Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Błędy silników klap nagrzewnicy, rozmieszczenie, opis i nastawy podstawowe w Audi A4 B6 i A4 B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam taki błąd. Gdzie znajduje się ten potencjometr?

inbound2745815706861806531.jpg

Opublikowano

W silniczku.

Opublikowano

Ale błąd dziwny.. silniczek nie był wymieniany? Te potencjometry mają maksymalne wartości od 0 do 255 z tego co pamiętam, później się zapętlają i idą od nowa z wartościami. One fizycznie nie mogą przekroczyć tych wartości bo nie są w stanie innych wskazać. Trzeba by wyciągnąć ten, z którym jest problem, wyciągnąć silniczek i sam potencjometr pod wtyczkę podpiąć. Potem w.blokach pomiarowych sprawdzić wartości wychylenia, czy płynnie przechodzą. Ja wszystkie swoje silniczki tak sprawdzałem i potencjometry bezbłędnie wskazywały położenie, to klimatronik robiąc swój test wywalał błędy z nikąd wzięte.

Opublikowano
14 minut temu, Langista napisał:

Ale błąd dziwny.. silniczek nie był wymieniany? Te potencjometry mają maksymalne wartości od 0 do 255 z tego co pamiętam, później się zapętlają i idą od nowa z wartościami. One fizycznie nie mogą przekroczyć tych wartości bo nie są w stanie innych wskazać. Trzeba by wyciągnąć ten, z którym jest problem, wyciągnąć silniczek i sam potencjometr pod wtyczkę podpiąć. Potem w.blokach pomiarowych sprawdzić wartości wychylenia, czy płynnie przechodzą. Ja wszystkie swoje silniczki tak sprawdzałem i potencjometry bezbłędnie wskazywały położenie, to klimatronik robiąc swój test wywalał błędy z nikąd wzięte.

To ten silniczek co znajduje się nad nagrzewnicą?

Opublikowano

Tak, to ten nieszczęsny, który znajduje się w najtrudniej dostępnym miejscu po stronie kierowcy.

Opublikowano
52 minuty temu, Langista napisał:

Tak, to ten nieszczęsny, który znajduje się w najtrudniej dostępnym miejscu po stronie kierowcy.

Cięgno kiedyś mi spadło z niego. Myślałem że to jakiś drugi bo na schematach pokazuje, że to ten za skrzynką bezpieczników v158. Chyba że źle patrzę albo nie ten schemat

229574cbce7e2b4297889c479d567e22.jpg

Opublikowano

To nie z B6/7. Po lewej stronie masz tylko jeden silniczek od sterowania temperaturą V158. V70 i V107 są po drugiej stronie.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam, panowie sypie mi takimi błędami

20220514-173805.jpg

Oprócz nie działającej Klimy są problemy z funkcjami klimatronika. Nie działa funkcja nawiewu na nogi. Drugim problemem jest dobiegający dźwięk silniczka klapki tak jak by się chciała przesuwać ale coś ją blokuje tylko ze dźwięk dochodzi z okolic środkowych kratech lub coś bliżej schowka. Dziwnie bo nie raz jest tak że klapka pyka sobie gdy nawet kluczyka w stacyjce nie ma. W trybie off na klimatroniku też. 

Ten V70 to chyba odpowiada za nawiew na nogi. Ale nie wiem co z tym drugim. Wkleiłem błędy jakie się pokazują, klimą będzie sprawdzana dopiero bo nic nie było robione a jest 9-10% czynnika wiec nie ma szans na wystartowanie.

A4 B7 2007r

EDIT:

wklejam filmik jeszcze dodatkowo:

Edytowane przez 1szewczi90
dodanie filmiku

Opublikowano

Siema. Problem był na forum ale chyba nie taki jak mój. Chodzi o nawiewy. Skrajna strona pasażera chłodzi, środkowa od pasażera też chłodzi, środkowa kratka od kierowcy daje już letnie powietrze, a skrajna od kierowcy gorące. Na szybę nawiew działa tak samo z jednej strony zimne, z drugiej gorące, tak samo nawiew na nogi. Był zepsuty potencjometr od strony kierowcy więc wymieniłem, test wykonany i pokazuje wszędzie 0 czyli jest ok. Silniczek chodzi, a z nawiewów od strony kierowcy leci dalej ogień. Czynnik w układzie jest, sprężarka włącza się. Miał ktoś taki problem?

IMG_20220518_181217.jpg

Opublikowano

Jedyne co mi do głowy przychodzi to źle założony potencjometr.

Opublikowano
3 godziny temu, marcin1520 napisał:

Silniczek chodzi, a z nawiewów od strony kierowcy leci dalej ogień. Czynnik w układzie jest, sprężarka włącza się. Miał ktoś taki problem?

Wyczep silniczek i ręcznie rusz cięgnem od klapki,zobacz czy w skrajnych pozycjach klapy leci powietrze o różnych temperaturach.

Opublikowano
15 godzin temu, pila24 napisał:

Wyczep silniczek i ręcznie rusz cięgnem od klapki,zobacz czy w skrajnych pozycjach klapy leci powietrze o różnych temperaturach.

Jeśli nie to klapa urwana?

Opublikowano

Ale masz błąd adaptacji przecież, jak chcesz żeby to dobrze działało? Masz źle założony potencjometr.

Opublikowano
W dniu 27.12.2010 o 10:38, olo-sline28 napisał:

Wchodzimy w 08 klima ---> 04 - Basic Settings
Potwierdzamy Wpisujemy numer grupy 001 i klikamy [Go]
Czekasz i obserwujesz oraz słuchasz.
Wszystkie silniczki sterowania klap przejadą sobie od jednego końca do drugiego,w celu ustalenia pozycji krańcowych.
Po zakończeniu na ekranie pojawiają się w każdej pozycji zera (0).
Jest to znak, że nastawy podstawowe zakończyły się.

Mam problem z ktorym nie moge sobie poradzić. VCDS nie widzi błędów, adaptacja jak wyzej przechodzi legancko, bez błędów.

Problem polega na tym ze bardzo często po stronie pasażera z nawiewów z deski leci gorące powietrze zamiast zimnego. Jesli nie klapy to co i jak to sprawdzic?

czujniki temp wydaja sie podawac wyniki prawidlowo

Edytowane przez mravel

Opublikowano

Zrób logi blok 001 009 i 010 podczas jazdy może coś z tego wyniknie.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie,  bo ja juz nie wiem jak zrobic cała adaptacje klap

wchodze w 04 blok 001 czekam, az zejda do zera i tyle starczy czy musze jeszcze wejsc w adaptacje, kanal 00 [test] >save ???

Opublikowano
17 minut temu, wybaczmi napisał:

Panowie,  bo ja juz nie wiem jak zrobic cała adaptacje klap

wchodze w 04 blok 001 czekam, az zejda do zera i tyle starczy czy musze jeszcze wejsc w adaptacje, kanal 00 [test] >save ???

Możesz pierw zrobić reset wartości wyuczonych poprzez kanał 00 w adaptacji,a następnie nastawy podstawowe i czekasz aż wartości zejdą do zera .

Opublikowano

dzieki spróbuje jutro tak zrobić

Opublikowano

Dzisiaj znow walczylem z silniczkami, wymienilem potencjometry w trzech sztukach. Błędów zadnych brak, ale zauważyłem że klapy które są nad wentylatorem przy włączonej klimie są otwarte, przycisk obiegu zamknietego nie reaguje w zadnej pozycji (czy jest wlaczony czy wylaczony klapy nadal są otwarte), chyba ze dam sam nadmuch wtedy się zamykają. Ktoś ma pomysl jak to rozwiązać ?

Opublikowano

przełączając nadmuchy itp. musisz zobaczyć w blokach pomiarowych czy wartości zadane pokrywają się z rzeczywistymi, oraz czy wszelkie cięgna do silników są podłączone jak trzeba.