Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dlaczego audi jest tak drogie, mimo swojego wieku?!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemanko, pewnie nie od jednego mi się oberwie za ten temat, bo to forum audi, ale co tam :)

Nigdy nie miałem innej marki samochodu, tylko audi, jednak po ostatnim szukaniu audicy dla siebie, odpuściłem sobie tą markę.

W naszym kraju, ta marka jest rozchwytywana przez młodych gniewnych chcących się pokazać. Nie ważny przebieg, nie ważny wiek... byle tylko cztery kółeczka na masce.

Pojeździłem po Polsce, pooglądałem te audiczki i twierdzę że NIE WARTO !!! Nie wiem skąd się biorą ceny tego auta, np model b6 w sedanie z roku 2001 w dieslu 1.9 TDI 130KM z przebiegiem 180.000 (w realu wygląda na 300.000) kosztuje około 29.000zł :shocked:

No bez przesady... przecież to dziesięciolatek, nawet AC nie można za niego zapłacić.

Ja wiem że wygląda ładnie, wiem że mało pali, ale mimo wszystko... czy nie uważacie że cena jest za wysoka, jak za takiego staruszka?

Na dodatek samochód nie jest bezawaryjny, co jakiś czas pojawiały się pewne problemy, co prawda nic poważnego, ale jednak.

Miałem pewną sumę pieniążków do wydania, i tak jak wspomniałem wcześniej oglądałem różne audice w kraju, większość z nich to wypierdziane stare siepy, po polerce i praniu wnętrza. Szukają młodego naiwnego właściciela, który poleci na cztery kółeczka na masce.

I tak ni z gruszki ni z pietruszki, przypadkiem kliknąłem na inne auta, nagle patrzę... na allegro ładna TOYOTA AVENSIS sedan, 2.0 DIESEL 116KM, cena 32.000zł, bogato wyposażona, tempomat, navi + pilot, klimatronic, 9 air bag w tym kurtyny, alusy, xenony, czujnik deszczu, podgrzewane fotele, 4 el szyby, elektryczne i podgrzewane lusterka, elektrycznie chowane lusterka, zmieniarka na 6 cd, podgrzewana przednia szyba i inne duperelki których jeszcze nie używałem nawet. Cenę utargowałem do 30.000zł, rocznik 2005, sprawdziłem auto w serwisie toyoty, zero szpachli, zero napraw czy malowania, wszystko w oryginale i z pełną historią, kupiona od 50-latka z mojego miasta, oleje, filtry, rozrząd wszystko zmieniane na czas w serwisie.

Przebieg 190.000 oryginalny, a silnik suchutki i pracuje cichutko, turbina chodzi jak żyleta...

Na początku byłem sceptycznie nastawiony, bałem się że będę tęsknił do audicy i że szybko pożałuję zakupu. Ale stało się inaczej, stwierdziłem że to świetny zakup a samochód coraz milej mnie zaskakiwał, zawieszenie pracuje fajnie, nie gorzej od audi, materiały też takiej samej jakości jak w audi (w sensie jakości) , nic a nic gorsze !!!

Części eksploatacyjne tańsze od części do audi. Jedyny minusik jaki widzę w tym aucie, to odrobinkę gorsze hamulce i nieciekawy kolor podświetlania zegarów, ale czy to aż tak ważne?

Nic, podkreslam... absolutnie nic niepokojącego nie dzieje się z tym samochodem... używam go miesiąc czasu, zrobiłem 3000km.

Może to przychodzi z wiekiem... rozsądek mnie dopadł, uważam ten samochód za lepszy zakup, niż za podobne pieniądze wysiepany sztrucel z Niemiec z ładnym znaczkiem :audi: , gdzie części kosztują fortunę.

Napisałem to, bo dopiero teraz patrząc na kolegów w audicach, zastanawiam się, co ich tak ciągnie do tej lekko przereklamowanej marki, trzeba być elastycznym a nie sekciarzem, tylko audi i klapki na oczy :tongue4:

Nie żebym was namawiał, ale jeżeli szukacie dobrego i oszczędnego auta, to prędzej w takiej toyocie to znajdziecie, bo takimi samochodami jeżdżą bardziej dojrzali ludzie, a co za tym idzie odpowiedzialni i dbają o furki.

pozdro :)

Opublikowano

No bez przesady... przecież to dziesięciolatek, nawet AC nie można za niego zapłacić.

Witam.Nie rozumie dlaczego kolega twierdzi że nie można zapłacić za 10 letni samochód AC.Za swoje auto z 2000 roku płacę OC i AC w PZU.Kwota na cały rok to 1400 złoty(razem OC i AC),a auto mam wycenione na 20000 złotych.Pozdrawiam.

Opublikowano

Miałem avensisa z tym silnikiem i to wogóle nie jedzie a pali więcej niż 1.9. Elastyczności to to też wcale nie ma. Co do jakości plastików to chyba kpina że tak samo jak w audi...konsola środkowa przy popielniczce - plastik stwarza wrażenie takiego cienkiego...nie wiem do czego to porównać - poza tym trzeszczy w zimie a w lato przy wyższych temp trzeszczy jeszcze gorzej...manetki też podobny plastik...regulacja wysokości świateł wygląda jeszcze gorzej jakby z zabawki...itp itd...

jedno trzeba przyznać silnik chodzi nieporównywalnie ciszej i równiej w sumie CR, no i miejsca jest też sporo więcej niż w A4

...wyprzedzę pytania o bezwypadkowość mojego egz - miałem auto z przebiegiem 124tys km od pierwszego właściciela serwisowane do końca w ASO...sprawdzane wzdłuż i wszerz , więc wszystko było ok...

Mam nadzieję że nadal będziesz zadowolony ale ten silnik naprawdę nie jest polecany...poczytaj sobie o nim...dwumas pada w okolicach 130-140k km, to samo wtryski...mam nadzieję że ty już jesteś po wymianie i na jakiś czas będziesz miał z głowy...

Z jednym się z tobą zgodzę: śmiech na sali żeby auto z przebiegiem 300tys km sklejane z trzech kosztowało tak jak piszesz 29tys km ale dopóki będą trafiali się naiwni chętnie na takie auta to interes będzie się kręcił - taki kraj....

Mimo wszystkiego życzę ci bezawaryjności w avce ale nie zgadzam się że można ją porównywać do A4...

Opublikowano

Równie dobrze można pomyśleć o zakupie całkiem nowej Pandy na rope.

Pali malutko, serwis mamy jakiś czas gdzieś no i nie ma szpachli :naughty:

Toyota to oczywiście super samochód i nie neguję decyzji bo sam mam corolle w domu.

Niektórzy jednak szukają czegoś więcej- duszy a tej z pewnością avce brak.

:hi:

bezawaryjności

Opublikowano

Pali malutko, serwis mamy jakiś czas gdzieś no i nie ma szpachli :naughty:

I z Polski! Bardziej bezawaryjne od Toyoty nawet.

Niektórzy jednak szukają czegoś więcej- duszy a tej z pewnością avce brak.

Właśnie.

Z Audianką jak nie pogadasz, nie kupisz jej czegoś, to nie pojedzie.

Jak "Baba".

Ale przecież za to je kochamy :naughty:

:polew:

Opublikowano

W naszym kraju, ta marka jest rozchwytywana przez młodych gniewnych chcących się pokazać. Nie ważny przebieg, nie ważny wiek... byle tylko cztery kółeczka na masce.

A to bardziej pasuje mi do opinii o posiadaczach marki BMW chociaż nigdy nie powiem ,że to zła marka.

Miałem 5 sztuk BMW i nie zarzekam się ,że nie wrócę bo to również auto z duszą.

Toyota avensis to auto dla człowieka, który traktuje furę jako przemieszczacz a nie jak dodatkowego członka rodziny.

Gość -makaveli-
Opublikowano

Toyota avensis to auto dla człowieka, który traktuje furę jako przemieszczacz a nie jak dodatkowego członka rodziny.

totalna bzdura :cool1:

sąsiad(starszy gość) ma Avensis w kombiaku i więcej czasu spędza przy tym autku niż w domu z rodziną :gwizdanie:

a tak wychuchanego autka w życiu nie widzieliście :shocked:

Opublikowano

totalna bzdura :cool1:

sąsiad(starszy gość) ma Avensis w kombiaku i więcej czasu spędza przy tym autku niż w domu z rodziną :gwizdanie:

a tak wychuchanego autka w życiu nie widzieliście :shocked:

Mylisz oszczędzanie z miłością :gwizdanie:

Opublikowano

Miałem avensisa z tym silnikiem i to wogóle nie jedzie a pali więcej niż 1.9. Elastyczności to to też wcale nie ma. Co do jakości plastików to chyba kpina że tak samo jak w audi...konsola środkowa przy popielniczce - plastik stwarza wrażenie takiego cienkiego...nie wiem do czego to porównać - poza tym trzeszczy w zimie a w lato przy wyższych temp trzeszczy jeszcze gorzej...manetki też podobny plastik...regulacja wysokości świateł wygląda jeszcze gorzej jakby z zabawki...itp itd...

jedno trzeba przyznać silnik chodzi nieporównywalnie ciszej i równiej w sumie CR, no i miejsca jest też sporo więcej niż w A4

...wyprzedzę pytania o bezwypadkowość mojego egz - miałem auto z przebiegiem 124tys km od pierwszego właściciela serwisowane do końca w ASO...sprawdzane wzdłuż i wszerz , więc wszystko było ok...

Mam nadzieję że nadal będziesz zadowolony ale ten silnik naprawdę nie jest polecany...poczytaj sobie o nim...dwumas pada w okolicach 130-140k km, to samo wtryski...mam nadzieję że ty już jesteś po wymianie i na jakiś czas będziesz miał z głowy...

Z jednym się z tobą zgodzę: śmiech na sali żeby auto z przebiegiem 300tys km sklejane z trzech kosztowało tak jak piszesz 29tys km ale dopóki będą trafiali się naiwni chętnie na takie auta to interes będzie się kręcił - taki kraj....

Mimo wszystkiego życzę ci bezawaryjności w avce ale nie zgadzam się że można ją porównywać do A4...

No teraz to pocisnąłeś w pierwszej części posta.

Silnik 116KM w ogóle nie jedzie? Dla mnie wystarczająco mocno, na pewno mocniejszy niż 2.0 benzyna a audi a4 b6 którą miałem.

Co do spalania, trasa około 5,5 a miasto 7. Konsola środkowa jest na pewno ładniejsza niż w audi, i nie przecierają się guziki z tandetnej silikonowej farby która występuje w audi.

Faktycznie coś tam zatrzeszczało delikatniusio, usłyszałem to bodajże 2 razy, ale jakoś specjalnie mnie to nie rusza, brzmiało to bardziej jakby skrzypnięcie "skórzanej deski rozdzielczej" - która się kurczy pod wpływem temp, ale nie jak trzaski plastiku.

Regulacja wysokości świateł... nawet nie wiem gdzie to jest? :>

Co do silnika... to masz chyba złe dane, akurat ten 116 konny jest najbardziej udany spośród innych montowanych w toyocie w tamtym czasie.

Koło masowe pada po 140.000 mówisz? A w audicach a3 2.0 TDI po ilu kilometrach pada dwumas... koszta naprawy w audi są wyższe.

[br]Dopisany: 14 Marzec 2011, 18:22_________________________________________________

Porównanie zdecydowanie z ironią i na wyrost. Nie pisz bzdur.

A tutaj dla porównania, konsola avensiski i audi a4 b6. Oczywiście biorąc pod uwagę, że wersja audi jest podstawowa, wersja toyoty elegant.

http://img851.imageshack.us/i/nr6.jpg/

http://img231.imageshack.us/i/zdjcie053w.jpg/

Opublikowano

Temat trochę z rodzaju tych w których wyważa się otwarte drzwi :wallbash:

Nie liczy się wiek tylko cena zakupu nowego :cool1:

To normalne, że 10letnie auto, które nowe w salonie kosztowało 120 tysięcy złotych będzie droższe od tego, które kosztowało 80k zł.

I tu nie chodzi o zaślepienie i uwielbienie marki tylko prostą matematykę i prawa rynku.

Opublikowano

miałeś w a4 b6 najlepszy silnik 2,0 no stary tylko gratulować.

armistead :good:

Opublikowano

miałeś w a4 b6 najlepszy silnik 2,0 no stary tylko gratulować.

armistead :good:

A Ja słyszałem że najlepsze były 2.5 tdi multi, następnie 1.6 benz która się kulała jak pies bez jednej nogi, a dopiero 2.0. Więc skoro uważasz że silnik 2.0 benzyna w audi był kiepski, a jest dopiero na trzecim miejscu porażkowych silników, to sam sobie odpowiedz... ile audi wypuściło bublarskich silników.

Poza tym, ja się tu z nikim nie przyszedłem spierać, tylko piszę o tym, że otworzyły mi się oczka i nie jestem już zaślepiony w audi, nie doceniałem konkurencji, to tyle.

Opublikowano

Nie myli się ten co nic nie robi :gwizdanie:

Moim zdaniem lepiej jest zaliczyć wpadkę ale konstruować coś nowego niż montować do aut "obce" silniki.

Opublikowano

Nie myli się ten co nic nie robi :gwizdanie:

Moim zdaniem lepiej jest zaliczyć wpadkę ale konstruować coś nowego niż montować do aut "obce" silniki.

Wpadkę zaliczyli oni, a klient za to płacił :>

Opublikowano

Audi to audi :kox: Moze byc 20 letnie ale to audi :gwizdanie:

Opublikowano

a moim zdaniem temat nie ma wogole racji bytu na forum audi... :hi:

Opublikowano

ja tylko skwituję to tak: ojciec ma Q7 z 2009 roku, a jeden z jego wspólników Land Cruisera z 2009. zgadnijcie, który pluje sobie w brodę i narzeka, że nie kupił tego drugiego auta? :gwizdanie:

Opublikowano

hmm podobno o gustach sie nie dyskutuje ale co tam...;P i ale żeś porównał haha zupełnie nie trafiony wybór... jak dla mnie to nawet ta ww konsola avensis to straszna lipa :thumbdown: nawet kolorki nie współgrają:/ te drewniane listwy, jakaś imitacja srebra a w środku czarny plastik kieszeń na kubek :confused4: dla mnie wiocha, jak to wygląda? :wallbash:

A nie wspomne już o konsoletce audi w aluminium, bo tu już nie ma wtedy co porównywać... :gwizdanie:

dlaczego nie ma racji bytu? Nie w mojej intencji jest komuś ubliżać tylko wyrazić swoją, bądź co bądź - subiektywną opinie.

Opublikowano

Audi jest marką premium z koncernu VW tak samo ja Lexus w Toyocie stąd wyższe ceny :cool1:

Opublikowano

Sory kolego ale jak moze ten samochod lepiej przyspieszac od B6 ALT?? skoro b6 ma 9.9 do setki a ten D4D 11.5? :cool1:

Porownales konsole aut... Avensis chyba maks wypas a a4 golas :thumbdown:

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...