mpoloo Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Mój gazownik zaproponował mi wymianę świec zapłonowych na NGK BKR7E (zamiast PFR6Q platynoe - takie jakie są w aucie). Czy te świece nadają się do tego auta??? Jezeli proponujecie inne to jakie
sylwiasty Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Nie słuchaj gazownika - montuj takie jak fabryka przykazała.
mateogda Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=106354.0 ciekawa wypowiedź inżyniera NGK na trzeciej stronie wątku.
ghost1717 Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Opublikowano 24 Kwietnia 2011 TYLKO PLATYNA IRYD - najlepiej NGK LPG wejdz sobie na strone NGK i tam w katalogu wszystko ładnie sobie dobierzesz! Na 99% będzie to NGK LPG 1. ". Bardzo mała rednica elektrody oraz bardzo powolne jej zużywanie podczas eksploatacji wpływajš na zmniejszenie wymaganego napięcia zapłonu. Odpowiednio dobrana budowa stożka izolatora, elektrody rodkowej i ostro zakończonej bocznej poprawiajš dostęp iskry do mieszanki paliwowopowietrznej. Nie bez znaczenia dla poprawnego spalania sš również zdolnoci katalityczne platyny. Dzięki tym zaletom zapłon staje się pewniejszy, nawet mieszanki zubożonej. wieca z elektrodš platynowš osišga przeważnie 23 krotnš żywotnoć wiecy standardowej, niestety wadš jest jej bardzo wysoka cena." http://warsztaty.samochodowka.internetdsl.pl/serwishdd/poradnik/elek_autom/wykonaw/swieca.htm pozdrawiam
mpoloo Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Autor Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Poszperałem dalej w temacie i znalazłem taką stronkę: http://www.ngk.de/pl/wyszukiwarka-produktow/ Tak jak kolega napisał do mnie pasuje NGK LPG 1. Dziękuję za pomoc
kajzera Opublikowano 8 Maja 2011 Opublikowano 8 Maja 2011 ja mam u siebie jak fabryk ai śmiga jak zła
Gość Opublikowano 29 Maja 2011 Opublikowano 29 Maja 2011 dobry gazownik od LPG mi kiedys powiedzial ze swiece musza byc takie jakie przewidzial producent, tylko ze wzgledu ze lpg potrzebuje caly czas utrzymania ukladu zaplonowego w dobrym stanie, swiece trzeba wymieniac czesciej zamiast 100 tys co 50 tys. pzdr.
itor Opublikowano 29 Maja 2011 Opublikowano 29 Maja 2011 dobry gazownik od LPG mi kiedys powiedzial ze swiece musza byc takie jakie przewidzial producent, tylko ze wzgledu ze lpg potrzebuje caly czas utrzymania ukladu zaplonowego w dobrym stanie, swiece trzeba wymieniac czesciej zamiast 100 tys co 50 tys. pzdr. sprawdz w katalogu boscha jakie jednoelektrodowe pasuja do twojej bryki i zaloz
grzes1150 Opublikowano 29 Maja 2011 Opublikowano 29 Maja 2011 Świece dobiera się do silnika a nie do gazu :gwizdanie: A to że producenci wypuszczają świece do gazu to jest tylko chwyt i nabijanie sobie kieszeni
emaks Opublikowano 30 Maja 2011 Opublikowano 30 Maja 2011 Mój gazownik też zaproponował mi wymianę świec na zwykłe NGK, nie platynowe. Powiedział, że na gazie będzie lepiej samochód śmigać gdy będą właśnie zwykłe, niżeli platynowe. Co o tym myślicie?
sylwiasty Opublikowano 30 Maja 2011 Opublikowano 30 Maja 2011 Co o tym myślimy napisaliśmy wyżej. Gdyby zwykłe świece były dobre to producent takie by zastosował. Skoro producent zaleca platynowe to takie powinny być zamontowane. Skoro gazownik takie poleca to niech powie dla czego zwykłe będą w tym wypadku lepsze? Zawsze montowałem takie świece jakie zaleca producent - nigdy nie miałem żadnych problemów z układem zapłonowym.
emaks Opublikowano 30 Maja 2011 Opublikowano 30 Maja 2011 Coś wspominał, że platynowe są czulsze na wysoką temperaturę. Dlatego na gazie auto będzie śmigało lepiej.
sylwiasty Opublikowano 30 Maja 2011 Opublikowano 30 Maja 2011 Coś wspominał, że platynowe są czulsze na wysoką temperaturę. Dlatego na gazie auto będzie śmigało lepiej. Jeśli instalacja będzie dobrze zestrojona a elementy instalacji odpowiednio dobrane to temperatura spalin oraz silnika nie powinna wzrosnąć na tyle, żeby to miało jakiś wpływ na elementy silnika. Wkładaj platynowe.
tomek44480 Opublikowano 30 Grudnia 2012 Opublikowano 30 Grudnia 2012 Ngk nie sa zle, ale patrz na liczbe elektrod.
Klejk Opublikowano 30 Grudnia 2012 Opublikowano 30 Grudnia 2012 czyli ze AEB ma miec jednoelektrodowe?
pablosan Opublikowano 31 Grudnia 2012 Opublikowano 31 Grudnia 2012 Kolego, pakuj normalne świece, jakie są przewidziane do twojego silnika. Wszystkie te wynalazki mają na celu tylko wyciągnięcie kasy z kieszeni. Ja jeździłem na NGK, od ponad roku jeżdżę na DENSO i nic złego się nie dzieje.
Magicbattle Opublikowano 31 Grudnia 2012 Opublikowano 31 Grudnia 2012 mozesz kupic denso albo ngk napewno masz ngk zalozone jak nikt wczesniej ich nie wymienial. ja mam nalatane 230tys mysle ze ori bo swiece jeszcze ori byly audi chyba ze ktos zmienial na ori.
MATIUS Opublikowano 31 Grudnia 2012 Opublikowano 31 Grudnia 2012 co ile wymieniacie świeczki ?? 40 000 tys optymalnie czy za dużo
Rekomendowane odpowiedzi