xsebo1 Opublikowano 3 Lutego 2015 Opublikowano 3 Lutego 2015 Zawór wysokiego ciśnienia to nastawnik zmiennych faz rozrządu? Terkotało po odpaleniu na zimnym silniku? Ile ten zawór kolego się ceni?
tracer123 Opublikowano 3 Lutego 2015 Opublikowano 3 Lutego 2015 zawór to jedno, wariator to drugie. wariator tyrkota po odpaleniu koszt regenerowanego to około 650 zł (-200 jak oddasz stary) zawór to drugie, mi mechanik uszkodził ten zawór więc robił to na swój koszt, z tego co czytałem na forum kosztuje grubo ponad 1000 zł.
xsebo1 Opublikowano 3 Lutego 2015 Opublikowano 3 Lutego 2015 Na stronie motula skorzystałem z opcji dobrania oleju, co ciekawe przy oleju 6100 synergie jest wzmianka (-15 +15) wychodzi na to że w innych temperaturach nie ma swoich właściwości?! https://m.motul.com/pl/pl/products/recommendation
kiko79 Opublikowano 4 Lutego 2015 Opublikowano 4 Lutego 2015 (edytowane) eee tam, a w specyfikacji masz że do -36 stopni. A poza tym to nie wiadomo o co chodzi, bo podają że x-clean 5w40 jest do +15 stopni...trochę to mętne. Edytowane 4 Lutego 2015 przez kiko79
xsebo1 Opublikowano 4 Lutego 2015 Opublikowano 4 Lutego 2015 A wiec następny będzie 6100 synergie Szukałem tego zaworu w necie, znalazłem tylko jakiś hydrauliczny pod pokrywą koło łańcuszka zamiennych faz. To jest to ustrojstwo?
devilek666 Opublikowano 4 Lutego 2015 Opublikowano 4 Lutego 2015 Panowie tak troszke z innej beczki, ostatnio wymienialem odme i czwornik i z ciekawosci rozebralem dzisiaj zeby zobaczyc co tam sie dzieje. Oleju w dolocie jakby poki co nie widac (a wczesniej byl) ale w przewodzie odmy i tym od podcisnienia zauwazylem krople wody. Mam sie bac? czy moze jest to nastepstwo roznicy temperatur?
DanielA4B618T Opublikowano 4 Lutego 2015 Opublikowano 4 Lutego 2015 (edytowane) Wrzucam kilka fotek starego wariatora i zaworu wysokiego ciśnienia. Edytowane 4 Lutego 2015 przez DanielA4B618T
xsebo1 Opublikowano 4 Lutego 2015 Opublikowano 4 Lutego 2015 Super że mamy fotki, zawór wysokiego ciśnienia jest pod pokrywą i zapiekają się te pierścienie? Ktoś pisał że nie mógł wyjąć tego zaworu. Mocował się z nim i wyszarpał go jakoś. Jak zdiagnozować niedomaganie zaworu?
tracer123 Opublikowano 4 Lutego 2015 Opublikowano 4 Lutego 2015 w moim przypadku zaczęło walić z niego olejem litra na 100 km do tej pory walczę ze skutkami, jeszcze łożyska w alternatorze zostały.
benyA4 Opublikowano 5 Lutego 2015 Opublikowano 5 Lutego 2015 Super że mamy fotki, zawór wysokiego ciśnienia jest pod pokrywą i zapiekają się te pierścienie? Ktoś pisał że nie mógł wyjąć tego zaworu. Mocował się z nim i wyszarpał go jakoś. Jak zdiagnozować niedomaganie zaworu? Bład 17927 lub tyrkotanie wariatora po rozgrzaniu oleju. Super że mamy fotki, zawór wysokiego ciśnienia jest pod pokrywą i zapiekają się te pierścienie? Ktoś pisał że nie mógł wyjąć tego zaworu. Mocował się z nim i wyszarpał go jakoś. Jak zdiagnozować niedomaganie zaworu? Bład 17927 lub tyrkotanie wariatora po rozgrzaniu oleju. Pierscienie sie nie zapiekaja tylko wycieraja rowki w wariatorze.
xsebo1 Opublikowano 5 Lutego 2015 Opublikowano 5 Lutego 2015 1,5 roku jeżdżę i nie miałem okazji podpiąć się pod komputer. Na początku jak kupiłem był wlany 10w40 mobila, silnik i nawet korek oleju oszlamiony i terkotało 3-7 sekund po odpaleniu. Olej był już stary (16 miesięcy) po plukance i zalaniu liqui moly 5w40 jest cisza
DanielA4B618T Opublikowano 5 Lutego 2015 Opublikowano 5 Lutego 2015 (edytowane) Zawór ciężko wyszedł wręcz można powiedzieć że trzeba było go wyrwać. Wymieniłem zawór i wariator dlatego że silnik już terkotał cały czas tak jak przy odpaleniu a drugą rzeczą zawór wywalał tyle oleju za silnikiem że dziennie z 0,5 litra musiałem dolewać;/ Na zdjęciach widać że są wytarte dwa rowki w wariatorze. Na zaworze pierścienie poluzowane a trzpień który wchodzi do zaworu ruszał się w każdą stronę na jakieś 3-4 milimetry. Edytowane 5 Lutego 2015 przez DanielA4B618T
xsebo1 Opublikowano 5 Lutego 2015 Opublikowano 5 Lutego 2015 Wariator się regeneruje, zawór wysokiego ciśnienia też można? Czy ma to związek ze zwiększonym apetytem na olej?
DanielA4B618T Opublikowano 5 Lutego 2015 Opublikowano 5 Lutego 2015 Ja u siebie po wymianie nie zauważyłem problemu z olejem. Teraz już nigdzie nic nie cieknie a na bagnecie nic nie ubywa. Regenerować nie chciałem ponieważ nie jestem do tego przekonany.
DanielA4B618T Opublikowano 5 Lutego 2015 Opublikowano 5 Lutego 2015 W tym tygodniu w poniedziałek uruchomiłem samochód. Wymieniałem olej wraz z filtrem przy wymianie tego wariatora i zaworu więc za jakiś czas się odezwę jak sprawa wygląda olejem.
xsebo1 Opublikowano 5 Lutego 2015 Opublikowano 5 Lutego 2015 Ile taka impreza kosztuje? Części z aso wiec napewno sporo
DanielA4B618T Opublikowano 5 Lutego 2015 Opublikowano 5 Lutego 2015 Wariator 1980zł Zawór wysokiego ciśnienia 1330zł Olej z filtrem 130zł Pasek od rozrządu 109zł Pasek alternatora 69zł Uszczelka zaworu 22zł Bez roboty mojego mechanika to 3640zł
xsebo1 Opublikowano 5 Lutego 2015 Opublikowano 5 Lutego 2015 Grubo :/ jak by nadal żłopał olej to normalnie podpalił bym z nerw
benyA4 Opublikowano 6 Lutego 2015 Opublikowano 6 Lutego 2015 Grubo :/ jak by nadal żłopał olej to normalnie podpalił bym z nerw czesci ktore wymienil kolega Daniel nie maja nic wspolnego ze spalanniem oleju (chyba ze byly nieszczelnosci na uszczelkach) Wiec Xsebo1 lepiej uwazaj bo bedziesz musial spalic auto
Rekomendowane odpowiedzi