Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Upgrade hamulców w Audi A4 B6/B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, patis33 napisał:

nie o et nie pytałem niestety -  - czy dystanse załatwią sprawę ? bo nowe felgi nie uśmiecha mi się zmieniać 

Dystans załatwi sprawę ;) mysle, że w Twoim wypadku 5mm będzie nadto, ale warto rozważyć czy nie wziąć już większego tak żeby koło fajnie było wypchnięte. W razie czego jestem Ci w stanie obliczyć jak szeroki dystans potrzebujesz, żeby felga była na równo z błotnikiem

• Odpowiedzi 12,9 tys.
  • Wyświetleń 1,5 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Alternatywą pozostaje sfrezowanie zacisku,

Opublikowano

george :) chce pożyć jeszcze - nie róbmy janusza ;) 

jutro zamawiam dystanse i załatwiam temat 

Opublikowano
2 godziny temu, patis33 napisał:

nie o et nie pytałem niestety -  - czy dystanse załatwią sprawę ? bo nowe felgi nie uśmiecha mi się zmieniać 

Wystarczy zmienić zewnętrzną część  zacisku i będzie ok, dystans nie będzie potrzebny.

Opublikowano
44 minuty temu, patis33 napisał:

Tutaj będziesz mieć jeszcze lepszego Janusza, 1000razy wolę mieć sfrezowany zacisk niż dystans 5mm który niczego nie zmieni, zacisk za mocno odstaje.  

Opublikowano
2 godziny temu, patis33 napisał:

george :) chce pożyć jeszcze - nie róbmy janusza ;) 

Jak ubierzesz kilka mm z zacisku to nie zmieni Ci nic w funkcjonowaniu hamulca, ale każdy robi jak uważa. :)

Opublikowano

Panowie czy felgi jak na foto (bodaj parabole, audi a8) wejdą mi na heble 345/330 w A4 B5 q? Rozmiar felg to r17 8j et48. Jeśli podejdą będą jeździły z dystansami.

audi-a8-d2-felgi-parabole-5x112-17-polerka.jpg

Edytowane przez Randor

Opublikowano

@Dev czy taki zestaw podejdzie p&p pod pół ośki do B5 1.8T Q APU ?

Mam tez 320 z B7, ale żeby je wsadzić muszę kupić zwrotnice i półosie, a tu jak na tacy wszystko. 

Odpowiedz jak przeczytasz, pilna sprawa :eusathink:

Opublikowano

Witam.

Mam pytania do dobrze zorientowanych w temacie.

Posiada A4B6 AVANT z motorem 1.6 i z najbardziej podstawowym zestawem hamulców czyli 1LZ (280mm) + 1KD (245). Auto stoi na 15" kołach z aluminiowymi felgami.

Jak można się spodziewać hamulce działają co najwyżej tak sobie. Wymieniłem już tarcze, klocki, płyn i ogólnie zregenerowane elementy ale poprawy nie uzyskałem.

Chciałbym zastosować najpierw większe tarcze przednie np. 312mm - wydaje mi się że większe w tym aucie nie mają sensu.

I tu pytania:

1. Czy zmiana 280 na 312 wymaga jeszcze czegoś oprócz jarzm, zacisków, tarcz i klocków?

2. Czy taki zestaw pod 312 zmieścii się wewnątrz aluminiowej felgi 15"?

Z góry dziękuję za pomoc.

PozdrawiaMM.

Opublikowano
18 minut temu, maciej_m napisał:

Witam.

Mam pytania do dobrze zorientowanych w temacie.

Posiada A4B6 AVANT z motorem 1.6 i z najbardziej podstawowym zestawem hamulców czyli 1LZ (280mm) + 1KD (245). Auto stoi na 15" kołach z aluminiowymi felgami.

Jak można się spodziewać hamulce działają co najwyżej tak sobie. Wymieniłem już tarcze, klocki, płyn i ogólnie zregenerowane elementy ale poprawy nie uzyskałem.

Chciałbym zastosować najpierw większe tarcze przednie np. 312mm - wydaje mi się że większe w tym aucie nie mają sensu.

I tu pytania:

1. Czy zmiana 280 na 312 wymaga jeszcze czegoś oprócz jarzm, zacisków, tarcz i klocków?

2. Czy taki zestaw pod 312 zmieścii się wewnątrz aluminiowej felgi 15"?

Z góry dziękuję za pomoc.

PozdrawiaMM.

Jak masz 15tki to zapomnij o 312mm

Opublikowano

Nie ma szans zeby 312 zmiescil sie na felge 15 cali. 16 musi byc

Opublikowano

Ok. Dzięki za szybką odpowiedź.

A jak wygląda sprawa z pytaniem nr 1. Czy jakieś dodatkowe zmiany będą konieczne?

Zakładam że zmienię felgi na 16". Choć niechętnie ? ;)

Opublikowano

Musisz mieć zaciski z przewodami sztywnymi i elastycznymi.

I od razu żebyś wiedział,  312 wchodzi pod stal z Max ET48 ale nie pod każde Alu, no chyba że ori.

Edytowane przez Dev

Opublikowano

Ok. Czyli dochodzi kwestia wymiany przewodów elastycznych. I trzeba zwrócić uwagę na kompletność zacisków przy zakupie (przewody sztywne).

Dev masz świetne rozeznanie więc pewnie potwierdzisz, że zmiana 280 na 288 nie przyniesie oczekiwanej zmiany. Moje B6 z racji motoru nie jest demonem szybkości i wcale nie ma nim być - ale dbam jak o S4 ;). Auto ma być przyzwoitym dupowozem do wożenia małżonki do codziennej tyry na dystans 50km i w tej roli spisuje się świetnie. Ale mam również A4B5 (tym autkiem podróżuje ja), też na podstawowym zestawie i z 1.6 pod maską, to auto hamuje rewelacyjnie - przynajmniej w porównaniu z B6.

Podsumowując auto nie jest do wyścigów i generowania emocji. Nie oczekuje rewolucji ale poprawy na skalę B5.

Edytowane przez maciej_m

Opublikowano

Dawaj 320mm, to co poniżej jest bez sensu

Opublikowano

Pytanie do Dev, jest jakiś patent aby zagrało. Zacisk a8 D3 dwutloczek w b7 felga 19 et 35 8,5"

Opublikowano
7 godzin temu, andrzej104513 napisał:

Pytanie do Dev, jest jakiś patent aby zagrało. Zacisk a8 D3 dwutloczek w b7 felga 19 et 35 8,5"

Nie bardzo rozumiem

Opublikowano

Czy podejdzie mi zacisk z a8 D3 do b7 felga 19 8.5" et35. Ponoć trzeba dystans 13mm. Czy to prawda? Jak wsadze dystans to raczej  felga wyjedzie sporo za nadkole. 

Opublikowano

Witaj,

Kolega od B7 3.O TDI Suzuka grey z forum ćwiczył temat 2 tłoka z A8 D3.

Niestety nie pamiętam jego nick'a.

Zdaje się, że dystanse miał pod ten setup zrobione.

Nie wiem czy też jak w przypadku A6 C6 przewody nie powinny być odpowiednio dłuższe.

DEV pewnie ma to obcykane...

Pozdrawiam

Opublikowano
24 minuty temu, black4 napisał:

DEV pewnie ma to obcykane...

Ma :decayed: