Skocz do zawartości
IGNOROWANY

B8 TrOOOOp

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, NelsonPL napisał(a):

Ciebie nie pytałem...😛

Ale po co pytasz ludzi na forum? Sprzedawać, nie sprzedawać. Lubisz auto, podoba Ci się? To robisz... Nie chcesz, to sprzedajesz i kupujesz drugie w które wkładasz podobną kasę. Ludzie zaraz będą pytać na forum co zrobić z sexowną blondynką, która leży w łóżku... Masz auto w którym jak kiedyś pisałeś, jesteś zakochany, to Twoja ,,miłość". Najpierw to trzeba to dobrze obejrzeć, dać komuś na diagnozę.. Może nie jest tak źle jak się może wydawać? Nie takie przypadki już świat widział. 

• Lubię to 2
  • Odpowiedzi 34.6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• wrclaguna

2274

• Hohe

1845

• Gibons

1520

• mumen

995

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano (edytowane)

Jeśli będzie to tylko uszkodzenie lekkie głowicy i uszczelki to myślę, że jak nie będą kosmiczne koszta to zdecyduje się to naprawić przy okazji robiąc rozrząd...:)

Jeszcze kilka lat wtedy nim pośmigam..:cygaro:

Gorzej będzie jak ta plastikowa klapka narobiła dziadostwa z tłokiem,zaworami lub cylindrem... Dobrze, że jest to chociaż plastik to jakaś szansa , że tak nie jest zawsze istnieje.

Mam racje?:mysli:

Edytowane przez NelsonPL
Opublikowano

Zdejmiesz beret to będziesz widział co się stało, wg mnie to "polegniesz" minimum dyche 

Opublikowano (edytowane)

10-12 to jeszcze by było spoko za całość ( rozrząd i naprawa)...Jeśli będzie np 15-18 to nie warto tego robić. Przygotowany jestem już na taki scenariusz. Wtedy sprzedaję i sprowadzam następną z Niemiec.🤠

Będzie przynajmniej wtedy młodsza z mniejszym przebiegiem i bez wady olejowej.

Edytowane przez NelsonPL
Opublikowano (edytowane)

Witam szukaj silnika w całości z małym przebiegiem i z dobrego źródła i wymień go i dalej użytkuj bo naprawa to od 10 do 20 tyś. Bez wady 😅

Edytowane przez Silver3833
Opublikowano (edytowane)

Najpierw musze wiedzieć jakie są szkody...W poniedziałek będzie kosztorys naprawy...:cygaro:

Bedzie silnik dokladnie sprawdzany kamerką endoskopową...  Mysle , że naprawa wyjdzie mniej niż kupno i montaz nowego używanego silnika. Można też trafić nie zawsze dobrze przy zakupie gotowego silnika (uzywany)

Narazie bez oceny strat i kosztorysu  naprawy trudno podjąć decyzje....

Jeśli nie będą duże straty to przy okazji naprawy pewne jest , że zrobię tez rozrząd. :a4fan:

Edytowane przez NelsonPL
Opublikowano

Przecież po samych ogledzinach kamerką nie stwierdzą wszystkiego. Do tego trzeba zdjac glowice. Jedynie mogą zobaczyć w jakim stanie jest gładź cylindra i ewentualnie jak wyglądają zawory. 

Opublikowano (edytowane)

I to jest najważniejsze.

Sprawdzą glowice , cylindry, zawory. Jest całkowity brak kompresji na 4 cylindrze więc coś się wydarzyło albo z głowica albo z zaworami. Klapka została zmielona w pył ( nalot plastiku na świecy):mysli:

Nie ma sensu wymieniac silnika skoro do tej pory chdzil doskonale.

Bez oceny strat i kosztorysu narazie nie mogę nic zdecydować.. W poniedziałek będę wszystko wiedział...:)

Edytowane przez NelsonPL
Opublikowano

Pisanie o tym samym 10 raz, naprawdę nic nie zmieni. Od razu mówiliśmy żeby poczekać do konkretnej diagnozy i oceny kosztów, a nie gdybania🙃

• Lubię to 2
Opublikowano

Witam. Szukam jakiegoś sensownego zestawu naprawczego mechatroniki do skrzyni 0B5 DL501. Chodzi mi tu o uszczelnienia i filterki siatkowe. Nie o zawory i wiązki. Macie może jakiś namiar na coś? I pytanie o sprzęgło. Jest sens porywać się na ASO? Czy macie jakieś źródło co do pewnego, oryginalnego Borga? 😁

Opublikowano (edytowane)
W dniu 13.02.2025 o 18:18, Dev napisał(a):

Zdejmiesz beret to będziesz widział co się stało, wg mnie to "polegniesz" minimum dyche 

Grubo się mylisz :) ULTRA zostaje... Remont rozpoczęty. :)

Edytowane przez NelsonPL
Opublikowano (edytowane)

Opis uszkodzeń::cygaro:

Kolektor do wymiany. Uwalony zapieczony zawór,, nawet kawałczek go odłamało.

Zlecony  remont silnika wraz z wymianą rozrządu. 

Dają na to 2 lata gwarancji.

Autko będzie gotowe w pierwszej połowie marca.:dance2:

Pacjent do uratowania :drunk::audi:

Edytowane przez NelsonPL
Opublikowano
51 minut temu, NelsonPL napisał(a):

Grubo się mylisz :)

To pochwal się ile remont silnika z wymianą rozrządu. Czy to tajemnica i jak nam nie powiesz, to dostaniesz rok gwarancji więcej? 

Opublikowano (edytowane)

Do 15.000  :cygaro: + kilka kosmetycznych małych rzeczy dodatkowo. Sam kolektor to koszt 3500 Tłoki sprawdzone i wyglądają ładnie...

Edytowane przez NelsonPL
Opublikowano
36 minut temu, NelsonPL napisał(a):

Do 15.000 

To czemu piszesz, że się grubo myli? Przecież Dev napisał,że lekką ręką pęknie dycha.

Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, NelsonPL napisał(a):

Do 15.000  :cygaro: + kilka kosmetycznych małych rzeczy dodatkowo. Sam kolektor to koszt 3500 Tłoki sprawdzone i wyglądają ładnie...

Tyle ładować pieniędzy w gruza? Zastanów się dobrze, bo koszt remontu przewyższy wartość sprawnego auta.

Edytowane przez pelonek1
Opublikowano (edytowane)

Lepiej zobacz na rocznik swojego auta.:)

Mam porobione zawieszenie, klocki ceramiczne i wiele doposażeń za prawie 7-8 tys zł

Sprzedaż nie bardzo się opłaca. Tym bardziej, że pod spodem wygląda bardzo dobrze.

Kupując nowy na starcie musiałbym już włożyć kilka tysięcy (zawieszenie, hamulce itp) drugie tyle w doposażenie by mieć to co mam obecnie. Więc grubo ponad 10 tys zł na starcie. Dlatego po przemyśleniu stwierdziłem, że warto zrobić remont. 

Tym bardziej , że uwielbiam ten samochód.:cygaro:

Edytowane przez NelsonPL
  • Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, NelsonPL napisał(a):

hamulce ceramiczne

Pokaż te hamulce ceramiczne 🙃 

Opublikowano

Miałem na myśli klocki ceramiczne..:)

Opublikowano

:polew::polew::polew:

monitor oplułem.... :facepalm: