Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Wymiana napinacza w tdi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

pupa wymieniłem szczotki jak odpale to się aku swieci jak przygazuje gaśnie dlaczego?

W jakim stanie miałeś komutator? Jeżeli miałeś na nim wypiłowane rowki przez szczotki to nadaje się do przetoczenia lub wymiany na nowy ponieważ nowe szczotki nie przylegają dobrze i to może być powodem.

Opublikowano

A moze wypial sie przewod od wzbudzenia z alternatora,powinien byc taki na wsuwke nie wiem dokladnie jakiego koloru bo nie sprawdzalem u siebie

Opublikowano
  • Autor

przewód jest niebieski i siedzi bardzo dobrze zastanawiam sie jeszcze nad nowym regulatorem niewiem tylko jaki koszty

Opublikowano

moze byc kostka stacyjki,a moze wymieniales zegary i tak sie dzieje ja tak mam nie wzbudza sie po wymianie zegarow na nowsze.Zrob test,wsadz kluczyk i od razu zapal go nie czekajac na gasniecie kontrolek

Opublikowano
  • Autor

zegarów nie wymieniałem mam orginały

Opublikowano

regulator kupuje sie razem ze szczotkami to jeden element, jesli wymieniles szczotki to i regulator chyba ze przelutowales same szczotki,koszt nowego regulatora ze szczotkami to max 50 zeta

Opublikowano

Biker110 za dobry regulator trzeba dac dobra stówe,chyba ze myslałes o jakims badziewiu :no:

Opublikowano

Biker110 za dobry regulator trzeba dac dobra stówe,chyba ze myslałes o jakims badziewiu :no:

Oryginalny regulator Boscha kosztuje ok 150 zł

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

A może wystarczy podładować akumulator???

Opublikowano

Napinacz da się wymienić bez ściągania przodu.Odkręcamy alternator i mamy dostęp do śrób visco i napinacza.Pierwsze odkręcamy visco i przesówamy cały wentylator z viskiem w strone chłodnicy i mamy wtedy miejsce na wyciągnięcie napinacza,potem odkręcamy napinacz.Zajęła mi taka wymiana gdzieś około 40 minut. :hi:

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

witam mam problem z moim pieknym audi :confused4: dzis wymienilem pasek klinowy oraz pasek od klimatyzacji bo juz sie domagal wymiany :gwizdanie:

Przed wymiana wydobywal sie z mojego silnika dzwiek piszczacego paska byl potem zanikl itd... Lecz po wymianie dzwiek pozostal lecz calkiem inny, ciagly i dzwiek jak by lozyska piszczacego ktore sie wyrobilo. Teraz nie wiem co to moze byc czy to napinacz czy lozysko na alternatorze ale dzwiek jak by dochodzil bardziej z dolu. Moze ktros doradzi jak to zdiagnozowac co to bo wiadomo koszt napinacza nie jest taki maly i czy mozna wymienic sama rolke od napinacza. A moze to lozysko od wiatraka bo znajduje sie na na tym samym pasku. :disgust:

Opublikowano

witam mam problem z moim pieknym audi :confused4: dzis wymienilem pasek klinowy oraz pasek od klimatyzacji bo juz sie domagal wymiany :gwizdanie:

Przed wymiana wydobywal sie z mojego silnika dzwiek piszczacego paska byl potem zanikl itd... Lecz po wymianie dzwiek pozostal lecz calkiem inny, ciagly i dzwiek jak by lozyska piszczacego ktore sie wyrobilo. Teraz nie wiem co to moze byc czy to napinacz czy lozysko na alternatorze ale dzwiek jak by dochodzil bardziej z dolu. Moze ktros doradzi jak to zdiagnozowac co to bo wiadomo koszt napinacza nie jest taki maly i czy mozna wymienic sama rolke od napinacza. A moze to lozysko od wiatraka bo znajduje sie na na tym samym pasku. :disgust:

może za bardzo naciągnąłeś napinacz od klimatyzacji i dlatego piszczy ktos na forum naprawiał napinacz ale chyba nie nie opłaca na kiedyś kupiłem napinacz za 380 zł i padł po 3 tysiącach teraz mam za 80 zł już 15 tysiecy i nic ale niech wypowiedzą sie specjaliś
Opublikowano

mi tez takpiszczal napinacz tylko ze ja nie kupowalem tylko nasmarowalem lozysko w swoim napinaczu. Po zdjeciu takiego pierscienia ochronnego plastikowego na lozysku w napinaczu ukaze sie samo lozysko i troche trzeb asmaru do niego napchac.U mnie pomoglo i piszczenie ustalo

Opublikowano

Ale po co wymieniać cały napinacz ?? Wystarczy wymienić samą rolke , jakieś 10-15 min z zdjęciemi założeniem paska , sprężyna w napinaczy prawie wcale sie nie psuje .

Opublikowano

Ale po co wymieniać cały napinacz ?? Wystarczy wymienić samą rolke , jakieś 10-15 min z zdjęciemi założeniem paska , sprężyna w napinaczy prawie wcale sie nie psuje .

napinacz to nie tylko uszkodzona rolka i zdarza sie ze przestaje napinac. wtedy wymiana rolki nic nie da.

Opublikowano

Zdziwilbys sie i to bardzo,sprezyna sie wyrabia i napinacz idzie delikatnie bokiem,i tnie pasek.A potem uppss

Opublikowano

no wlasnie, tam sa plastikowe tulejki na ktorych pracuje silownik napinacza i rolka. poich wyrobieniu napinacz ustawia rolke bokiem.

tulejki wyrabiaja sie o wiele wczesniej niz silownik.

Opublikowano

U mnie gdy ściągnełem napinacz to zobaczyłem że tylko jedna plastikowa tulejka jest mocno wurobiona ,a druga nic (ciekawe czy da się ten plastik wyciągnąć-przydałaby się w następnej zmianie napinacza).wymiana paska i napinacza nie jest skomplikowana gdy ma się np.klucz do odkręcenia wisko , ja nie miałem i niczym nie mogłem odkręcić i dokonałem rzeczy niemożliwej -odkręciłem sam wiatrak -4 śruby imbusem pchając ręce między łopatki wiatraka -masakra ,ręce do tej pory mnie bolą. No ale 30 minut i po sprawie .Pasek napinacz wymiana prosta i szybka ,zakręcenie czterech srób wiatraka - :wallbash: -godzina kręcenia i wyciągania śrób które mi wypadały , przy trzeciej myślałem że zrezygnuje i przód ściągne ,wreszcie się udało , kicia mruczy. jeżeji komuś przyjdzie do głowy taki pomysł odradzam,bo nerwowo można niewytrzymać :no:

Opublikowano

bez sensu kombinacje. odradzam, mozna przy okazji uszkodzic chlodnice.