Opublikowano 5 Listopada 200916 l Właśnie planuję wymienić olej i po lekturze tego tematu wybrałem olej Motul 8100. Przed zakupem oleju pojechałem jednak do mechanika po poradę i powiedział, że "po przebiegu 200tyś km nie leje się full systetyków, połsyntetyk wystarczy". Ile w tym jest prawdy? Dodam, że ja daję swój olej i on żadnego w tym interesu nie ma co zaleje.
Opublikowano 5 Listopada 200916 l No i co z tego że wystarczy a jak ktoś chce lepszy czyli pełny syntetyk to nie może go wlać? Olej ma spełniać normę dla danego silnika a jeżeli to będzie pełny syntetyk to tylko lepiej dla silnika, turbiny itd. zreszta było już 1555555555 razy w tym wątku.
Opublikowano 5 Listopada 200916 l Właśnie planuję wymienić olej i po lekturze tego tematu wybrałem olej Motul 8100. Przed zakupem oleju pojechałem jednak do mechanika po poradę i powiedział, że "po przebiegu 200tyś km nie leje się full systetyków, połsyntetyk wystarczy". Ile w tym jest prawdy? Dodam, że ja daję swój olej i on żadnego w tym interesu nie ma co zaleje. tu wchodza w gre tylko wzgledy ekeonomiczne. masz kase - lej syntetyk caly czas. turbina ci to wynagrodzi
Opublikowano 5 Listopada 200916 l ogar ! panuję zalać motul specyfic 504/507, do auta lany był od nowości Mobil 5-30 z normą 504/507 myślisz że powinienem zalać 505.01 ?? moim zdaniem lepszy jest 504/507 filtra prawdopodobnie nie mam Zaleję motulem specyfic 5w-40 505.01,teraz mam zalany motor castrolem 5w-30ll 507.00 i zobaczę jak będzie.Pozdrawiam
Opublikowano 5 Listopada 200916 l Właśnie planuję wymienić olej i po lekturze tego tematu wybrałem olej Motul 8100. Przed zakupem oleju pojechałem jednak do mechanika po poradę i powiedział, że "po przebiegu 200tyś km nie leje się full systetyków, połsyntetyk wystarczy". Ile w tym jest prawdy? Dodam, że ja daję swój olej i on żadnego w tym interesu nie ma co zaleje. Wcześniej Mobil 1 5W50, teraz Motul 8100 x-cess 5W40 oczywiście od Dzika a autko pięknie "gada"
Opublikowano 5 Listopada 200916 l tu wchodza w gre tylko wzgledy ekeonomiczne. masz kase - lej syntetyk caly czas. turbina ci to wynagrodzi Wcześniej Mobil 1 5W50, teraz Motul 8100 x-cess 5W40 oczywiście od Dzika a autko pięknie "gada" Dzięki za info Czas zadbać o silniczek już teraz więc Motulek się poleje! Pozdrawiam
Opublikowano 5 Listopada 200916 l Jestem ciekawy kto wprowadził olej silnikowy MOTUL(godny polecenia) na forum w klubie A4,bo na zachodzie(Niemcy)mnie wyśmiali To im powiedz, żeby się douczyli troszkę :gwizdanie:Koleś, od którego kupiłem swoją niuńkę ściga się w wyścigach (m.in. Le Mans, itp. ). Jeździe w teamie BMS Scuderia Italia. Tam Ferrarki zalewają tylko Motulem Dam Ci jeszcze inny powód. Na reklamę dobrej oliwy nie trza wydawać milionów dolarów. Sam sie reklamuje.
Opublikowano 8 Listopada 200916 l Witam, Przymierzam się do wymiany oleju,może mi ktoś podać parametry bo na karteczce mam tylko 5W30 Shell ale wiem ze do tych silników musi byc jakis specjalny (BLB 2.0TDI) i co wogule sadzicie o Shellu ,mam go zalanego z Niemiec z ASO myślałem też o Castrolu,hmmm
Opublikowano 9 Listopada 200916 l Zalej MOTUL SPECIFIC VW 505.01, 506.01 lub 507.00. To normy oleju dla Twojego silnika, zresztą jest o tym temat!
Opublikowano 9 Listopada 200916 l ja mam zalanego shella 5w-30 504.00 507.00 ale wydaj mi się że po wymianie silnik głośniej zaczął pracować, zbliża się termin wymiany zaleje motula
Opublikowano 9 Listopada 200916 l ja po skonsultowaniu sie z facetem z motoryzacyjnym zalalem minerlake pozniej po 9tys znowu wymienilem na mineralke jak sie okazalo nie bylem w temacie i zle zrobilem pare dni temu wymienilem na Mobila pol syntetyka ....i wiecie co???? zupelnie inny samochod....odpala luzniej chodzi jakby lepiej ale co najlepsze w wyskoich obroatch to zupelnie inne aukto ciagnie jak szalone a wczesnije turbinka nawet lubiala na chwile przyciac(regenerowana) ....wiec nie sluchajcie sie debili w motoryzacyjnym tylko czytajcie i czytajcie:D
Opublikowano 9 Listopada 200916 l ja po skonsultowaniu sie z facetem z motoryzacyjnym zalalem minerlake pozniej po 9tys znowu wymienilem na mineralke jak sie okazalo nie bylem w temacie i zle zrobilem pare dni temu wymienilem na Mobila pol syntetyka ....i wiecie co???? zupelnie inny samochod....odpala luzniej chodzi jakby lepiej ale co najlepsze w wyskoich obroatch to zupelnie inne aukto ciagnie jak szalone a wczesnije turbinka nawet lubiala na chwile przyciac(regenerowana) ....wiec nie sluchajcie sie debili w motoryzacyjnym tylko czytajcie i czytajcie:D no widzisz. nastepnym razem zalej syntetyk Motula a bedziesz w 7 niebie.
Opublikowano 10 Listopada 200916 l Znajomy ma Toyotę Avensis z 2005 r, i jest serwisowana ASO, z tego jest bardzo dumny widziałem książkę serwisową olej od nowości ma zalewany Castrol 15W40 to tak dla ciekawości
Opublikowano 10 Listopada 200916 l Witam, Przymierzam się do wymiany oleju,może mi ktoś podać parametry bo na karteczce mam tylko 5W30 Shell ale wiem ze do tych silników musi byc jakis specjalny (BLB 2.0TDI) i co wogule sadzicie o Shellu ,mam go zalanego z Niemiec z ASO myślałem też o Castrolu,hmmm Ja dzisiaj jadę na przegląd do ASO i tam też leją Shella 5W30/505.01. Nie mam filtra więc ten jest wystarczający choć można zalać z normą 507...
Opublikowano 10 Listopada 200916 l A na Castrolu Magnatec 5W-40 niunia śmiga jak ta lala, a przy +1,5*C zaraz po odpaleniu popychaczy wcale nie słychać. Pozdro
Opublikowano 10 Listopada 200916 l Byłem dziś u mechaniora i spytałem się jakim mam uzupełnić ubytek oleju, bo tak jakoś wyszło że po wymianie nie mam żadnych kwitków i nie wiem co mi tam wlał Wydaje mi się, że mówił bym zalał obojętnie jakiej firmy 505.01, i teraz czy coś mi się źle zapamiętało czy 505.01 pomimo tego, że jest na pompowtryski to do mojej pompy wtryskowej też podejdzie? Jeśli by się okazało, że mam zalany 505.01, a wleję 505.00 to coś się niuńce stanie? Jeszcze jutro oblookam, może mam w komorze silnika na kartce napisane, co mi wlali. Kurde, może po prostu wymienić cały olej w takiej sytuacji, a nie dolewać http://www.castrol.com/castrol/productdetailmin.do?categoryId=9025715&contentId=7028274 Ten EDGE posiada specyfikację VW 502.00/505.00/505.01, także będzie go można zmieszać zarówno z 505.00, jak i 505.01, dobrze kombinuje? :gwizdanie:
Opublikowano 11 Listopada 200916 l Witam Jako, że w piątek jadę na inspekcję swoim nowym wozidełkiem, proszę o poradę, który olej lepszy do 3.0 tdi [ASB] MOTUL SPECIFIC VW 507.00 czy Castrol SLX Professional Powerflow Audi Longlife III 5W-30. Auto ma najechane 82kkm i do tej pory motorek zalewany był ASOwskim Castrolem. Co prawda od poprzedniego właściciela dostałem 8L tego Castrola, ale z ewentualną sprzedażą nie powinno być problemu. Który olej polecacie Motul czy Castrol, tak by maxymalnie wydłużyć żywotność motorka i zagwarantować mu maximum przyjemności ? pozdrawiam serdecznie
Opublikowano 11 Listopada 200916 l Byłem dziś u mechaniora i spytałem się jakim mam uzupełnić ubytek oleju, bo tak jakoś wyszło że po wymianie nie mam żadnych kwitków i nie wiem co mi tam wlał Wydaje mi się, że mówił bym zalał obojętnie jakiej firmy 505.01, i teraz czy coś mi się źle zapamiętało czy 505.01 pomimo tego, że jest na pompowtryski to do mojej pompy wtryskowej też podejdzie? Jeśli by się okazało, że mam zalany 505.01, a wleję 505.00 to coś się niuńce stanie? Jeszcze jutro oblookam, może mam w komorze silnika na kartce napisane, co mi wlali. Kurde, może po prostu wymienić cały olej w takiej sytuacji, a nie dolewać http://www.castrol.com/castrol/productdetailmin.do?categoryId=9025715&contentId=7028274 Ten EDGE posiada specyfikację VW 502.00/505.00/505.01, także będzie go można zmieszać zarówno z 505.00, jak i 505.01, dobrze kombinuje? :gwizdanie: nic sie nie stanie. wlewaj Motula X-cess 8100 Witam Jako, że w piątek jadę na inspekcję swoim nowym wozidełkiem, proszę o poradę, który olej lepszy do 3.0 tdi [ASB] MOTUL SPECIFIC VW 507.00 czy Castrol SLX Professional Powerflow Audi Longlife III 5W-30. Auto ma najechane 82kkm i do tej pory motorek zalewany był ASOwskim Castrolem. Co prawda od poprzedniego właściciela dostałem 8L tego Castrola, ale z ewentualną sprzedażą nie powinno być problemu. Który olej polecacie Motul czy Castrol, tak by maxymalnie wydłużyć żywotność motorka i zagwarantować mu maximum przyjemności ? pozdrawiam serdecznie Kolego - tylko jedna odpowiedz jest słuszna - MOTUL SPECIFIC VW 507.00 :gwizdanie:
Opublikowano 11 Listopada 200916 l Kolego - tylko jedna odpowiedz jest słuszna - MOTUL SPECIFIC VW 507.00 :gwizdanie: Naprawdę taka jest różnica między tymi dwoma olejami ? Będę dociekliwy, w dobrej wierze oczywiście, co zapewnia Motul w porównaniu do Castrola SLX ? Lepsze smarowanie, temperaturę, czystość motorka i wieksze zapobieganie/rozpuszczanie nagarów ? Aż taka jest różnica ?