z wiadro jak każdy z nas, nie jest to wina ludzi, którzy je produkują tylko bandytów i kombinatorów a ich miejsce jest w celi ludzie pracuja w dobrej wierze zwykle za glodowe pensje. Chce, zeby mieli miejsca pracy i uczciwie zarabiali bo sa tego warci. Lotos ma norme VW.

Opublikowano

Bo cabanmat pierd....ł se baner w podpisie jakby był nie wiadomo jakim obeznanym w temacie , a po jego pytaniach i wypowiedziach można śmiało stwierdzić ,że nie ma zielonego pojęcia.

@ cabanmat wyśmiewasz się z Lotosa chodź nawet nie wiesz co dane oleje sobą reprezentują, i jedynym guru jest dla Ciebie Piotr P. z Motula :decayed: i ogólnie Motul jest the best, a na proste pytania nie potrafisz odpowiedzieć :wink:

Opublikowano
Panowie...

Szukam czegoś sprawdzonego dla znajomego...

Audi A6 2006/2007rok

Silnik 2.7TDI

Anglik

Przebiegu coś koło 250kkm.

Aktualnie jeździ na Castrolu Egde 5W30

Jakie wasze zalecenia ?

Motul Specyfic 5W30 ? :naughty:

Doradzasz na forum wszystkim jak olejowy bóg, a jednocześnie nie potrafisz doradzić znajomemu? Sobie pewnie tez jeszcze nie kupiłeś oleju, bo nie wiesz który. :facepalm:

Ogarnij się człowieku, naprawdę... :thumbdown:

Opublikowano

Sorka Andrzej22 faktycznie sie zapedzilem. Zwracam honor i obiecuje ze nie bede wiecej juz nic na kacu pisal. Powiedzcie mi jeszcze czy jezdzil ktos na oliwach Valvoline albo Texoilu bo maja dosc dobre ceny (przynajmniej w moich okolicach) i moze warto by sprobowac.

Opublikowano
Sorka Andrzej22 faktycznie sie zapedzilem. Zwracam honor i obiecuje ze nie bede wiecej juz nic na kacu pisal. Powiedzcie mi jeszcze czy jezdzil ktos na oliwach Valvoline albo Texoilu bo maja dosc dobre ceny (przynajmniej w moich okolicach) i moze warto by sprobowac.

Teść zalewa od nowości valvoline 10w40 do swojej benzynowej wolnossącej meganki .... zrobił już ok.160 tyś km auto ma 9 lat i silnik nadal żyje ....więc chyba spełnia swoją rolę

Opublikowano

Panowie.. nadszedł czas wymiany u mnie i nie wiem co zalać.. poprzednio lany był Motul 8100 x-clean 5W40. A4 B6 1,9TDI AVF 2004r. Co myślicie o Valvoline Durablend 5W40? Jest łątwiej dostępny od motula w sklepie, a nie chce podróby z alledrogo kupować..

Opublikowano

Ja pierd........:facepalm:

Opublikowano
Panowie.. nadszedł czas wymiany u mnie i nie wiem co zalać.. poprzednio lany był Motul 8100 x-clean 10W40. A4 B6 1,9TDI AVF 2004r. Co myślicie o Valvoline Durablend 10W40? Jest łątwiej dostępny od motula w sklepie, a nie chce podróby z alledrogo kupować..

A tak w ogóle to jest X-Clean 10W40 ?

Opublikowano

Dev spokojnie, a może czas na kujawski :naughty:

Musisz mieć normę 505.01

Opublikowano

Przepraszam Panowie, oczywiście oba oleje 5W40. Temat jest bardzo obszerny i ciężko się na coś zdecydować.. Valvoline łatwiej dostępny, ale czytałem gdzieś że to HC niby "gorszy syntetyk". Mam kolege, co lał już taki olej kilka razy do avf i nie narzeka, ale jeśli ktoś z was odczytałby z parametrów że motul jest o wiele lepszy, to skuszę się na x-clean

Opublikowano
Przepraszam Panowie, oczywiście oba oleje 5W40. Temat jest bardzo obszerny i ciężko się na coś zdecydować.. Valvoline łatwiej dostępny, ale czytałem gdzieś że to HC niby "gorszy syntetyk". Mam kolege, co lał już taki olej kilka razy do avf i nie narzeka, ale jeśli ktoś z was odczytałby z parametrów że motul jest o wiele lepszy, to skuszę się na x-clean

Specific albo X-Clean (wedle uznania aby 5W40)

Opublikowano

jezdziłem ,i pisałem juz o valvoline np.synpower ,jak dla mnie extra oliwy

---------- Post dopisany at 16:42 ---------- Poprzedni post napisany at 16:37 ----------

---------- Post dopisany at 16:43 ---------- Poprzedni post napisany at 16:42 ----------

Panowie.. nadszedł czas wymiany u mnie i nie wiem co zalać.. poprzednio lany był Motul 8100 x-clean 5W40. A4 B6 1,9TDI AVF 2004r. Co myślicie o Valvoline Durablend 5W40? Jest łątwiej dostępny od motula w sklepie, a nie chce podróby z alledrogo kupować..

tez mam koleg co leje durablend i sam jej uzywałem juz kiedys i bdb spełnia się w tym silniku, jest to olej blendowany.

Opublikowano

---------- Post dopisany at 08:56 ---------- Poprzedni post napisany at 08:55 ----------

---------- Post dopisany at 09:55 ---------- Poprzedni p

A Ty skąd wiesz, że lałeś oryginały miałeś hologramy na molekułach przyklejane ? może to wyciszenie to autosugestia nie brałeś tego pod uwagę ? a może tak masz poukładane w głowie i nie dopuszczasz myśli że z tym motulem może być coś nie tak bo to szczyt techniki w technologii smarnej ?

kolego andrzej22:

1.kupowałem go kilka razy we Francji w autoryzowanym punkcie Motul,więc raczej ori.

2.ciężko o autosugestię u kilku osób (zbiorowe halucynacje raczej niemożliwe)

3.nigdzie nie napisałem że Motul jest szczytem techniki.napisałem że wycisza silnik.

czytaj kolego ze zrozumieniem

Opublikowano

Poczytałem posty aktualne i wcześniejsze, przede wszystkim nie chciał bym czegoś popsuć ta zmiana oleju na pełen syntetyk.

Wiem napewno ze auto na ostatnim serwisie w 2006 było zalane pełnym syntetykiem a co było potem nie wiem czy jeździło na pełnym czy na pół, w moim posiadaniu od roku jeździ na pół syntetyku.

Byłem zasięgnąć info w ASO i nie zalecili mi przesiadki na pełen syntetyk nawet jeśli auto jeździło tylko rok na poł syntetyku.

Byłem tez na serwisie którego właściciel pracował 10 lat w ASO i zalecił mi przesiadkę na pełen syntetyk

z taką opcja że zlewamy pół lejemy pełen i po 7-8 tys. zlewamy a potem już normalnie.

Mam teraz mętlik w głowie przede wszystkim nie chciał bym nic popsuć bo silnik chodzi jak zegareczek.

Opublikowano

Przestan sluchac dylematów

Lejesz tylko full

Opublikowano

I nic nie powinno sie stać silnikowi.

A co do wymiany to tak jak zalecał ten mechanik który pracował w ASO czyli od razu syntetyk i w połowie cyklu go zlać ?

Opublikowano

A co by się miało niby stać, przecież pełny syntetyk to lepszy olej czyli lepsza ochrona dla silnika itd.

Tak jeżeli nie będziesz lał żadnej płukanki to po prostu po 8-10 tys. km go zmień.

Opublikowano
I nic nie powinno sie stać silnikowi.

A co do wymiany to tak jak zalecał ten mechanik który pracował w ASO czyli od razu syntetyk i w połowie cyklu go zlać ?

Tak kolego.... Lejesz full i zlewasz go po 8-10tyś km.

Później już normalnie po 15tyś km.

A zlewasz tylko dlatego bo półsyntetyk zostawił po sobie zapewne trochę syfu a pełny syntetyk ma właściwości czyszczące.

Po prostu szybciej sie "zanieczyści" gdy zacznie czyścić brudy po półsyntetyku :wink:

Nie zapomnij o nowym filtrze oleju :thumbup1:

Jak masz 1.9TDI z 2002r to Motul 5W40 Specific albo X-Clen i fruu :decayed:

Opublikowano

Bezstronność i pozostawienie innym wyboru, nie są Twoimi mocnymi stronami cabanmat :decayed: Ty już chyba śpisz z Motulem pod poduszką :wink: