Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B6 AVB] Zużycie oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niestety we wcześniej poruszanych tematach nie znalazłem wyczerpującej (temat łatwo zamknąć) informacji.

Jaka jest norma zużycia oleju.

Ale zaznaczam przy silnikach z PD.

Są różne opinie na ten temat, ale wole uzyskać informację od klubowiczów.

Opublikowano

nie pamiętam co jest napisane w książce (postaram się sprawdzić jak wrócę do domu), ale to chyba również jest 1L/10.000km

Opublikowano

norma (jak dla więksozści samochodów nowych - bez zdziwienia tutaj) jest 1l/1000km. (+- 0,1 litra w zal od producenta).

Benzyniaki (wolnossące) potraifią spalić 0,1/10000 ale jeżeli są w dobrym stanie.

Nie sądzie żeby TDI sie w tym kiedykolwiek zmieściło.

Opublikowano

norma (jak dla więksozści samochodów nowych - bez zdziwienia tutaj) jest 1l/1000km. (+- 0,1 litra w zal od producenta).

Nie sądzie żeby TDI sie w tym kiedykolwiek zmieściło.

Chcesz powiedzieć , że każde TDI bierze więcej niż 1 litr oleju na 1000km ??

Opublikowano

nie pamiętam co jest napisane w książce (postaram się sprawdzić jak wrócę do domu), ale to chyba również jest 1L/10.000km

1l/1000 km ...

[osobiscie wydaje mi sie ze dotyczy to samochodów nowych podczas ich pierwszych kilometrów]

w przypadku samochodów z wiekszym przebiegiem motorownia nadaje sie na smietnik .... :kox:

Opublikowano

Kolega dobrze pisze - wielu producentów podaje 1l na 1000km. Jest to okrutne ale prawdziwe - marni producenci w ten sposób bronią sie przez reklamacjami klientów w czasie okresu gwarancyjnego.

Na zużycie oleju nie tylko ma wpływ stan silnika ale warunki jazdy, np. jazda w górach.

Opublikowano

Podłącze sie do tematu :decayed: Wymieniałem olej 4 tyś. km temu i na stalce widzę że trochę oleju ubyło nie dużo ale trochę tak z 2-3 milimetry od tego co było zaraz po wymianie( dodam że nie ma żadnych wycieków). Chciałem sie tylko dowiedzieć czy to normalne w TDI czy coś jest nie tak :mysli:

Opublikowano

Podłącze sie do tematu :decayed: Wymieniałem olej 4 tyś. km temu i na stalce widzę że trochę oleju ubyło nie dużo ale trochę tak z 2-3 milimetry od tego co było zaraz po wymianie( dodam że nie ma żadnych wycieków). Chciałem sie tylko dowiedzieć czy to normalne w TDI czy coś jest nie tak :mysli:

spozycie oleju na poziomie 1l/10 000 km w takich starych kondonach jest jeszcze akceptowalne .... ;)

Opublikowano

tak myślałem ale wolałem zapytać i mieć pewność :cool:

Opublikowano
Kolega dobrze pisze - wielu producentów podaje 1l na 1000km. Jest to okrutne ale prawdziwe - marni producenci w ten sposób bronią sie przez reklamacjami klientów w czasie okresu gwarancyjnego.

Marni producenci - np. audi :D.

Wcześniej mi brał ok 1L na 15kkm, teraz jakby przestał.

Spotkałem się z twierdzeniem, że jak nowoczesny silnik nie bierze oleju to jest zepsuty...

Opublikowano

Marni producenci - np. audi :D.

Wcześniej mi brał ok 1L na 15kkm, teraz jakby przestał.

Spotkałem się z twierdzeniem, że jak nowoczesny silnik nie bierze oleju to jest zepsuty...

Ale twierdzenie.. :blink:

Silniki PD cech ują się większym zużyciem oleju w trakcie exploatacji niż w VP , do czego koncern VW przyznaje się od dawna :D

Dają tolerancje zużycia 1l oleju na 1000km :bicz3: i te silniczki w większości wciągają ten olej 1l na 10000km i więcej litrów :thumbdown:

Jedyne zabezpieczenie utrzymujące poziom oleju min-max jakie Koncern VW zrobił to montaż czujników w miskach olejowych po 1999 roku.jak zaczęto montować PDeki.

Zaobserwowałem ,że najwięcej wciągają oliwe te 1,9 TDI PD o najmniejszej mocy...100KM :mysli: Czy to passatB6 czy to Octavia czy Golfina.

Opublikowano

ok, znalazłem w książce od AWXa; Audi napisało, że "w zależności od stylu jazdy oraz warunków pracy, silnik może zużyć do 0,5l/1000km oleju".

Tak jest w książce obsługi.

:>

acha, chciałbym dodać że mój się mieści w tej normie 1l/10000 (ale powiedzmy ma cięższe warunki pracy :decayed: )

Opublikowano

Cytuje Pana z serwisu ASO: Przy ostrej jeździe silnik może spalić 1l na 1000km...Pan jeździ bardzo spokojnie jeżeli spalił Panu 1 l na 10000km :D chyba firmowe wozy tam są większością na serwisie :D

Opublikowano

Niestety nawet najnowoczesniejsze silniki chlipia sobie olej, niektore nawet calkiem calkiem (TDV6 koncernu PSA). Silnik niestety musi troche oleju chlipkac, film olejowy, mgla olejowa - smarowanie, idealnie oddzielic od gazow sie tego nie da, idealnych uszczelnien tez nie ma...

Opublikowano

Jedyne zabezpieczenie utrzymujące poziom oleju min-max jakie Koncern VW zrobił to montaż czujników w miskach olejowych po 1999 roku.jak zaczęto montować PDeki.

w naszych kondonach na VP [po drugim fejsie] tez to jest .... :naughty:

Opublikowano

Co piszą to piszą ale mój stary 1Z od wymiany do wymiany czyli u mnie (co 10.000) obejdzie sie bez dolewki oleju :decayed: ale na miarce delikatnie poziom jest niższy tuż przed wymianą (a warunki pracy też ma niełatwe szczególnie jak się do pracy spiesze :naughty:). Dla porównania powiem że słuzbowe Kangoo spala 2litry oleju na 5.000km a VW T4 2.5TDI ma 370tys i spali 2litry na 15tys.

Opublikowano

Ale przecież tak naprawdę to nie chodzi o to ile silnik zużywa oleju ważne jest by się mieścił w normie - u mnie na 8-9 tyś wciągnął prawie 2/3 z miarki (0,6-0,7 litra) wiec teoretycznie do 15 tyś wymagał by małej dolewki ale ja już dolałem pod max. by miał troszkę świeżej oliwy i wyższy stan. Pozatym zapewne w większości wypadków może nawet 80% zużycia oleju jest wynikiem nieszczelności turbo wiec też trudno ocenić ile śilnik "bierze".

Opublikowano

w ksiazce napraw jest 1.0 dm3/1000km tyle moze max.wziasc nieliczac zadnych wyciekow,zwiazane jest to z eksploatacja i spalaniem oraz konstrukcja auta tak tu pisza....

Opublikowano

moj AFN ma 207tys przebiegu sprawdzalem stan oleju przy 202tys i teraz przy 207 i nawet mm nie ma roznicy na miarce. a wy piszecie ze litr/10 000 km kurde to moj wychodzi na to ze nic nie bierze.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...