Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AHU] Czyszczenie odpływów wód podszybia - fotostory

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

adasko19855 najwyżej nie odpalisz auta :polew: możesz smiało odłączyć aku nic sie nie stanie :good:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

a ja te dwie "membrany" calkowicie usunąłem i mam pewność ze sie nie zatka;]

a ten wężyk to od akumulatora ;p

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

u mnie wyglądało to tak po pół roku od ostatniego czyszczenie

90b6f9685eb55443m.jpg

rozwiązałem to wstawiając plastikową tulejkę w miejsce zwężenia gumowej przelotki w odpływie

31ba6064366dc09em.jpg

339c1cee37f9e7b6m.jpg

Opublikowano

Ja to rowiazałem w inny sposób.Przawdę mówiąc nie wiedziałem o tych miejscach odprowadzenia wody.

Wcisnąłem trochę tą uszczelkę przy przewodach chyba nagrzewnicy i woda spobodnie spływa na dół.(zielona strzałka)

n8wg6a.jpg

Opublikowano

Dzięki za foto i instrukcje trebor6 :good:

Jak tylko znajdę chwilę to przeczyszczę te odpływy, zwłaszcza że jesień juz powoli nadchodzi.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja takze dziekuje za opis :good:, ja jeszcze przeczyscilem droge wody z podszybia od strony kierowcy (tam gdzie wychodzi linka od otwierania maski), bo woda tam stala jak polalem.

Opublikowano

Ooo... Dobry temat! Kilka dni temu patrzyłem w tą przegrodę gdzie jest aku i zauważyłem, że odpada/łuszczy się farba na dole - czyli musi tam stać woda po deszczu czy myciu. :/ Jutro udrożnię odpływy. :notworthy:

Opublikowano

opis dobry i przydatny zawsze po wyjeździe z myjni miałem basen pod akumulatorem, dzięki :hi:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ja takze dziekuje za opis :good:, ja jeszcze przeczyscilem droge wody z podszybia od strony kierowcy (tam gdzie wychodzi linka od otwierania maski), bo woda tam stala jak polalem.

Kolego a gdzie tam masz odplyw? Szukalem dzis i nie znalazlem, wody jest na tyle duzo że nie wyjme tej plastikowej obudowy od ECU bo mi zaleje wnętrze a elektronika mi już świruje i chyba od wilgoci.......Idzie to jakos namacac albo powiedz mi jak to robiles bo mam z tym duzy problem......

Opublikowano

davidoff82 pod tą obudową ECU masz taki kanał (bliżej silnika) który prowadzi wodę w stronę tych słynnych odpływów pod aku, ja nie pomyslalem i zdjalem cala obudowe zeby to przeczyscic a wystarczy tam drut wsadzic przepchnac i przeplukać. Drugi odplyw jest blizej szyby jak sie ECU kończy. Przydało by się jeszcze uszczelke pod ECU czyms przesmarowac bo moze juz byc nieszczelne łączenie. :cool1:

Ts2dnVNi.jpg

1- tą dziure trzeba przepchać :naughty:

2-tam przydałoby sie przepłukać bo też się syf zbiera

Opublikowano

OK!

Wielkie dzieki szkoda ze sie juz sciamnilo. Jutro to zrobie,jeszcze raz dzieki!

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

witam ,jeżeli wszystkie odprowadzenia są sprawdzone i drożne ,to na 97% masz nieszczelną szybę a dokładniej na prawym słupku . najpewniej w samym górnym rogu. trza zdjąc listwę maskującą z zewnątrz napakowac ODPOWIEDNIEGO uszczelniacza lub kleju, miałem dokładnie to samo i pomogło

Opublikowano

Witam, dobry i prosty artykuł.

Polecam wszystkim przeczyścić jesienią spusty wody i pisaku .

Miałem ostatni taki problem i były zatkane odpływy, a myślałem że jest ok . Jak odkręciłem akumulator i wyciągnąłem ( wcześniej jak ktoś ma alarm i może kluczykiem dołączonym wyłączyć to niech to zrobi bo będzie syrena wyć:) )jego na zewnątrz to ukazał mi się przerażenie :shocked::slina:, tyle wody że mogłem rybki hodować .Po przetkaniu otworów w wysuszeniu wszystkiego już jest OK .

Dodam że zachęciło mnie to sprzątanie bo po myciu na prawej wycieraczce i pod nią było mokro .

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

kolejny artykuł bardzo się przydał :) dzięki za pomoc ;] kolejna ręczna robótka wykonana :good:

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

co do czyszczenia samych zapchanych odpływów brudem, to polecam wyciągnąć czarną gumkę (ta okrągła, wychodzi łatwo wystarczy podważyć paznokciem wraz z brudem bez grzebania śrubokrętem), wtedy wszystko wyjmiemy, bez zbędnego spadania brudu niżej.

Tej drugiej gumki bliżej serwo w ogóle nie mam :D

u mnie to wyglądało tak :) na pewno przy obfitych opadach woda się tylko tam sączyła, ale dziwi mnie aż tak mokra podłoga pod dywanikiem pasażera, skoro drugiej gumki nie było, więc woda tamtędy spływała swobodnie, a może to nie wylepczy w pełni mojego problemu, zobaczymy okaże się...

55b1813181524f4d887fca5eb57b7aa5.jpg

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

już wiem co będę robił w sobotnie popołudnie :naughty:

świetny opis :good:

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam przeglądając nasze forum często napotykam na wątki dotyczące zalewania po opadach waszych :a4fan: a to dywan od strony kierowcy ,a to dywan od strony pasażera, to że szyby parują itp . Oczywiście mnie również ten problem nie ominął .

Często pytacie gdzie są odpływy jak je wyczyścić. Postaram się przybliżyć temat.

75505920.jpg

-odkręcamy śrubę ( oznaczoną strzałką czerwoną klucz nasadowy 10 )

-odkręcamy pół obrotu w lewo zatrzaski ( oznaczone zółtą strzałką )

Teraz można wyciągnąć plastik podszybia.

43307579.jpg

Widzimy filtr kabinowy

-zdejmujemy rynienkę odprowadzającą o którą często pytacie ( oznaczoną strzałką zółtą ) ,

wysuwamy ją do siebie gdyż posiada zaczepy (oznaczone strzałkami kolorem zielonym ) 71003991.jpg

-wyciągamy filtr kabinowy (zakładamy nowy groszowe sprawy ok 15 zł)

- następnie wykręciłem akumulator śruby ( oznaczone strzałkami czerwonymi klucz 10 ) oraz śrubę ( oznaczoną niebieską strzałką klucz 13 )

-następnie powyciągałem wszystkie skarby (liście itp.)z wiatraka ( strzałka czerwona )

99556947.jpg

-przemyłem wszystko płynem z alkoholem :good:

74463816.jpg

-odkręcamy podstawę akumulatora śruby (oznaczone strzałkami czerwonymi klucz 13 )

60628963.jpg

51055968.jpg

Widzimy pierwszy z 2 odpływów oznaczony ( czerwoną ) strzałką ja akurat wywaliłem tą gumę która jest pewnie u was.

73109661.jpg

A teraz drugi odpływ (czerwona strzałka ) jest za pompą wspomagania (zółta strzałka ) czyścimy.

87780422.jpg

Ja postanowiłem wyczyścić również drugą stronę koło STEROWNIKA a właściwie za nim ,co się okazało niedaremnie.

-odkręcamy ramiona wycieraczek (zółte strzałki klucz 14)

Nie wyciągałem ECU ,użyłem kleju sylikonowego do klejarki do przepychania skarbów a było ich tam z kilogram , trzy porządne kupki.

83244437.jpg

Myślę że troszkę pomogłem . Jest to mój pierwszy temat jeśli macie jakieś uwagi piszcie . Pozdrawiam

Opublikowano

Po zimie przydałoby się i u mnie takie czyszczenie ;)

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Dzieki trebor6..a zastanawilem sie dlaczego tam woda stoi..dobrze ze wymienialem plyn chlodzacy to zajrzalem do odpowietrznika.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

U mnie te otwory byly tak zaniedbane przez poprzedniego wlasciciela ze po wyjezdzie z myjki czuc bylo nieprzyjemny zapach :kwasny: