Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż modułu DRL w światłach drogowych Audi A4 B6

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, r7adek napisał(a):

High. Tylko dziwne, że przez około 8 lat było wszystko ok, aż to teraz, gdy taki cyrk. I nagle przestał działać.

Sprawdź w pierwszej kolejności miejsca "wyjść" prądu na światła "długie". Niestety nie wszystko działa wiecznie. Sprawdź też czy przypadkiem moduł nie jest mokry - może masz zatkane odpływu w podszybiu i ci go zalało.

Edytowane przez Lukasz_mk2

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jeszcze jedno, dotyczące modułu proeltec. Czy jak podepnę do akumulatora plus i minus z tego modułu, to na przewodach fioletowych ( te które podpina się pod światła drogowe) powinno być napięcie ? Bo jeśli tak, to ja jego na nich nie mam.

Opublikowano

Napięcie na fioletowych jest po odpaleniu auta

Opublikowano
W dniu 24.01.2023 o 17:42, kris_91 napisał(a):

Napięcie na fioletowych jest po odpaleniu auta

Dzięki, faktycznie. Wszystko działa.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Od jakiś 3 lat mam moduł od be-smart, dokładnie jak z linka poniżej: 

ALLEGRO.PL

od jakiegoś czasu cuda z nim takie są, za jak wcisnę hamulec to światła gasną, jak upuszczę to znowu świecą. Wiecie jaki jest związek z hamulcem i modułem? Mam MCE high 

Opublikowano

Gdzieś coś pisali że przepalają się w nich płytki na styku gdzie w płytkę wchodzą piny od wtyczki. Niektórzy naprawiają to w taki sposób, że rezygnują z wtyczki i lutują kable wchodzące w moduł bezpośrednio do płytki

Opublikowano
16 godzin temu, jaras99 napisał(a):

Od jakiś 3 lat mam moduł od be-smart, dokładnie jak z linka poniżej

Gdzie masz podczepiony plus?. 
Nie mrygają Ci gdy stoisz np na światłach?.

Opublikowano

Jeszcze może występować jeden problem. Jak podłączałem moduł u siebie wg instrukcji, czyli włączenie świateł uruchamiał wzrost napięcia, to podczas np. załączenia się wentylatora chłodnicy napięcie w instalacji minimalnie spadało i światła gasły. Zadzwoniłem do be-smart i poradzili podłączyć moduł w inny sposób tzn. tak, aby uruchamiał się "na sztywno" po uruchomieniu zapłonu, a nie po wzroście napięcia. Minus tego rozwiązania jest taki, że światła zapalają się zaraz po zapłonie, a nie parę sekund po odpaleniu silnika.

@jaras99 sprawdź czy po wciśnięciu hamulca, na przewodach idących do modułu nie spada delikatnie napięcie (może to być spadek rzędu 0,1V - moduł ma bardzo małą graniczną tolerancję załączania) - jeśli spadek występuje, to zostaje Ci chyba tylko zmiana sposobu podłączenia na taki jak zrobiłem to u siebie.

Opublikowano
4 minuty temu, Lukasz_mk2 napisał(a):

Jeszcze może występować jeden problem. Jak podłączałem moduł u siebie wg instrukcji, czyli włączenie świateł uruchamiał wzrost napięcia, to podczas np. załączenia się wentylatora chłodnicy napięcie w instalacji minimalnie spadało i światła gasły. Zadzwoniłem do be-smart i poradzili podłączyć moduł w inny sposób tzn. tak, aby uruchamiał się "na sztywno" po uruchomieniu zapłonu, a nie po wzroście napięcia. Minus tego rozwiązania jest taki, że światła zapalają się zaraz po zapłonie, a nie parę sekund po odpaleniu silnika.

@jaras99 sprawdź czy po wciśnięciu hamulca, na przewodach idących do modułu nie spada delikatnie napięcie (może to być spadek rzędu 0,1V - moduł ma bardzo małą graniczną tolerancję załączania) - jeśli spadek występuje, to zostaje Ci chyba tylko zmiana sposobu podłączenia na taki jak zrobiłem to u siebie.

Dobra dzięki, posprawdzam wszytsko i wrócę z informacjami.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Mi również padl proeltec :(.  Co polecacie w miarę plug and play na kablach elteca? Coming home i inne bajery nie potrzebuje bo mam w standardzie. Dzięki 

Edytowane przez xmarox

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam założyłem Drl w drogowych z czujnikiem światła lepard 10.03 , wszystko jest ok tylko jak mam przełącznik świateł na zero i zapala się mijania po zmierzchu to nie działają drogowe dopiero jak przełącze na przełączniku na mijania do mogę włączyć drogowe na stałe można to jakoś zmienić żeby na zero można w nocy włączyć drogowe na stałe w a4 b6 działało a w b7 nie .

Opublikowano
44 minuty temu, Dawid10691 napisał(a):

Witam założyłem Drl w drogowych z czujnikiem światła lepard 10.03 , wszystko jest ok tylko jak mam przełącznik świateł na zero i zapala się mijania po zmierzchu to nie działają drogowe dopiero jak przełącze na przełączniku na mijania do mogę włączyć drogowe na stałe można to jakoś zmienić żeby na zero można w nocy włączyć drogowe na stałe w a4 b6 działało a w b7 nie .

W ogóle nie możesz włączyć w sensie mrugnąć czy na stałe? 

Miałem w drogowych, mam w halogenach i w każdym przypadku automat działał w pełni sprawnie. B7 ma inną elektrykę i stąd mogą być kłopoty. 

Opublikowano
7 godzin temu, Ivanek napisał(a):

W ogóle nie możesz włączyć w sensie mrugnąć czy na stałe? 

Miałem w drogowych, mam w halogenach i w każdym przypadku automat działał w pełni sprawnie. B7 ma inną elektrykę i stąd mogą być kłopoty. 

Mrugac mogę ale jak mam na zero to mrugac mogę a na stałe wlaczyc nie mogę jak zrobię na mijania to mogę i to i to  

Opublikowano

To przecież normalnie tak jak być powinno masz.

A tak z ciekawości to po co Ci długie na stałe bez mijania?

Opublikowano
35 minut temu, Dawid10691 napisał(a):

Mrugac mogę ale jak mam na zero to mrugac mogę a na stałe wlaczyc nie mogę jak zrobię na mijania to mogę i to i to  

No to normalnie. Muszą być włączone światła mijania aby włączyć drogowe stałe. Mrugać można zawsze, nawet bez zapłonu 

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Siemka może ktoś tutaj jeszcze zajrzyj i mi pomoże. Planuje zrobić sobie właśnie takie b światła do jazdy dziennej i mam 2 pytania. 

1) jaki modul polecacie bo pełno tego na aledrogo.

2) czy moge kupić przełącznik z literka D na końcu (zamiast C) czy nie ma to zbyt dużej różnicy? 

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Trochę odkopuje ale mam problem. Montowałem dopiero co moduł Lepard 010.1, problem jest u mnie z klapkami, lub czymś w bixenonie. Przy załączonych H7 na 30%, lampy brzmią jakby jakiś silniczek miał się w nich spalić. Jeżeli rozwiązaniem tutaj będzie wlutowanie diody w wiązkę modułu DRL, gdzie go trzeba wlutować? 

I drugi zestaw pytań. Ogólnie elektronicznie mój Małysz to trochę zagadka i problem. Moduł MCE mam z końcówką F, czyli z tego co wyczytałem pełny pakiet jeśli chodzi o seryjne B6 - CLH, czujnik światła, włącznik auto, spryskiwacze reflektorów, kontrola żarówek - ale mam tylko kontrole żarówek i spryskiwacze reflektorów (vcds pokazuję koncówkę F). Lusterko mam zwykłe, bez czujki światła i fotochromu, auto było kupione 3 lata temu z przełącznikiem świateł AUTO który został szybko zmieniony, bo psuł sprawy (między innymi długie trzeba było trzymać żeby świeciły), już nie mówię o tym przełączniku CLH którego nie ma wcale. 

Co tutaj i o jakich numerach muszę kupić, co przekodować, i jak to wszystko potem podłączyć żeby miało to ręce i nogi? Chcę sprawy elektryczne w pewnym stopniu doprowadzić u siebie do porządku, bo czas najwyższy.

Opublikowano

Drogowe w Bix są na przesłonie. czyli podajesz pełne 12V i przesłona się otwiera.
dając 30% obniżasz napięcie na żarówki, stąd przesłona drży nie mogąc się otworzyć.
Masz dwa wyjścia. bo pewnie masz podłączone stare H7 z drogowych, na DRL?
jeżeli chcesz zachować zarówki drogowych/DRL jako światła drogowe, to musisz nieco zmodyfikować same połączenie.
albo zrezygnować z H7 jako drogowe, wtedy odciąć zasilanie od nich, do przesłony ksenonów.
A włącznik Auto miałeś pewnie źle podłączony,.
bo przerobienie wymaga kliku zmian w instalacji.
musiałbyś najpierw pokazać co masz i jak, podłączone. bo pewnie instalacja była dorabiana...

Opublikowano

Czego zdjęcia podesłać konkretnie? I jeżeli dioda jest rozwiązaniem tej drżącej klapy, gdzie konkretnie ją wlutować?

Edit

Dobra, moc podniosłem H7 na 55%, dalej ten elektromagnes od przesłony brzęczy, tylko ledwo co to słychać. Bawić się dalej żeby się tego brzęczenia pozbyć? Mówią mi że to szkodliwe nie będzie i tak już może być 

Edytowane przez majten8

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Cześć wszystkim, lekko odkopię.

Pacjent:
Audi A4 B7 z MCE w wersji High.

Wyposażenie: włącznik z auto, czujnik zmierzchu i fotochrom w lusterku, CLH, światła H7/H7.

Przerobiłem za pomocą kolegi z forum światła mijania na soczewki.

Zamontowałem moduł lepard am.010.1.

Podłączyłem fioletowe do pinów 16 i 18 gniazda B, (biało czarny i biało żółty).

Kabel od wyłączania (zielony w lepardzie) podłączyłem pod prawe światło postojowe - szaro-czerwony, PIN 6 gniazda C

Zasilanie i masa też ok.

Nie podłączałem pomarańczowego (włączenie po stacyjce) i tego od CLH (to już mam).

Efekt jest taki że nic się nie dzieje...

Sprawdziłem multimetrem połączenie, czy szybkozłączki złapały - jest ok.

W aplikacji Leparda moduł wykrywa napięcie akumulatora, jest powyżej napięcia włączenia. Nie wykrywa drogowych ani pozycyjnych.

Pomoże ktoś w diagnozie?

Czy w B7 powinienem to jakoś inaczej podłączyć?

473792749_1287554725695507_5670216369652485073_n.jpg