Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[1.9 TDI PD] - Opinie, Spalanie, Osiągi...

JAKI UWAZASZ ZA EKONOMICZNY I TRWAŁY SILNIK DO SWOJEJ A4 B6 766 użytkowników zagłosowało

1. 1. JAKI UWAZASZ ZA EKONOMICZNY I TRWAŁY SILNIK DO SWOJEJ A4 B6

• 1.9 TDI
      528
    • 1.8 TURBO benzyna
      55
    • 2.0 benzyna
      6
    • 2,5 TDI V6 diesel
      4
    • 1.6 benzyna
      6
    • 3.0 V6 benzyna
      3

Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Audi jest ciężkie zanim silnik złapie temperaturę to naturalnie pali więcej, a jak się butuje i ma komplet pasażerów to zapomnij o niskim spalaniu poniżej 6 litrów.

Opublikowano

Śmiać mi sie z was chce, chcecie żeby wam paliło 5-6 litrów to kupcie corse 1.2 a nie wciskacie kity i zaniżacie spalanie.. "A mój 1.9 to 5 litrów w trasie", pewnie kur... a jak byście nie przekraczali setki to i do 4 litrów zejdziecie. :grin: Jezdzijcie tak zeby dawało wam to frajde, przyjemność a nie liczycie każdy litr.. :facepalm:

Nie burz się bo każdy jeździ jak chce, a najbardziej rozwala mnie jak na trasie ciśnie 180 a później zwalnia go korek albo tory z czego za 3 min do niego dojezdzam :facepalm: nikt spalania nie zaniza tyle pali 1.9, a jak się butuje zaraz po odpaleniu to nic dziwnego że 8l pali

A co to jest 8/100? Kiedyś miałem Avensisa 2.0 vvt-i, zakalec palił 14l i jechał jak polonez. Pożegnałem go po 1,5 roku. Te 8l które spala moje b6 i frajda z jazdy, to czysta przyjemność. Co do butowania na zimnym, to chyba tylko idiota takie pomysły ma w głowie, a 8/100 to żadne spalanie :grin:

Opublikowano

Jasne 8l jest także do przyjęcia ale skoro nasz 1.9 może spalić 5l w jeździe 90-140km/h to dlaczego tego nie pisać

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja ostatnio przed trasą zalałem pod korek, do rezerwy zrobiłem 1235km, jechałem do 1280km, komputer pokazywał jeszcze 80km i średnie 5,3/100. Opony 225/45/17, na pokładzie 2 osoby i trochę bagażu, jazda drogami lokalnymi (100-110km/h) i dwupasmówkami (autostrady i s-ki 140-150km/h), raczej dynamicznie, i po okolicy na miejscu.

Można? Można, no chyba że ktoś mi dolał z 10L do baku jak zatrzymywałem się siku :decayed:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja ostatnio przed trasą zalałem pod korek, do rezerwy zrobiłem 1235km, jechałem do 1280km, komputer pokazywał jeszcze 80km i średnie 5,3/100. Opony 225/45/17, na pokładzie 2 osoby i trochę bagażu, jazda drogami lokalnymi (100-110km/h) i dwupasmówkami (autostrady i s-ki 140-150km/h), raczej dynamicznie, i po okolicy na miejscu.

Można? Można, no chyba że ktoś mi dolał z 10L do baku jak zatrzymywałem się siku :decayed:

Ładny wynik tyle że 100% w trasie, ale i tak 5,3 to nieźle ;)

U mnie pali 7-7,5 w cyklu mieszanym, w trasie 5,5 -6 litrów to max. tylko na oponach 15 195/65

Po wymianie kół na felgi 17 opony 225/45 - średnie spalanie w cyklu mieszanym 7,6l/100

Edytowane przez Marcin_K

Opublikowano

po tygodniu użytkowania :
trasa 120 km - średnia 6,1 litra

wrocław - miasto - 7,7-8,0

Opublikowano

Jeżdżę już którymś z kolei tdi, przedtem miałem słabsze jednostki, teraz od roku mam AVFa i spalanie wynosi ok 6 litrów, raz mniej raz więcej, ale zawsze w okolicy 6. A co najlepsze poprzednie klekoty paliły tyle samo.

Opublikowano

U mnie podobnie, zawsze oscyluje 5,8 - 6,2, ale częściej poniżej tej 6 ;) Jak na taką budę i opony 225 to jest naprawdę super ! Trzeba tylko pamiętać, by co jakiś czas wyjechać poza miasto i dać mu porządnie w palnik :P Kolega ma AVB i węższe opony i pali mu więcej, więc trochę koników i 6 biegów też robi swoje :) Jeśli chodzi o ekonomię to pod względem paliwa jest OK, ale biorąc pod uwagę ceny ORI części to jest nieporozumienie dla 13 latka... A na takich lubię robić :/ Miałem na początku kilka bolączek modelu, ale szybko i sprawnie się z nimi uwinąłem i dziś jestem z auta naprawdę zadowolony. Gdzieś w głowie siedzi mi myśl, że kiedyś będzie trzeba wymienić dwumas ($$$) bo przy przebiegach ~ 300.000 to raczej normalne, że padają. Na razie jeżdżę i nie narzekam. Jeździłem już A3 8L, A6 C5, A4 B5 i według mnie A4 B6 jest komfortowym autem, może z tyłu z miejscem szału nie ma, bo 3 osoby muszą się gnieść, gdzie w B5 chyba było pod tym względem lepiej, ale siedząc z przodu czuje się świetnie dopasowany do kierownicy i lewarka, a co za tym idzie jazda jest naprawdę przyjemna. Drogi trzyma się świetnie, może to zasługa amorków i kół z pakietu s-line :P Układ kierowniczy bardzo precyzyjny, kiera chodzi lekko.

Po jakimś tam czasie użytkowania jestem na TAK, ale wydaje mi się, że ceny ~ 20.000 zł za te samochody to trochę przesada... I trzeba się liczyć z tym, że naprawy nie są wcale takie tanie, nawet jak działamy sami...:)

Opublikowano

Ja swoim jeszcze nie zrobiłem więcej jak 850km na zbiorniku, oczywiście do rezerwy. Głównie Wawa, ale jak jadę autostrada, to zasięg się nie zwiększa(140-180 km\h). Koła 17x235x45.

Opublikowano

U mnie podobnie, zawsze oscyluje 5,8 - 6,2, ale częściej poniżej tej 6 ;) Jak na taką budę i opony 225 to jest naprawdę super ! Trzeba tylko pamiętać, by co jakiś czas wyjechać poza miasto i dać mu porządnie w palnik :P Kolega ma AVB i węższe opony i pali mu więcej, więc trochę koników i 6 biegów też robi swoje :) Jeśli chodzi o ekonomię to pod względem paliwa jest OK, ale biorąc pod uwagę ceny ORI części to jest nieporozumienie dla 13 latka... A na takich lubię robić :/ Miałem na początku kilka bolączek modelu, ale szybko i sprawnie się z nimi uwinąłem i dziś jestem z auta naprawdę zadowolony. Gdzieś w głowie siedzi mi myśl, że kiedyś będzie trzeba wymienić dwumas ($$$) bo przy przebiegach ~ 300.000 to raczej normalne, że padają. Na razie jeżdżę i nie narzekam. Jeździłem już A3 8L, A6 C5, A4 B5 i według mnie A4 B6 jest komfortowym autem, może z tyłu z miejscem szału nie ma, bo 3 osoby muszą się gnieść, gdzie w B5 chyba było pod tym względem lepiej, ale siedząc z przodu czuje się świetnie dopasowany do kierownicy i lewarka, a co za tym idzie jazda jest naprawdę przyjemna. Drogi trzyma się świetnie, może to zasługa amorków i kół z pakietu s-line :P Układ kierowniczy bardzo precyzyjny, kiera chodzi lekko.

Po jakimś tam czasie użytkowania jestem na TAK, ale wydaje mi się, że ceny ~ 20.000 zł za te samochody to trochę przesada... I trzeba się liczyć z tym, że naprawy nie są wcale takie tanie, nawet jak działamy sami... :)

A nie jeździło Ci się lepiej B5? Mi się wydaje, że B5 się lepiej prowadzi i jest bardziej zwrotne.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

po tygodniu użytkowania :

trasa 120 km - średnia 6,1 litra

wrocław - miasto - 7,7-8,0

Mój bke potrafi zejść do tylu:

18a42db55adbc0a7c2488c9d21ee6fed.jpg

Średnia prędkość 64

fcbd70084e690193bcedd2d785863cfe.jpg

Opublikowano

Mój bke potrafi zejść do tylu:

A potem płacz, że się VNT zapieka :P

Nawet mi się nie chce w to wierzyć...

Opublikowano

Wynik ekstremalny, chciałem pokazać że można, hamowanie silnikiem itp. i taki wynik można uzyskać. Na codzień osiągam średnio 5-5,5l.

Auto robi 100km dziennie a geometria turbiny ma się dobrze.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Mam avf-a ponad dwa lata, zrobiłem nim ponad 75 000km i jestem jak najbardziej zadowolony. Spalanie około 6 litrów w codziennym użytkowaniu, praktycznie zero tras turbina, egr, dwumas przeze mnie nie ruszane

Opublikowano

To może i ja coś skubnę po dwóch latach użytkowania AWX-a i przejechaniu około 35tys km. Średnio spala mi 6,5L w cyklu mieszanym gdy temperatura zewnętrza jest wyższa niż ok 5*C

Poniżej 5*C gdy silnik się dłużej nagrzewa spalanie wskakuje do ok 7,5L/100km - oczywiście cykl mieszany.

Wypady wakacyjne, auto załadowane 5os + bagaże spalanie ok 5,5- 6 przy prędkości do 130-140km/h.

Edytowane przez Bogocz

Opublikowano

Mój tata jak wejdzie do A4 to potrafi osiągnąć 3,9l z komputera. Za każdym razem łapę się wtedy za głowę. Zaoszczędzicie kilka groszy na paliwie a chwilę później wydacie w osprzęt.

Przy normalnej jeździe do 2500 obrotów nie ma prawa spalić więcej niż 6l a zasięg na pełnym baku to minimum 1000 km.

Edytowane przez mateuszeks

Opublikowano

Wynik idealny jak na takie spalanie

Opublikowano

U mnie wygląda to tak:
W weekend trasa Kielce-Sanok i z powrotem w 2 osoby plus 30kg bagażu, spalanie z komputera równe 5l
W mieście, głównie krótki odcinki 8,2l.
A jeśli chodzi o awaryjność lub jej brak to nie wypowiem się, auto mam od 2 miesięcy ;)

Opublikowano

U mnie spalanie na trasie praktycznie cały czas 160km/h równe 7L/100

Opublikowano

U mnie spalanie na trasie praktycznie cały czas 160km/h równe 7L/100

u mnie identycznie a trasa i 140km/h 6.5l/100km