Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jakie oleje do silników TDI montowanych w Audi?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ja tez zalalem tydzien temu Motul 6100 kupiony od Kolegi z forum, wilka. silnik chodzi ciszej, to jest pierwsze to co zauwazylem. nie wiem co mialem zalane wczesniej dlatego zalalalem polsyntetyk. lej polsyntetyk i sie nie boj. jak ma sie cos zj.... to i tak sie zj**ie, niewazne co bedziesz mial tam wlane. jedynie pelny mineral moze sporo namieszac.

• Odpowiedzi 12,6 tys.
  • Wyświetleń 1,7 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

w jakiej cenie kupiłeś ten półsyntetyk??

Opublikowano

do silnika Twojego auta ma byc 5W40

Opublikowano

no ale chyba nic się nie stanie jak zaleję 10W40. teraz mam taki zalany castrola :wink4:

Opublikowano

no ale chyba nic się nie stanie jak zaleję 10W40. teraz mam taki zalany castrola :wink4:

silnikowi nic sie nie stanie ale idzie zima i turbo moze dostac po d*pie

Opublikowano

do silnika Twojego auta ma byc 5W40

Do AHU z 1996 w zupełności wystarczy 10w40. Latam na 6100 w 3 autach i jestem bardzo zadowolony.

Opublikowano

Dzięki spetsnaz za podpowiedź. Myślę że polatam dalej na półsyntetyku :good:

Opublikowano

oby jak najdłużej :>

Opublikowano

Witam,

Wie ktoś gdzie w miarę spoko można wymienić olej w Krakowie?

Intersuje mnie MOTUL SPECIFIC VW 507.00 mam B7 2.0 TDI BLB, a czytalem że bardzo dobry.

Dzięki z góry za wszystkie sugestie :wink4:

Opublikowano

olej wymienisz w miarę spoko u kazdego mechanika. koszt 20-30 PLN

Opublikowano

jeżeli znasz historię auta i jego przebieg to możesz zalać go 5w40, w moim 1Z pękło już pół miliona km i wolałem nie ryzykować.

Kupuję 6100 w 5L opakowaniach, ok. 4L idzie na wymianę i litr na dolewkę przez 10kkm.

Opublikowano

albo zle szukam albo mam pecha bo nigdzie nie moge znalesc MOTUL SPECIFIC VW 507.00 a poza tym to nie u kazdego mechanika bo wielu sie w to nie bawi, potzrebuje jakiegos zaufanego,raz jak miałem jescze VW nie dokrecili mi korka i musiałem 100 km wracac :wallbash:

Opublikowano

Witam,

Wie ktoś gdzie w miarę spoko można wymienić olej w Krakowie?

Intersuje mnie MOTUL SPECIFIC VW 507.00 mam B7 2.0 TDI BLB, a czytalem że bardzo dobry.

Dzięki z góry za wszystkie sugestie :wink4:

Ja wlałem teraz Shell Helix Utra VX 5W30. P.S. Nie wymieniasz przy tym wszystkich filtrów? :mysli:

Opublikowano

albo zle szukam albo mam pecha bo nigdzie nie moge znalesc MOTUL SPECIFIC VW 507.00 a poza tym to nie u kazdego mechanika bo wielu sie w to nie bawi, potzrebuje jakiegos zaufanego,raz jak miałem jescze VW nie dokrecili mi korka i musiałem 100 km wracac :wallbash:

tu masz zaufane źródła Motula (jedno w Krakowie):

http://www.a4-klub.pl/smf/motul_pelna_gama_produktow_wszystkie_czesci_eksploatacyjne_najtaniej-t44215.0.html

http://www.a4-klub.pl/smf/motul_nowe_nizsze_ceny-t53467.0.html

Opublikowano

Po olej zgłoś się do któregoś z Forumowych dostawców.

Dostaniesz super cenę, fachową obsługę i gwarancję jakości.

Co do warsztatu, to cóż...

może popytaj w swojej okolicy. Jakiś dobry musi być. Tym bardziej, że wymiana oleju to pikuś ;)

Opublikowano

Shella mam teraz zalanego,tak zalali mi w ASO w Niemczech sam byłem zdziwiony ze nie Castrol,a Motul słyszałem ze najlepszy z całej trójki.

Filtry wymieniam oprócz paliwa bo był wymieniany 4 tys temu

Opublikowano

Shell teraz płaci haracz Audi to leją Shella...

Opublikowano

jeżeli znasz historię auta i jego przebieg to możesz zalać go 5w40, w moim 1Z pękło już pół miliona km i wolałem nie ryzykować.

Kupuję 6100 w 5L opakowaniach, ok. 4L idzie na wymianę i litr na dolewkę przez 10kkm.

Przyznam szczerze że nie znam aż tak dobrze historii auta, dlatego boje się lać pełen syntetyk. Gratuluję przebiegu i chylę czoła :notworthy:

Opublikowano

Shella mam teraz zalanego,tak zalali mi w ASO w Niemczech sam byłem zdziwiony ze nie Castrol,a Motul słyszałem ze najlepszy z całej trójki.

Filtry wymieniam oprócz paliwa bo był wymieniany 4 tys temu

Mi też zalali shella, ale lepiej go zmienić, ponieważ nie ma takiej lepkości przy 40*C na zewnątrz jak Castrol 5W-40.

Ponadto, książka obsługi Audi mówi, że na takim oleju nie ma co silnika trzymać na wysokich obrotach i należy unikać jego obciążeń.

pozdrawiam :cool1:

Opublikowano

Przyznam szczerze że nie znam aż tak dobrze historii auta, dlatego boje się lać pełen syntetyk. Gratuluję przebiegu i chylę czoła :notworthy:

podaj choć jeden powód z powodu którego boisz sie nalać fullsyntetyka do silnika

jak czytam takie wypowiedzi to wydaje mi sie że zyję jeszcze w głębokim socjalizmie

:polew: :polew: :polew: :polew: :polew: :polew: :polew: :polew: :polew: :polew: :polew: :polew: :polew: :polew: :polew: :polew: