Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Propozycja rozwiązania brania OLEJU w silniku 2.0 ALT

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Większego zużycia paliwa nie zarejestrowałem, silnik chodzi tak samo jak na 5w30 Castrola, a samo łykanie oleum wydaje się mniejsze.

Filtr polecam Mann'a.

• Odpowiedzi 3,9 tys.
  • Wyświetleń 750,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Dzięki panowie....a czy przed wymianą oleju polecacie przeczyścić silnik jakimś preparatem...dobre opinie ma niemiecki preparat 'motorclean liqui moly' tylko że w necie nie mogę znaleźć żadnego sklepu z tym środkiem...w ogóle warto coś takiego robić?

Opublikowano
Większego zużycia paliwa nie zarejestrowałem, silnik chodzi tak samo jak na 5w30 Castrola, a samo łykanie oleum wydaje się mniejsze.

Filtr polecam Mann'a.

Ja również podobne odczucia mam:good: Tylko ja mam filtr knechta:wink:

Pany zmierzyłem ciśnienie na cylindrach... Nie wiem ile nowy powinien mieć ale mój przy przebiegu prawie 190k km ma: 12,5-12,5-12,5-12,9. To chyba dobry wynik:kox::jerk:Mam zdrowego ALT`ka:decayed: uris dlaczego masz świece trójelektrodowe?? Takie powinny być?? Ja mam denso iridium power i po jednej elektrodzie mają:whistling:

Opublikowano

Ktos mi kiedys takie swiece wkrecil i tego juz sie trzymam :D silnik pracuje normalnie a przelatalem juz ponad 100tys z czasem sprawdze czy swieca na 2gim cylindze wyglada lepiej a moze gorzej.

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano

Filtr polecam Mann'a.

Pany zmierzyłem ciśnienie na cylindrach... Nie wiem ile nowy powinien mieć ale mój przy przebiegu prawie 190k km ma: 12,5-12,5-12,5-12,9. To chyba dobry wynik:kox::jerk:Mam zdrowego ALT`ka:decayed: uris dlaczego masz świece trójelektrodowe?? Takie powinny być?? Ja mam denso iridium power i po jednej elektrodzie mają:whistling:

Ciśnienie wzorowe:good:

Oryginalne świece są trzyelektrodowe: Są to NGK BKUR5ET-10 ze znaczkiem VW OOOO. 10 na końcu oznaczenia oznacza niestandardowy odstęp elektrod 10mm.

I takie też miałem założone w niemczech. Z racji tego że założyłem LPG więc założyłem świece NGK BKUR5ET czyli V-line 29 które od ori różnią się tylko standardowym 8mm odstępem elektrod. A do LPG zaleca się zmniejszenie odstępu. Dodatkowo mam nadzieję że zminimalizuje to ryzyko padnięcia cewek. Zrobiłem na nich na razie 25tys i świece i cewki ok.

Ilość elektrod tak naprawdę nie ma większego znaczenia, Dlatego jeśli masz jedno elektrodowe denso iridium i są one wg katalogu denso to też jest ok. Iskra i tak przeskakuje tylko pomiędzy 2 elektrodami niezależnie od tego ile ich jest.

Opublikowano

Filtr polecam Mann'a.

Ciśnienie wzorowe:good:

Oryginalne świece są trzyelektrodowe: Są to NGK BKUR5ET-10 ze znaczkiem VW OOOO. 10 na końcu oznaczenia oznacza niestandardowy odstęp elektrod 10mm.

I takie też miałem założone w niemczech. Z racji tego że założyłem LPG więc założyłem świece NGK BKUR5ET czyli V-line 29 które od ori różnią się tylko standardowym 8mm odstępem elektrod. A do LPG zaleca się zmniejszenie odstępu. Dodatkowo mam nadzieję że zminimalizuje to ryzyko padnięcia cewek. Zrobiłem na nich na razie 25tys i świece i cewki ok.

Ilość elektrod tak naprawdę nie ma większego znaczenia, Dlatego jeśli masz jedno elektrodowe denso iridium i są one wg katalogu denso to też jest ok. Iskra i tak przeskakuje tylko pomiędzy 2 elektrodami niezależnie od tego ile ich jest.

No według katalogu dobierałem:good: Świece czyściutkie tylko kurfa na gwincie olej:kwasny: A uszczelke z pół roku temu wymieniałem:facepalm:

Opublikowano

To coś nie poszło przy zakładaniu:wink: W zeszłym roku też ją musiałem zdjąć, a że nie kupiłem nowej uszczelki więc zaryzykowałem założyć starą, dobrze wszystko wyczyściłem i nic nie cieknie. Miałem i tak kupić nową ale jak jest dobrze to po co tracić czas i kasę:decayed:

Opublikowano
Pany zmierzyłem ciśnienie na cylindrach... Nie wiem ile nowy powinien mieć ale mój przy przebiegu prawie 190k km ma: 12,5-12,5-12,5-12,9. To chyba dobry wynik:kox::jerk:Mam zdrowego ALT`ka:decayed:

ELSA mówi o 10.0 na cylinder:

ALT.png

Opublikowano
Pany zmierzyłem ciśnienie na cylindrach... Nie wiem ile nowy powinien mieć ale mój przy przebiegu prawie 190k km ma: 12,5-12,5-12,5-12,9. To chyba dobry wynik:kox::jerk:Mam zdrowego ALT`ka:decayed:

ELSA mówi o 10.0 na cylinder:

http://s9.postimage.org/77ul4yj1r/ALT.png

to co mój ponad normę ma?:co: Miernik nówka funkiel 400zł kosztował ale producenta nie znam:whistling:

Opublikowano
to co mój ponad normę ma?:co: Miernik nówka funkiel 400zł kosztował ale producenta nie znam:whistling:

Dojrzał i się autostjuningował :wink:

Opublikowano

Dojrzał i się autostjuningował :wink:

O właśnie na hamownie wypadałoby się wybrać:naughty: Podejrzewam że te 131KM to minimum wyjdzie:decayed:

Opublikowano

To nie tak:decayed: Wandej masz wszystko ok. To 10 to stopień sprężania:naughty: A ciśnienie 12,5atm jest jak najbardziej w porządku. Nie wiem dokładnie ile powinno być w przypadku ALT ale 10 byłoby raczej mało. Chyba minimalne to 8. Ważne też że kompresja jest równa pomiędzy cylindrami.

fahur a czy w Elsie mógłbyś znaleźć luzy w zamkach pierścieni?

Opublikowano
fahur a czy w Elsie mógłbyś znaleźć luzy w zamkach pierścieni?

Pronto - więcej chyba wymiarów w tłoku nie ma :wink:

001.jpg 002.jpg 003.jpg 004.jpg 005.jpg

I jeszcze trochę ciekawych info:

001.jpg 002.jpgALT_valves.jpg

ALT_bore.png

ALT_crankshaft.png

Pomiar kompresji:

001.jpg002.jpg 003.jpg

Wygląda na to Wandej, że się mieścisz w normie :wink:

Opublikowano

Ja dzisiaj w moim wyciągałem świece. Na wszystkich widać że następuje spalanie oleju, ale najgorzej jest na 4 cylindrze (tym od strony ściany grodziowej) bo na tłoku widać że jest mokro :( także gwint tej świecy jest zaolejony. Na pozostałych trzech cylindrach jest sucho. Ktos to sprawdzał u siebie? Sprawdziłem spalanie oleju i u mnie jest na poziomie 1l/1000 km na ten czas, czyli tragedyja :))).

Opublikowano

fahur:thumbup1: Te dane należałoby gdzieś podwiesić.

już myślałem że luzy na pierścieniach ALT powinny być inne niż wszędzie. Bo rozbierałem ALTa z przebiegiem 240tys który brał właśnie 1l/1000 i luzy były 0,4 0,4 i 0,5 a więc idealny nominał jak nówki. Olej brał z powodu rys na IV cylindrze spowodowanych prawdopodobnie przez rozpadniętą świecę i przez zasyfienie pierścieni nagarem. Dodatkowo miał drobne ryski na na cylindrach pewnie dzięki zastosowaniu castrola 5W-30 i wymiany oleju co 30tys.

Objawy były dokładnie takie jak u lukassteryd

Moim zdaniem ALT to dobry silnik ale należy o niego dbać. O ile ktoś wcześniej o niego oczywiście dbał bo to nie silnik dla tych co wymieniają świece co 100tys km i olej co 50.

Opublikowano

Jakis czas temu wymienialem olej w swoim altku, przebieg 270 tys. Wczesniej bral standard mniej niz 1l/1000km. Olej to mobil 10w40 i filtr mann. Autko szykowalem na trase do Niemiec w bagazniku banka oleju oczywiscie, jednak zdziwilem sie jak bez dolewki zrobilem 3000km z tego 2000km po autostradzie a 1000 w mieszanym. Ciekawe co sie stalo, ze nagle wyzdrowial, zobaczymy co dalej ale to chyba jakas duza anomalia byla ;]

Opublikowano

Ja po wymianie oleju też mam na początku mniejsze łykanie oliwy,norma.

Opublikowano

Chyba kupie sobie anglika z 2004 roku :))) bo ponoć auta z tych lat nie biorą już tyle oleju :) podmienie silnik,a resztę się sprzeda i koło zera się wyjdzie.

Opublikowano
Chyba kupie sobie anglika z 2004 roku :))) bo ponoć auta z tych lat nie biorą już tyle oleju :) podmienie silnik,a resztę się sprzeda i koło zera się wyjdzie.

bzdura:facepalm: Kolega tutaj jeden ma B7 z ALT i też bierze olej:kwasny: