Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[1.9 TDI PD] - Opinie, Spalanie, Osiągi...

JAKI UWAZASZ ZA EKONOMICZNY I TRWAŁY SILNIK DO SWOJEJ A4 B6 766 użytkowników zagłosowało

1. 1. JAKI UWAZASZ ZA EKONOMICZNY I TRWAŁY SILNIK DO SWOJEJ A4 B6

• 1.9 TDI
      528
    • 1.8 TURBO benzyna
      55
    • 2.0 benzyna
      6
    • 2,5 TDI V6 diesel
      4
    • 1.6 benzyna
      6
    • 3.0 V6 benzyna
      3

Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

TDI - to skrót od Turbo Diesel Intercooler...

E - ekologia, efektywność, różne dodatki poprawiające współczynnik oporu powietrza, opony z niższym oporem toczenia, specjalne kołpaki, spojlery itd... wyświetlacz ostrzegający o zmianie biegu w odpowiednim czasie, dłuższe skrzynie...

Edytowane przez kamil-vag

Opublikowano
Godzinę temu, 1szewczi90 napisał:

Panowie mam pytanie co oznacza 1.9 tdie?

Kod silnika BRB. Chodzi o audi a4 b7 z 2008r

e ekologia czyli 6 biegowa skrzynia , bez mapy to auto nie jedzie czy ma 5 czy 6 biegów 

Opublikowano
2 godziny temu, kamil-vag napisał:

E - ekologia, efektywność, różne dodatki poprawiające współczynnik oporu powietrza, opony z niższym oporem toczenia, specjalne kołpaki, spojlery itd... wyświetlacz ostrzegający o zmianie biegu w odpowiednim czasie, dłuższe skrzynie...

No tak znam ten skrot z wikipedii. Chodzilo mi o te E głownie. Czyli nic tak na prawde. Raczej taki wymysł na koniec serii 1.9. 

Super wersje trafilem dopasioną. Ale w sumie to jest racja że mało tych koni. Taki dziadkowóz w fajnym opakowaniu. Dpf też pewnie nieco daje kaganiec na moc.

Dzięki Panowie za odpowiedz.

Godzinę temu, Axel1 napisał:

e ekologia czyli 6 biegowa skrzynia , bez mapy to auto nie jedzie czy ma 5 czy 6 biegów 

Ty masz ten silnik u siebie? Ile masz koni po mapie?

Fajny kolorek, chodziło o to;

IMG-20201215-WA0001.jpg

IMG-20201215-WA0003.jpg

IMG-20201215-WA0004.jpg

Edytowane przez 1szewczi90

Opublikowano

Do 140 km można silnik podkręcić. Z takim przebiegiem to chyba benzyny mają wiecej nalatane :-) 

Opublikowano
41 minut temu, Axel1 napisał:

Do 140 km można silnik podkręcić. Z takim przebiegiem to chyba benzyny mają wiecej nalatane :-) 

Przebieg do zweryfikowania. Ja nigdy z gory nie zakladam ze tyle to na pewno nie ma. Ale co racja to racja 1.8T mają czesto wiecej przejechane :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

no i u mnie kilka zbiorników paliwa poszło i średnio 5,8 - avb jeszcze w serii

Edytowane przez Pieterb

Opublikowano
W dniu 16.12.2020 o 10:57, kamil-vag napisał:

Turbo Direct Injection 

Opublikowano
24 minuty temu, Lu-Gi napisał:

Turbo Direct Injection 

Tak masz rację, przyznaje się bez bicia :lol:

A jeszcze dokładniej Turbocharged Direct Injection... 

Brawo za czujność :good:

Opublikowano
6 minut temu, kamil-vag napisał:

Tak masz rację, przyznaje się bez bicia :lol:

A jeszcze dokładniej Turbocharged Direct Injection... 

Brawo za czujność :good:

:bicz:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jakie bolączki ma 1.9tdi BRB? (2007r w a4 b7)

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 5.02.2021 o 08:54, Antek50 napisał:

Jakie bolączki ma 1.9tdi BRB? (2007r w a4 b7)

Mając 220k najechane, żadnych problemów z silnikiem itp. rzeczami nie miałem ;) bez mapy standard 115KM

Zależy od sztuki jaką trafisz...

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Taka sprawa.

W sobotę 15.05.2021 zrobiłem chip w swoim. Generalnie tak zwiększyli parametry jak zawsze robią w 1.9TDI AVF. Mówią że po modzie silnik powinien podać max 150-160 koni. U mnie wyszło... 187hp. Goście w mocnym szoku. Mowią że silnik musi być w bardzo dobrej kondycji. Wszystko spoko ale taka moc że sprzęgło ślizga się jak szalone przy mocnym wkręcaniu obrtotów. Chyba będzie wymiana. A może regeneracja tj obicie kevlarem ? Co myślicie

Raport_Pojazd 104-norma.jpg

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Panowie mam pytanie: Mam 1.9 TDI 116KM w B7 Avant. Spalanie na autostradzie przy tempomacie na 120km/h wynosi średnio według komputera 6.7L/100km. Z opinii słyszałem, że ludziom pali po 5.5L/100km w Avancie. Samochód jest świeżo po wymianie rozrządu, czyszczeniu EGR, wymianie wszystkich filtrów i oleju. Na ten moment - o ile jest to prawda - 228Kkm przejechane. Zastanawiam się czy mam się czym martwić, czy wszystko jest w normie? 

Opublikowano

Nie patrz na spalanie wg komputera ,zazwyczaj oszukuje , sprawdź spalanie wg tankowania .

B7 to ciężki samochód myślę że przy 120 na autostradzie powinien w okolicy 6 l spalić ,przy 6 biegowej skrzyni może i mniej .

Opublikowano
W dniu 9.03.2022 o 13:31, K4rol81 napisał:

Nie patrz na spalanie wg komputera ,zazwyczaj oszukuje , sprawdź spalanie wg tankowania .

B7 to ciężki samochód myślę że przy 120 na autostradzie powinien w okolicy 6 l spalić ,przy 6 biegowej skrzyni może i mniej .

Tak, na dodatek to Avant więc ma jeszcze parę kilo więcej do ujechania. Czyli raczej nie dopatrywać się żadnych problemów, po prostu wszystko jest tak jak być powinno. Dzięki!

Opublikowano
W dniu 9.03.2022 o 13:03, Answerreck napisał:

Panowie mam pytanie: Mam 1.9 TDI 116KM w B7 Avant. Spalanie na autostradzie przy tempomacie na 120km/h wynosi średnio według komputera 6.7L/100km. Z opinii słyszałem, że ludziom pali po 5.5L/100km w Avancie. Samochód jest świeżo po wymianie rozrządu, czyszczeniu EGR, wymianie wszystkich filtrów i oleju. Na ten moment - o ile jest to prawda - 228Kkm przejechane. Zastanawiam się czy mam się czym martwić, czy wszystko jest w normie? 

5,5 l /100 km może spalić do 100 km/h. Jak napisał @K4rol81 B6/B7 są ciężkimi autami. Dla porównania większy Ford Mondeo IV ma podobną wagę (gabarytem bliżej mu do A6 C5).