Kamillo5 Opublikowano 8 Września 2012 Opublikowano 8 Września 2012 Panowie, zostaję zmuszony do zakupienia kosiarki do trawy po tym jak moja obecna kosiarka po 20stu latach odmówiła posłuszeństwa. Chcę kupić kosiarkę elektryczną do 400stu zł. 1000-1300W, ze sporym koszem. Macie jakies opinie na temat kosiarek? posiadacie jakies kosiarki które możecie polecić? czekam na wasze odpowiedzi.
graba83 Opublikowano 9 Września 2012 Opublikowano 9 Września 2012 Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Kolego to jest sprzęcik który sobie zakupiłem na początku sezonu i jestem z niego więcej niż zadowolony. Idzie jak przecinak nawet w wyższej trawie. Wygodna w prowadzeniu pomimo, że swoje waży. Silnik 1300 robi swoje, aż za dobrze. Nie wiem tylko ile pojemności według ciebie powinien mieć kosz, aby był wystarczający? Szwagier z kolei ma bosch rotak 32 jest lżejsza, troszkę słabsza, z mniejszym koszem i tańsza od mojej ale również daje sobie dobrze radę
grippen Opublikowano 9 Września 2012 Opublikowano 9 Września 2012 a ja się zapytam jaką powierzchnię masz do wykaszania. Czy nie lepiej zainwestować w kosiarkę spalinową zero kabli:wink:
Kuba A4 Opublikowano 9 Września 2012 Opublikowano 9 Września 2012 ja koszę ok 4000 m2 różnymi sprzętami od ciągniczka do wykaszarki powiem Ci tak najgorsza i najtańsza splinówka jest lepsza od najlepszej elektrycznej, kable to tragedia.... pozdrowionka!!
OLIVER Opublikowano 9 Września 2012 Opublikowano 9 Września 2012 ja koszę ok 4000 m2 różnymi sprzętami od ciągniczka do wykaszarki powiem Ci tak najgorsza i najtańsza splinówka jest lepsza od najlepszej elektrycznej, kable to tragedia.... pozdrowionka!! Potwierdzam Zainwestuj w kosiarkę spalinową a nie będziesz żałował Polecam kosiarkę z silnikiem Briggs & Stratton Niezawodne
Raf_kk Opublikowano 9 Września 2012 Opublikowano 9 Września 2012 Z elektrycznych kosiarek zerknij na vikinga. Bardzo solidny sprzęt. Jeżeli chodzi o zasilanie to napewno spalinowa będzie lepsza ze względu na brak kabli. Silnik jak silnik. Ja posiadam w husqvarnie silnik hondy-również polecam. Ważniejsze od niego jest moim zdaniem jakość wykonania kosiarki. Silnik mało kiedy się psuje natomiast na początku psuje się osprzęt: kółka itp.
Kamillo5 Opublikowano 9 Września 2012 Autor Opublikowano 9 Września 2012 Jeśli chodzi o powierzchnie to ok 70m2 koło domu i około 180m2 na działce którą kupiłem jakiś czas temu, ale tam kosze rzadziej. Chciałbym pozostać mimo wszystko przy kosiarce elektrycznej. wybiorę chyba coś z tego: MAKITA Kosiarka elektryczna 1300W ELM3710 +KURIER (2606132784) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. GARDENA KOSIARKA ELEKTRYCZNA 32 E 1200W POWERMAX (2600985554) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. KOSIARKA ELEKTR 32cm 1200W ROTAK 32 BOSCH (2591926462) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. i co teraz?
graba83 Opublikowano 9 Września 2012 Opublikowano 9 Września 2012 Na niewielki przydomowy trawnik nie kalkuluje się kupno spalinówki bo skoszenie nawet elektryczną niewiele czasu zajmuje, a kable to przecież się nie powiesi. Nawet na twojej nowej działce z czasem staną budynki i pow do cięcia stanie się mniejsza +- 2/3. Stad taka moja decyzja, tym bardziej, że kolega ma okrojony budżet i kupno najtańszego badziewia spalinowego mija się z celem. Zapomniałem napisać najważniejszego o makicie ma ona szerszy rozstaw tylnych kół i trzeba się do tego przyzwyczaić przy cięciu np koło jakiegoś murka, ale za to lepiej się prowadzi od rotaka, szerzej tnie i ma pojemniejszy kosz. Jak chcesz przyoszczędzić to weź rotaka, a jak wydać całą kwotę to makitę. O gardenie niech sie wypowie ktoś, kto miał styczność. Najlepiej podjedź do jakiegoś marketu i porównaj sobie na live, która według ciebie będzie lepsza i kup lub zamów.
Kamillo5 Opublikowano 10 Września 2012 Autor Opublikowano 10 Września 2012 No to którą z trzech podanych powyżej byście kupili? Głosujemy!!!
janusz_stg Opublikowano 11 Września 2012 Opublikowano 11 Września 2012 Przerobiłem kilka kosiarek . Ostatnia to jakaś Makita . Jednak tęsknie za malutkim Boschem Rotak 32. Na twoją działeczkę idealna. Moc podana 850W ma się ni jak do faktycznej mocy na ostrzu tnącym. Moja makita 1300 w ciężka i tylko 3 N na ostrzu. Bosch leciutki i na ostrzu 9 N .Sama obsługa kosza przy wyrzucaniu trawy to przyjemność .Przestawianie wysokości w systemie grzebieniowym bez użycia narzędzi. Jak mi padnie to padło makita na pewno wrócę do Boscha tylko tym razem do jego większej wersji. No chyba że uda ci się kupić cichą kosiarkę na silniku indukcyjnym ( Polski produkt ANIA) jakieś 25 lat i pracuje bez zarzutów.
Kamillo5 Opublikowano 11 Września 2012 Autor Opublikowano 11 Września 2012 Panowie Makita odpada. wiec zowtaje Gardena lub Bosh. chyba bardziej przemawia do mnie Gardena. moze dlatego ze firma ta kojarzy mi sie bardziej z ogrodnictwem i bardziej przylozyli sie do produkcji kosiarek anizeli bosh co sadzicie?
janusz_stg Opublikowano 12 Września 2012 Opublikowano 12 Września 2012 Idziesz w dobrym kierunku .Trzeba dokonać wyboru po obejrzeniu kosiarek w punktach sprzedaży. Weź pod uwagę ciężar urządzenia ,łatwość obsługi , i warunki gwarancji. Dodam tylko ,że bosch jest dedykowany na działkę ok 400 m trawnika u mnie obrabiał 1200 i radził sobie doskonale. Zepsułem go przez zbyt niskie wykaszanie i uderzało nożem o glebę co spowodowało wyłamanie napędu. Silnik po 6 latach tylko gwizda.
grzegorzmen Opublikowano 12 Września 2012 Opublikowano 12 Września 2012 Prawda że tak dobrej Jak Ania już nie kupi chyba że urzywana . Ale zobacz może na produkty MTD - kosiarka niemiecka też robią fajne kosiareczki i w kasie do 400 zł się zmieścisz.
adadur Opublikowano 12 Września 2012 Opublikowano 12 Września 2012 Gdzie te sprzety co tyle lat wytrzymywały ... Ja przy kupnie na lata kierował bym się tym co mają firmy pracujące w zieleni miejskiej ... kosiarek raczej mało używają bo częściej są to cięgniczki lub podkaszarki spalinowe. I wlasnie latem miałem okazje "poszaleć" z podkaszarką spalinową taką ok. 5 KM (w zieleni mają ponoć 7 KM) i powiem ci że to wymiata na maksa ... nawet nie małe krzaczki polegną jak sie postarasz, z tym żeby trawniczek był równy to trzeba sie trochę postarać.
jedrekx Opublikowano 12 Września 2012 Opublikowano 12 Września 2012 MTD elektrycznej nie polecam.. po dwóch latach koszenia spalił mi się silnik i kosiarka stanęła w płomieniach po tym incydencie zdecydowaliśmy się na kosiarkę spalinową (Briggs&Stratton) i od kilku dobrych lat wiernie służy
nike21 Opublikowano 12 Września 2012 Opublikowano 12 Września 2012 ja kupowałem Einhella jakies 2 lata temu do koszenia działki 400m2 i jestem mega zadowolony. tu masz nowy model EINHELL BG-EM 1233 KOSIARKA ELEKTRYCZNA 33CM 1250W (2594888746) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Kamillo5 Opublikowano 13 Września 2012 Autor Opublikowano 13 Września 2012 dalej mam problem z odpowiednią kosiarką dla mnie... a trawa rośnie jak szalona chyba jednak Gardena, hmm? jak myślicie?
Rekomendowane odpowiedzi