Opublikowano 2 Grudnia 201411 l Właśnie dlatego grupa VW w nowych modelach wsadza plastikowe błotniki. Jesli myślisz ze rdza bierze tylko ranty to odkręć tylną rejestracji i dolne listwy drzwi, pod plastikowymi nakładkami progów też czasem zbiera się błoto i dzieją sie cuda. Kilku krotnie robiłem zaprawki w tych autach więc wiem co mowie.
Opublikowano 2 Grudnia 201411 l ja jak wymienialem blotniki przod to te stare oryginalne rozpady sie w rekach od wewnątrz kolonie rdzy
Opublikowano 2 Grudnia 201411 l u mnie prawy po zimie ide na handel, chyba po 70 gr/KG, lewy w nie lepszym stanie
Opublikowano 8 Grudnia 201411 l moj przedni lewy blotnik to juz tak zardzewiale ranty ma, ze oparlbym sie o gorna czesc to bym wlecial do srodka bo caly sie kruszy i kilkucentymetrowy kawalek lakieru odstaje na zewnatrz, auto z 2003 roku, a czy byl ten element juz wczesniej malowany to nie wiem. przeczytalem caly temat i nie wiem co robic... mam dosc rzadki lakier to znalezienie oryginalu w dobrym stanie zahacza o cud po wycieciu rdzy, zrobieniu wstawki i pomalowaniu to pewnie zimy nie wytrzyma. myslalem o kupnie oryginalu w dobrym stanie i przemalowaiu go, ale czy to wytrzyma dluzej niz dwie zimy to tez nie wiem :/
Opublikowano 8 Grudnia 201411 l Szukaj orginalu w dobrym stanie i pomaluj. Jedyne i najlepsze wyjscie.
Opublikowano 9 Grudnia 201411 l też tak mysle, szukaj podobnego koloru i pomaluj pod swój tak aby przy odpryskach nie raziło w oczy
Opublikowano 14 Grudnia 201411 l Szukaj orginalu w dobrym stanie i pomaluj. Jedyne i najlepsze wyjscie. zgadzam się, ale to nie wcale taka łatwa sprawa znaleźć zdrowe błotniki do B6. Przekona się ten, kto kiedykowiek szukał . Mi to zajęło 3 miesiące
Opublikowano 20 Grudnia 201411 l Spasowanie to raz, dwa blacha jest tak cienka, ze gnie sie od operania o auto.
Opublikowano 4 Stycznia 201511 l koledzy kazdy pisze ze sie mu pojawia ale co zrobic poznie ja mialem tez rdze na przednich blotnikach bylo malowane juz dwa razy i co 1 rok gora 1.5 znowu wychodzi moze ma ktos jakis sposob jak to zabezpieczyc i czym zeby juz tam sie rdza nie pokazywala Czym byś nie zachamował rdzy przed malowaniem i jak być nie wyczyścił blachy. Czy to będzie kwas, brunox itp. wszelkiego rodzaju podkłady antykorozyjne i tak wyjdzie. Jak robaczki się pojawię to później tylko syzyfowa praca. Lakiernik zrobi na odpier.... wytrzyma pół roku. Zrobi mega starannie najdroższymi materiałami, wytrzyma 3 lata. Pytałem lakiernika o pomalowanie tych rantów.Powiedział że to trzeba dobrze zrobić, czyli odkręcić błotnik potem wypiaskować rdzę (szczególnie od środka) i pomalować cały Koszt około 300zł za błotnik.Czy to drogo? Jak za darmo. Szczerze Rav raczej nie miałeś szyby od nowości. U mnie tez tak było i blacharz powiedział, że standard przy wymienianej szybie. Niestety panowie sie nie przykładają i nie zabezpieczają powierzchni. Co do rocznika do w lipcu założył mi nową szybe z oznaczeniem 2004 Nie to że się nie przykładają. Tylko ja jeden siedzi w aucie a drugi na zewnątrz i zapierdalają struną od gitary bądź to drutem, w celu wycięcia pękniętej szyby to masz odpowiedź. Drut plus moja twoja kontra powłoka lakiernicza nie oznacza nic dobrego.
Opublikowano 11 Stycznia 201511 l Cześć. U mnie też problem z błotnikami. Na obu wychodzi rdza. Jest ona z dalsza niewidoczna. Jeszcze nie rzuca się tak w oczy. Na wiosnę/lato będę się zastanawiał nad zrobieniem tego. W między czasie miałem też zamiar kiedyś zrobić przy masce, którą miałem bardzo poobijaną kamieniami tuż nad grillem. W jednym miejscu zaczął się mi robić pęcherz. Hm. Było i szkoda kasy wydać na jakieś robienie tego. Ponieważ tak się zdarzyło, że ładowałem AKU prostownikiem włożonym pod maskę i wieczorem szedłem zobaczyć jak tam idzie to ładowanie. Postanowiłem więc pozostawić na noc ładowanie ale obniżyć maskę żeby nie była ona w pełni otwarta. Maskę za nisko obniżyłem w jej dolnej części i w końcu gruchła mi na prostownik. Maska nabiła się na rant prostownika. Z drugiej strony maski odskoczył mi lakier. Kurf. Same straty. Ja tylko chciałem naładować AKU. Poniżej zdjęcia. Maska pomalowana cała. Koszt 400zł. Zawiozłem maszynę w poniedziałek, w czwartek była do odbioru. Malowałem w Radzionkowie niedaleko Katowic. Rozmawiałem przy okazji z lakiernikiem na temat błotników. Powiedział mi, że jak najbardziej by to zrobił - pomalował je, ale nie jest w stanie mi powiedzieć w jakim one są stanie, czy czasem nie byłoby trzeba kupić nowych, bo te mogą się już nie nadawać i szkoda wywalać kasy na nie jak za pewien czas znowu coś wyjdzie. Edytowane 11 Stycznia 201511 l przez Dajmon
Opublikowano 11 Stycznia 201511 l Jak dobrze zrobi to nie wyjdzie.Najlepiej zdemontować błotniki, wszystko wtedy widać
Opublikowano 11 Stycznia 201511 l Spoko nie ma co się martwic z tym prostownikiem. Ja kiedys odebrałem auto od mechanika. Po tygodniu podnoszę maskę i nie wierze. W masce wbity nóż kuchenny taki jeb twoja mać ala tasak. Prawie na wylot. Ciężko było wyjąć. I co zrobisz z mechanikiem szwagrem ? Edytowane 11 Stycznia 201511 l przez samekgsx550
Opublikowano 12 Stycznia 201511 l Co byś nie zrobił jak byś nie zabezpieczył po czasie wyjdzie, blotniki jeśli dobrze zrobione to ze 3-4 lata wytzymaja , jeśli przeczyszczone papierem i pomalowane to za rok będzie to samo.
Opublikowano 6 Lutego 201511 l Ja kiedy kupiłem b6 to zawiozłem ją do znajomego lakiernika do woskowania i on od razu powiedział mi o tych styropiankach w przednich nadkolach. Przy okazji usunoł zabespieczył i spokój. w innych miejscach tez nie ma ani deka rdzy.
Opublikowano 7 Lutego 201511 l Niestety problem z błotnikami jest powodem wywinięcia blachy na którym opiera sie nadkole. Ori nadkola przewaznie są szmaciane i trzymają wilgoć, do tego dochodzi błoto i uderzenia kamieni i rdza sie pojawia ...... Ten sam problem jest w A3 a4 i a6 tyle ze w rocznikach do 2001 podobno blacha jest cynkowana obu stronnie a w nowszych rocznikach nie. W mojej starej B5 z 95r ranty nadkoli były obite przez kamienie do samej blachy a rdzy nie było nawet grama, niestety w B6 tak nie jest.