jaku8891 Opublikowano 14 Lipca 2015 Opublikowano 14 Lipca 2015 U mnie w ani jednych drzwiach nie było tych blaszek dystansowych, w drzwiach pasażera niemiec jakiś czas temu już wymieniał mechanizm na zamiennik, bo jest w miare świeży i w ładnym stanie. Kuuurde jaki to luxus kiedy po około 4-5 miesiącach nie działania szyby kierowcy mogę sobie normalnie legalnie otworzyc i zamknąc szybę z przycisku. Przez chwilę wyglądała jak cabrio Zrobiłem przy okazji małą foto poradę odnośnie demontowania szyb w tylnych drzwiach, więc jakby ktoś miał problem to prosz link http://a4-klub.pl/index.php?/topic/326624-demontaz-szyb-drzwi-tylnych-a4-b6-korbotronik-foto-relacja/ a powiedz mi kolego, Ty te śruby mocujące/zabezpieczające szybę do prowadnic poluzowałeś, kilka razy góra/dół i dokręciłeś z powrotem?? czy zostawiłeś delikatnie poluzowane?? bo ja jak poluzniłem to nie dokręcałem i jeden majster powiedział, że mogą mi się odkręcić całkiem lub jak dostaną wody to przymarzną i coś wtedy strzeli (jeśli chodzi o zimę)
KoJ@K Opublikowano 15 Lipca 2015 Opublikowano 15 Lipca 2015 Zalozylem szybe, chwycilem srubkami, "zjechalem recznie" gora dol i dokrecilem juz normalnie mocno. A to z tym przymarzaniem, to jakas taka troche dziwna bajka mi sie wydaje, choc nie wiem czy dawaly by mi spokoj te Twoje nie dokrecone sruby.
jaku8891 Opublikowano 15 Lipca 2015 Opublikowano 15 Lipca 2015 tzn one są odkręcone tak na 1/4 obrotu, nie są "luźne" w takim racie dokręce w wolnej chwili pozdrawiam
cosh Opublikowano 23 Lipca 2015 Opublikowano 23 Lipca 2015 Wczoraj zachrobotał mi mechanizm ze strony kierowcy. Zamknąłem szybę na kilkanaście razy, bo po podjechaniu trochę w górę zatrzymywała się i zjeżdżała w dół. Czy jest sens rozbebeszać drzwi, żeby tylko spojrzeć czy da się to naprawić, czy od razu mam się zaopatrzyć w nowy mechanizm i wymienić? Ktoś ma doświadczenia z naprawą, która byłaby skuteczna na dłuższą chwilę? Co tam się w ogóle najczęściej psuje?
KoJ@K Opublikowano 23 Lipca 2015 Opublikowano 23 Lipca 2015 (edytowane) Najczesciej "Mieli sie" linka w miejscu w ktorym jest nawinieta na "bebenek" - przy silniczku. Najpierw chyba lepiej zobaczyc co sie stalo, a dopiero pozniej jak juz cos to kupowac. Edytowane 23 Lipca 2015 przez KoJ@K
bobikos Opublikowano 24 Lipca 2015 Opublikowano 24 Lipca 2015 Spokojnie możesz kupić drugi mechanizm. Najlepiej używka z seata exeo
jaku8891 Opublikowano 24 Lipca 2015 Opublikowano 24 Lipca 2015 Postępując wg wskazówek kolegi Koj@k udało mi się naprawić i działa poprawnie. Natomiast problem jest teraz inny, mianowicie szyba nie dotyka do tej zewnętrznej uszczelki, jest szpara i leci tam woda. jak to wyregulowac, dociagnac zeby bylo dobrze?? podpowiem ze mialem te smieszne podkladki, a teraz ich nie mam zalozonych. Pomóżcie
Homiczek Opublikowano 27 Lipca 2015 Opublikowano 27 Lipca 2015 Postępując wg wskazówek kolegi Koj@k udało mi się naprawić i działa poprawnie. działa jeszcze ?!? a nie dochodzi bo pewnie nierównomiernie nawinąłeś linke na bębenek - a to jest bardzo wq... zajęcie
_quattro_ Opublikowano 27 Lipca 2015 Opublikowano 27 Lipca 2015 Najlepiej używka z seata exeo Używki czesto chodzą na allegro po 100zł i nie wiadomo jak długo pożyją. Nowy zamiennik kupowałem po 75zł
jaku8891 Opublikowano 27 Lipca 2015 Opublikowano 27 Lipca 2015 koledzy nie chodzi mi o szybę w pionie, bo zamyka sie do konca ladnie, nie nawijalem linki tylko caly ori mechanizm zalozylem. Chodzi mi o ramke szyby, od zewnątrz jest taka gumowa "wycieraczka" która zbiera wode z szyby gdy jest mokra i sie ją chowa. Tam mam szpare. Wiecie o co mi chodzi?
feniks Opublikowano 28 Lipca 2015 Opublikowano 28 Lipca 2015 jaku8891 miałeś podkładki, nie zalozyles i się dziwisz, że masz szpare. Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka
Homiczek Opublikowano 28 Lipca 2015 Opublikowano 28 Lipca 2015 a może chodzi o śruby którymi przykręca się szybę do mechanizmu linek ? Mi to zawsze ładnie wchodziło na środku i to przykręcałem śrubą z podkładką. jeżeli tam jest przesunięte to może właśnie dlatego przesunęło szybę w bok
jaku8891 Opublikowano 29 Lipca 2015 Opublikowano 29 Lipca 2015 założyłem te podładki, jest lepiej, ale nie tak jak bylo przed demontażem ;/ teraz czeka mnie regulacja drzwi w pionie bo jak sie okazalo troszke są opuszczone. Da się to zrobić bez demontażu błotnika? ciężko dojść do tych srub na słupku przednim
cosh Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Najczesciej "Mieli sie" linka w miejscu w ktorym jest nawinieta na "bebenek" - przy silniczku. Najpierw chyba lepiej zobaczyc co sie stalo, a dopiero pozniej jak juz cos to kupowac. Jednak zakupiłem używkę, udało się za 60 + koszty wysyłki. Po demontażu ramki, moim oczom ukazał się uszkodzony mechanizm: Usterka nie jest poważna, bo w porę przestałem używać mechanizmu. Nie wiem czy jest sens naprawiać. Zamontowałem używkę i jak na razie wszystko działa cacy. Zajęło mi to ok 3h. Na szczęście miałem zapasowe spinki do tapicerki, bo połamałem 4 z 6 dużych i 1 z 2 małych. Tak jak napisał jakiś kolega przede mną, proponuję oznaczyć taśmą położenie ramki drzwi względem dachu i słupka, żeby przy montażu nie przykręcić ramki zbyt nisko, bo będzie szpara przy uszczelce górnej. Zachęcam, aby wykonać to samemu, fotorelacja + filmiki idealnie prowadzą krok po kroku. Radość i duma z dobrze wykonanej roboty - bezcenna
kaman Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Panowie potrzebuje sprawdzonego mechanizmu od strony kierowcy. Od dwóch miesięcy nie działa mi opuszczanie i podnoszenie szyb, dzisiaj miałem chwilę czasu więc zacząłem wszystko rozkręcać. Pod koniec stwierdziłem, że to nie ma sensu bo i tak starego mechanizmu nie uratuję. Silniczek działa, jedynie mechanizm padł więc potrzebuje sprawdzonego towaru żeby nie wpakować się na minę. Ktoś kogoś doradzi? Ewentualnie poratuje sprawdzonym mechanizmem z Allegro? Druga sprawa. Gdy odkręciłem tą śrubkę: To wypadło coś takiego: Co to jest i czy musi to być? Na razie skręciłem wszystko bez tych a'la podkładek, ale tak zastanawiam czy to też jest potrzebne
jacek70 Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Obędzie się bez tego. To przypuszczenie wzorniki służące do ustawienia ramki. Bez nich też idzie to ustawić.
kaman Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Opublikowano 10 Sierpnia 2015 OK, dzięki za odpowiedź To jeszcze tylko muszę znaleźć mechanizm.. Szukać ori używki, brać z inter-car nową czy zamiennik? Ktoś coś doradzi? Jeżeli zamiennik to proszę o info od kogo najlepiej brać (może być na PW) bo nie chce kupić towaru od pierwszej lepszej osoby i za dwa tygodnie znowu wymieniać mechanizm
Homiczek Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Opublikowano 11 Sierpnia 2015 tylko ORI używka ew ori aso za 450+ ;p gdzieś w temacie opisywałem jak rozpoznać ori używke, bo musi być full ori!
Rekomendowane odpowiedzi