Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Przetaczanie tarcz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy przetacza sie tarcze nawiercane i nacinane? Bo takie założył poprzedni właściciel a skończył się klocek i przeszorował mi tarczę hamulcową tylną :/

Ewentualnie chyba nie będzie problemu jeśli w razie co wymienie tylnie tarcze na głatkie a z przodu zostaną nawiercane?

Opublikowano

Uważam ze można delikatnie przetoczyć ..Tyle by nie straciła minimalnej grubości ...:wink:

Opublikowano
Uważam ze można delikatnie przetoczyć ..Tyle by nie straciła minimalnej grubości ...:wink:

Z tym to się zobaczy bo troche ją skrobnęło. najwyżej tylko jedna strone strugna bo tylko z jednej strony klocek się skończył.

Opublikowano

Przetocz z obydwóch stron jednakowo a reszta jak pisał Oliver.

Opublikowano

No ok zobaczę co jutro mi powiedza w zakładzie Czy to się nadaje do przetoczenia. Jak nie to będe musiał wymienić tarcze.

Opublikowano

żeby przetaczac perforowane lub nacinane tarcze trzeba miec sporo wiedzy i doswiadczenia

nóż przy takich tarczach podczas toczenia odskakuje i moze narobic wiecej szkód niz warte sa tarcze

Opublikowano

Byłem w warsztacie i sytuacja wygląda tak. Facet powiedział ze po stoczeniu po milimetrze bylo by 7mm grubości więc odradza. Z jednej strony z której jest uszkodzona nie chce zdjąć. Stwierdziłem że założę nowe klocki na taką tarcze z częściowym obdarciem i tak przejeżdze jeden komplet klocków jak nie będzie kłopotów a później wymienie komplet klocków i tarcz.

Jak bym to zauważył powiedzmy najpóźniej w środę to zamówiłbym tarcze i klocki u TOM77 sam bym wymienił. Jednak oznaczało by to strzał w kolano. Okazało się że obu zaciskach tłoczki stanęły. Sam i tak bym tego nie wymienił. Może nie ze względu na trudność a ograniczoną ilość czasu którym nie dysponuję. Więc wzięli się i zakładaja zestawy naprawcze do zacisków. Jutro odbieram i zobacze jak to będzie.

Aha oni przetaczają tarcze na samochodzie co mnie zdziwiło. Dla mnie toczenie kojarzy się z nieodłacznym narzędziem jakim jest tokarka no ale co mi tam widocznie nie wiele widziałem.

Nie zdecydowałem się na wymiane tarcz bo nie mieli możliwości ich szybko sprowadzić a zalezy mi na jak najszybszym odebraniu samochodu. Jak zeżre znowu klocek to kupie komplet i wtedy juz sobie sam zrobie wymiane. Ale wtedy juz kupię zwykłe gładkie tarcze ewentualnie pomyslę o większych tarczach.

Opublikowano

jak z jednej strony zjadło klocka to trzeba sprawdzić prowadnice czy nie są pozacierane , , jak stoją zacisk to z reguły z obu stron drze tarcze i klocki .

Opublikowano

Z obu stron były zużyte ale jeden po prostu trochę bardziej. Jeszcze trochę i drugi by robił to samo.

No i naprawili zaciski, wymienili klocki i tarcze zostały stare. Hamuje raczej ok.

Opublikowano

1381757_4790178331059_22836260_n.jpg

Świeżynki po przetoczeniu :wink:

Opublikowano

Jak mam to rozumieć? Jako ofertę handlową czy pokazanie że nawiercane się te toczy? Jak oferta to daj jakies szczegóły.

Opublikowano

pytasz czy się przetacza to odpowiadam :wink:

Opublikowano
pytasz czy się przetacza to odpowiadam :wink:

aha luzik :decayed:

Bo pomyślałem że te świeżynki masz na handel :naughty:

Opublikowano

miałbyś problem żeby je założyć :wink:

Opublikowano

Przetoczenie tarcz na aucie jest na tyle lepsze, że jeżeli któras z piast jest krzywa, to przetoczenie to zniweluje i bicia nie bedzie, o ile tez wsio jest ładnie do żywego wyczyszczone między tarczą a piastą.

Co do toczenia na tokarce to trzeba miec naprawde wprawe, bo są normy odchylen i jak sie je przekroczy to i tak bedzie bicie, a wystaczy na prawde niewiele, zeby tarcze złapać min. krzywo i tak ja przetoczyc...

Opublikowano

dlatego jak ktoś nie ma sprzętu do sprawdzania bicia PRZED i PO toczeniu to lepiej omijać

Opublikowano

tarcze przed toczeniem trzeba dokłądnie przygotowac, najlepiej dokładnie wypiaskować

a jak nie ma piaskarki to miejsce styku piasty z tarcza dokładnie oczyscić szczota czołowa na szlifierce kątowej

toczenie na aucie jest o kant d*py potłuc, jesli nawet piasta bedzie krzywa to po wymianie na nową tarcze bicie i tak bedzie

przed montażem nowej tarczy trzeba dokłądnie wyczyscic piastę, do żywej blachy

zadnej szczotki drucianej czy papier ścierny, tylko szlifiera i szczota czołowa daje najlepsze efekty