Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż modułu DRL w światłach drogowych Audi A4 B6

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie chcąc oszczędzić bixy pomyślałem, że jednak zainstaluje DRL'e w halogenach.

Biorąc pod uwagę że obecnie mam przełącznik "regulacja wysokości świateł (po montażu samopoziomowania zbędny)/CLH", moje podłącznie powinno wyglądać tak??

image.png

dodatkowo w wątku gdzieś przeczytałem że w przełączniku regulacja świateł/CLH przekrój kabli jest mały to powienienem przewód do włącznika (pin 3) zmienić na taki z większym przekrojem, czy jest to zbędne??

Plus po zapłonie to pin nr 1 włącznika świateł, czy może gdzieś w MCE go znajdę??

Edytowane przez Lukasz_mk2

Opublikowano

Zbędne, tą masę z przełącznika drl dajesz na zasilenie tylko cewki. 

Ja teraz u siebie przerobiłem trochę układ i mam pełne 12v na Ledy w halo, świecą mocno i wyraźnie, tak jak powinny DRL, do tego mam 2 małe ori przekazniki NC i moduł dający 12v po odpaleniu... 

DRL działa na 1, na 0 i przy ręcznym się rozłącza... Oczywiście zapalenie postojowek też rozłącza moduł... 

Na module 30% świeciły trochę za słabo... 

Opublikowano

Trzeba pamiętać że przełącznik DRL działa tak, że na 0 daje masę na 1 rozłącza. Odwrotnie do CLH... 

Opublikowano

a jakie masz te ledy w halo??

Opublikowano
ZAROWKI-LED-H11-K5-CSP-MOCNA-ZAROWKA-EXT
ALLEGRO.PL

Kup teraz na Allegro.pl za 48,90 zł - ŻARÓWKI LED H11 K5 CSP...

Chociaż można się pokusić o takie które mają diody rozłożone dookoła, a nie w dwóch płaszczyznach... Być może wtedy świeciłoby to lepiej na 30%, na pełnych 12V daje ładnie w clh i drl... 

No i po czasie zaczęły wywalać błędy po załączeniu przeciwmgielnych... Ale mi to nie przeszkadza, bo decydując się na led w halo i tak nie ma sensu ich załączać we mgle... 

Opublikowano

np. coś takiego:

ZAROWKA-LED-H11-360-COB-16000LM-4-STRONN
ALLEGRO.PL

Kup teraz na Allegro.pl za 54,50 zł - ŻARÓWKA LED H11 360° COB 16000LM 4-STRONNA ŻARÓWKI (8543147492). Allegro.pl - Radość zakupów i bezpieczeństwo dzięki Programowi Ochrony Kupujących!

??

Opublikowano

@kamil-vag możesz mi potwierdzić, że mój "schemat"  jest poprawny??

Opublikowano

a znajdę gdzieś zasilanie po zapłonie przy MCE??

Opublikowano

.

Opublikowano

Dziś podłączyłem DRL na module be-smart. Przed instalacją modułu sprawdziłem czy nie ma luzów na stykach w kostce modułu wyjmując piny z kostki i podłączając bezpośrednio do modułu i stwierdziłem że te piny naprawdę mocno siedzą na swoim miejscu - ktoś wcześniej pisał że miał problem z tym modułem i był to problem z luźnymi stykami.

Po przeczytaniu tematu miałem jako DRL podłączyć halogeny, że względu na opisywany w temacie problem z przysłonami w biksach, ale po namyśle jednak podłączyłem się pod "długie światła" i mimo przykładania ucha do lamp nie usłyszałem dźwięków związanych z przysłonami  - zmierzam do tego że soczewki z B8, bo takie posiadam w lampach chyba nie są na tyle czułe żeby powodować takie problemu jak oryginalne soczewki z b6.

Aktualizacja tematu po jednym dniu użytkowania:

Zaraz po podłączeniu moduł zaczął działać prawidłowo, ale po paru godzinach zaczął głupiec, tzn światła DLR zapalały się i po paru sekundach gasły.

Więc nie patrząc na schematy w tym temacie dołożyłem "+" po zapłonie do modułu (czarny kabel) i moduł zaczął normalnie działać, z tą różnicą, że wcześnie światła DRL zapalały się i gasły "miękko", a teraz tego efektu brakuje.

Dodatkowo od siebie dodam, że pin nr 1 we włączniku świateł w wersji "auto" (końcówka b) to nie jest "+" po zapłonie, a stały "+"

W temacie o CLH zresztą można o tym poczytać:

Wersja HIGH dla instalacji z czujnikiem światła (8E0 941 531 B)
Pin 1 – Zasilanie świateł mijania i postojowych, czujnika światła, CLH, z MCE (WE)

"+" po zapłonie znalazłem w skrzynce bezpieczników przy bezpieczniku od fotochromu (bezpiecznik nr 31 - 15A) który wykorzystałem do podłączenia zarówno modułu be-smart (żółty kabel) jak i "+ po zapłonie" do przekaźnika (mam nadzieję że te "+ po zapłonie" są tylko sygnałowe i wszystko będzie ok)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 11.08.2020 o 10:06, kamil-vag napisał:
ZAROWKI-LED-H11-K5-CSP-MOCNA-ZAROWKA-EXT
ALLEGRO.PL

Kup teraz na Allegro.pl za 48,90 zł - ŻARÓWKI LED H11 K5 CSP...

Chociaż można się pokusić o takie które mają diody rozłożone dookoła, a nie w dwóch płaszczyznach... Być może wtedy świeciłoby to lepiej na 30%, na pełnych 12V daje ładnie w clh i drl... 

No i po czasie zaczęły wywalać błędy po załączeniu przeciwmgielnych... Ale mi to nie przeszkadza, bo decydując się na led w halo i tak nie ma sensu ich załączać we mgle... 

@kamil-vag z ciekawości zapytam (po przeczytaniu wątku o Twym aucie). Co było powodem przenosin DRL z H7 do halogenów? Względy estetyczne? :)

No i czy byś mimo wszystko polecał te ledy z linka do halo czy lepiej inne? Stoję przed dylematem wyboru DRL w H7 lub właśnie w halo ;)

Opublikowano

Mam kpl bixow wręcz idealny, coraz trudniej o te lampy, więc chce je maksymalnie odciążyć od świecenia... Halo zamienniki kupujesz za grosze w porównaniu z ładnym kpl bixów, stąd ta decyzja... 

LEDy jak na razie ok, czasami wywalały mi błąd jak włączałem halo, ale ostatnio jest spokój... Do tego przy CLH świecą bajka...

Opublikowano

@kamil-vagdzięki za info, spróbuję z @MaTeo85 dziś to ogarnąć na moim module, żeby zrobić w halo. Muszę rozkminić czy mój moduł można skonfigurowac z halo i czujnikiem zmierzchu..

Nie mam kontroli żarówek, więc błedy mi nie straszne ;)

Jak to wygląda w przypadku mrugnięcia długimi? Takie DRL w halo się wyłączy na moment czy będzie działał podczas "mrugnięcia"? 

Opublikowano

U mnie się nie wyłączy, bo sygnał do rozłączania bierze mi z postojowych... Więc można normalnie mignąć

Opublikowano

Ok, czyli po prostu DRL cały czas działają podczas mrugnięcia i tyle. To chyba nawet spoko. Wielkie dzięki :)

PS. No to dzięki @MaTeo85 i jego anielskiej cierpliwości, w końcu mam podpięte DRL do halo. Oparte na module Lepard 10.3 z czujnikiem zmierzchu. Jutro muszę tylko ustawić czujność sensora aby dłużej mi trzymał dzienne i potestować jaką wartość % mocy ustawić na ledach z linków powyżej.  Na koniec zostawię rozkminę skąd wziąć sygnał centralnego aby halo robiły za CLH. 

Mateusz podpiął wszystko lepiej jak fabryka ? ja już bym dawno się poddał. Mistrz świata ? Dzięki. 

Edytowane przez Biggi

Opublikowano
W dniu 31.08.2020 o 10:12, Biggi napisał:

Na koniec zostawię rozkminę skąd wziąć sygnał centralnego aby halo robiły za CLH. 

CLH masz 2 opcje - sygnał z kierunku, ale wtedy bedzie swiecilo na awaryjnych....

Lub sygnał z modułu drzwi od sterowania na silniczek... tam jest zmienne sterowanie +/- na otwarcie/zamknięcie, dajesz przekaźnik (dla cewki bez roznicy +/-) i masz pewny sygnał do CLH niezależny od awaryjnych... 

Chyba, że masz korby z tyłu to przewód od MK idzie czerwono/żółty jak dobrze pamiętam i z niego działa... wpinałem się kiedyś przy słupku B na dole, widać wiązkę idącą z MK...

Opublikowano
10 godzin temu, kamil-vag napisał:

CLH masz 2 opcje - sygnał z kierunku, ale wtedy bedzie swiecilo na awaryjnych....

Lub sygnał z modułu drzwi od sterowania na silniczek... tam jest zmienne sterowanie +/- na otwarcie/zamknięcie, dajesz przekaźnik (dla cewki bez roznicy +/-) i masz pewny sygnał do CLH niezależny od awaryjnych... 

Chyba, że masz korby z tyłu to przewód od MK idzie czerwono/żółty jak dobrze pamiętam i z niego działa... wpinałem się kiedyś przy słupku B na dole, widać wiązkę idącą z MK...

Dzięki Kamil....własnie już podczas montażu rozkminiałem z Mateuszem troszkę i chyba najlepiej będzie przeciągnąć jakiś dodatkowy przewód z modułu drzwi. Nie chciałbym na awaryjnych (taka lipa troszkę), a w sumie i tak muszę ściągnąć boczek i zregenerować wiązkę drzwi kierowcy. Tylko kurde czy tam będzie miejsce, żeby przez "wtyczkę" wiązki drzwi przeciągnąć dodatkowy przewód? Wtedy w kabinie dałbym przekaźnik i podpiął przewód od detekcji sygnału. 

W moim aucie ktoś dokładał chyba elektrykę na tył więc nawet nie wiem jak to jest tam porobione (sam @MaTeo85 widział jaka rzeźba tam u mnie była robiona). :)

Opublikowano

W kostce drzwi bedzie na pweno jakiś wolny pin tam wepniesz przewód. Nie przeciąga się tak jak Ty myślisz:wink:

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano
49 minut temu, Muskel1 napisał:

W kostce drzwi bedzie na pweno jakiś wolny pin tam wepniesz przewód. Nie przeciąga się tak jak Ty myślisz:wink:

Domyślam się, że muszę zarobić PIN ;) No to znowu pod górę lekko ;)