Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wałek rozrządu i dziwne dudnienie w obudowie filtra powietrza A4 B6 1.9TDI PD

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, nadybek napisał:

Jakbyś zobaczył czym taryfiarze potrafią na warsztat przyjechać... Oni nie słyszą dudnienia a przyjeżdżają passerati na lawecie jak wałek jest już okrągły i auto nie chce jechać.

:decayed:  Potwierdzam

Opublikowano
3 godziny temu, Rabbi napisał:

:decayed:  Potwierdzam

Pytanie 

, Gdzie się podziały opiłki z tak zużytego wałka? bo mnie to pytanie nurtuje

Opublikowano

Na dnie miski i w filtrze ale najpierw obniżyły troche sprawnosc pompy oleju :tongue4:

Opublikowano

Wymień wałek konce krzywek zjechane (nie maja faz)  ja też tak miałem . Opiłkałkami sie nieprzejmuj to normalna sprawa w silnikach spalinowych ten wałek nie sypie kilogramów na godznie opilków. 

Opublikowano
W dniu 10.07.2021 o 21:43, marcy007 napisał:

Wymień wałek konce krzywek zjechane (nie maja faz)  ja też tak miałem . Opiłkałkami sie nieprzejmuj to normalna sprawa w silnikach spalinowych ten wałek nie sypie kilogramów na godznie opilków. 

jakie wrazenia po wymianie wałka? miales jakies niepokojace obajwy przed wymiana ?

• 5 tygodni później...
Opublikowano
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Potrzebuje kogoś kto ma a4 b7 2.0 BPW. Chodzi o to, że miałem 2 miesiące temu wymieniany wałek na Kolbenschmidt do tego nowe szklanki. Wydaje mi się, że było ok ale teraz słychać ponownie dudnienie z puszki filtra powietrza. jak założę filter to jest praktycznie cicho ale dalej buczy. Jak ściągnę całkiem to słychać dudnienie. Chodzi o spotkanie by porównać silnik czy mam się czymś martwić czy nie. 

Opublikowano
20 godzin temu, athlon2000 napisał:

Potrzebuje kogoś kto ma a4 b7 2.0 BPW. Chodzi o to, że miałem 2 miesiące temu wymieniany wałek na Kolbenschmidt do tego nowe szklanki. Wydaje mi się, że było ok ale teraz słychać ponownie dudnienie z puszki filtra powietrza. jak założę filter to jest praktycznie cicho ale dalej buczy. Jak ściągnę całkiem to słychać dudnienie. Chodzi o spotkanie by porównać silnik czy mam się czymś martwić czy nie. 

Broki sprawdzałeś czy nie wypadły ?

Opublikowano

Panowie wymieniac te sruby :

- Śruby mocowania popychaczy pompo wtrysków 038 103 714A  sztuk 8
http://images65.fotosik.pl/885/fe20fe2ed7e808bbm.jpg
- śruba wałka pośredniego 038 103 714  sztuk 10

jesli tak to na ori czy jakie zamiennik?

Opublikowano

Najlepiej ori dać z tego co czytałem i sam też takie dawałem.

Opublikowano
15 minut temu, Pieterb napisał:

Najlepiej ori dać z tego co czytałem i sam też takie dawałem.

jesli moge zapytac, gdzie kupowales? 

i jaka byla ich cena?

Opublikowano

Do pd to razem uszczelniaczami zamawiałem na allegro - kolędzy tu link mi podesłali a do dźwigienek to w sklepie motoryzacyjnym już na miejscu u siebie mi ściągali.

Czena coś ok 10 zł jak dobrze pamiętam.

O to to chyba

ALLEGRO.PL

Edytowane przez Pieterb

Opublikowano
10 godzin temu, kubabkb napisał:

Panowie wymieniac te sruby :

- Śruby mocowania popychaczy pompo wtrysków 038 103 714A  sztuk 8
http://images65.fotosik.pl/885/fe20fe2ed7e808bbm.jpg
- śruba wałka pośredniego 038 103 714  sztuk 10

jesli tak to na ori czy jakie zamiennik?

Jak nie są porozciągane plastycznie to spokojnie możesz zostawić stare .

Opublikowano

Najbardziej te od pompek się rozciągają bo je się dość mocno dowala, te od popychaczy tak nie koniecznie. U mnie po ok 1mm były dłuższe.

Edytowane przez Pieterb

Opublikowano

zastanawiam sie jeszcze, co zrobic z glowica.

czy ja regenerowac, czy kupic jakas uzywkew dobrym stanie

mam dosc spore ranty w gniazdach i nie wiem czy warto inwestowac w nowy walek bez wczesniejszego zrobienia glowicy.

co byscie zrobili na moim miejscu?

Opublikowano

Jak już to nową lub regenerować znaczy z tulejować gniazda. Używkę w dobrym stanie podejrzewam że będzie bardzo ciężko znaleźć i nie wiem czy ma to sens.

U mnie wałek nie wyglądał jakoś strasznie zjechany. Co prawda nie mierzylem go bo dopiero teraz znalazłem jakie powinien mieć wymiary. I może któregoś dnia zrzucę pokrywę i pomierzę. Gniazda też na razie tak tylko troszkę, więc.....

PS i w sumie to sam mam podobny dylemat. Bo już zaczyna się dudnienie odzywać pomału, na razie delikatnie.

Edytowane przez Pieterb

Opublikowano
8 minut temu, kubabkb napisał:

zastanawiam sie jeszcze, co zrobic z glowica.

czy ja regenerowac, czy kupic jakas uzywkew dobrym stanie

mam dosc spore ranty w gniazdach i nie wiem czy warto inwestowac w nowy walek bez wczesniejszego zrobienia glowicy.

co byscie zrobili na moim miejscu?

Ostre, wygniecione krawędzie w gniazdach pompek najlepiej zebrać odpowiednio zeszlifowanym trójkątnym pilnikiem ( zatykając wcześniej otwór przez który końcówka pompki wchodzi do cylindra).

Papier ścierny nie jest najlepszym rozwiązaniem, jeżeli pozostałości po nim ( korund jest twardy) nie zostaną z gniazda dokładnie usunięte a ich wymiar będzie mniejszy niż otworki sitek pompowtryskiwaczy to z dużym prawdopodobieństwem uszkodzą pompki....

Na twoim miejscu podjął bym próbę wymiany uszczelnień pompek, jest spora szansa że po wymianie uszczelniacze będą szczelne.

Możesz uratować w ten sposób sporą kasiurkę i wydać na szlachetniejsze cele niż poważna inwestycja w dwudziestoletnie żelastwo :P

Jak nie będą szczelne to dopiero szukać głowicy do zrobienia i po robocie szybka podmianka.

Przełożenie wałka, jedno czy dwa to niewielka różnica ...:decayed:

Opublikowano

jestem po wymianie uszczelnien na pompkach i wszytko jest ok

uszczelki byly wymieniane w marcu, gniazdami rowniez zajol sie mechanik.

pytalem tak na zapas czy wymieniac glowice, ale teraz juz jestem zdecydowany ze wymienie narazie sam walek ^_^

Opublikowano

:thumbup1:

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam kolegów.

I mnie dopadła choroba wytartego wałka,pytanie czy znacie jakieś wiarygodne źródło zakupu ori używki? Pełno tego po różnych portalach,ale w większości już na fotkach widać znaczne zużycie.