Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jakie oleje do silników TDI montowanych w Audi?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tylko Motul od dzika, od wymiany do wymiany (co 12-15k km) nie dolewam i wszystko chodzi jak powinno.

Od Dzika biorę Motul już od kilku lat i zawsze jestem zadowolony, zalewam już mój 4 samochód i nigdy nie było najmniejszych problemów.

Edytowane przez leewang

• Odpowiedzi 12,6 tys.
  • Wyświetleń 1,7 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

No dobra, to dostawce już mam, to teraz moze mi ktoś powie czy wystarczy zlać stary olej i zalać nowy i już? Czy może jakaś płukanka (chociaż nie wiem czy to dobry pomysł)? Jakieś wskazówki?

Opublikowano

Cofnij się kilka stron wstecz i uzyskasz 15 razy odpowiedź na to pytanie...

Edytowane przez nitroo

Opublikowano

Ok, czyli do mojego BRD tj. PD, po chipie i bez dpf'a najlepszy będzie Motul Specific 505.01 5W40 i do tego płukanka Engine Flush?

A coś z LiquidMoly?

Opublikowano

TopTec 4100, ale szybko się kończy, więc lepiej Valvoline SynPower MST C3.

Opublikowano

Ok, czyli do mojego BRD tj. PD, po chipie i bez dpf'a najlepszy będzie Motul Specific 505.01 5W40 i do tego płukanka Engine Flush?

A coś z LiquidMoly?

Wypróbuj Valvo Motul i Lm i wybierz najlepszy :)

Opublikowano

A coś z LiquidMoly?

Wypróbuj Valvo Motul i Lm i wybierz najlepszy :)
Hehe no najlepiej w ten sposób ale to mi zajmie ze 3lata :)

A na forum może już jest odpowiedź

Opublikowano

Jedni chwalą Motula, drudzy Valvo a inni LM`a. Każdy motor jest inny. Do poprzedniego auta z TDI`kiem pod maską zalewałem Valvoline bo sprawował się lepiej od Motula.

Natomiast do 1.8T leje motula( 2 razy zalany) i jest dobrze, ale przy najbliższej wymianie będzie z ciekawości Valvoline aby zobaczyć jak będzie silnik na nim pracował.

Jak koledzy wyżej piszą sam musisz zdecydować co zalać. Z tej trójki każdy jest dobry. Zalej przy każdej wymianie inny i się dowiesz :)

Opublikowano

Hej. Samochód A4 B7 2.0 TDI BRD 210 tysięcy kilometrów przebiegu. Od 3 lat jeżdżony na motul specyfic 5w30. Samochód nie posiada już dpf, moc 215km/410nm. Chciałbym spróbować czegoś innego. Co polecacie ? Cena nie gra roli, ma być konkretny olej.

Opublikowano

Specific 5w40 - jeden z najlepszych do PD. Jesli chcesz koniecznie zmienic marke to zalej np millersa z nanodrivem

http://pro-choice.pl/ee-longlife-5w40-5l-p-945.html

Lub Valvo MST Synpower z 505.01 normą

wysłane z prodiża

Opublikowano

Ja leje Millersa nano 5w40, w porównaniu z motulem 5w30 dużo mniej go spala, innych różnic nie zauważyłem.

Opublikowano

To oczywiste ze olej mniej lepki (5w30) bedzie szybciej spalany.

wysłane z prodiża

Opublikowano

Endriuu do BPW z DPF lepszy Motul Specyfic 507.00-504.00 5W30 czy Neste Pro City 5W30

czy może coś innego polecisz?

Opublikowano

Specific bedzie gut.

wysłane z prodiża

Opublikowano

:hi:

Opublikowano

Endriuu do BPW z DPF lepszy Motul Specyfic 507.00-504.00 5W30 czy Neste Pro City 5W30

czy może coś innego polecisz?

Przepraszam, że się wcinam ale używam Neste 5W30 City Pro LL III .

Jest to bardzo dobry olej i ma mniejszy spadek lepkości wraz ze wzrostem temperatury od Motula Specific .

To oczywiste ze olej mniej lepki (5w30) bedzie szybciej spalany.

wysłane z prodiża

To nie do końca tak działa.

Baza i dodatki tutaj decydują a nie lepkość oleju.

Widuje jak flotowe silniki są zalewane 15W40 i łykają go litrami a silnik zalany dedykowanym 0W20 minimalne odparowywanie.

Jak po takim gęstym oleju demontuje głowicę czy miskę olejową to w środku gęsta smoła.

Gesty olej może powodować wzrost ciśnienia w układzie i problemy z uszczelnieniami.

Oczywiście możemy spotkać oleje 5W30 gorsze jakościowo od 5W40.

Zawsze kierujmy się składem oleju, wskaźnikiem lepkości i temperaturą płynięcia oleju to takie podstawowe kryteria wyboru jak najlepszego oleju.

Opublikowano

Nie mozna porywnywac 15w40 mineralnego do jakiegokolwiek 5w. Baza i dodatki maja wplyw na wszystko. Jednak baza i dodatki to slodka tajemnica producentow.

Jezdzilem wieloma tdi. Od 1.9 do przez 2.0 do 3.0. Zawsze wiecej jadl 5w30 silnik. Niezaleznie od.marki oleju. Szczegolnie jesli latasz z V autostradowymi. To wynika wprost z lepkosci, ktora pod wplywem temp jeszcze maleje i przenika przez kazdą szczeline. Szczegolnie w silnikach luzno spasowanych, a do takich nalezą TDI.

wysłane z prodiża

Opublikowano

A co powiecie o oleju COMMA?

Pozdrawiam

Rum

Opublikowano

Takie se, towar z I-carsu.

Opublikowano

A co powiecie o oleju COMMA?

Zależy co chcesz kupić i za ile.

Dobre oleje jak dla mnie budżetowy segment ale są wśród nich wyjątki na plus, produkty Premium - wysoka jakość za rozsądną cenę.

Comma została przejęta przez Esso, które połączyło się ExxonMobil a więc jak zwykle większy połyka mniejszego.

Lecz produkty pod nazwą Comma mają wielu zwolenników i dlatego pozostawiono markę, w Polsce mało popularna.