Opublikowano 10 Grudnia 20214 l Ale błąd dziwny.. silniczek nie był wymieniany? Te potencjometry mają maksymalne wartości od 0 do 255 z tego co pamiętam, później się zapętlają i idą od nowa z wartościami. One fizycznie nie mogą przekroczyć tych wartości bo nie są w stanie innych wskazać. Trzeba by wyciągnąć ten, z którym jest problem, wyciągnąć silniczek i sam potencjometr pod wtyczkę podpiąć. Potem w.blokach pomiarowych sprawdzić wartości wychylenia, czy płynnie przechodzą. Ja wszystkie swoje silniczki tak sprawdzałem i potencjometry bezbłędnie wskazywały położenie, to klimatronik robiąc swój test wywalał błędy z nikąd wzięte.
Opublikowano 10 Grudnia 20214 l 14 minut temu, Langista napisał: Ale błąd dziwny.. silniczek nie był wymieniany? Te potencjometry mają maksymalne wartości od 0 do 255 z tego co pamiętam, później się zapętlają i idą od nowa z wartościami. One fizycznie nie mogą przekroczyć tych wartości bo nie są w stanie innych wskazać. Trzeba by wyciągnąć ten, z którym jest problem, wyciągnąć silniczek i sam potencjometr pod wtyczkę podpiąć. Potem w.blokach pomiarowych sprawdzić wartości wychylenia, czy płynnie przechodzą. Ja wszystkie swoje silniczki tak sprawdzałem i potencjometry bezbłędnie wskazywały położenie, to klimatronik robiąc swój test wywalał błędy z nikąd wzięte. To ten silniczek co znajduje się nad nagrzewnicą?
Opublikowano 10 Grudnia 20214 l Tak, to ten nieszczęsny, który znajduje się w najtrudniej dostępnym miejscu po stronie kierowcy.
Opublikowano 10 Grudnia 20214 l 52 minuty temu, Langista napisał: Tak, to ten nieszczęsny, który znajduje się w najtrudniej dostępnym miejscu po stronie kierowcy. Cięgno kiedyś mi spadło z niego. Myślałem że to jakiś drugi bo na schematach pokazuje, że to ten za skrzynką bezpieczników v158. Chyba że źle patrzę albo nie ten schemat
Opublikowano 10 Grudnia 20214 l To nie z B6/7. Po lewej stronie masz tylko jeden silniczek od sterowania temperaturą V158. V70 i V107 są po drugiej stronie.
Opublikowano 15 Maja 20224 l Witam, panowie sypie mi takimi błędami Oprócz nie działającej Klimy są problemy z funkcjami klimatronika. Nie działa funkcja nawiewu na nogi. Drugim problemem jest dobiegający dźwięk silniczka klapki tak jak by się chciała przesuwać ale coś ją blokuje tylko ze dźwięk dochodzi z okolic środkowych kratech lub coś bliżej schowka. Dziwnie bo nie raz jest tak że klapka pyka sobie gdy nawet kluczyka w stacyjce nie ma. W trybie off na klimatroniku też. Ten V70 to chyba odpowiada za nawiew na nogi. Ale nie wiem co z tym drugim. Wkleiłem błędy jakie się pokazują, klimą będzie sprawdzana dopiero bo nic nie było robione a jest 9-10% czynnika wiec nie ma szans na wystartowanie. A4 B7 2007r EDIT: wklejam filmik jeszcze dodatkowo: Edytowane 15 Maja 20224 l przez 1szewczi90 dodanie filmiku
Opublikowano 20 Maja 20224 l Siema. Problem był na forum ale chyba nie taki jak mój. Chodzi o nawiewy. Skrajna strona pasażera chłodzi, środkowa od pasażera też chłodzi, środkowa kratka od kierowcy daje już letnie powietrze, a skrajna od kierowcy gorące. Na szybę nawiew działa tak samo z jednej strony zimne, z drugiej gorące, tak samo nawiew na nogi. Był zepsuty potencjometr od strony kierowcy więc wymieniłem, test wykonany i pokazuje wszędzie 0 czyli jest ok. Silniczek chodzi, a z nawiewów od strony kierowcy leci dalej ogień. Czynnik w układzie jest, sprężarka włącza się. Miał ktoś taki problem?
Opublikowano 20 Maja 20224 l 3 godziny temu, marcin1520 napisał: Silniczek chodzi, a z nawiewów od strony kierowcy leci dalej ogień. Czynnik w układzie jest, sprężarka włącza się. Miał ktoś taki problem? Wyczep silniczek i ręcznie rusz cięgnem od klapki,zobacz czy w skrajnych pozycjach klapy leci powietrze o różnych temperaturach.
Opublikowano 21 Maja 20224 l 15 godzin temu, pila24 napisał: Wyczep silniczek i ręcznie rusz cięgnem od klapki,zobacz czy w skrajnych pozycjach klapy leci powietrze o różnych temperaturach. Jeśli nie to klapa urwana?
Opublikowano 21 Maja 20224 l Ale masz błąd adaptacji przecież, jak chcesz żeby to dobrze działało? Masz źle założony potencjometr.
Opublikowano 26 Maja 20224 l W dniu 27.12.2010 o 10:38, olo-sline28 napisał: Wchodzimy w 08 klima ---> 04 - Basic Settings Potwierdzamy Wpisujemy numer grupy 001 i klikamy [Go] Czekasz i obserwujesz oraz słuchasz. Wszystkie silniczki sterowania klap przejadą sobie od jednego końca do drugiego,w celu ustalenia pozycji krańcowych. Po zakończeniu na ekranie pojawiają się w każdej pozycji zera (0). Jest to znak, że nastawy podstawowe zakończyły się. Mam problem z ktorym nie moge sobie poradzić. VCDS nie widzi błędów, adaptacja jak wyzej przechodzi legancko, bez błędów. Problem polega na tym ze bardzo często po stronie pasażera z nawiewów z deski leci gorące powietrze zamiast zimnego. Jesli nie klapy to co i jak to sprawdzic? czujniki temp wydaja sie podawac wyniki prawidlowo Edytowane 26 Maja 20224 l przez mravel
Opublikowano 21 Czerwca 20224 l Panowie, bo ja juz nie wiem jak zrobic cała adaptacje klap wchodze w 04 blok 001 czekam, az zejda do zera i tyle starczy czy musze jeszcze wejsc w adaptacje, kanal 00 [test] >save ???
Opublikowano 21 Czerwca 20224 l 17 minut temu, wybaczmi napisał: Panowie, bo ja juz nie wiem jak zrobic cała adaptacje klap wchodze w 04 blok 001 czekam, az zejda do zera i tyle starczy czy musze jeszcze wejsc w adaptacje, kanal 00 [test] >save ??? Możesz pierw zrobić reset wartości wyuczonych poprzez kanał 00 w adaptacji,a następnie nastawy podstawowe i czekasz aż wartości zejdą do zera .
Opublikowano 22 Czerwca 20224 l Dzisiaj znow walczylem z silniczkami, wymienilem potencjometry w trzech sztukach. Błędów zadnych brak, ale zauważyłem że klapy które są nad wentylatorem przy włączonej klimie są otwarte, przycisk obiegu zamknietego nie reaguje w zadnej pozycji (czy jest wlaczony czy wylaczony klapy nadal są otwarte), chyba ze dam sam nadmuch wtedy się zamykają. Ktoś ma pomysl jak to rozwiązać ?
Opublikowano 22 Czerwca 20224 l przełączając nadmuchy itp. musisz zobaczyć w blokach pomiarowych czy wartości zadane pokrywają się z rzeczywistymi, oraz czy wszelkie cięgna do silników są podłączone jak trzeba.