Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jakie oleje do silników TDI montowanych w Audi?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hezen zapodaj X-Cessa 5W40

• Odpowiedzi 12,6 tys.
  • Wyświetleń 1,7 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Witam zbliża się wymiana oleju. Jako ze jestem trochę zielony proszę o pomoc jaki olej wybrać obecnie zalany jest Castrol 5w30. A4 b6 1.9 TDI AVF przebieg 280k

Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi :)

Opublikowano
19 godzin temu, jarasss11 napisał:

Witam zbliża się wymiana oleju. Jako ze jestem trochę zielony proszę o pomoc jaki olej wybrać obecnie zalany jest Castrol 5w30. A4 b6 1.9 TDI AVF przebieg 280k

Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi :)

Nie ma sensu lać do Ciebie oliwy 5W30, dla Ciebie olej 5W40 z normą dla pompo-wtryskiwaczy VW 505.01

Olej kupuj na forum.

https://www.motul.com/pl/pl/products/oils-lubricants/specific-505-01-502-00-5w40?f[range]=25&f[viscosity]=34

https://www.motul.com/pl/pl/products/oils-lubricants/8100-x-clean-5w40?f[range]=25&f[viscosity]=34

Opublikowano

Dziek za podpowiedzi, zamawiam olej z linku podanego przez kolege endriuu :)

Opublikowano

Dobry wybor

wysłane z prodiża

Opublikowano

Koledzy szukam 0W30 lub 0w40  dla silnika na pompkach z filtrem cząstek stałych. Która firma robi taki olej?

Opublikowano

Dziękuję

Edytowane przez franekv6

Opublikowano
Dnia 23.01.2017 o 09:13, franekv6 napisał:

Koledzy szukam 0W30 lub 0w40  dla silnika na pompkach z filtrem cząstek stałych. Która firma robi taki olej?

kolego Shell robi taki olej  0W30 z normami VW 504/507

http://www.shell.pl/kierowcy/oleje-silnikowe-i-srodki-smarne/oleje-samochodowe-helix/professional/shell-helix-ultra-professional-av-l-0w-30.html

Opublikowano

Doradźcie mi, jaki olej zalać żeby uzupełnić brakujący stan, na jakiś czas?

Auto to A4 BRD  2.0, więc PD i DPF. Mam obecnie zalanego jakiegoś Castrola 5W30, którego zalewał mi mechanik przy zmianie pompy oleju i rozrządu.

Ogólnie ubywa mi jakiś 1l na 2500km... zmieniłem już uszczelnienie vacum pompy ale widocznie to nie to. W lutym będe dalej szukał przyczyny ale na tą chwile musze coś dolewać... Pytanie tylko co?

(Później, po naprawie i zaraz po wywaleniu dpf'a wleje Specifi'ac 505.01 5W40)

Opublikowano

jesli na dolewke to zalej cokolwiek 5w30 z 507.00

wysłane z prodiża

Opublikowano

Jakiej firmy olej uzywacie do 3.0 V6 TDi ?? Do tej pory do mojego 1.9 uzywalem Motula 5w40. Pozdrawiam!!

Opublikowano
Dnia 27.01.2017 o 00:08, Osiollekk napisał:

Doradźcie mi, jaki olej zalać żeby uzupełnić brakujący stan, na jakiś czas?

Auto to A4 BRD  2.0, więc PD i DPF. Mam obecnie zalanego jakiegoś Castrola 5W30, którego zalewał mi mechanik przy zmianie pompy oleju i rozrządu.

Ogólnie ubywa mi jakiś 1l na 2500km... zmieniłem już uszczelnienie vacum pompy ale widocznie to nie to. W lutym będe dalej szukał przyczyny ale na tą chwile musze coś dolewać... Pytanie tylko co?

(Później, po naprawie i zaraz po wywaleniu dpf'a wleje Specifi'ac 505.01 5W40)

Kurcze mój BRD bierze ok 350ml na 1500km

Te silniki tak mają czy powinienem zacząć szukać przyczyny ubywania oleju? Dolewałem 2 miesiące temu do poziomu poniżej zgrubienia MAX a 3 dni temu zapaliła się kontrolka Olej MIN, sprawdziłem na bagnecie i jest lekko powyżej zgrubienia MIN, przejechałem ok 1600km.

Opublikowano
5 godzin temu, cubasx napisał:

Jakiej firmy olej uzywacie do 3.0 V6 TDi ?? Do tej pory do mojego 1.9 uzywalem Motula 5w40. Pozdrawiam!!

Jeśli nie masz DPF'a :

http://www.motul.com/pl/pl/products/8100-x-max-0w40

http://www.motul.com/pl/pl/products/8100-x-cess-5w40

jeśli jeszcze masz DPF :

http://www.motul.com/pl/pl/products/specific-504-00-507-00-5w30

Opublikowano
Opublikowano
18 godzin temu, PawelVK napisał:

Kurcze mój BRD bierze ok 350ml na 1500km

Te silniki tak mają czy powinienem zacząć szukać przyczyny ubywania oleju? Dolewałem 2 miesiące temu do poziomu poniżej zgrubienia MAX a 3 dni temu zapaliła się kontrolka Olej MIN, sprawdziłem na bagnecie i jest lekko powyżej zgrubienia MIN, przejechałem ok 1600km.

No to od max do min jest 1litr, z tego co wiem wiec chyba wiecej Ci bierze niż 350ml :)

To raczej nie jest normalne bo braciak ma też BRD i praktycznie nic mu nie bierze oleju.

Zacznij od sprawdzenia pompy vacum - podobno częsta usterka w naszych silnikach.

ja niestety szukam dalej (a może źle osadziłem ten zimering na wałku i dalej vacum jest winna?)

Opublikowano
2 minuty temu, Osiollekk napisał:

No to od max do min jest 1litr, z tego co wiem wiec chyba wiecej Ci bierze niż 350ml :)

To raczej nie jest normalne bo braciak ma też BRD i praktycznie nic mu nie bierze oleju.

Zacznij od sprawdzenia pompy vacum - podobno częsta usterka w naszych silnikach.

ja niestety szukam dalej (a może źle osadziłem ten zimering na wałku i dalej vacum jest winna?)

Nie było na napisie max tylko pod maxem jeszcze na tej cienkiej rureczce, więc na pewno nie ma od początku tej cienkiej rureczki z napisem min do końca cienkiej rureczki pod napisem max 1L.

Opublikowano
Godzinę temu, PawelVK napisał:

Nie było na napisie max tylko pod maxem jeszcze na tej cienkiej rureczce, więc na pewno nie ma od początku tej cienkiej rureczki z napisem min do końca cienkiej rureczki pod napisem max 1L.

Tak mi ktoś powiedział i u mnie się to raczej sprawdza... jak przy min wleje 0,5l to mam na bagnecie w okolicach połowy.

Jak u Ciebie jest inaczej to trudno. Nie kłoce sie