janusz_stg Opublikowano 25 Marca 2013 Opublikowano 25 Marca 2013 Pany!Pewne spostrzeżenie : W 40% alkoholu jest aż 60 % wody!!! Nic dziwnego ,że po przekroczenie pewnej temp. woda zawarta w alkoholu zaczyna krystalizować i zamarza. Spirytus jednak zamarznąć nie powinen. Przybiera konsystencję oleistą. Wszystko wraca do normy po ogrzaniu. Zróbcie test z puszką piwa. Na kilka godzin do zamrażalnika .Dopuki będzie zamknięte będzie sie przelewać z łatwością. Po otwarciu puszki natychmiast zetnie się woda i wewnątrz pozostanie bryłka lodu a to co da sie wylać będzie sporo mocniejsze.
karbonek Opublikowano 25 Marca 2013 Opublikowano 25 Marca 2013 Żóbrówka biała mnie sponiewierała ostatnio, dochodziłem do siebie 2 dni. Wyborowa nigdy nie zamarzła mi w zamrażalniku. Czasem z tydzień na -20 była
janusz_stg Opublikowano 25 Marca 2013 Opublikowano 25 Marca 2013 - 20 nie jest temp. krystalizacji:facepalm:
karbonek Opublikowano 26 Marca 2013 Opublikowano 26 Marca 2013 - 20 nie jest temp. krystalizacji:facepalm: Zależy czego To zjawisko nie nazywa się krystalizacją, a krzepnięciem, fizyka się kłania
McCoob Opublikowano 26 Marca 2013 Opublikowano 26 Marca 2013 Pamiętam jedną zimę jak piliśmy na mrozie to popitka zamarzała, browar kumplowi zamarzł a wóda nie
janusz_stg Opublikowano 26 Marca 2013 Opublikowano 26 Marca 2013 - 20 nie jest temp. krystalizacji:facepalm: Zależy czego To zjawisko nie nazywa się krystalizacją, a krzepnięciem, fizyka się kłania Krystalizacja – proces powstawania fazy krystalicznej z fazy stałej (amorficznej), fazy ciekłej, roztworu lub fazy gazowej. Krystalizacja jest procesem egzotermicznym. Przeprowadza się ją w celu wyodrębnienia związku chemicznego z roztworu. Mieszaniny jednorodne cieczy (rozpuszczalnik) i ciała stałego (substancja rozpuszczona) mają graniczne stężenie, w którym rozpoczyna się proces krystalizacji. Krzepnięcie Krzepnięcie - proces przechodzenia ciała ze stanu ciekłego w stan stały. Krzepnięcie wielu substancji zachodzi w określonej temperaturze zwanejtemperaturą krzepnięcia (dla wody 0 °C). W miejscu styku substancji w stanie stałym i stanie ciekłym w cieczy i w ciele stałym podczas krzepnięcia i topnienia jest taka sama temperatura zwana temperaturą topnienia. Temperatura topnienia jest podawana jako wielkość charakterystyczna dla wielu substancji. Temperatura topnienia (krzepnięcia) zależy nieznacznie od ciśnienia. Krzepnięciu towarzyszy wydzielanie ciepła co jest równoważne temu, że krzepnięcie przy stałym ciśnieniu wymaga odprowadzenia ciepła z krzepnącej substancji. Ilość ciepła wydzielanego podczas krzepnięcia wyraża się wzorem gdzie - ciepło krzepnięcia (topnienia) - masa substancjiRozpoczęcie krzepnięcia jest uzależnione od obecności w cieczy zarodków krystalizacji, na których rozpoczyna się proces tworzenia kryształów. Zarodki mogą być homogeniczne (samoistne) lub heterogeniczne (pochodzące np. od zanieczyszczeń). Brak zarodków prowadzi do pojawienia się cieczy o temperaturze niższej niż temperatura krzepnięcia, ciecz taka zwana jest cieczą przechłodzoną. Krzepnięciu roztworów towarzyszy zwykle rozdzielenie na poszczególne składniki. Temperatura krzepnięcia roztworu zależy od stężenia roztworu. Temperatura, w której rozpoczyna się krzepnięcie roztworu jest zazwyczaj niższa od temperatury krzepnięcia czystego rozpuszczalnika, a dla mieszanin cieczy niższa od temperatur krzepnięcia cieczy składowych. Wielokrotnego topnienia i krzepnięcia używa się do rozdzielania lub oczyszczania substancji (rekrystalizacja).
Sieni Opublikowano 26 Marca 2013 Opublikowano 26 Marca 2013 Pracowałem rok czasu na barze i nie raz zamarznięta całą flaszkę wyciągałem z lodówki. Prawda jest taka, że wódka to zaledwie 40% alkoholu reszta to woda. Wódka zamarza przy temp. ok -30 stopni a czysty etanol czyli spiryt w ok 114 stopniach poniżej zera Czyli nie ma w tym nic niezwykłego.
Dev Opublikowano 27 Marca 2013 Opublikowano 27 Marca 2013 wczoraj wpadła mi w ręce :decayed::decayed::decayed:
lukaszooo Opublikowano 27 Marca 2013 Opublikowano 27 Marca 2013 Wszystko łądnie pieknie ale który zamrażalnik mrozi do -30:eusathink: Z własnego doswiadczenia wiem ze kazda wodka gdy długo polezy w dobrym zamrażalniku to zrobi sie gesta kazda bez wyjątku. Paro krotnie trafiła mi sie zamarzająca wodka i za kazdym razem była wypita przynajmniej w połowie więc troszke juz tego przetestowałem zauważyliśmy tez z kumplami ze wodka ktora zamarza pali sie jak benzyna więc moze podrobki maja w sobie denaturat. Chce tez ostrzec kolegów przed Zawiszą ta wódka nadaje sie tylko do rozpalania grilla i powinni zakazać spozywania tego, zamarzać lubi Bols i Wyborowa tanszych wódek nikt nie chłodzi więc nie posiadam wiedzy związanych z ich zamarzaniem Najlepsza Wódka według mnie jest Absolut a Finlandia jest przereklamowana i paląca
janusz_stg Opublikowano 27 Marca 2013 Opublikowano 27 Marca 2013 wczoraj wpadła mi w ręce :decayed::decayed::decayed:http://images48.fotosik.pl/645/854c719ebb065275med.jpg Odważyleś się ???
Dev Opublikowano 27 Marca 2013 Opublikowano 27 Marca 2013 nie jestem fanem wódki, więc na razie stoi w "archiwum"
Tomeks Opublikowano 27 Marca 2013 Opublikowano 27 Marca 2013 w sklepie regularnie w zamrażarce mam minimum kilkanaście butelek,częśc zamarza na kość,częsć nie,wódki które dobrze rotują,czyli np delux,krupnik,1906 sa wsadzane całymi kartonami,czyli nie tylko z jednej wytwórni,ale też z jednej partii,część zamarza,a część tylko gestnieje.
cabanmat Opublikowano 27 Marca 2013 Autor Opublikowano 27 Marca 2013 Yhy, to mówicie że wódka absolut jest spoko... sprawdzimy, sprawdzimy...
lukaszooo Opublikowano 27 Marca 2013 Opublikowano 27 Marca 2013 Nie pomyl sie z Absolwentem, czasem gdy umawiam sie ze znajomymi na wódke i ustalamy ze kazdy przyniesie Absoluta, nie wiedzieć czemu zawsze ze dwie osby przyniosą Absolwenta
krzysiek23 Opublikowano 27 Marca 2013 Opublikowano 27 Marca 2013 ja kupuje smirnofa od ruskich 50vol...nigdy nie zamarzl nawet po 20dniach w zamrazarce
janusz_stg Opublikowano 27 Marca 2013 Opublikowano 27 Marca 2013 To se kup od Ruskich Bass Extra Arctic 69% to na pewno nie zamarznie,a Twoja krew będzie o wiele rzadsza.
janusz_stg Opublikowano 27 Marca 2013 Opublikowano 27 Marca 2013 Nie żartowałem. Taki produkt robimy na eksport.Ruscy to smolą równo.
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się