rikardo Opublikowano 12 Października 2012 Opublikowano 12 Października 2012 No właśnie czy wymiana oleju w aucie który od lat pracuje na starym może odczuwalnie poprawić zmianę biegów? Nie mogę powiedzieć, że wchodzą ciężko ale czuć taki opór (lekkie tarcie - wiadomo każdy odczuwa inaczej) ale czy nowy olej jest w stanie to upłynnić? Ma ktoś jakieś doznania w tej kwestii Olej z czasem traci właściwości, uszkodzeniu ulegają łożyska i wówczas zaczyna skrzynia hałasować. Natomiast czy wymiana oleju poprawi ci zmianę biegów trudno z pozycji komputera sugerować. Na prace skrzyni wpływ ma kilka elementów - poziom oleju, zawieszenie skrzyni poduszki oraz zapowietrzone sprzęgło. Wysprzęgnik pracuje na płynie hamulcowym i jak jest stary to biegi będą gorzej się zmieniać. Borykałem się z podobnym problemem i się okazało, że sprzęgło było najzwyczajniej zapowietrzone mimo, że pedał po wyciśnięciu zawsze wracała. Zwykła wymiana płunu hamulcowego i przelanie sprzęgła rozwiązało ten problem.
iceman_23 Opublikowano 12 Października 2012 Autor Opublikowano 12 Października 2012 Dzięki za sugestie, przekonaliście mnie hehe olej zostanie wymieniony!
MATIUS Opublikowano 14 Października 2012 Opublikowano 14 Października 2012 Olej wymieniony biegi chodzą lepiej aczkolwiek zoabcze jak będzie zimno... myślę że będzie ok staryu olej jak woda pfuuu ... teraz wymiana płynu Hamulcowego
Spidan Opublikowano 15 Października 2012 Opublikowano 15 Października 2012 Panowie powiem tak, Castrola bym nie zalewał bo podrabiają na potegę tak jak do silnika, w więc albo ori z ASO albo Motul Gear300 75W90, osobiście na takim jeżdżę i zwłaszcza w zimie widać różnicę.
Tommy Gun Opublikowano 15 Października 2012 Opublikowano 15 Października 2012 A co z opinią osób u ktorych po wymianie oleju biegi zaczęły ciężej wchodzić ?? Mój kolega zmienił olej w skrzyni i po tym pojawiły mu się problemy z wbiciem 1 biegu, ze zmianą 1/2. Dlaczego tak się stało ??
iceman_23 Opublikowano 15 Października 2012 Autor Opublikowano 15 Października 2012 Co do opinii o oleju Castrol zgadzam się z przedmówcą Spidan, olej do silnika zalewam Motul więc może i do skrzyni pokuszę się o taki sam ...
Tommy Gun Opublikowano 15 Października 2012 Opublikowano 15 Października 2012 W ASO to koszt ok. 130 zł za litr i ewentualnie 80 zł za 0,5 litra. Przy okazji nieśmiertelny tekst - producent nie przewiduje wymiany oleju w manualnej skrzyni biegów. No tak, bo lepiej wymienić skrzynię...
MATIUS Opublikowano 15 Października 2012 Opublikowano 15 Października 2012 ja różnice widzę na plus jak zimny jest lepiej jak się rozgrzeje to już wogule mam wrażenie że skrzynia chodzi ciszej... teraz wymienie płyn Hamulcowy przyznaje się bez bicia od 60 000 tys nie wymieniany... oprocz dolewek przy wymianie zacisków z tyłu... tak jak kolega napisał może i to poprawi też w daleszej kolejności sprzęgło nowy kpl plus wybierak króry ma mniejsze luzy a właściwie ich brak co do Castrola 75w90 ktoś mi mówił że podróbki są tylko w 1L butelkach ile w tym prawdy niewiem podobno ori castrol można dostać tylko w 0.5 kupowałem w zaufanym sklepie
tomyx1307 Opublikowano 16 Października 2012 Opublikowano 16 Października 2012 No właśnie. Ja kupowałem castrola u siebie i płaciłem 35 zeta za pół litra, podczas gdy na alledrogo widziałem w takiej cenie opakowania litrowe!
wojthass Opublikowano 16 Października 2012 Opublikowano 16 Października 2012 Ja się przymierzam do wymiany oleju w skrzyni w awx przy przebiegu 300tys na Motula gear 300 75W90. Czasami na zimnym ciezko wchodzi jedynka wiec stad ta wymiana, jednak co nowy olej to nowy, a mechanik powiedział mi ze moze pasc skrzynia po takiej wymianie. Licze jednak na to że bedzie super:) Kiedyś w primierze wymianialem, w e36 i na plus to wyszło. Na oleju jest napisane że to olej do samochodów wyczynowych, także ciekawe co traktorek na to powie:)
MATIUS Opublikowano 16 Października 2012 Opublikowano 16 Października 2012 zmień mechanika albo dolej mu tego MOTULA DO GŁOWY.... szok..
wojthass Opublikowano 19 Października 2012 Opublikowano 19 Października 2012 Wymieniłem, legancko chula po przejechaniu juz 500 km, biegi wchodza lzej, na zimnym. Stary olej mienił sie metalicznie ale po takim przebiegu to juz normalne. Zmiana na PLUs
Tombik Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Chciałem dziś wymienić olej w skrzyni, natomiast po odkręceniu korka wlewu zaczął mi spływać czysty brązowy olej wiec chyba nie będę wymieniał...natomiast myślę o jednym...wcześniej ktoś pisał że oleju ma być 4mm poniżej korka więc czemu u mnie leciał olej? Nic mi nie wiadomo, aby było coś robione przy skrzyni...spuścić ten nadmiar oleju do 4mm poniżej korka wlewu czy zostawić jak jest?
kamil-vag Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Podaj symbol skrzyni to Ci powiem jak ma być.
Dev Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Opublikowano 16 Sierpnia 2019 15 minut temu, Tombik napisał: Chciałem dziś wymienić olej w skrzyni, natomiast po odkręceniu korka wlewu zaczął mi spływać czysty brązowy olej wiec chyba nie będę wymieniał...natomiast myślę o jednym...wcześniej ktoś pisał że oleju ma być 4mm poniżej korka więc czemu u mnie leciał olej? Nic mi nie wiadomo, aby było coś robione przy skrzyni...spuścić ten nadmiar oleju do 4mm poniżej korka wlewu czy zostawić jak jest? Olej przekladniowy odparowywuje dlatego też nie ma właściwego stanu. Zapodaj Ravenol MTF2 75W80
Tombik Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Opublikowano 16 Sierpnia 2019 5 godzin temu, kamil-vag napisał: Podaj symbol skrzyni to Ci powiem jak ma być. Skrzynia JEM
Tombik Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Opublikowano 18 Sierpnia 2019 W dniu 16.08.2019 o 17:26, Dev napisał: Olej przekladniowy odparowywuje dlatego też nie ma właściwego stanu. Zapodaj Ravenol MTF2 75W80 Tzn. że jak odparowywuje to będzie go ponad prawidłowy stan i dlatego wylewa się przez korek wlewu oleju?
kamil-vag Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Opublikowano 18 Sierpnia 2019 W skrzyni zawsze olej wydaje się czysty, kup nowy, ten co Dev polecił i zalej według serwisowki
Dev Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Opublikowano 19 Sierpnia 2019 11 godzin temu, Tombik napisał: Tzn. że jak odparowywuje to będzie go ponad prawidłowy stan Poniżej stanu
Rekomendowane odpowiedzi