Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Propozycja rozwiązania brania OLEJU w silniku 2.0 ALT

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie mam do was prośbe o zrobienie fotek kierownicy powietrza i u szkodzonej kierownicy. Niestety nie wiem gdzie się ona znajduje i co odkrecić zeby sie do niej dostać. Proszę o fotki najlepiej calej komory silnika i pozniej jakies szczegolówe.

Jeśli chodzi o ten wąż i kolanko. U mnie kolanko jest wyprostowane poniewaz idzie w doł do weża od odmy+ ale i tak slysze syczenie. Skad wiem ze to z tego weża? :) bo jak scisne wężyk tak zeby nie miał przepływu powietrza to syczenia nie ma:) Czy myślicie zeby wymieniać to kolanko?

przeciez ten wezyk idzie od przepustnicy (okolic przepustnicy) do trojnika wiec jak u ciebie idzie do odm+?

chyba ze o czym innym kolega pisze niz ja mysle:)

dodam jeszcze ze probowalem ten wezyk zgiac palcami jak sugerowal kolega ale musialem sie porzadnie nawysilac, takze jego elastycznosc zalezy pewnie od stopnia jego zuzycia, u mnie orginalny wezyk wyglada na dosc siwezy wiec chyba jeszcze zachowuje swoje wlasciwosci

bardziej od tej rurki polecalbym sprawdzic czy ezektor nie jest zapchany

• Odpowiedzi 3,9 tys.
  • Wyświetleń 750,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Panowie mam do was prośbe o zrobienie fotek kierownicy powietrza i u szkodzonej kierownicy. Niestety nie wiem gdzie się ona znajduje i co odkrecić zeby sie do niej dostać. Proszę o fotki najlepiej calej komory silnika i pozniej jakies szczegolówe.

Jeśli chodzi o ten wąż i kolanko. U mnie kolanko jest wyprostowane poniewaz idzie w doł do weża od odmy+ ale i tak slysze syczenie. Skad wiem ze to z tego weża? :) bo jak scisne wężyk tak zeby nie miał przepływu powietrza to syczenia nie ma:) Czy myślicie zeby wymieniać to kolanko?

przeciez ten wezyk idzie od przepustnicy (okolic przepustnicy) do trojnika wiec jak u ciebie idzie do odm+?

dodam jeszcze ze probowalem ten wezyk zgiac palcami jak sugerowal kolega ale musialem sie porzadnie nawysilac, takze jego elastycznosc zalezy pewnie od stopnia jego zuzycia, u mnie orginalny wezyk wyglada na dosc siwezy wiec chyba jeszcze zachowuje swoje wlasciwosci

Kolego weżyk od trójnika został odczepiony a trojnik zaślepiony. Weżyk idzie do weża odmy+ poniewaz pomiedzy gruszką a filterkiem stozkowym wstawiłem trojnik do ktorego podłaczyłem weżyk zeby go olej nie zalewał. Wszystko jest opisane kilka postów wczesniej jak Attis3 i michass pomagali mi przerobić odme:) Jeśli chodzi o zginanie palcami to nie pisałem ze jest to łatwe:)

Opublikowano

Kolego weżyk od trójnika został odczepiony a trojnik zaślepiony. Weżyk idzie do weża odmy+ poniewaz pomiedzy gruszką a filterkiem stozkowym wstawiłem trojnik do ktorego podłaczyłem weżyk zeby go olej nie zalewał. Wszystko jest opisane kilka postów wczesniej jak Attis3 i michass pomagali mi przerobić odme:) Jeśli chodzi o zginanie palcami to nie pisałem ze jest to łatwe:)

kazdy z nas pisze o czym innym ty o czworniku (odmie) a ja o trojniku (egzektorze):)

wie ktos moze jak sprawdzic ten ezektor czy jest sprawny?

Opublikowano

gielda - daj znać na pw to zrobie foty i opiszę sytuację :)

Opublikowano

gielda - daj znać na pw to zrobie foty i opiszę sytuację :)

wrzuccie jakies foty

Opublikowano

zrobie fotki jak sie dobiore do niej u siebie:)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

Panowie mam pytanie, bierze mi około 0,7 L na 5000 km czy taka ilość może uszkodzić katalizator itd?

Bo nie będę ukrywał, że olej mam dość tani na miejscu - jednak jeśli nawet taka ilość może zaszkodzić katalizatorowi, to dokonam przeróbek które są tutaj opisane.

Pozdrawiam

Opublikowano

Ja powiem tak: jeśli jeżdzisz tylko po mieście to może się przypchać,ale jeżeli regularnie robisz jakąś trase ilubisz do tego pier**l..nąć prawostopiem to katalizatora nie zapcha.Taka ilość oleju w tym silniku to właściwie jakby wogule nie zaciągał.A od jazdy miejskiej szczególnie krótkich dystansów,kiedy katalizator się nie zdąży rozrzażyć,padają katalizatory nawet przy małych poborach oleju.Właśnie to przerabiam z samochodem żonki,po 3latach w koło komina katalizator zapchany,ażciężko ruszyć z miejsca.

Opublikowano

panowie pilna sprawa mam 2,0 alt bieze olej kupiłem go w niemczech okazało sie ze pierscienie zapieczone przegrzany silnik remont był wymiana piercieni na nie oryginał ale bardzo dobrej jakosci no i planowanie głowicy i wym uszczelniaczy do 1500km wszystko ok nie bram potem znowu zaczoł olej schel 15 w 40 aby wypłukac silnik z nagaru i dotrzec brał 0,5 l na 700 km potem znowu remont teraz załozone pierscienie oryginał wymiana oleju na taki jaki był 0 w 30 castrol edge i doszło chonowanie bloku ubytki na tulejach minimalne wszystko ok a po remoncie bieze odrazu prosze o pomoc moj tel 606558676 oddzwonie

Opublikowano

witam wszystkich posiadaczy ALT ,no dziwna sprawa z tym olejem ja tez mam ALT 2,0 i mi niebierze oleju gdzies wyczytalem ze do 2003 roku poprostu skladali te modele na wegrzech i po ze po 2003 roku juz niebiora tak oleju bo gdzie indziej skladane niewiem czy to prawda ,moze ktos cos na ten temat powiedziec ?

Opublikowano

A ja mam pomysł dla desperatów z ALT - przetnijcie wy odme na tym zgięciu jak idzie do czwórnika.

Mi sie przypomniało, że do póki nie wymieniłem pękniętej odmy - trzasnąłem do dusseldorf i spowrotem + miesiąc po polsce beż zadnej dolewki :|

Opublikowano

moja byla tak przecieta wlasnie i... to bylo powodem zapalania sie zółtej kontrolki o niskim stanie oleju.

Ale pomysl dobry - tylko ze jeszcze dolot trzeba zaslepic bo bedą bledy mieszanki.

pozdrawiam

Opublikowano

panowie pilna sprawa mam 2,0 alt bieze olej kupiłem go w niemczech okazało sie ze pierscienie zapieczone przegrzany silnik remont był wymiana piercieni na nie oryginał ale bardzo dobrej jakosci no i planowanie głowicy i wym uszczelniaczy do 1500km wszystko ok nie bram potem znowu zaczoł olej schel 15 w 40 aby wypłukac silnik z nagaru i dotrzec brał 0,5 l na 700 km potem znowu remont teraz załozone pierscienie oryginał wymiana oleju na taki jaki był 0 w 30 castrol edge i doszło chonowanie bloku ubytki na tulejach minimalne wszystko ok a po remoncie bieze odrazu prosze o pomoc moj tel 606558676 oddzwonie

Po pierwsze dzięki za szczerość o pierścieniach i głowicy,bo mi oszczędziłeś pieniędzy i czsu.Potwierdza się moja skromna teoria o przegrzanych egzęplażach,biorących olej(pękające gumowe kolanko przy chłodniczce oleju-każde aso o tym ćwierka).

Proponuje koledze:

Sprawdzić i naprawić kierownice powietrza w kolektorze ssącym.

Dobrze poczytać o naszych przeróbkach i zapodać do twojej padaczki.Np.czwórnik odmy zamiast do dolotu puść w powietrze-na próbę.[br]Dopisany: 15 Kwiecień 2011, 21:34_________________________________________________Oczywiście za pomocą kawałka węża nałożonego na czwórnik,zamiast harmonijki do dolotu.Dolot zaślep-nawer izolacją(do testów).A wąż puść pod górę,żeby ewentualnie nie żygało olejem po silniku itp.W pare minut masz pierwszą przeróbkę,jeżdzisz i doglądasz jak rasowy właściciel ALT :decayed:.A i uważaj przy częstym sprawdzaniu stanu oleju,panowie entuzjastycznie(pewnie ze szcześcia)łamią rurki od bagnetu.Te przeróbki są nieco tańsze od tego co już wpie....oliłeś w zadbańca z niemczech :wink4:,więc Cię nie powinno przerażać.Jeśli coś zrobisz to daj nam znać o efektach.Pisz ,a będzie odpisane.Tu same olejowce,każdy chętnie podpowie.Pozdrawiam Ciebie i resztę kolegów :hi:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

tu ktos sobie patenta zrobil:)

Opublikowano

Kolego @itor to na filmiku to taki tryb "diagnostyczny", co :) ?

Bo co z tego jak w tym zbiorniczku sie olej uzbiera ? Okręcać go i przelewać z powrotem - póki przewód jest podłączony do dolotu - olej będzie zasysany...

Jakbym już miał taką przeróbkę, to zaraz za zbiornikiem zamknąłbym przewód...

Opublikowano

Kolego @itor to na filmiku to taki tryb "diagnostyczny", co :) ?

Bo co z tego jak w tym zbiorniczku sie olej uzbiera ? Okręcać go i przelewać z powrotem - póki przewód jest podłączony do dolotu - olej będzie zasysany...

Jakbym już miał taką przeróbkę, to zaraz za zbiornikiem zamknąłbym przewód...

nie mozesz tak zrobic bo nie bedziesz mial odpowietrzenia

Opublikowano

Mea culpa... Zapomniałem już o istnieniu mojego filterka :P

Opublikowano

Oleju w zbiorniczku brak a olej i tak znika .

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

cud:)[br]Dopisany: 06 Maj 2011, 17:57_________________________________________________

cud:)

mozna by zalozyc temat o modach i o tym na co zwrocic uwage w ALT:)

1.ODMA MOD

2.KIEROWNICA POWIETRZA - polomane ramie

3.WYMIANA RURKI PRZEPUSTNICA - EZEKTOR

4.JA OD SIEBIE DODAM OKRESOWE WYJMOWANIE CZUJNIKA ZASYSANEGO POWIETRZA Z KOLEKTORA DOLOTOWEGO I CZYSZCZENIE GO - ZAUWAZYLEM ZE DOSC SZYBKO ZAPACKUJE SIE OLEJEM CO POWODUJE ZE JEGO WSKAZANIA BYWAJA DOSC ZALOSNE

Opublikowano
4.JA OD SIEBIE DODAM OKRESOWE WYJMOWANIE CZUJNIKA ZASYSANEGO POWIETRZA Z KOLEKTORA DOLOTOWEGO I CZYSZCZENIE GO - ZAUWAZYLEM ZE DOSC SZYBKO ZAPACKUJE SIE OLEJEM CO POWODUJE ZE JEGO WSKAZANIA BYWAJA DOSC ZALOSNE

Gdzie on dokładnie sie znajduje ? Gdzieś w okolicach bagnetu, tak ?