Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Propozycja rozwiązania brania OLEJU w silniku 2.0 ALT

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tulejka odstawia sonde od strumienia spalin. To taki kawałek rurki z gwintem na sonde. Może być prosty lub w kształcie litery L. Wspawujesz albo w twojego kata lub rozbebeszasz go wspawujesz rurke + w nia tulejke, potem wszystko spowrotem do kupy i Kata masz jak "NOWEGO" :)))

wpisz w googlach to są zdjęcia.

---------- Post dopisany at 19:01 ---------- Poprzedni post napisany at 19:00 ----------

Hehe to by było dopiero :))))

• Odpowiedzi 3,9 tys.
  • Wyświetleń 750,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

No kiedyś rysunki oglądałem,i było w L zrobione.A to wszystko chyba żeby się 'check' nie palił,nie? Ciekawe czy prosta może być.I pytanie o znane minusy takiego zabiegu,prócz "problemów z przeglądem",bo to akurat żaden problem.A dla tych co problemy takie miewają,czy to z gazem czy ekologią polecam upatrzeć fajną stację okręgową,najlepiej przejazdową(na przyszłść) i robić wszystkie przeglądy zawsze tam.Wtedy jak dajecie dowód rej. i gościu widzi same pieczątki od siebie to nie wnika,co najwyżej zapyta czy chcesz hamulce sprawdzić lub światła ustawić,dzięki i do przyszłego roku.A udawane problemy na przeglądach to niestety zaleta LPG,jeszcze jak nie włoska instalacja to cyrk.No ale coś za coś.Wcześniej jezdziłem na przeglądy gdzie było mi po drodze i różnie bywało,a odkąd jestem u jednych do przeglądu jadę z uśmiechem.

Opublikowano

Co do tych "rurek-oszukiwaczy-sond", to są przynajmniej 3 rodzaje:

• długa rurka - zazwyczaj nie zdaje egzaminu;
  • rurka w kształcie litery L - podobno daje radę;
  • rurka "pełna" z bardzo małym prześwitem - nie wiem, jak się sprawdza.

Wszystkie mają jedno zadanie - ograniczyć dopływ spalin do sondy. Ktoś w tym miejsu mógłby powiedzieć: "aha - a jak by ją tak na świeże powietrze i niech se dynda np. razem z czujnikiem temperatury z przodu!". No nie jest to takie proste, bo sonda potrzebuje wysokiej temperatury, żeby wogóle zaczęła działać i cokolwiek próbkowała.

I teraz ten przegląd - najprawdopodobniej, jak nie będzie kata, to miernik spalin pokaże, że samochód spełnia normę "EURO I" co najwyżej, a katalogowo powienien przynajmniej EURO IV - może być kupa... :facepalm: ale może faktycznie w takim przypadku trzeba poprostu bardziej przychylnego sprawdzacza znaleźć. Bo w końcu to nie o bezpieczeństwu mówimy, a o ekoterroryźmie. No chyba, że kierowca OOOO jest tak wqrwiony na żółty znaczek, co go w oczy kole, że z tego wszystkiego bezpiecznie jechać nie będzie :disgust:

Opublikowano

Zakupiłem już tą tulejkę EMULATOR - EMULATORY DRUGIEJ SONDY LAMBDA - TANIO! (2556715927) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

I będę się powoli przymierzał do założenia. Tylko nie wiem jak uda się odkręcić tą sondę i czym się do niej zabrać. Bo nic poza płaskim kluczem chyba nie podejdzie

Opublikowano
Zakupiłem już tą tulejkę EMULATOR - EMULATORY DRUGIEJ SONDY LAMBDA - TANIO! (2556715927) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

I będę się powoli przymierzał do założenia. Tylko nie wiem jak uda się odkręcić tą sondę i czym się do niej zabrać. Bo nic poza płaskim kluczem chyba nie podejdzie

Daj znać, jak Ci poszło i jak się będzie sprawować - może faktycznie zamiast wycieczki do EL-TECu zafunduję sobie taki "emulator" :decayed:

Powodzenia!

Opublikowano

A wiecie może jak sprawdzić czy działają dobrze sondy ? vagiem czy jak ?

Opublikowano

Tu jest opis takiej procedury: VWVortex.com - VAG-COM procedures for testing the MAF, O2 sensors and catalytic converter

Może ktoś to przetłumaczyć ,nie chce robić tego translatorem :)

Rozmawiałem ostatnio z moim gazownikiem i powiedział że np w BMW to oni na upierdliwego check jak już nic nie pomaga stosują emulator drugiej sondy i się sprawdza ,co do Audi to powiedział że trzeba by spróbować i go ewentualnie dostosować .

Zapożyczone z innego forum :)

Wykonane testy na przykładzie silnika 1.8T z grupy VAG.

1. Test pierwszej sondy Lambda

Samochód musi być nagrzany, tzn wskazówka temperatury wody musi być na 90stC.

VAGiem wchodzimy w Basic Setting (04) (pol. Nastawy podstawowe)

Wybieramy tylko jedną grupę 34. (Ważne aby była tylko jedna wybrana)

Nagrzewamy katalizator (pole drugie musi się znaleźć w zakresie, czyli temp powyżej 350st C) (swoją drogą to nie wiem czy tutaj nie ma błędu, bo ja zawsze te testy robie powyżej 500st C i dopiero wtedy chcą się wykonać)

Wciskamy pedał gazu tak aby obroty utrzymywać powyżej 2000 rpm ( i tutaj też jest kilka wersji w sieci, niektórzy piszą że powyżej 3000 rpm) Trzeba utrzymywać te obroty cały czas identyczne w bardzo zbliżonym zakresie (przykład tzn. 2000 - 2200). Jeżeli obroty są odpowiednie i inne warunki też to w polu 4 pokaże się się TEST ON. Trzymamy obroty nadal aż do zakończenia testu. Jeżeli test nie chce się wykonać to delikatnie zwiększamy obroty.

Na zakończenie testu w polu 4 mamy B1-S1 OK lub B1-S1 not OK lub TEST OFF

Dwa pierwsze oznaczają wynik testu, trzecie oznacza że test został przerwany i trzeba go powtórzyć.

2. Sprawdzenie drugiej sondy Lambda

Podobnie jak dla pierwszej sondy, lecz test przeprowadzamy w grupie 36.

Czyli wybieramy Basic Setting (04) (pol. Nastawy podstawowe) i grupa 36. (Ważne aby była tylko jedna wybrana)

Podnosimy obroty do ustalonej wartości - powyżej 2000 rpm, patrzymy czy jest TEST ON w polu 2, czekamy aż się wykona i oglądamy wynik: B1-S2 OK lub B1-S2 not OK.

Ten wynik może już tam być, bo test wykonał się przy okazji testu pierwszej sondy lambda.

Aby wykonać go jeszcze raz - bo mamy taką chęć - to musimy wyłączyć silnik i odpalić go jeszcze raz - czyli zresetować komputer.

3. Test katalizatora.

Test ten można wykonać jeżeli zostały przeprowadzone testy sond lambda i w obu przypadkach wynik był pozytywny.

I znowu test wykonujemy w Basic Setting (04) (pol. Nastawy podstawowe)

Wybieramy grupę 46 i tylko tę jedną.

Wchodzimy na obroty i czekamy na pole 4 z wynikiem. Ten test jest dużo dłuższy od poprzednich. Wynik jest w polu 4 : Cat B1 OK lub Cat B1 not OK.

W polu 3 mamy zarzucie katalizatora. Tzn 1.00 oznacza, że katalizator jest zużyty i trzeba go wymienić. Od wartości 0,75 w sterowniku silnika zapisywany jest błąd katalizatora. Sprawny nowy katalizator ma wynik od 0,1 do 0,3. Trzeba powiedzieć że to jest wynik sprawności na podstawie wyników pomiarów dwu sond lambda - może być obarczony błędem.

EDIT

Dodam jeszcze że po laniu na tłoki nafty na 1-szym cylindrze poprawa ,nie wiem czy to od tego ale świeca wygląda tak ( a nic więcej nie kombinowałem ) widać że elektrody są dobrego koloru ,na 2-rugim cylindrze świeca jest okopcona ale wygląda to już lepiej jak było .

20120818_173200.jpg

20120818_173200.jpg

Poprzedni wygląd świecy .

8d95380da8bb59b3.jpg

Opublikowano

Jak katalizator ma za małą prepustowość to i tak trzeba by mu podziękować za współpracę;) Samo wstawienie tulejki załatwi tylko 'checka',a jak kat się "odetka" to rakieta odzyska trochę mocy;)

Następna sprawa czy po wypatroszeniu kata zmienia się diametralnie brzmienie wydechu??? Bo czasem słyszę takie dziwnie pierdzące samochody,czy to od kata?? I nie nieszczelne tylko taki gówniany dżwięk.Bo już wcześniej wymieniłem tłumnik i chyba się pośpieszyłem bo wcale mi się dżwięk nowego nie podoba,ale zostałem uprzedzony więc pretęsje moge mieć tylko do siebie.

Świczki wyładniały.A powiedz,olej to po tych akcjach z naftą wymieniłeś??

Ja kombinuje specyfik zamiast nafty,ale nie wiem kiedy to ogarne,raczej nie prędko.Narazie zasięgałem języka u szpeców i wszyscy mówią że żadne nafty,ani nic innego tylko rozebrać,wymienić(sknocić:),skasować jak za zboże,i jak czesiu "dowidzenia".Więc pasowałoby jak cholera żeby na przekór odmiękły:) A wogóle to czy lejąc coś żrącego na tłoki przy otwartym spusćie oleju może coś zeżreć po drodze??? Darkle ty rozbierałeś ALTa,podpowiedz co myślisz.Bo narazie jestem na etapie "łatwienia" specyfiku.Świństwo jest z innej branży,ale opwiem dopiero jak przetestuje.Pisze że działam ,choć trochę żeby jakiś nie napisał że "staży" se spokuj dali,bo wiedzą że nic się nie da zrobić w tym temacie.Nawet jak już podpalę tego żęcha,bo w okolicy brak urwiska to i tak tu będę zaglądał:)aż się temat zamknie pozytywnie.

Kupiłem kobicie inną dwólitrówkę i nie mogę się odzwyczaić od sprawdzania oleju,zboczenie z ALT ;)) Paranoja!

Opublikowano

Zależy co rozumiesz przez coś żrącego bo jak kwas solny to rozpuści nagar razem z pierścieniami:decayed:

Ale jak piszesz o środkach do czyszczenia to można spróbować. Po drodze do miski raczej nic nie rozpuści, ale trzeba by sprawdzić jak reaguje to z gumą żeby nie rozpuściło uszczelnień jak dostanie się do oleju. Jak zalejesz zakręć lekko świece. Po wszystkim świece odkręć i zdejmij cewki żeby sie nie spaliły, bo musisz zakręcić rozrusznikiem i dobrze wydmuchać z cylindrów to co zostało żeby nie dostało się do katalizatora. Uważaj na oczu i lakier więc przykryj silnik jakąś szmatką

A jak będziesz miał odkręcony korek możesz dodatkowo przelać przez silnik literek jakiegoś taniego oleju żeby go przepłukać.

---------- Post dopisany at 08:23 ---------- Poprzedni post napisany at 08:12 ----------

Tu jest opis takiej procedury: VWVortex.com - VAG-COM procedures for testing the MAF, O2 sensors and catalytic converter

Fajny opis. Testy sond kiedyś robiłem i są ok. Testu kata nie udało mi się ukończyć, grzieś nie chciał zaskoczyć. Ale jestem ciekawy co za wartości są w Measuring Blocks w bloku 46? W Basic settings jest tam test kata i w linku który podał fahur pisze że po zakończeniu testu w trzecim okienku pojawia się wartość sprawności katalizatora. No ale przecież w czasie jazdy katalizator sam się testuje więc w Measuring Blocks w trzecim okienku powinno być właśnie zużycie kata. Dobrze rozumuję? Sprawdzałem i mam tam wartość 0,47. Z tego co pisze uris wynika że chceck wyskakuje jak jest 0,7.

Opublikowano

Na Androidzie mam taką aplikacje Torque Pro OBD 2 & Car i tam sobie podglądam parametry auta i miedzy innymi są testy tu w/w .Sondy przechodzą test nie ma problemu z katalizatorem jest różnie czasem widzę że jest wykonany .Do testu kata musi być on dobrze rozgrzany najlepiej pogonić auto z 5km zatrzymać się i wykonać test kata ,na tym zdjęciu słabo widać ale poniżej Catalyst incomplete jest Heated Catalyst i gdy to zapali się na Complite w tedy jest możliwy test KATA .Dzisiaj dopiero po mocniejszym depnięciu w pedał Heated Catalyst się wykonał i gdybym jeszcze trochę pojeździł to pewnie test KATA by się wykonał ,ja w bloku 046 w trzecim polu mam wartość 0,30 .

Zdjęcie zapożyczone z innego forum

tourqe%2520katalizator.jpg

Opublikowano

Po ostatnich regulacjach LPG nabawiłem się nowej fobi prawie codziennie zapinam VAGa i podglądam blok 32:kox: Wczora j w 46 miałem w trzecim polu 0,55. A przy wartości 0,30 zapala Ci się check??

A o co chodzi z tym androidem i aplikacją bo trochę mnie to zaciekawiło. Ja już bardzo się przyzwyczaiłem do mojej nokii 6230i którą mam od 7lat i ciężko by się było przestawić na coś nowego,ale jakby ten android pozwalał na zastąpienie vaga podglądanie i kasowanie błędów to może byłby to 1+ za tym aby zmienić telefon:decayed:

Opublikowano

Kupujesz interfejs OBD z BT np. Elma na telefonie instalujesz Torque Pro OBD 2 i masz podgląd na bieżące parametry silnika. Dodatkowo możesz sprawdzać i kasować błędy w silniku.

Wpisz sobie w youtube nazwę programu, znajdziesz tam kilka ciekawych filmików. Ale nie licz że zastąpi ci to Vaga

Opublikowano

Błędy dotyczące CHECK innych błędów nie skasujesz .

Co do bloku 046 i pozycji nr:3 to teraz sprawdzę przy jakiej wywali mi check .

11421197-soliport-elm-327-bluetooth-obdii-obd2-scanner.jpg

---------- Post dopisany 25-08-2012 at 22:19 ---------- Poprzedni post napisany 24-08-2012 at 09:17 ----------

Dzisiaj sprawdziłem blok 046 pozycja 3 i mam 0.57 ,Check jeszcze nie ma ale gdy z czytałem błędy silnika to już się pojawił błąd katalizatora i pewnie za jakiś czas wskoczył by check .Skasowałem błąd i w bloku 046 pozycja 3 wskoczyła na 0.30

Teraz sprawdzę przy jakiej wartości wywala chcek .

Edit

Wyskoczył check i wartość w bloku 046 pozycja 3 to 0.60 czyli check wywala jak jest przekroczona norma o 100%.

Opublikowano

Co wam powiem ale powiem ze przesmigalem 700 km w gory i narazie olej jakby trzyma stan ;-) a mialem 4 dosc ciezkie osoby w środku także auto bylo obciążone na maksa :-) tylko w miescie za duzo mi pali paliwa no i co 120 km olej min a jest maks ale tu juz sie przyzwyczailem

Co do nagarow to nie jest tak ze jak sie ich pozbedziemy to nie pojawia sie jakies luzy na pierscionkach ? Wymiana?

motul specific 504 00 507 00 5w30 próbowaliście takiego oleju ? bo to jest olej rekomendowany więc jeszcze to mnie męczy :)

Ten motul co teraz leje ma inne specyfikacje .. 505 chyba no ale bardziej z w40 by pasował ten xclean plus może ktoś próbował :P

Katy mogą padać bo według specyfikacji oleje które lejemy mają czegoś tam zadurzo i przez to mogą padać

MOTUL SPECIFIC 504/507 5W-30 5L na dole w opisie tego motula o tym piszą dlaczego zalecane jest 504 ..:P

sorry że tak wszystko w jednym poście ale to takie moje myśli które czasem nie dają mi spokoju :)

Opublikowano

Pany, dziś rozmawiałem z gościem z serwisu audi i powiedział mi że leją 5w30 do ALTów właśnie leje ktoś taki

Opublikowano

5w30 to standard przy nowym aucie i nie tylko ,na pewno nic ci to nie pomoże jak zalejesz tym olejem ,w tym wątku chyba nie było oleju który by nie został wlany do tego silnika i jak widzisz problem z braniem nadal istnieje i żadne cudowne oleje nic nie pomogą .

Polecam poczytać http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&ved=0CD8QFjAC&url=http%3A%2F%2Fp12.neostrada.pl%2Foleje.pdf&ei=ueE9UNPOGM2Oswa86IGgDA&usg=AFQjCNHsHpWGFdCxSso0k2fqq8P0mY_roQ&sig2=MYYbjyoxvBBFM6VwxFjJBw&cad=rja

Opublikowano

No nalepiej wymontowac kata i moze jeszcze rure wydechowa i zamiast jej komin wstawic :-)taki zarcik ;-)

Opublikowano

Lepiej skraplacz do oleju,byłby jakiś odzysk;)))

Opublikowano

witam Panowie. Jestem przed wymianą oleju w tym silniku. Jeżdżę teraz na Castrolu 10W-40 i chciałbym zalać go czymś odpowiedniejszym. Z innego wątku "fahur" i "Wandej" polecają mi albo olej: Mobil 1 5W50 albo Valvoline 5w50. Jak sie Wam sprawują autka na tych olejach? Czy spalanie benzyny przy takich olejach wzrasta i czy takie parametry tych olejów nie zasyfią silnika?...

---------- Post dopisany at 16:11 ---------- Poprzedni post napisany at 15:58 ----------

...i jeszcze jedno -jak sądzicie jest opłacalne kupić oryginalny filtr oleju?...