Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Upgrade hamulców w Audi A4 B6/B7

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 12,9 tys.
  • Wyświetleń 1,5 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Tak.

Opublikowano

No i wszystko jasne dzięki za odp

Opublikowano

Witam, czy jarzma i zaciski z każdej A6 C6 3.0 TDI są pod tarcze 347mm? Czy same jarzma pasuja do zacisków z a4 b7 3.0tdi?

Opublikowano

Witam, czy jarzma i zaciski z każdej A6 C6 3.0 TDI są pod tarcze 347mm? Czy same jarzma pasuja do zacisków z a4 b7 3.0tdi?

Nie w każdej. Zdarzają się i 320mm. JArzma teoretycznie pasują ale ponoć może haczyć się klocek w zestawieniu zacisk 320mm +jarzmo 345/7mm

Opublikowano

Panowie szybkie pytanie mam, teraz u siebie z tylu mam 255 a czeka mnie wymiana hamulców i chciałbym wrzucić 288. Co muszę dokładnie zmienić a co może ewentualnie zostać?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Linka może zostać :)

Opublikowano

Linka może zostać :)

Uff :decayed: to najdroższa rzecz odpada :grin:

A tak poważnie to jeśli trzeba wszystko wywalić to ile mniej więcej kasy muszę wyłożyć na wszystko? Zaciski, jarzma, osłony, tarcze, klocki, coś jeszcze pominąłem?

Opublikowano

Musisz zmienić jarzma z zaciskami no i tarcze i klocki. Do tego żeby było tip top osłony tarcz :wink: Zaciski i jarzma to na allegro około 400zł, osłony ciężko trafić(200zł aso kpl) a tacze i klocki nówki około 300zł :hi:

Opublikowano

Musisz zmienić jarzma z zaciskami no i tarcze i klocki. Do tego żeby było tip top osłony tarcz :wink: Zaciski i jarzma to na allegro około 400zł, osłony ciężko trafić(200zł aso kpl) a tacze i klocki nówki około 300zł :hi:

:good:

Jak będę kompletował to się odezwę w sprawie klocków i tarcz :wink: chyba ze nie zdążę to będę dawał pod 255

Opublikowano

:good:

Jak będę kompletował to się odezwę w sprawie klocków i tarcz :wink: chyba ze nie zdążę to będę dawał pod 255

Wpadło mi właśnie w ręce 300mm w super stanie(jarzma nówki) :naughty:

Opublikowano

Kurde to do przodu by juz pasowało 345 pakować :decayed:

Daj cenę za wszystko na PW

Opublikowano

Panowie pytanie o pompę hamulcową

standardowo siedziało 312/255

obecnie jest 320/255

czy wymieniając na 345/300 trzeba pompę wymieniać?

a czy wymiana na te ogromne 345/300 ma wogóle sens >?

nie lepiej wpakować 320/280 ?

a4 b7 1.8t q 2006r

Edytowane przez miecio7934

Opublikowano
  • Autor

Kurde to do przodu by juz pasowało 345 pakować :decayed:

Daj cenę za wszystko na PW

320 z 300 na tyle chyba lepiej współgra niż 345/300 bierz, nie będziesz żałować :wink:
Opublikowano

Panowie pytanie o pompę hamulcową

standardowo siedziało 312/255

obecnie jest 320/255

czy wymieniając na 345/300 trzeba pompę wymieniać?

nie lepiej wpakować 320/280 ?

a4 b7 1.8t q 2006r

Nie ma takiej potrzeby ale jeśli chcesz to wymieniaj, a do kompletu sterownik ABS/ESP co by dało się wkodować informację, że heble pochodzą z modelu S4 :)

Opublikowano

Użytkuje 320/288 dopiero 1 bak paliwa i jeszcze sa na dotarciu, nie mam też praktyki w 345/300.

Jakos tak na logike ciezki mi sobie wyobrazic, ze 345/288 beda hamowac gorzej od 320/300.

Przeciez po pierwsze mniejsza sila idzie na tyl, a dwa wentylowany tył daje tylko "ciut" większa siłe ale przede wszystki wieksza pojemnosc cieplna czyli pozwala zachomować kilka razy wiecej niż niewentylowane 288mm. Co z tego, że tył 300mm się nie zagrzeje skoro przod 320mm jest sporo mniejszy 345 i przod zagrzeje sie szybciej...

Opublikowano

Panowie 350mm z q7 zmieści się w 18'' ??

Opublikowano

W tym wątku wypowiadało się już nie raz parę mądrych głów i z ich doświadczenia można wyciągnąć wniosek, że największa różnica w hamowaniu jest pomiędzy 312/255 a 320/288.

Polecana jest też kombinacja pośrednia, tj. przód 320/30mm i tył od S4 czyli 300/22mm (tarcza wentylowana).

Osobiście przesiadłem się z serii 312/255 na 345/300 i jak najbardziej polecam :hi:

Edytowane przez BeyerBrown

Opublikowano

a dwa wentylowany tył daje tylko "ciut" większa siłe ale przede wszystki wieksza pojemnosc cieplna czyli pozwala zachomować kilka razy wiecej niż niewentylowane 288mm

Jest jeszcze różnica w średnicach tłoczków 41mm i 43mm, a to robi już sporą różnicę. Gdy zgłębiałem temat jakiś czas temu, według mądrych wzorów tył 300mm na tłoczku 43mm jest około 15% mocniejszy od tyłu 288mm na tłoczku 41mm. Przód 345mm jest około 9% mocniejszy od przodu 320mm (tłoczki takie same).

Edytowane przez staniek

Opublikowano

te procenty sa troche wieksze jak piszesz