Frodus Opublikowano 30 Stycznia 2014 Opublikowano 30 Stycznia 2014 Tak. Będąc zasłużonym, otrzmujesz odznaczenie (coś jak przypinany medal) oraz legitymację. Zasłużony 1,2 i 3 stopnia ma tylko inny obrazek w środku. A jak byłeś 14 razy tzn masz oddane 6300ml. Należy Ci się: Zasłużony Dawca krwi 1 stopnia Zasłużony Dawca Krwi 2 stopnia Zasłużony Dawca Krwi 1 stopnia Zasłużony Honorowy Dawca Krwi 3 stopnia (te odznaczenie nadawane jest tak jakby "Państwowo"), natomiast te 3 powyżej zazwyczaj nadaje klub o ile do takowego należysz Niby jest tak że będąc Zasłużonym HDK przysługuje obsluga po za kolejka np w szpitalu, w aptece u lekarza itd, ale to akurat nie jest praktykowane, tzn ja tego nie praktykuję, bo jak widzę że w kolejce przede mną stoi kobieta w ciąży, młody chłopak o kulach i jakaś kobieta w podeszłym wieku to tylko kretyna bym z siebie zrobił, a w podobnym przyadku, takie zachowanie byłoby nieludzkie
krzysztof61 Opublikowano 1 Lutego 2014 Opublikowano 1 Lutego 2014 podoba mi sie wypowiedz kol frodus , zwlaszcza ostatnie zdanie . to jest honorowy dawca ., jezeli ktos robi to dla urlopu , czekolady , tanszych lekow itd to nie nie ma nic wspolnego z honorowym zachowaniem .
prezesik18 Opublikowano 26 Maja 2014 Autor Opublikowano 26 Maja 2014 ja dziś oddawałem, w sumie już 7200ml
xXPiotrekXx19 Opublikowano 26 Maja 2014 Opublikowano 26 Maja 2014 witam zastanawiam się nad oddawaniem krwi tylko mam takie jedno ale czy po systematycznym oddawaniu krwi później nie będzie problemów z ciśnieniem
Nurek_bagieNNy Opublikowano 27 Maja 2014 Opublikowano 27 Maja 2014 witam zastanawiam się nad oddawaniem krwi tylko mam takie jedno ale czy po systematycznym oddawaniu krwi później nie będzie problemów z ciśnieniem problem z ciśnieniem po oddaniu krwi to może będzie jedynie w gaciach przez jeden dzień, w końcu pół litra krwi mniej najlepiej znajdź kogoś kto też oddaje, chodzenie we dwóch znacznie bardziej motywuje, i przynajmniej jest do kogo gębę otworzyć jak się czeka godzinę w kolejce. Ja nawet nie pamiętam ile oddałem, ważne że 0Rh-
Sherlock Opublikowano 27 Maja 2014 Opublikowano 27 Maja 2014 Problem może być z gęstością krwi. Po systematycznym oddawaniu , i po nagłym przerwaniu.
bediks Opublikowano 28 Maja 2014 Opublikowano 28 Maja 2014 Piotrek, jedyny problem jaki mnie kiedyś spotkał to to ze przy 7 czy 8 razie proby oddania pod rząd próby o 2 miesiące co do dnia , hemoglobina wyszła coś koło 11,5 I d*pa nie oddałem Wazna jest dieta bogata w magnez i takie tam , mięsa dużo czerwonego Actiglobin dużo mi pomógł i po kolejnych 3 miesiącach juz miałem prawie 16 jeszcze jedno dla nie których problem , ja tam mam to gdzieś To to ze jak mój przełożony słyszy hdk to jakby słyszał coś pokroju Hitlera , zło konieczne , ze mnie w robicie nie będzie Czekam tylko jak wywodzi kartkę ze ktoś z rodziny krwii potrzebuje
xXPiotrekXx19 Opublikowano 28 Maja 2014 Opublikowano 28 Maja 2014 no dzięki muszę jeszcze pomyśleć bo już się nad tym zastanawiam i ktoś mi wcisnął bajer że za kilka lad będę miał problemy z ciśnieniem
bediks Opublikowano 28 Maja 2014 Opublikowano 28 Maja 2014 witam zastanawiam się nad oddawaniem krwi tylko mam takie jedno ale czy po systematycznym oddawaniu krwi później nie będzie problemów z ciśnieniem problem z ciśnieniem po oddaniu krwi to może będzie jedynie w gaciach przez jeden dzień, w końcu pół litra krwi mniej najlepiej znajdź kogoś kto też oddaje, chodzenie we dwóch znacznie bardziej motywuje, i przynajmniej jest do kogo gębę otworzyć jak się czeka godzinę w kolejce. Ja nawet nie pamiętam ile oddałem, ważne że 0Rh- nie potwierdzam, sprzęt dziala jak należy
xXPiotrekXx19 Opublikowano 28 Maja 2014 Opublikowano 28 Maja 2014 nie miałem na myśli sprzętu ale dobrze wiedzieć że nic się nie dzieje chodziło mi o zwykłe jakieś problemy z ciśnieniem
bediks Opublikowano 28 Maja 2014 Opublikowano 28 Maja 2014 Po pierwszym oddaniu będziesz musiał obczaic swoje zachowanie, widziałem ludzi którzy mdleli przy samej probce krwii, bo nie chciałbyś stracić przytomności w drodze powrotnej za kierownica Zalewy jak organizm reaguje na utratę takiej ilości krwii, bywaja leciutkie zawroty głowy jak za szybko chcesz wstać z łóżka, ale to zawsze piguly hamują Cię jak najdłużej w leżeniu a później w siedzeniu żeby szoku nie dostać , później się przyzwyczaisz
xXPiotrekXx19 Opublikowano 28 Maja 2014 Opublikowano 28 Maja 2014 no to widzę że spoko jakoś kilka razy miałem krew pobieraną do jakiś tam badań nie bałem się żadnego kucia czy coś w tym stylu ale to pobierali dużo mniej niż jak się oddaje honorowo
Sherlock Opublikowano 28 Maja 2014 Opublikowano 28 Maja 2014 nie miałem na myśli sprzętu ale dobrze wiedzieć że nic się nie dzieje chodziło mi o zwykłe jakieś problemy z ciśnieniem oddawanie krwi , nie ma nic wspólnego z nadciśnieniem , to mit . Prawdopodobieństwo zachorowania na nadciśnienie tętnicze wzrasta wraz z wiekiem, a honorowi dawcy krwi mają częściej okazję być badani przez lekarzy niż ich rówieśnicy.
Frodus Opublikowano 29 Maja 2014 Opublikowano 29 Maja 2014 Jeśli chodzi o ciśnienie oraz o stereotyp, mówiący o tym, że jak oddasz kilkanaście lub kilkadziesiąt razy, to będziesz musiał już zawsze oddawać bo ciśnienie będzie wysokie - to pic na wode, pułapka umysłu itp. Co do ciśnienia w gaciach:grin: tez nie ma problemu. Po oddaniu 450ml, ten ubytek krwi zostaje "wyprodukowany" w ciągu kilku godzin, natomiast termin oddawania min. co 8 tygodni, to dlatego aby krew nabrała wartości odżywczych - tak mi mówiono w RCKiK. Natomiast mówiąc o hemoglobinie (która ma wpływ na gęstość krwi), wiadomo jeżeli HGB niskie to krew rozrzedzona, jeśli HGB wysokie to krew gęsta. Ma to wpływ na czas oddania - oczywiście wartość HGB musi mieścić się w normach ustalonych odgórnie. Swojego czasu miałem podwyższoną wartość HGB, w RCKiK dowiedziałem się, że dawca, dzień przed oddaniem krwi, powinien spożywać duże ilości wody (nie wódy:grin:), aby nawodnić organizm, co wpływa na zmniejszenie wartości hemoglobiny
Zymek1989 Opublikowano 29 Maja 2014 Opublikowano 29 Maja 2014 Dramat.... ja tylko 3x450ml ale gonię was Panowie
Frodus Opublikowano 29 Maja 2014 Opublikowano 29 Maja 2014 Dramat.... ja tylko 3x450ml ale gonię was Panowie Zymek1989, nie liczy się ilość a gest A po za tym pozdrawiam rówieśnika z 89r
Nurek_bagieNNy Opublikowano 29 Maja 2014 Opublikowano 29 Maja 2014 Panowie z tym że "sprzęt nie działa jak należy" czy też że "armatka jest popsuta" to ja tylko żartowałem także bez strachu po prostu jest takie stare przysłowie że pan Bóg dał nam dwa mózgi ale niestety tylko tyle krwi by zasilić na raz tylko jeden z nich a co dopiero po oddaniu krwi :D
Damian_1821 Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Oddane: 5850ml A RhD- Pierwszy raz w lipcu 2011. Nie zawsze daję radę dotrzymać terminu
Rekomendowane odpowiedzi