Tas2die4 Opublikowano 25 Marca 2008 Opublikowano 25 Marca 2008 Witam! Mam taki problem w swojej B6 sedan. Strasznie cos skrzypi na wybojach w okolicach tylniego pasa bezpieczenstwa z prawej strony. Gdy auto stoi, mozna po nim skakac, bujac, wszystko i cisza, zaczyna sie tylko na wybojach. Probowalem juz WD40, psikalem we wszystkie szczeliny i pomagalo,ale na chwile i nie do konca, a ostatnio juz przestalo w ogole. Ktos mial podobny problem?? Czym mozna to jeszcze potraktowac?? Aha, i moze to durne pytanie,ale jak sie sklada tylnia kanape, widze przy zaglowkach te "raczki",ale nie wiem jak ruszyc oparcie, moze wtedy mialbym lepsze dojscie do skrzypiacego elementu. Pozdrawiam!
Flyer Opublikowano 25 Marca 2008 Opublikowano 25 Marca 2008 Kurde... mam dokladnei TO SAMO! Tylko, ze w avancie... Jesli znajdziesz jakies rozwiazanie problemu, to daj znac... Ja przed chwile myslalem o zmianie "zamka/zatrzasku" w oparciu, ale jeszcze nie wybralem sie do ASO (do avanta kosztuje jakies 100zl chyba). Jeszcze do dzis obstawialem mocowanie rolety bagaznika (na oparciu), ale skoro u Ciebie w sedanie jest to samo, to juz nie wiem... zostaje chyba tylko zamek.
KeN Opublikowano 26 Marca 2008 Opublikowano 26 Marca 2008 mnie też skrzypi, wlasnie w okolicach tego miejsca. dokladnie tak jak pisze Tas2die4. wyczaiłem jedno miejsce - troche banalne, ale moze to jest to, a mianowicie - prawy głośnik na półce nie jest super dokręcony i jak go od spodu poruszałem to ma luzy troche. dokrece go jakoś (bo na razie nie wiem jak sie zabrac za sciagniecie zaślepki od góry) i jak sie poprawi to dam znac. moze to nie jest to, ale warto sprawdzic
Tas2die4 Opublikowano 26 Marca 2008 Autor Opublikowano 26 Marca 2008 U mnie problem zniknal, powiedzialem na serwisie co i jak, koles niby posmarowal uszczelke przy drzwiach i cos tam jeszcze (nie mogl sie okreslic co) i skrzypienie jak na razie zniknelo calkowicie...
Młody Opublikowano 26 Marca 2008 Opublikowano 26 Marca 2008 A mi to nie skrzypiało koło drzwi(a tak myslałem że tam) tylko podłokietnik jak był rozłożony :> i dostał WD i po skrzypieniu
sosiek Opublikowano 22 Kwietnia 2008 Opublikowano 22 Kwietnia 2008 U mnie coś podobnego, tyle że nie skrzypi ale bardziej się "tłucze". Myślałem że to coś w bagażniku- sprawdzone, odpada. Drugie podejrzenie to amortyzator, bo dźwięki podobne do zużytego amortaztora. To też wyeliminowałem po tym jak sprawdziłem oparcie kanapy (jest rozkładane) szrpiąc za nie uzyskałem podobny efekt, który wydobywa się na nierównościach nawierzchni. Teraz tylko problem co z tym fantem zrobić? Może ktoś miał podobny przypadek i wie co się tam mogło poluzować? Ja podejrzewam ten "zamek" co trzyma oparcie. Jak będę miał chwilę porozbieram to ustrojstwo [br]Dopisany: 06 Kwiecień 2008, 22:17 _________________________________________________Panowie problem z głowy! U mnie pomogło przesmarowanie zwykłym smarem łożyskowym "bolca" na którym siedzi tylne oparcie. Wystarczy odkręcić torxem (chyba 20) obejmę na środku, która trzyma obie części oparcia (oczywiście przy złożonych oparciach). Następnie ściągamy, w kierunku środka interesującą nas stronę z owego bolca. U mnie widoczne na nim były ślady wyrobienia i dlatego piszczało/skrzeczało.Teraz idealna cisza!
maxii Opublikowano 4 Lutego 2009 Opublikowano 4 Lutego 2009 Panowie problem z głowy!U mnie pomogło przesmarowanie zwykłym smarem łożyskowym "bolca" na którym siedzi tylne oparcie. Wystarczy odkręcić torxem (chyba 20) obejmę na środku, która trzyma obie części oparcia (oczywiście przy złożonych oparciach). Następnie ściągamy, w kierunku środka interesującą nas stronę z owego bolca. U mnie widoczne na nim były ślady wyrobienia i dlatego piszczało/skrzeczało.Teraz idealna cisza! mam nadzieje, że u mnie też to pomoże. Co wjadę w jakieś nierówności na drodze to skrzypi jak w starym polonezie, zaczęło się to tej zimy wcześniej było cichutko jak makiem zasiał. Jedynie jest spokojnie jak wiozę z tyłu pasażera. Ma ktoś sposób co i jak jeszcze można wyciszyć w tylnych siedzeniach B6?
wustyle Opublikowano 4 Lutego 2009 Opublikowano 4 Lutego 2009 mi tez tak skrzypialo dopoki nie urwala mi sie prawa, tylnia sprezyna w amorku... ;( takze panowie, nie lekcewazyc problemu, bo moze sie zle skonczyc (no nie daj Boze oczywiscie)
maxii Opublikowano 4 Lutego 2009 Opublikowano 4 Lutego 2009 mi tez tak skrzypialodopoki nie urwala mi sie prawa, tylnia sprezyna w amorku... cry takze panowie, nie lekcewazyc problemu, bo moze sie zle skonczyc (no nie daj Boze oczywiscie) amorek to to na pewno nie jest, jestem na 100% pewien, kiedyś miałem złożone siedzenia w bagażniku i cichutko było w tyle.
wustyle Opublikowano 4 Lutego 2009 Opublikowano 4 Lutego 2009 w takim razie moze Ci skrzypiec mechanizm trzymajacy tylna kanape
Kubeł Opublikowano 5 Lutego 2009 Opublikowano 5 Lutego 2009 Ta są na 90% zamki od składanej kanapy. Taka ponoć ich uroda. Proponuję przesmarować porządnie silikonem technicznym. I robić to od czasu do czasu w ramach okresowej kosmetyki. U mnie przeszło jak ręką odjął.
Flyer Opublikowano 5 Lutego 2009 Opublikowano 5 Lutego 2009 Mam to samo caly czas... musze faktycznie w koncu przesmarować. Raz tam nawet wsadzilem kawalek szmaty w akcie desperacji [zeby byl mniejszy luz] i pomoglo na krotko dosc.
Pawlo 2004 Opublikowano 5 Lutego 2009 Opublikowano 5 Lutego 2009 A mi w zagłówku kierowcy coś lata (dzwięk jak dziecięca grzechotka ) pewnie pasażerowie tego nie słyszą ale ja tak bo to w końcu zaraz przy moim uchu Jak docisne zagłówek to jest ok a jak puszcze to zaraz ten cichy ale wkurzający dzwięk
bobek80081 Opublikowano 24 Lutego 2009 Opublikowano 24 Lutego 2009 Witam. Miałem te sam problem. Trzeba przesmarować dolny zawias trzymajacy oparcie dwie śrubki 13mm wyjąc bolec przesmarować i gotowe.Troche mało miejsca ale jaka ulga :gwizdanie:
witia Opublikowano 24 Lutego 2009 Opublikowano 24 Lutego 2009 u mnie skrzypialo a raczej skrzeczala ta listwa co idzie pod szyba tylna boczna w avanciku w okolicy gdzie wychodzi pas bezpieczenstwa okazalo sie ze jest tam taki zatrzask ktory ta listwe trzyma i ona myskoczyla z niego troche gimnastyki i wskoczylo na miejsce( a tez psikalem ,wkladalem kawalki gumy i nic)tak wiec sprawdzic dobrze co jest na rzeczy a tak wogole to a4 to lipa, tyle drobiazgow co w niej wychodzi to szkoda gadac poprzenia vectra b starsza a nie miala tyle drobiazgow do posmarowania dokrecenia regulacji itp i dodam ze material na siedzeniach to w.g..... na ktorym zostawia plamy nawet czysta woda. ale osiagow i przyspieszonka oraz spalania nie mozna jej odmowic
Flyer Opublikowano 3 Marca 2009 Opublikowano 3 Marca 2009 Ta są na 90% zamki od składanej kanapy. Taka ponoć ich uroda. Proponuję przesmarować porządnie silikonem technicznym. I robić to od czasu do czasu w ramach okresowej kosmetyki. U mnie przeszło jak ręką odjął. Czy ten silikon kosmetyczny jest lepszy od dobrego gestego smaru? Przesmarowalem i prawie zadnej roznicy nie ma...
Kubeł Opublikowano 3 Marca 2009 Opublikowano 3 Marca 2009 Nie kosmetyczny, tylko techniczny! Taka lekka różnica . Oczywiście, że można też użyć smaru. A może nie posmarowałeś tam gdzie trzeba?
Flyer Opublikowano 3 Marca 2009 Opublikowano 3 Marca 2009 Smarowałem mocowania + troche do wnętrza "zamka", ktory jest w oparciu.
alvarokr Opublikowano 3 Marca 2009 Opublikowano 3 Marca 2009 W moim awancie też z tyłu skrzypiało na nierównościach.. Rozłożyłem siedzenia z tyłu..bolce owinąłem czarną taśmą materiałową samoprzylepną a w zamki psiknąłem wd40 i skrzypienie ustało Dodatkowo odzywała się też roleta gdyż wyrobiły się gniazda na zaczepy..na wybojach potrafiła się sama składać.. owinąłem te zaczepy też tą tasiemką i problem ustał
Mariooo Opublikowano 4 Lutego 2010 Opublikowano 4 Lutego 2010 Przesmarowałem zamki w tylnych oparciach , nareszcie skrzypienie ustąpiło, męczyłem się z tym chyba z pół roku.
Rekomendowane odpowiedzi