macieek Opublikowano 12 Października 2010 Opublikowano 12 Października 2010 Witam mam kilka pytan odnosnie "jakich silnikow diesla uzywają marki japonskie i nie tylko" Wiem, ze nissan swoje dCi ma od Renaulta. A co z Honda? Czyzby jej silniki I-CDTI czy jakos tak pochodzily od Opla? Jak ma sie sprawa Z nowymi Toyotami i Mazdami? Skad one biora swoje Diesle? No i wreszcie Volvo. Slyszalem, ze jeszcze tak nie dawno mieli swoje silniki od Forda Moze mi ktos cos podpowiedziec? pozdr
soolek Opublikowano 12 Października 2010 Opublikowano 12 Października 2010 Wszystko jest w googlu. Honda ma swój. Toyota swój - nawet ma fabrykę w Polsce. Mazda robi silniki z Fordem - od wielu wielu lat Ford ma udziały w Maździe i ściśle współpracują. Volvo ma swoje silniki (2,4) lub Fordowskie 2,0 i 1,6. Chyba wszystko w temacie.
Kimi Opublikowano 12 Października 2010 Opublikowano 12 Października 2010 Czy chodzi o silniki współcześnie produkowanych aut, czy cofamy się kilka lat wstecz? Bo jeśli cofamy się, to przykładowo Volvo montowało w 850/S70/V70 silnik VAG-a 2.5 TDi 140 KM (rzędowy 5-cyl), natomiast w pierwszym S40/V40 montowany był 1.9 TD od Renault. Opel wiele lat montował diesle od Isuzu, w którym GM miało udziały ( Isuzu Trooper znany też jako Opel Monterey, a Isuzu Rodeo to Frontera, produkowane przez Isuzu z własnym logo). A z czasów współczesnych, poza wspomnianymi powyżej przez @edmondo, jest jeszcze Subaru, które ma swojego Diesla w układzie boxer (jedyny taki silnik na świecie).
Kolkov Opublikowano 12 Października 2010 Opublikowano 12 Października 2010 no i Nissan ma te same dCi co Renault, albo odwrotnie a Volvo to teraz Geely Automobile
Kimi Opublikowano 12 Października 2010 Opublikowano 12 Października 2010 no i Nissan ma te same dCi co Renault, albo odwrotnie No i "Dacza" teraz też ma
sancho80 Opublikowano 12 Października 2010 Opublikowano 12 Października 2010 a przypadkiem Saab nie jest na Oplu? Skoda, Seat i Audi na motorze VW
Kimi Opublikowano 12 Października 2010 Opublikowano 12 Października 2010 a przypadkiem Saab nie jest na Oplu? Skoda, Seat i Audi na motorze VW Tru. Ale SAAB teraz się usamodzielnił zobaczymy, co z tego wyjdzie. A w przypadku Audi, Seata i Skody - no tu jest sytuacja klarowna. Jeden wielki koncern.
macieek Opublikowano 12 Października 2010 Autor Opublikowano 12 Października 2010 Czyli te ladnie mruczace silniczki 1.9TiD w saabach to oplowskie motorki? fiu fiu :gwizdanie:
vdm Opublikowano 12 Października 2010 Opublikowano 12 Października 2010 Czyli te ladnie mruczace silniczki 1.9TiD w saabach to oplowskie motorki? fiu fiu :gwizdanie: Fiatowskie MultiJety :gwizdanie:
k0za Opublikowano 12 Października 2010 Opublikowano 12 Października 2010 Mi coś świta że vag-owskie 2.0TDI było montowane np. w Mitsubishi Outlander.
Skyliner89 Opublikowano 12 Października 2010 Opublikowano 12 Października 2010 a Volvo to teraz Geely Automobile i co z tego? Jak by się ktoś interesował to by nie pisał takich bzdur... . To, że od niedawna Geely Automobile jest właścicielem Volvo nie wpłynie źle na szwedzką marke: "Chcemy działać ostrożnie, by nie zniszczyć marki Volvo" - powiedział Freeman Shen, wiceprezes Geely. "Nie chcemy, by pojazdy Volvo postrzegane były jako luksusowe samochody produkowane w państwie trzeciego świata. Naszym celem jest image Volvo jako europejskiej luksusowej marki, będącej jedynie w posiadaniu chińskiej firmy" - dodał. "Kluczowym procesem na drodze do sukcesu Volvo ma być przeniesienie fabryk do Chin. Lokalne władze wielu prowincji starają się o wybudowanie zakładów Volvo na ich terenach. Jedno, co pozostanie na swoim miejscu, to główna siedziba i centrum badań i rozwoju szwedzkiej firmy." "Strona chińska zareagowała zapewnieniem, że po przejęciu zapewni istnienie Volvo jako samodzielnej szwedzkiej marki z centralą w Goeteborgu. Geely zapewnia też, że nie wprowadzi zmian w tak ważnych kwestiach jak produkcja (w Szwecji i Belgii), prace naukowo-badawcze, a także porozumienia płacowe i sieci sprzedaży. O strategii Volvo po przejęciu ma decydować niezależne kierownictwo w Goeteborgu. Przejęcie przez Geely będzie oznaczać "otwarcie dla Volvo chińskiego rynku samochodowego z jego ogromnym potencjałem". Geely dodaje, że finansowanie przejęcia Volvo zapewniają chińskie banki." Fragmenty z artykułów z Moto.Onet.pl . [br]Dopisany: 12 Październik 2010, 17:08_________________________________________________Honda ma swoje własne diesle, Mitsubishi ma diesla od VAG i chyba ma też swoje. W Volvo pierwszej generacji S40/V40 były używane 1.9 dCi Renault, (polecane silniki benzynowe, oprócz 1,8 GDI od Mitsubishi, Najlepiej szwedzkie silniki 2.0 ). Toyota też ma swoje diesle Saab ma Oplowskie i Fiatowskie diesle (polecany 1.9 150KM od Fiata). Volvo diesle to tylko 2.4 (inne są Forda). Nissan silniki diesla od Renault. Mercedes-Benz niedawno podjął współprace z Renault (Mercedes skończył się wraz zakończeniem produkcji Balerona ;(). BMW ma swoje własne diesle.
spetsnaz Opublikowano 12 Października 2010 Opublikowano 12 Października 2010 Mi coś świta że vag-owskie 2.0TDI było montowane np. w Mitsubishi Outlander. Również w europejskich jeepach (compas, patriot), dodge`ach (caliber, avenger, journey) i chryslerach (sebring)
Kolkov Opublikowano 12 Października 2010 Opublikowano 12 Października 2010 a Volvo to teraz Geely Automobile i co z tego? Jak by się ktoś interesował to by nie pisał takich bzdur... . To, że od niedawna Geely Automobile jest właścicielem Volvo nie wpłynie źle na szwedką marke... jakich bzdur :?: wskaż w moim zdaniu choć jedną bzdurę i błagam Cię Sky nie cytuj tutaj serwisów pseudomoto tylko pogadaj z ludźmi co całe życie jeżdżą Volvami... peace
Skyliner89 Opublikowano 12 Października 2010 Opublikowano 12 Października 2010 Bo według Ciebie Kolkov, jak Volvo zostały przejęte przez Geely Automobile to będzie szajs, a to nie prawda. Od początku śledziłem sprawy dotyczące kupna Volvo przez Chińczyków i jestem spokojny. Zresztą czas pokaże... . Znam kilka osób, które jeżdżą Volvo, jeden V40 z 1999 roku, drugi z Volvo S60 z 2003 roku. Są bardzo zadowoleni i sam osobiście miałem do czynienia z Volvo S80 z 2005 roku i złego o tej marce nie mogę powiedzieć. Następnym samochodem po może będzie Volvo S60 2.4 D5 .
eMeM Opublikowano 12 Października 2010 Opublikowano 12 Października 2010 Znam kilka osób, które jeżdżą Volvo, jeden V40 z 1999 roku, drugi z Volvo S60 z 2003 roku. Są bardzo zadowoleni i sam osobiście miałem do czynienia z Volvo S80 z 2005 roku i złego o tej marce nie mogę powiedzieć. Następnym samochodem po może będzie Volvo S60 2.4 D5 . bo zarówno S60 jak i S80 2005 są w 100% produkcji Volvo, nie ma tam nawet 1 elementu od forda czy innego geely - to są ostatnie dobre auta tej marki (S80 do 2006 i S60 do 2009) - ja po przejechaniu sie S80 2007 stwierdziłem, ze moje byłe Volvo S60 D5 2002 było znacznie lepiej wykonane wewnątrz ....
Gość mateoos Opublikowano 12 Października 2010 Opublikowano 12 Października 2010 Diesel 1.6 w Volvo to HDi od Peugeota, 1.0 w 107 to silnik Toyoty, benzyna 1.6 Peugeota to efekt współpracy z BMW, stosowana m.in. w Mini, a 3.0HDi w Boxerze pochodzi z Iveco.
Lapeno Opublikowano 12 Października 2010 Opublikowano 12 Października 2010 warto jeszcze dodac ze silnik z peugeota 207 RC pochodzi od BMW i jest tez montowany w cooperze S
szogun0 Opublikowano 16 Października 2010 Opublikowano 16 Października 2010 Ktoś wspomniał o mazdzie, 1.6 To HDI z grupy PSA. 2.0 to Mazda.
macieek Opublikowano 16 Października 2010 Autor Opublikowano 16 Października 2010 A czy plyta podlogowa w passacie B6 jest taka sama jak w audi A4 B6 ? Biorac pod uwage, ze jest taka sama w Audi B6 i B7 to w pasku B6 powina tez taka byc
marewel Opublikowano 16 Października 2010 Opublikowano 16 Października 2010 Dobrze sie czujesz? Passat b6 jest na plycie golfa 5.
Rekomendowane odpowiedzi