Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż spryskiwaczy mgiełkowych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam adapter od strony przodu samochodu i spryski są bliżej szyby ale skręcone na prawie maxa pryskają idealnie, jestem zadowolony w końcu myje szybe wzorowo :wink:

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

kupiłem wczoraj te spryskiwacze i adaptery, troszkę podebrałem plastiku w nim by wyregulować je bardziej do góry, jak to niektórzy mówili, że na trasie potrafi za nisko pryskać na szybę... :wink:

natomiast po 3-krotnym kręceniu śrubką regulacyjną, wyrobiła się, strasznie miękki materiał ta śrubka... teraz jedyna regulacja u mnie została na zasadzie wyjęcia całości i dokręcanie kombinereczkami... :facepalm:

zaznaczam, że używałem właściwego narzędzia do dokręcania zgodnego z łebkiem :shock3:

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam.

Panowie, ktoś ciągnął kabelki do grzania sprysków?

Opublikowano

Zakupione. Zamontowane.

Na razie nie grzane - zobaczę jak będą się sprawowały w zimie. Mała zmiana a cieszy. Roboty 10 min. U mnie podkręcone na maksa w górę rzucają część płynu za auto także chyba nie ma co ich podcinać tak jak niektórzy piszą. Może w trasie przy dużych prędkościach jest to potrzebne, ale do jazdy po mieście raczej nie ma takiej potrzeby.

Opublikowano

:naughty:zgadza się.

Opublikowano

Testowałem wczoraj mgiełki na autobanie. Nic ich nie podcinałem, ani nic i wcale tak źle nie myły przy prędkości :thumbup1: na pewno lepiej niż te ori niewypały :grin:

Opublikowano

Zakupione. Zamontowane.

Na razie nie grzane - zobaczę jak będą się sprawowały w zimie. Mała zmiana a cieszy. Roboty 10 min. U mnie podkręcone na maksa w górę rzucają część płynu za auto także chyba nie ma co ich podcinać tak jak niektórzy piszą. Może w trasie przy dużych prędkościach jest to potrzebne, ale do jazdy po mieście raczej nie ma takiej potrzeby.

Ile dałeś i gdzie kupiłeś za spryski, adapterki i króciec? pw

Opublikowano

Zakupione. Zamontowane.

ja kupiłem adapterki w aso ( bo chyba tylko tam są ) po 5.30 za sztukę , a spryski na aledrogo po 35pln

Testowałem wczoraj mgiełki na autobanie. Nic ich nie podcinałem, ani nic i wcale tak źle nie myły przy prędkości :thumbup1: na pewno lepiej niż te ori niewypały :grin:

u mnie ledwo na pół szyby dają

Edytowane przez Kosa-00

Opublikowano

Zakupione. Zamontowane.

spryski nabyte od Stichy :hi: adapterki ASO (ceny nie znam bo wziął mi je znajomy ale pewnie jakieś drzazgi bo nie chciał za nie kasy)... a króciec? nic więcej nie potrzebowałem ;)

dla zainteresowanych ..kupowałem w tym tygodniu jeszcze jeden komplet adapterków ...aktualna cena 5,08 komplet:)

e56vAl.jpg

Edytowane przez BORIQUA

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Dokladnie. Adaptery 5.08 za sztuke. Za to za jeden spryskiwacz.. 128zł :facepalm:

Opublikowano

a u mnie dzisiaj,trochem przymrozilo i bieda,spryski mgielkowe nie dzialaja,na 100% mam grzane, :kwasny:

Opublikowano

a u mnie dzisiaj,trochem przymrozilo i bieda,spryski mgielkowe nie dzialaja,na 100% mam grzane, :kwasny:

A płyn masz zimowy?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.

Nie będę zakładał nowego tematu, dlatego proszę autora o dopisanie posta.

Mam nadzieję, że przyda się ten tutorial wielu użytkownikom.

Do montażu spryskiwaczy mgłowych postanowiłem poprowadzić nową instalację elektryczną i zrobić sobie moda na podgrzewane :)

Przed przystąpieniem do prac należy zaopatrzyć się w kilka niezbędnych części. Poniżej przedstawiam zdjęcia z opisem.

1. Spryskiwacze mgłowe podgrzewane - szt.2 (poniżej spryskiwacze już zmodyfikowane przeze mnie, tzn. powiększony otwór, aby dysza pryskała wyżej).

Cenny na aukcjach od ~30zł/szt.

Dodatkowo należy zaopatrzyć się w adaptery umożliwiające montaż w naszych autach (patrz pkt.2).

1.jpg

2.jpg

NR OEM

5M0 955 986 C (PODGRZEWANY)

5M0 955 985 C (NIEPODGRZEWANY)

3.jpg

2. Adapter montażowy - szt.2. Ceny w VW Centrum Wrocław - 5,31zł/szt. (ceny z dn.09.11.2014)

Bez nich nie zamocujemy spryskiwaczy ze względu na szerszy otwór w masce.

NR OEM 8E0 966 431

4.jpg

5.jpg

6.jpg

3. U siebie zmieniłem również króćce spryskiwaczy, tak aby łatwiej było wyciągnąć spryskiwacz - sztuk 2. Ceny VW Centrum Wrocław - 11zł/szt. (ceny z dn.09.11.2014)

NR OEM 3B0 955 665 C

7.jpg

4. Dwie wtyczki hermetyczne - NR OEM 8E0 973 202 do podłączenia podgrzewania płynu. Ceny na aukcjach od ~15zł/szt.

5. Konektor żeński do kostki - NR OEM 000 979 009 E - szt.4. Ceny na aukcjach ok.1-1,5zł/para.

6. Uszczelka hermetyczna, aby woda nie dostała się do kostek - SUPERSEAL (niestety nie miałem uszczelek na mniejszy przekrój, ale i tak wcisnęła się idealnie) - szt.4.

Ceny ok.5zł/10 szt.

8.jpg

7. Kabel o przekroju 0,35mm2 (lub 0,5mm2) dwie żyły (Dowolny kolor + brąz [masa]) - niedawno widziałem instalację z audi do podgrzewanych spryskiwaczy, w których był zastosowany kabel o przekroju 0,35mm2, dlatego też taki użyłem. Potrzebna długość ok. 4-5m/kolor.

8. Konektor oczkowy Ø6 - szt.1

9. Pin żeński 000 979 133 E - do wpięcia w skrzynkę bezpieczników - szt.2

10. Bezpiecznik 5A - szt.1

Jeżeli zaopatrzyliśmy się w powyższe części możemy przystąpić do pracy.

11. Demontujemy stare spryskiwacze - instrukcja wg ELSA:

8a_Spryski_ELSA.jpg

12. Odpinamy plastikową osłonę przy zawiasie, zdejmujemy i wyciągamy styropianowe uszczelnienie.

(UWAGA! Ostrożnie z uszczelnieniem styropianowym, aby nie uległo uszkodzeniu/rozerwaniu).

9.jpg

10.jpg

11.jpg

13. Wyciągamy wężyki z maski i przygotowujemy wiązkę elektryczną.

12.jpg

Wiązka elektryczna z zaciśniętymi pinami już zamontowana na wężu i owinięta taśmą izolacyjną z meszkiem, tak jak w oryginale.

Możecie zostawić trochę więcej luzu od króćca, wtedy kabel lepiej się ułoży i nie będzie przeszkadzał podczas wciskania spryskiwacza.

Strona pasażera.

13.jpg

Strona kierowcy.

14.jpg

Zwrócić należy uwagę na dobre owinięcie w miejscu zgięcia tak, aby wszystko pasowało wraz z plastikową osłoną (nie przesadzajcie z grubością taśmy).

15.jpg

14. Wyprowadzenie instalacji do wnętrza przez nadkole i przez gumowe uszczelki.

Kable zostały położone w oknie, przez które wchodzi wężyk odprowadzający opary z akumulatora.

16.jpg

Wiązka poprowadzona w wężu "peszla".

17.jpg

Widok od wnętrza auta.

18.jpg

15. Pozostało nam podłączenie przewodów w odpowiednie piny w kostce bezpieczników.

Zdejmujemy maskownicę bezpieczników oraz półkę pod kierownicą.

Odkręcamy dwie śrubki trzymające puszkę z bezpiecznikami (M6 - klucz "10"), odpinamy zaczepy plastikowe trzymające puszkę w stelażu, otwieramy skrzynkę z bezpiecznikami.

Otwarta skrzynka z bezpiecznikami - widok od strony wiązki z nowym pinem od spryskiwaczy, gotowy do wpięcia w gniazdo nr 3. (Pin 000 979 133 E).

19.JPG

Miejsce, w którym została przykręcona masa (po lewej widoczna dźwignia otwierania maski).

Kable zaciskamy na konektorze oczkowym Ø6.

20.JPG

Nowy pin przez który będzie doprowadzony prąd - zaciśnięty na kablu o przekroju 1mm2 !!!

21.JPG

Należy przed wciśnięciem pinów w odpowiednie miejsca odbezpieczyć różową kostkę, jest do dodatkowe zabezpieczenie przed wypadnięciem pinów.

Przesuwamy kostkę w dół jak pokazano strzałką na zdjęciu (w zielonej ramce widoczny luz). Kostka dość ciężko się przesuwa.

22.JPG

Odbezpieczona kostka, można wpinać piny.

23.JPG

Pin "z prądem" wpinamy w pierwsze miejsce, w drugie wpinamy pin idący od spryskiwaczy (patrz zdjęcie poniżej).

Zdjęcie przedstawia efekt końcowy, pozostaje założyć bezpiecznik 5A i sprawdzić czy wszystko działa, przekręcając kluczyk w stacyjce, po kilkunastu sekundach czuć, że dysze są ciepłe.

Składamy wszystko do stanu wejściowego.

24.JPG

Ponieważ grzanie spryskiwaczy jest po "zapłonie" - czyli zaczynają grzać dopiero po przekręceniu stacyjki i grzeją niezależnie czy jest zima czy lato.

Najprościej sprawdzić miernikiem, który kabel doprowadza prąd po przekręceniu kluczyka w stacyjce, odizolować kawałek i dolutować odcinek kilku centymetrów, ew. wypiąć pin z prądem, skręcić dwa kable ze sobą i zacisnąć nowy pin.

Pin prądowy wpinamy w pierwsze gniazdo bezpiecznika nr 3 !!!

U siebie po konsultacji z Bart-S (dzięki za pomoc) prąd doprowadziłem z kabla idącego od stacyjki w pinie nr 2 (żółto-czarny przewód - w skrzynce bezpieczników nr 19 (15A) - wlutowałem ok.10-12cm odcinek przewodu o przekroju 1,00mm2, oczywiście nie zapominamy o zaizolowaniu taśmą izolacyjną (dodatkowo założyłem rurkę termokurczliwą).

Po wpięciu pinów, należy z powrotem wcisnąć różową kostkę na swoje miejsce.

Zakładamy bezpiecznik 5A i sprawdzamy czy działa, następnie składamy wszystko w odwrotnej kolejności.

UWAGA !!!

Przeprowadzona modernizacja została wykonana w modelu A4 B6 z roku 2004 1.9TDi 130KM (AVF), w przypadku aut starszych oraz innych wersji silnikowych należy sprawdzić położenie kabli w skrzynce bezpieczników.

Edytowane przez Yassu

Opublikowano

Zimno się zrobiło to sobie przypomniałem o tym dokładaniu ogrzewania :). Odpalam forum żeby zbadać temat, a tu miła niespodzianka :). Ładny opis - dzięki. W oryginalnej instalacji też jest tak, że grzeją niezależnie od temperatury ?

Opublikowano

Panowie gdzie dostane te spryski? Na allegro są tylko 2 aukcje z czego jedna to używki. Interesują mnie te nie grzejące. Chyba że moge kupić te z opcją grzania ale jej narazie nie podłączać?

Edytowane przez mrc2410

Opublikowano

Panowie gdzie dostane te spryski? Na allegro są tylko 2 aukcje z czego jedna to używki. Interesują mnie te nie grzejące.

od ręki w aso

45zł/szt

Opublikowano

Panowie gdzie dostane te spryski? Na allegro są tylko 2 aukcje z czego jedna to używki. Interesują mnie te nie grzejące.

od ręki w aso

45zł/szt

Ooo no to nic takiego. Super dzieki i zaraz dzwonie do ASO :)

No i pięknie zamówione :). 2 spryski nie podgrzewane+adaptery.

Opublikowano

Zimno się zrobiło to sobie przypomniałem o tym dokładaniu ogrzewania :). Odpalam forum żeby zbadać temat, a tu miła niespodzianka :). Ładny opis - dzięki. W oryginalnej instalacji też jest tak, że grzeją niezależnie od temperatury ?

Z tego co mi wiadomo tak, grzeją latem i zimą. Latem można wyciągnąć bezpiecznik i nie będą niepotrzebnie grzały ;)

Opublikowano

no racja z tym bezpiecznikiem :)

Opublikowano

Koledzy czy część VEMO V10-08-0319 jest ta samą częścią co 5M0 955 986C?