Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Propozycja rozwiązania brania OLEJU w silniku 2.0 ALT

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Fahur to na tym castrolu to ci mniej łykał hehe :P

• Odpowiedzi 3,9 tys.
  • Wyświetleń 751,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Fahur to na tym castrolu to ci mniej łykał hehe :P

Myślę, że ta różnica wynika z błędu statystycznego - założyłbym raczej, że jest podobnie... :kwasny:

Opublikowano

... więc "fahur" jaki olej polecasz teraz po tym roku?..jestem właśnie przed wymianą oleju i chcę go zalać M1 5W-50...ale może bardziej odpowiedni pod grupę aut VW/Audi jest właśnie Castrola 5W30?...

---------- Post dopisany at 14:56 ---------- Poprzedni post napisany at 14:54 ----------

znalazłem taki oto opis do tego oleju: (castrola): Najnowsza technologia dla nowoczesnych silników Audi i VW EDGE 5W-30 powstał we współpracy z grupą Volkswagena. Olej ten wprowadza nowe standardy czystości silnika, gwarantując obniżenie szkodliwych emisji spalin i większą ochronę środowiska. Zastosowana technologia wydłuża trwałość układów katalitycznych zmniejszających emisję składników toksycznych spalin. Castrol EDGE 5W-30 jest odpowiedni zarówno do silnika diesel jak i benzynowego, spełniając wymogi norm VW 504 00 i 507 00. Ponieważ realizuje warunki większości poprzednich norm określonych przez Volkswagena, może być użyty w nowych i starszych silnikach. Obok właściwości utrzymujących silnik w czystości, EDGE 5W-30 posiada system chroniący silnik przed zużyciem, który zapewnia ochronę nowoczesnych jednostek FSI, TDI i turbodoładowanych silników benzynowych. Klasa lepkości: SAE 5W-30 Klasa jakości: ACEA A3/B3, A3/B4 Specyfikacje: VW 504 00/507 00, MB 229.51, BMW LL04 CECHY: Długotrwałe utrzymanie silnika w czystości - gwarancja niskiej emisji spalin Najnowsza technologia przeciwzużyciowa Większa ochrona dla wszystkich samochodów VW, Audi, BMW i MB oraz silników o wydłużonych przebiegach między wymianami oleju Mieszalny ze wszystkimi olejami spełniającymi specyfikację API SH, SJ, SL, SM KORZYŚCI: Mniejsze zanieczyszczenie środowiska dzięki niskiej emisji spalin Mniejsze zużycie silnika oraz poczucie spokoju zamiast obaw o awarię Mniejsze koszty utrzymania dzięki: - wydłużonym okresom między przeglądami - zmiejszeniu zużycia paliwa.

.. sam już teraz nie wiem...

Opublikowano

Ta:facepalm: Nie długo to będzie kierował zamiast ciebie ten castrol:facepalm:

Opublikowano

Ja zalałem znowu 5W50. Przekonuje mnie przede wszystkim wytrzymałość cieplna i negatywne opinie nt. Castrola :wink:

Opublikowano

... wiem ,że każdy koncern opisuje swój produkt w jak najlepszy sposób i w ogóle...M1 też ma taki " wychuchany" opis...ale chodzi mi po prostu, który będzie najbardziej odpowiedni do tego nieszczęsnego silnika..

Opublikowano

Moje OOOO zostało kupione u Szewczyka w Wawie. Pierwsze przeglądy (co ok. 15.000km) były robione M1 5W50 i myślę, że nie było to przypadkiem.

Później, w międzyczasie, nagle został zmieniony na 5W30 Castrola, pewnie ze względu na wszem i wobec panujący (wtedy raczkujący) ekoterroryzm... :facepalm:

Ja wracam do korzeni i będę Audiolę karmił, jak za młodu :decayed:

Opublikowano

Mi z serwisu audi z Poznania napisali że do mojego auta mam lac olej z norma wv 501 lub 502 za to z krakowa 507 a to chyba różne oleje haha :) same spece

W sumie to leje tego motula 5w40 i git :P umnie pół litera na tysiaka chyba chociaż może być mniej 400

A mam pytanie jak odpalę auto to mi obroty trzymają sie przez chwile tak na 1100 i jak chwile przygazuje to wtedy dopiero spadaja do normalnego poziomu (chodzi o wolne obroty) normalne to ?

Opublikowano
---

.....Olej ten wprowadza nowe standardy czystości silnika, gwarantując obniżenie szkodliwych emisji spalin i większą ochronę środowiska. Zastosowana technologia wydłuża trwałość układów katalitycznych zmniejszających emisję składników toksycznych spalin...

Te "nowe" standardy to dobre, 3 czy 4 godziny zajęło mi skrobanie tych standardów z pokrywy głowicy:polew:

Opublikowano

Panowie czy przed wymianą oleju polecacie zrobić płukanko silnika np. takim preparatem: LIQUI MOLY płukanka silnika / PRO LINE !! 500 ml ! (2599885031) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

... czy ktoś z Was coś takiego robił u siebie?.. warto to zrobić?... i czy faktycznie jest to bezpieczne i nie rozszczelnia silnika itp.? Może macie do polecania inny/lepszy preparat?..:wink:

Opublikowano
---

.....Olej ten wprowadza nowe standardy czystości silnika, gwarantując obniżenie szkodliwych emisji spalin i większą ochronę środowiska. Zastosowana technologia wydłuża trwałość układów katalitycznych zmniejszających emisję składników toksycznych spalin...

Te "nowe" standardy to dobre, 3 czy 4 godziny zajęło mi skrobanie tych standardów z pokrywy głowicy:polew:

:nabijasie:

I ta "trwałość" układów katalitycznych też lekka fantazja poety z Castrola:facepalm:

Opublikowano
---

:polew::polew: Jak się robi shit to chociaż trzeba dobrze zareklamować:decayed:

Opublikowano

ja u siebie robiłem płukanke wyleciałokupe szlamu teraz przy wymianie oleju znów wypłucze własnie tym srodkiem

Opublikowano
ja u siebie robiłem płukanke wyleciałokupe szlamu teraz przy wymianie oleju znów wypłucze własnie tym srodkiem

Ale lepszy LM czy motula? I nie wiem czy z allegro bo u mnie w sklepach pewnie nic takiego nie będzie

Opublikowano

ja robiłem zwykłym LM ale teraz poprawie tym niby ulepszonym z linku który podał wyżej Lucas ja brałem z allegro razem z olejem bo w sklepach rzczej ciężko

Opublikowano

"Risones" odczułeś jakąś poprawę w pracy silnika po zastosowaniu tego środka?..jakim olejem zalewasz swój motor?

Opublikowano

poprawy nie odczułem bo silniczek chodzi miodzio tylko mniej oliwy łyka :banan: olej motul 5w 40 x-cess teraz takie płukanki będe robił przy każdej zmianie oleju

Opublikowano

Witam! Mój ALT pobiera ok 400ml/1000km, ostatnio zrobiłem wymianę na takich środkach. Zrobiłem od wymiany 2000km i lampka oleju jak na razie nie świeci, stanu nie sprawdzałem.

IMG_20120907_222430.jpg

<br /><br />

Opublikowano

"Jacceek"-możesz umieścić większe zdjęcie bo jest bardzo małe...albo podaj nazwę tego środka i oleju,bo ze zdjęcia dostrzegłem tylko filtr manna:

)dzięki...

Opublikowano

kolego kliknij na zdjęcie to ci się powiększy. Jacceek to ładnie u ciebie wychodzi jak na ten silnik