Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jakie oleje do silników TDI montowanych w Audi?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam audi a4 b6 rok 2001 2,5TDI 155km.

Musze wymienić pilnie olej, poprzedni właściciel lał olej marki cartechnic SAE 5W-30 Longlife 3, spełnia normy 504 i 507.

Moje zapytanie brzmi.

Jaki olej kupić (ta marka w polce nie jest dostępna).

I czy zmienić na pół syntetyk czy nadal stosować to samo tylko pod inną marką. ?

Pilne

czekam na odp

pozdrawiam kazimierzm

• Odpowiedzi 12,6 tys.
  • Wyświetleń 1,7 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

witam

musze zmienic olej ,bo dopiero co kupilem auto, sek w tym ,ze nie wiem co zalewal poprzedni wlasciciel. mowil tylko,ze polsyntetyk. teraz Pytanie do was, jakim olejem zalac? chcialem kupic Motul 6100+ 10w40 , ale takiego nie ma w koszalinie. w sklepie proponowali mi olej marki Midland, mowili,ze olej bardzo dobry, porownywalny z tymi z wyzszej półki. mozecie cos powiedziec na jego temat?

Opublikowano

Witam

Mam audi a4 b6 rok 2001 2,5TDI 155km.

Musze wymienić pilnie olej, poprzedni właściciel lał olej marki cartechnic SAE 5W-30 Longlife 3, spełnia normy 504 i 507.

Moje zapytanie brzmi.

Jaki olej kupić (ta marka w polce nie jest dostępna).

I czy zmienić na pół syntetyk czy nadal stosować to samo tylko pod inną marką. ?

Pilne

czekam na odp

pozdrawiam kazimierzm

2.5 TDI V6 AYM posiadaja pompe wtryskowa VP44 - czyli lejesz MOTULa 8100 X-cess 5W-40.

witam

musze zmienic olej ,bo dopiero co kupilem auto, sek w tym ,ze nie wiem co zalewal poprzedni wlasciciel. mowil tylko,ze polsyntetyk. teraz Pytanie do was, jakim olejem zalac? chcialem kupic Motul 6100+ 10w40 , ale takiego nie ma w koszalinie. w sklepie proponowali mi olej marki Midland, mowili,ze olej bardzo dobry, porownywalny z tymi z wyzszej półki. mozecie cos powiedziec na jego temat?

Kolego ty lejesz to samo co kolega wyżej.

Opublikowano

Polecam też CASTROL EDGE :good: :good: :good: bardzo dobry olej :hi:

Opublikowano

W serwisie audi polecają castrola 5w - 30 long life 3

i mowią zeby najepiej nie zmieniac nic jezeli wczesniej byl wlewany olej o tych samych parametrach a pod inna marką, proponuja wlasnie tego castrola bo zawsze go leją

co wy na to

Opublikowano

W serwisie audi polecają castrola 5w - 30 long life 3

i mowią zeby najepiej nie zmieniac nic jezeli wczesniej byl wlewany olej o tych samych parametrach a pod inna marką, proponuja wlasnie tego castrola bo zawsze go leją

co wy na to

Poczytaj trochę Forum.

Po pierwsze. Z Twoim silnikiem lepiej sobie odpuść tryb LL.

Po drugie Castrol to dobry olej, o ile jesteś pewny jego źródła pochodzenia ;)

Opublikowano

Jeżeli bym wymieniał olej następnym razem to na pewno nie po 30tys km. tylko po max 15.

A co powiecie o oleju Mobil ESP 5W-30? - taki tez poleca marka Audi

Jestem z krakowa, może zna ktoś jakiś zaufany sklep gdzie można kupić org olej?

Czy warto kupować w takich sklepach jak makro, selgros itd. ?

Opublikowano

ja zawsze polecam motula :naughty: dobry olej do tego mniejsza szansa kupić podróbkę bo stosunkowo mało popularny

Opublikowano

Lałem do tej pory 5W-30 bo taki był zalecany przy moim silniku i DPF'ie, aktualnie jestem po wymontowaniu DPF'a i pytanie brzmi: Czy przejść przy kolejnej wymianie na 5W-40 ??

Opublikowano

Wymieniałem na dniach olej na Mobil 1 Synt S 5W40 fully syntetic.

Może mi ktoś coś powiedzieć na jego temat? :mysli:

Opublikowano

po wymianie pytasz?????? :polew: :polew: :polew: :polew:

Opublikowano

wziąłem najdroższy po prostu i tyle, do motula dostępu nie mam, poza tym nie miałem czasu się w temat zagłębić, tak samo jak nie mam czasu użerać się z pajacami twojego pokroju :wink4: więc jeżeli nie wnosisz nic do tematu to :ssij:

Opublikowano

właściwa nazwa to: Mobil Synt S Special 5W-40 ( 1 w nazwie u Mobila mają tylko pełne syntetyki)

http://www.mobil.com/Poland-Polish/Lubes/PDS/EUXXPLPVLMOMobilSyntSSpecialV5W40.asp ,zastępowany jest przez:

http://www.mobil.com/Poland-Polish/Lubes/PDS/EUXXPLPVLMOMobil_Syst_S_Special_V_5W-30.asp , są to oleje do silników na pompowtryskach, jak chcesz Mobila to do AFN ja polecałbym: http://www.mobil.com/Poland-Polish/Lubes/PDS/EUXXPLPVLMOMobil1_Turbo_Diesel_0W-40.asp lub: http://www.mobil.com/Poland-Polish/Lubes/PDS/GLXXPLPVLMOMobil1_5W-50.asp

Opublikowano

Jeżeli bym wymieniał olej następnym razem to na pewno nie po 30tys km. tylko po max 15.

A co powiecie o oleju Mobil ESP 5W-30? - taki tez poleca marka Audi

Jestem z krakowa, może zna ktoś jakiś zaufany sklep gdzie można kupić org olej?

Czy warto kupować w takich sklepach jak makro, selgros itd. ?

Zalej Motulem 8100 5W-40. w krakowie ma Wilczur Motula. jest w dziale Rabaty i Promocje jego oferta.

Lałem do tej pory 5W-30 bo taki był zalecany przy moim silniku i DPF'ie, aktualnie jestem po wymontowaniu DPF'a i pytanie brzmi: Czy przejść przy kolejnej wymianie na 5W-40 ??

Mozesz przejsc na MOTUL SPECIFIC 505.01

Spojrz dobrze na opakowanie. czy tam jest Mobil 1 czy Mobil. Jesli to jest Synt lub Syst to jest to olej HC.

Olej HC-Hydrokrakowany napewno jest lepszy od oleju półsyntetycznego ale jednak brakuje mu wiele do nowych typów olejów opartych na PAO i do w pełni tzn. 100% syntetycznych olejów, których jest garstka na rynku olejów silnikowych.

W pelni synt oleje Mobil to "Mobil 1".

Do wszystkich: nie kombinujcie i nie ulegajncie przereklamowanym produktom. zalewajcie MOTULEM. Jest to w 100% syntetyczny olej. Jako pierwsi opatentowali metodę estrową i ciągle ją udoskonalają. Estry to polaryzujące molekuły, które mają zdolność do elektrochemicznego wiązania się z metalami, utrzymując w ten sposób ciągły film olejowy zarówno w niskich jak i wysokich temperaturach.

Opublikowano

dzięki wielkie Lesand :good:

Mobil oczywiście :wink4: pełna nazwa to Mobil Synt S SAE 5W-40

trudno najwyżej za jakieś 8k będzie zmiana znowu :mysli:

Opublikowano

Jak sprzedawałem swojego AFN miał 360 tys. cały przebieg na Mobil 1 Turbo Diesel 0-W40 :good:

obecnie leję Motula i też jest :good:

Opublikowano

Motul,motul i jeszcze raz motul :good:

Opublikowano

A ja się wyłamię, jak widać w moim podpisie oficjalnie handluję Liqui Moly, ale robię to dopiero kilka miesięcy a jeżdżę na LM już parę lat (wziąłem się za to właśnie dlatego , że na podkarpaciu wciąż miałem problemy z dostępnością). Jeżdżę naprawdę dużo, olej zmieniam średnio co 2 miesiące i naprawdę wcześniej zanim zdecydowałem o używaniu LM, przetestowałem chyba większość obecnych/polecanych (oczywiście zawsze tylko te z górnej półki). Motul owszem b. dobry olej ale dla mnie na 2-gim miejscu za LM, na Motulu - zwłaszcza po kilku tysiącach, miałem wyższe temperatury oleju (niby tylko parę stopni ale jednak), natępnie po tych 2 markach długo nic i grupa: Mobil, Valvoline, Shell , potem znowu długo nic i Castrol. Doświadczone i obejrzane na wielu silnikach, także rozebranych i oglądanych w środku - również na autach "prosto z Niemiec" - po Castrolu zawsze był największy syf. Naturalnie to również w miarę przyzwoity olej, ale z tej całej grupy IMO najgorszy. Oczywiście potem jest już wielka przepaść do padak typu Lotos, Orlen, itd. Mowa cały czas o full lub hc i semi, bo chyba nikt rozsądny nie używa już w dzisiejszych czasach do czegokolwiek (większość Żuków już zezłomowana) minerału.

Opublikowano
Motul owszem b. dobry olej ale dla mnie na 2-gim miejscu za LM

jestes powaznie osamotniony w tym stwierdzeniu. wystarczy poprzegladac fora roznych marek aby uznac, ze to Motul jest na 1-szym miejscu. I sa to opinie ludzi kompletnie niezaleznych od handlu daną marką oleju...

Opublikowano

Poczytaj niemieckie fora (zaraz mi zarzucisz, że z kolei Niemcy mają uraz do francusko-amerykańskiej firmy i chwalą tylko swoje produkty...)

Zresztą nie chodzi mi o licytowanie się, te 2 marki uważam za najlepsze , ja mam akurat takie doświadczenia a wybór należy do użytkowników