Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Automatyczna wentylacja w Audi A4 B6/B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Więc jak wygląda to kodowanie w moim wypadku? tak samo jak w pierwszym poście?

Dokładnie jak w pierwszym poście - sam mam czerwone zegary i wszystko śmiga, no może z jednym drobnym wyjątkiem, zdaża się że po wejściu w te opcje pokrętło żyje jakby własnym życiem :D ale w większości przypadków jest OK :)

Opublikowano

Może ktoś zobaczyć u siebie co się dzieje po wypięciu pinu 6 albo 7?,Czy są takie same kwiatki jak u mnie że można przeskakiwać tylko między dwoma liniami.

Opublikowano

Czy w B7 też musi być przycisk menu, żeby wejść w takie menu

Opublikowano

w B7 jest z manetki :wink:

Opublikowano

Super :) Wszystko działa :) Ustawienie Ventil. On powoduje, że po wyłączeniu zapłonu (z danym ustawieniem temp., siłą nawiewu) oraz zamknięciu auta panel klimtazyacji jest włączony i pracuje wentylacja. Ustawienie timerem , wiadomo, włączy sie w danym dniu ,danej godzinie i dany czas 15/30/60 min.

Opublikowano
w B7 jest z manetki :wink:

To nie potrzebuje przycisku menu tylko odblokować Vagiem to menu ?

Opublikowano
dzięki :wink: przydatna sprawa, fajnie żeby z pilota dało się to jeszcze włączać :whistling:

Daje się. Na pewno wtedy gdy masz oryginalne ogrzewanie postojowe/webasto. Zależnie od temperatury pilotem włączany jest piecyk lub wentylacja.

Sprawdzales ta opcje? Bo ja mam oryginalne webasto wraz z pilotem. A opcja wentylacji w menu jest wylaczona nie da sie w nia wejsc. Kumpel ma kabel to ogarniemy sprawe. Ciekawe jaka jest zaleznosc zeby zalaczalo sie webasto a jaka zeby wentylacja. Bo oryginalny pilot ma tylko guzik grzej i off. Dziwi mnie to poprostu czemu audi fabrycznie nie zalaczylo tej opcji jak ktos juz bral fabrycznie webasto.

I druga rzecz mnie zastanawia jaki sens ta wentylacja ma w przypadku takich temperatur jak mamy teraz okolice 30 stopni. Bez klimy to raczej nic nie da tak obstawiam

Opublikowano

30 na zewnątrz... zgadnij ile wewnątrz auta.

Zostaw żelki na godzinę w aucie, to się przekonasz.

Opublikowano

W B7 potrzebujemy pełny FIS na kolorowym lub monochromatycznym wyświetlaczu i manetkę do FIS

podłączamy się kabelkiem i kodujemy następujące rzeczy :

1. Zegary (Instrument cluster)

Adaptacja -> Kanał 19 -> xx?xx (w miejsce ? wstawiamy jedną z 4 możliwości ) ja wstawiłem u siebie 3

0 = FIS 1

1 = Highline bez FIS

2 = FIS z menu

3 = FIS z Menu i urządzeniem przełączającym (dokładne tłumaczenie )

Adaptacja -> Kanał 18 -> Zmieniamy wartość na 3 (zamontowana tylko wentylacja pomocnicza)

Adaptacja -> Kanał 61 -> Do wartości jaką mamy dodajemy + 32768 (moja wartość + 32768)

2. Klimatronik

Adaptacja -> Kanał 6-> Zmieniamy wartość na 1

Do sterowania służy manetka FIS

panelb7.png

wciskając B wchodzimy w menu poruszamy się po nim przyciskiem A jeśli chcemy coś zaznaczyć wciskamy B

Opublikowano
Czy w B6 bez kolorowego wyświetlacza i bez navi można to też włączyć?

Tak można.Natomiast ja mam inny problem zamontowałem wszystko zgodnie ze schematem a nie mogę skakać po tym menu . Kręcąc kółkiem nie mogę wejść na komputer,język itp.przeskakuje mi tylko miedzy dwoma pierwszymi linijkami na każdym etapie kręcąc w jedną jak i w drugą stronę jakieś pomysły?

Musisz jeszcze zrobić jeden mostek (wlutowac zworkę) o którym kolega wyżej nie wspomniał.

Opublikowano
  • Autor
a jaki moduł trzeba mieć żeby ten błąd się nie pojawiał??

od webasto :wink:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Fajna funkcja - szczególnie przy obecnych upałach...

Zakodowałem - oczywiście śmiga - ale mam kilka pytań :wink:

1. Codziennie muszę pamiętać o wklepaniu timera na kolejny dzień. Zgodnie z tym co oferuje menu DIS maksymalnie mogę zaplanować wentylację na 3 kolejne dni. Jest to trochę wkurzające bo po tych 3 dniach trzeba pamiętać aby ponownie ustawić timer - nie da się jakoś tego obejść aby np. wentylacja postojowa odpalała się codziennie o 16:55?

2. Dlaczego do cholery nie da się ustawić timera z datą bieżącego dnia?

3. Jak dokładnie działa opcja "Aux. ventilation ON" ? Pomiar temperatury i zależnie od oczytu uruchomienie dmuchawki?

Opublikowano
  • Autor

1. Niestety chyba nie ma takiej opcji :thumbdown:

2. Aby ustawić timer na bieżącą datę, trzeba godzinę (minuty) podać większą od obecnej.

3. Jak zostaje ustawiona opcja "Aux. ventilation ON", dmucha powietrzem przez około 15 minut po zamknięciu auta.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ok,

a jak mam panel małej navi bez MENU 8E0919721, to czy wymiana na panel navi z MENU 8E0919721B będzie P&P? Czy też trzeba ciągnąć przewód do tego dodatkowego przycisku?

Opublikowano
Ok,

a jak mam panel małej navi bez MENU 8E0919721, to czy wymiana na panel navi z MENU 8E0919721B będzie P&P? Czy też trzeba ciągnąć przewód do tego dodatkowego przycisku?

Z tego co pamiętam to niestety trzeba prowadzić dodatkowy kabelek - ale może dla pewności wyciągnij panel i rozpisz jakie masz kolorki kabli w jego wtyczce. Brakujący element to żółto/zielony przewód podłączony do pinu nr 1.

---------- Post dopisany at 08:46 ---------- Poprzedni post napisany at 08:43 ----------

BTW mam panel pod webasto/wentylację na wydanie - uszkodzone pokrętło (po wciśnięciu samo nie odskakuje tylko trzeba je wyciągać). Stan wizualny = bdb.

Opublikowano

Dzięki sprawdzę.

Jak patrzyłem na przycisk który bastek_s przylutował to wyglądało na to, że będzie bez dodatkowego kabelka.

Przy okazji opis dostępnych paneli:

Standlüftung im B6 und B7 nachrüsten - A4-Freunde.COMmunity

brakuje tam oczywiście 8E0 919 721 tego do małej navi bez MENU.

Opublikowano
Dzięki sprawdzę.

Jak patrzyłem na przycisk który bastek_s przylutował to wyglądało na to, że będzie bez dodatkowego kabelka.

Przy okazji opis dostępnych paneli:

Standlüftung im B6 und B7 nachrüsten - A4-Freunde.COMmunity

brakuje tam oczywiście 8E0 919 721 tego do małej navi bez MENU.

Wykaz wersji panelu jest też w wątku o kontroli ciśnienia w oponach.

Opublikowano

ile te menu w aso bo gajos cos nie dziala???

Opublikowano
ile te menu w aso bo gajos cos nie dziala???

171zł

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
No dobra a ktoś wie czy da się wyrezać w B6 możliwość sterowania tak jak jest w B7 bez tego panelu? Mam u siebie założony przycisk engine start z RSa i nie chce go się pozbywać. A taką wentylacje fajnie by było mieć.

Dołączam się do pytania, nie ma jakichś ustawień VAGiem żeby sterowanie w B6 ustawić jak w B7?