Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Nie trzyma 90 stopni na trasie poniżej 25 stopni na zewnątrz - logi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Panowie, na trasie poniżej 25 stopni na zewnątrz nie trzyma 90 stopni silinik tzn jadąc z dużej górki bez gazu temp spada o grubość wskazówki a czasami więcej i znów wraca na 90 stopni. Na prostym w miare trzyma na zegarach 90 stopni.

Sprawdziłem grupy:

Zimny:

Engine grupa 007 - temp paliwa 20.7 temp chłodziwa 20.7

Instrument grupa 003 - temp 16-17 - zmieniała się wartość na 16-17

Rozgrzany - na szafie pokazywał 90 stopni:

Engine grupa 007 - temp paliwa 63 temp chłodziwa 83.7

Instrument grupa 003 - temp 83

Na ciepłym zbliżone wartości ale na zimnym spora różnica - czy termostat do wymiany? Idzie zima moze byc problem z dogrzaniem do 90 stopni.

Z góry dzieki za pomoc.

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Termostat już nie trzyma i kwalifikuje się do wymiany.

Opublikowano
  • Autor
Termostat już nie trzyma i kwalifikuje się do wymiany.

Dzięki za informacje

Opublikowano

Witam,

ja bym pomyslał najpierw o czujniku, wiem że ten element może się popsuć mam b7 od 4 lat i wymieniłem już ze 4 czujniki, tyż myślałem że termostat bo logi tak pokazywały ale za każdym razem wina leżała po stronie czujnika.

i jak chcesz już kupić czujnik to kupuj tylko w ASO niech nik Cię nie zapewnia że to org, pierwszy montaż itd wiem co mówię przerabiałem ten temat i wiem co mówię.

gdyby to był termostat to raczej Ciężko było by dociagnąć temp do 90 st.

Opublikowano

Maxito ile kosztuje ten czujnik wASO?

Opublikowano

ok 120zł plus oring

Opublikowano
  • Autor

To nie wiem co robić już chciałem dzisiaj kupić termostat ale jak mówicie że jak termostat zły to temp nie dojdzie do 90 stopni.

U mnie jest tak że dochoidzi do 90 stopni ale jak jadę z górki bez gazu odchodzi o grubość wskazówki i na prostym wraca.

Rok temu tego nie było - coś siadło albo czujnik albo termostat - sądziłem że logi podpowiedzą.

Co robić?

Opublikowano

też miałem ostatnio ten sam problem w moim AVF, wymiana termostatu pomogła :) już trzyma 90st.

Opublikowano

Miałem walnięty termostat i mimo to byłem w stanie osiągnąć po odpowiedniej jeździe 90 stopni ale zaraz potem i tak spadała - ile czasu zajmuje Ci dogrzanie silnika?

Opublikowano
  • Autor

Dogrzanie do 90 stopni zajmuje około 8km przy temp 15 stopni - nie zauważyłem żeby wolniej co do zeszłego roku - tylko różnica taka, że jak złapie 90 potem w trasie spada o grubość wskazówki i znów wraca. W mieście trzyma 90 natomiast na trasie chłodzi się.

---------- Post dopisany at 14:49 ---------- Poprzedni post napisany at 14:48 ----------

też miałem ostatnio ten sam problem w moim AVF, wymiana termostatu pomogła :) już trzyma 90st.

Oryginał kupowałeś termostat? dzwoniłem do ASO termostat 104zł i oring chyba 7zł

Opublikowano
Dogrzanie do 90 stopni zajmuje około 8km przy temp 15 stopni - nie zauważyłem żeby wolniej co do zeszłego roku - tylko różnica taka, że jak złapie 90 potem w trasie spada o grubość wskazówki i znów wraca. W mieście trzyma 90 natomiast na trasie chłodzi się.

---------- Post dopisany at 14:49 ---------- Poprzedni post napisany at 14:48 ----------

Oryginał kupowałeś termostat? dzwoniłem do ASO termostat 104zł i oring chyba 7zł[/QUOT

termostat kupiłem z oringiem w zestawie ceny teraz nie pamiętam bo więcej gratów brałem ale coś koło 45zł o ile pamiętam poniżej foto opakowania

Obraz.jpg

<br /><br />

Opublikowano
Witam

Panowie, na trasie poniżej 25 stopni na zewnątrz nie trzyma 90 stopni silinik tzn jadąc z dużej górki bez gazu temp spada o grubość wskazówki a czasami więcej i znów wraca na 90 stopni. Na prostym w miare trzyma na zegarach 90 stopni.

Sprawdziłem grupy:

Zimny:

Na ciepłym zbliżone wartości ale na zimnym spora różnica - czy termostat do wymiany? Idzie zima moze byc problem z dogrzaniem do 90 stopni.

Z góry dzieki za pomoc.

Pozdrawiam

mialem to samo dokladnie

wymiana termostatu i problem zniknął*

Opublikowano
  • Autor
Witam

Sprawdziłem grupy:

Zimny:

Z góry dzieki za pomoc.

Pozdrawiam

mialem to samo dokladnie

wymiana termostatu i problem zniknął*

Dzięki

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mam tak sam problem jak RALF 76 - też nie wiedziałem od czego zacząć. Zdecydowałem się na wymianę czujnika i niestety nie pomogło. Wskazówka nadal dochodzi do 90*C i opada o 2 grubości wskazówki i tak w koło. Teraz wymienię termostat - mam nadzieję, że problem zniknie.

Opublikowano

termostat to podstawa tak jak sztomel napisał na samym początku

u mnie wskazówka trzymała 90 a lekko opadała przy hamowaniu silnikiem na autostradzie lub na postoju

wymieniłem i jak ręką odjął... także wymieniajcie i nie szukajcie dziury w całym ;-)

Opublikowano

Potwierdzam że wymiana termostatu pomoże ale musi być ori z aso bo te z A... raczej nie zdają egzaminu.

Opublikowano

Z tym ori ASO też różnie bywa. Generalnie prawie wszyscy polecają z ASO, ale na forum też znajdziesz kilku kolegów, którym termostat z ASO szlak trafił albo nie rozwiązał problemu. Ja kupiłem od jednego z kolegów termostat BEHR-a i już drugi rok jeżdżę bez żadnych problemów...odpukać:wink: Nie będę jednak nikomu doradzał czy ma kupić z ASO czy nie z ASO, każdy kupuje wg własnego uznania. Koszty nie są znów aż tak ogromne.

Opublikowano

Dokładnie jak wszyscy piszą, u mnie też był problem z temp. Wymiana termostatu na ori z ASO 99zł + 6zł oring i problem z głowy. W końcu wskazówkastoi jak należy. Roboty na pół godzinki ze zlaniem i ponownym zalaniem płynu.

Opublikowano

W moim aucie wymieniłem termostat ok.3 lat temu i do tej pory działa bez uwag. kosztował 18 zł... i tyle w temacie. Gdybym wymieniał co trzy lata to po 15 latach osiągnąłbym koszt termostatu z ASO. Chyba nikt tak długo auta nie trzyma....

Opublikowano

A czy może mi ktoś podpowiedzieć w którym miejscu znajduje się czujnik ? Bo u mnie wymiana termostatu nic nie dała