Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Propozycja rozwiązania brania OLEJU w silniku 2.0 ALT

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem za!! W końcu forum a4 liczy trochę ludzi,możemy ich pomęczyć.Niech chociaż prawdę powiedzą,co trzeba naprawić,co spieprzyli.

Jeśli potrzebna będzie jakaś porada prawna,to się postaram.

• Odpowiedzi 3,9 tys.
  • Wyświetleń 750,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Co do pozwu zbiorowego to chyba jakiś żart bo jak udowodnić w 10cio letnim samochodzie z przebiegiem 200tkm lub więcej że to jest wada fabryczna. Po za tym sprawdźcie jaka jest norma zużycia oleju dla nowego silnika i czy wasz się w niej mieści.

Opublikowano

Koledzy zmiencie auto albo swap silnika bo to nie ma sensu sie denerwowac. Ja bardzo żałuje, że miałem ten silnik.

Opublikowano

Z całym szacunkiem, ale w tej kwestii niech wypowiadają się tylko posiadacze silnika ALT. Chyba że ktoś ma coś mądrego do powiedzenia

Opublikowano
Z całym szacunkiem, ale w tej kwestii niech wypowiadają się tylko posiadacze silnika ALT. Chyba że ktoś ma coś mądrego do powiedzenia

Popieram!

Opublikowano

Zaczyna się robić selekcja. Już to kiedyś napisałem i powtórzę jeszcze raz na ALT są dwa sposoby.

Pierwszy to albo się przyzwyczaić i dolewać olej (robiłem tak przez prawie rok), lub drugi sprzedać auto i kupić inne nie ALT ale i to sukcesu nie gwarantuje bo ostatnio sąsiad kupił 1,8T i też bierze olej, może nie tyle ale też.

W moim przerobiłem wszystko od odmy po zdjęcie głowicy, wymianę pierścieni i jak brał tak dalej bierze.

A pomogło sprzedanie Passka, mimo że było to fajne auto. Jakieś pół roku temu byłem u swojego mechanika i akurat rozbierali A6 C5 z tym samym problemem. A tydzień temu jak kodowałem mu tempomat w jego A4 to przyjechało to A6 i jak myślisz z jakim problemem?

Ja do swojego VW włożyłem tyle kasy że wole nie wspominać bo żal się człowiekowi robi. I mogę ci powiedzieć że szkoda twojego zachodu, pieniędzy i nerwów bo nic nie zrobisz. Czego dowodem jest ten temat 45str bez odpowiedzi.

Opublikowano

Wszyscy niby narzekają że spala, bierze olej ale jeżdżą i jeżdżą. Ponoć oprócz brania oleju to te silniki nie są nazbyt awaryjne. Też mi się wydaje że trudno będzie cokolwiek udowodnić bo mało komu spala ponad normę podaną w instrukcji. Ale spróbować warto więc jakby co możecie na mnie liczyć.

Opublikowano
Wszyscy niby narzekają że spala, bierze olej ale jeżdżą i jeżdżą. Ponoć oprócz brania oleju to te silniki nie są nazbyt awaryjne. Też mi się wydaje że trudno będzie cokolwiek udowodnić bo mało komu spala ponad normę podaną w instrukcji. Ale spróbować warto więc jakby co możecie na mnie liczyć.

Masz rację przez 10msc zrobiłem 25tkm i nic się nie działo. A że nie odpowiadało mi dolewanie oleju co drugie tankowanie to sprzedałem auto.

Opublikowano

Macie tu oczywiście dużo racji. Ale wymusić na firmie jakieś oficjalne stanowisko w tej sprawie jednak by się przydało. Wiadomo że raczej nic nie wskóramy bo przecież silników nam nie wymienią ale niech chociaż wyjaśnią o co chodzi.

Opublikowano

Niech poprostu powiedzą co jest winne braniu oleju.Na nic więcej oczywiście nie liczymy.Sprzedać,ale ktoś to kupi.Samochód z problemem poprostu zmieni właściciela.Problem pozostaje.

Opublikowano

Przed paskiem miałem astre 1,6 16v było to samo. Jak gość przyjechał po nią to pierwsze sie pytał ile bierze oleju a ja wcale nie ukrywalem ze bierz. Tak samo było z vw. Widać komuś to nie przeszkadza. Jak ktoś robi autem rocznie 7 tkm to nie jest to takie uciążliwe.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Opublikowano

Dla ASO taka sprawa to parę telefonów i meili po świecie i już napewno jakiś mechanik serwisowy dawno to rozkminił.Nie mówie że w polsce,bo mało altów.A w zamożniejszych krajach to i 10latki są serwisowane.Metodą napraw w różnej kolejności idzie dojść co jest przyczyną.Zresztą w taki sposób naprawiają serwisy,jak nie wiadomo co.Wkładają,wyjmują aż trafią.Te słowa usłyszałem w vw/audi wątarski włocławek.

Opublikowano

Spalanie oleju jest w normie to o czym tu pisac zadne petycje tu nic nie dadza.Gdyby sprawa tyczyla sie bezpieczenstwa to mozna cisnac a tak to szkoda sobie glowe zawracac bo Audi i tak nie powie w czym problem.

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano

Może gdyby zrobić takie grupowe zapytanie? Każdego z nas z osobna zleją na pewno, ale przecież jest nas tu więcej.

Opublikowano

a ja was Panowie czytam i jestem załamany! siedzę w Chorwacji na wczasach i po powrocie tj. 16 lipca jestem umówiony w ASO na wymianę pierścieni, tłoków i sam już nie wiem czego po prostu to jest SKANDAL żeby Audi nie pomogło swoim klientom ! Ja swój samochód kupiłem w maju zeszłego roku przejechałem 15000tys km i na początku maja tego roku pojechałem na przegląd do ASO to mnie wygonili i powiedzieli żebym przyjechał po 30 tys km więc ja im mówię czy to jest normalne żeby nowy samochód za 150000tys zł brał tyle oleju (na 15 tys. km 7-8 litrów). Zalecono warzenie oleju i po tej czynności kierownik serwisu zasugerował w ramach gwarancji wymianę pierścieni tłoków i czegoś tam jeszcze?! Teraz mam obawy czy tym samochodem wrócę z Chorwacji ?! Mam przejechane 21000tys km co mam teraz robić ? decydować się na wymianę w ASO tego co mi zasugerowano (wiąże się z wymiana połowy silnika!) czy jeżdzić tak jak jeżdzę i dolewać mega ilości oleju? PROSZĘ O POMOC!

Opublikowano

Wg mnie jak chcą coś poprawić w ramach gwarancji to chyba nic nie tracisz :wink:

Opublikowano

Aleks20 vel Krzysztof, zgadzam sie z przedmówcą, skoro sami zaproponowali to nie masz nic do stracenia, Masz TFSI czyli kadłub ten sam tylko głowica z wtryskiem bezpośrednim i turbo. Wrócisz spokojnie i nic się nie będzie działo tylkolej olej, jak juz wyżej pisano te silniki sa bezawaryjne. po naprawie opisz co Ci wymieniono, proszę. i jakie efekty, moze nam to pomoże.

udanego urlopu

Opublikowano
Aleks20 vel Krzysztof, zgadzam sie z przedmówcą, skoro sami zaproponowali to nie masz nic do stracenia, Masz TFSI czyli kadłub ten sam tylko głowica z wtryskiem bezpośrednim i turbo. Wrócisz spokojnie i nic się nie będzie działo tylkolej olej, jak juz wyżej pisano te silniki sa bezawaryjne. po naprawie opisz co Ci wymieniono, proszę. i jakie efekty, moze nam to pomoże.

udanego urlopu

Chętnie poczytam o tym co Ci wymienili w ramach gwarancji(za darmo!)

Samochód kupiony, serwisowany w ASO regularnie do 100 tyś km, 140 tyś ma przejechane.

Byłem w ASO z rdzewiejącym nadkolem - tak tak, zardzewiało mi nadkole. Kazali zgłosić się następnym razem, potem znowu... a potem poprosili abym to JA!? skontaktował się z importerem generalnym - Importer odpowiedział abym znowu zgłosił się do ASO w celu kolejnego!(3 sprawdzenia bez wypadkowości) do ASO mam 70 km - Popierdoliłem interes... za 200 zł pomalowanie + piaskowanie + konserwacja nadkola a do tych złodziei już więcej nie pojadę :) A to wszystko w szanowanym i zachwalanym ASO... Miesiąc wcześniej za rozrząd + dużu serwis zostawiłem u nich ponad 3000 zł.

Skoro oni wypieli się na malowanie nadkola za 200 zł to ja olałem serwisy w ASO po 1200 zł :)

Co do bezawaryjności... hmmm nie licząc padających cewek(które w Niemczech były wymieniane z akcją serwisową a u nas oczywiście nic o tym nie wiedzą), termostatu za 492 zł, odmy która pęka 150 zł, kierownicy powietrza?, czujnika położenia wału i porannego terkotania(mój na szczęście nie) to nic więcej się nie psuje :)

Kupiłeś silnik który żre olej jak mu zawieje... nie pocieszaj się bezawaryjnością... bo znam kilka aut które nawet starsze dają radę :)

Poza tym o jakiej akcji serwisowej mówicie?

1000 zł netto to niby okazja? Wymienią na pałę... będzie brał 0,5 l na 1000 km a oni powiedzą, że to w normie i tak ma być.

Pytałem w wielu serwisach ASO o ALT i zawsze padała odpowiedź, że ten typ tak ma i c**j...

Opublikowano

Aleks20,twój post bije nawet nasze padaki na łeb.Takie ilości,przy takim przebiegu,na gwarancji,ożesz ku..a ja pierd*le.Ty ich atakuj puki możesz,jak nie pomoże,niech silnik wymieniają.Za takie siano,taki gnój.Oni cię będą zwodzić,grać na czas,bo potem będą mogli z ciebie drzeć,proste.Nie daj się pedałom,a jeśli ci powiedzą co wymienili i pomoże lub nie to podziel się z nami,bo jak widzisz 45 epopeja już ma.I nie wiadomo gdzie pies pogrzebany.Czekamy!!

Opublikowano

mam pytanko czy w 2.0 FSI 150 koni jest to samo ? to tez jest ALT ?