Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6/B7] Zachowanie napędu podczas parkowania/skrecania w uliczki/manewrów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

może poprzednik ingerował w napęd i zeszperował tył?

Opublikowano

w S8 miałem identycznie, zwłaszcza przy cofaniu

Opublikowano

jeszcze dzisiaj dokładnie sprawdzę na parkingu jak sie zachowuje Q... wydaje się że u mnie to nie występuje :mysli:

Opublikowano
  • Autor

w S8 miałem identycznie, zwłaszcza przy cofaniu

przy cofaniu tez tak mam.

Opublikowano

dzieki za odpowiedzi.

w takim razie dyfer mi sie spina i mam problem... a mam tak od kupna (3 lata) i bylem przekonany, ze to normalne w quattro :shocked:

jak masz mocna szpere plytkowa to mozesz miec taki efekt :decayed: ale w serii to pochanie tylko awaria :confused4:

Opublikowano

Sprawdzałem przed chwilą i siebie i nic takiego nie ma na 100%.

Opublikowano

Ja z ciekawosci dzisiaj u siebie jeszcze sprawdze :)

Opublikowano

Na zdrowy rozum, to jedno tylne koło (w zależności w którą stronę skręcamy) ma najmniejszy promień skrętu, i prawie stoi w miejscu, także opona ma w jakimś stopniu prawo dziwnie się zachowywać. Nie wiem czy to dobry przykład, ale na pewno widzieliście kiedyś jak TIR z naczepą zawraca, to tylne koła z jednej strony kręcą się do tyłu.

Opublikowano

Od paru dni mam mala zagwozdke.

Kazdy kto jedzie ze mna autem pyta sie czemu tak dziwnie zachowuje sie naped :cool1:

Pytanie do wszystkich posiadaczy Q... :gwizdanie:

Parkowanie prostopadle - skret ~ 60-90 st w lewo/prawo, mala predkosci - przeskakuja Wam kola z tylu? (taki dosc charakterystyczny efekt)

Skrecanie pod katem ~ 60-90 st przy malej predkosci (np. na skrzyzowaniu, albo w uliczke) - przeskakuja Wam kola z tylu?

Jazda po malym rondzie w kolko - kola przeskakuja z tylu?

Te katy 60-90 stopni to tak "na oko" oczywiscie.

No to teraz ci namieszam, bo przetestowałem 3 B6 z Q i w każdej coś podobnego występowało, tzn pierwsza była strasznie dojechana i efekt był taki, że cała buda drżała, dwa pozostałe auta to moje i mojej dziewczyny, i efekt jest podobny, ale o wiele mniejszy i tylko przy ruszaniu i skręcie maksymalnym (np.zawracanie), dodam że przebieg jednego 106tyś, a drugiego 230tyś. Myślę, że w każdym Q coś takiego powinno być, najlepiej pojechać na parking wrzucić jedynkę, koła na maksa skręcić i sprawdzić.

to zanczy ze wszystkie 3 sa zepsute :polew:

Na zdrowy rozum, to jedno tylne koło (w zależności w którą stronę skręcamy) ma najmniejszy promień skrętu, i prawie stoi w miejscu, także opona ma w jakimś stopniu prawo dziwnie się zachowywać. Nie wiem czy to dobry przykład, ale na pewno widzieliście kiedyś jak TIR z naczepą zawraca, to tylne koła z jednej strony kręcą się do tyłu.

no wlasnie , i po to masz dyferencjal ........i m bardziej jest on spiety tym mniejsza roznica w obrotach az do 100 % czyli tak jak bys mial zaspawany i wtedy masz driftowoz :wink4:

A wudi standardowo masz dyfry otwarte wiec zadne stukanie dzonienie przeskakiwanie nie ma miec niejsca.W tym wypadku to naped bezszelestny wiec wszelkie odglosy oznaczaja ze cos sie rozsypalo i jest nie sprawne !

Opublikowano
  • Autor

Na wtorkowy warszawski spot musi przyjechac pare Q, to sie bedziemy bawic i testowac :gwizdanie:

Piniczi, wpadaj ! :cool1:

Opublikowano

Jak dam rade to napewno wpadne.

Spoty w Arkadii na zóltym ?? (sorry za OT)

Opublikowano
  • Autor

Tak.

EOT

Opublikowano

Właśnie sprawdziłem w swoim, żeby się upewnić i nie ma takich objawów jak piszesz.

Opublikowano

Tutaj KLIK piszą, że delikatne odgłosy przy maksymalnym skręcie mogą się pojawić i jest to normalne, ale raczej nie w takim stopniu jak u Ciebie.

U mnie występuje taki delikatny odgłos na przy maksymalnym skręcie i mocniejszym dodaniu gazu przy ruszaniu.

Opublikowano
  • Autor

W sumie juz nie pamietam, czy az tak intensywny ten problem byl wczesniej... ale podczas swapa sciagaly byl tylny zawias, wal...

Opublikowano

a nie słychać ingerencji EDS-u ????

Opublikowano
  • Autor

EDS ?

Opublikowano

no, masz cos takiego. Czy po zmianie silnika zmieniales tez wszystkie napedy na napedy z eS-y? Czy tez tyl zostal stary?

Opublikowano

Teraz wszystko bedzie na swapa :gwizdanie: Caly naped ma z 2,5 TDI - skrzynia , wal , dyfer , poloski... Zawias byl sciagany w calosci (odkrecony wal od dyfra a pozatym w komplecie na ziemie ) :hi:

Opublikowano

sądziłem że był przełozony tylko przód a tył został stary

i stąd te przeskoki